Webhely karbantartás

Nagy Gusztáv képe

Ha a honlapot nyilvános helyen fejlesztjük, célszerű azt offline állapotba helyezni, és csak a honlap publikálható állapotba kerülésekor visszahelyezni online állapotba.
(Később, pl. a Drupal frissítése, egy modul telepítése, vagy éppen biztonsági mentés készítése esetén is érdemes ezt a lehetőséget használni.)

Mindezt a Webhely karbantartás adminisztrációs oldalon tehetjük meg. Az offline kapcsolón túl a látogatók számára megjelenítendő üzenetünket is megfogalmazhatjuk.

Az oldal offline állapotára folyamatosan figyelmeztet bennünket (az adminisztrátort) a Drupal oldalunk: minden oldal tetején olvashatjuk az „Offline módú működés” feliratot.

Az offline állapotnak még „veszélye” az is, hogy kilépés után maga az adminisztrátor sem fog tudni a szokásos módon belépni, hiszen a nyitóoldalon csak az előbb megfogalmazott üzenet olvasható, nincs lehetőség a belépésre. Ezért érdemes megjegyezni, hogy ha bármilyen szituációban begépelhetjük a ?q=user szöveget a honlap URL-jének végére a böngészőnk cím sorába, máris kapunk egy belépési lehetőséget.