Drupal 4.7 telepítés a FreeWeb-en

Hojtsy Gábor képe
Az alábbi leírás Drupal 4.7.x-re vonatkozik, ne alkalmazzuk Drupal 5.x telepítésére!

A FreeWeb az egyik legrégebbi ingyenes tárhely szolgáltató Magyarországon, sajnos azonban csak korlátozott formában engedi futtatni a Drupal rendszert. Az érdeklődésre való tekintettel egy tesztrendszer beállításával megvizsgáltam az alap lehetőségeket. Lássuk hogyan telepíthetünk Drupal rendszert a Freeweben és mik a buktatók.

 1. Regisztráljunk a FreeWeb (FW) felületén. Emailben kapunk egy aktiváló webcímet, ezt látogassuk meg, majd az ezt követő email visszaigazolás után a regisztrációnál megadott név/jelszó párossal lépjünk be a webes felületen.
 2. A MySQL menüpontban hozzuk létre az adatbázist, jegyezzük fel a kapott jelszót, és kattintsunk a phpMyAdmin felületre vezető linkre. Itt a felugró ablakban adjuk meg a felhasználói nevünket és a megjegyzett jelszót. A sikeres belépés után válasszuk ki az egyetlen adatbázisunkat a jobb oldalon, majd kattintsunk az SQL fülre a felső menüben. A szövegfájl feltöltése részben válasszuk ki a saját számítógépünkön kitömörített Drupal database mappájában található database.4.1.mysql nevű fájlt, és nyomjuk le a végrehajtás gombot. Ezzel létrejön az adatbázisunk, bezárhatjuk ezt az ablakot.
 3. Az FW által adott MySQL hoszt, felhasználó név, adatbázis név és az előbb megjegyzett jelszó adatokat alapul véve szerkesszük a sites/default/settings.php fájlt a számítógépünkön. Ugyanebben a fájlban vegyük ki a kettőskeresztet a $base_url beállítása elől, és adjuk meg záró perjel nélkül a webhelyünk címét. A file.inc-ben található chmod() hívásokat tegyük megjegyzésbe. Az email küldés működéséhez a FreeWeb PHP/CGI levélküldés oldalán generáljunk magunknak azonosítót, majd a user.module fájlban a user_mail() függvény végére a saját azonosítónkkal kitöltve a return előtt szúrjuk be a következő sort: $header .= "\nX-FW-MailID: ide-ird-az-azonositot"; Ezzel a forráskód előkészítésével készen vagyunk.
 4. Az FW által biztosított FTP adatokat használva vegyük elő FTP programunkat, és másoljuk fel a Drupal csomag fentiek szerint szerkesztett tartalmát. A gyökérben található szöveges fájlok és a scripts mappa felmásolása szükségtelen, ezeket a rendszer semmire nem használja. A .htaccess fájl feltöltését a FreeWeb nem engedélyezi.
 5. Látogassuk meg a FreeWeb oldalunk címét, mely egy angol nyelvű üdvözlő lapot jelenít meg. Az első pontban található linkre kattintva hozzuk létre az adminisztrátor felhasználót. Mivel ennek jelszavát csak kiírja a rendszer, de nem küldi el emailben, érdemes valami megjegyezhetőre változtatni a jelszót.
 6. Az administer » settings menüpontra kattintva a rendszer jelzi, hogy a tiltott mkdir() miatt nem tudja létrehozni a files és uploads mappákat. Az FTP programunkban hozzunk létre egy files és az alatt egy uploads nevű mappát a weblapunk gyökerében. Mindkettőre adjunk írási jogot az egyéb csoport felhasználóinak (ennek módja FTP programtól függ). Térjünk vissza a Drupal felületére és adjuk meg a files és files/uploads karaktersorozatokat a fájlok és ideiglenes feltöltések mappájaként értelemszerűen. A Drupal létre fog hozni egy .htaccess állományt a files mappában.
 7. Mivel a FreeWeb 5 másodperces futási limitet ad a szkripteknek, a fordítás egy menetben történő importálása nem lehetséges. Használható (nem túl bonyolult) megoldásokat várunk.
 8. Az administer » modules oldalon kapcsoljuk be az upload modult. A create content menüpontban tudunk új tartalmat felvinni, és ellenőrizni, hogy a fájl feltöltés is helyesen működik.

A Drupal FreeWeb-en történő telepítését és beállítását illetően a fentieken túl az átalános tanácsokat vehetjük figyelembe. A modulok beállítása, új sminkek felvétele stb. ugyanúgy működik mint bármely más kiszolgálón.

Érdemes megjegyezni, hogy mitől esünk el, ha a FreeWeb-et választjuk Drupal webhelyünk futtatására.

 1. Nem használhatunk rövid webcímeket
 2. Mivel a .htaccess nem tölthető fel, a .inc, .theme, .module és hasonló speciális kiterjesztésű fájljaink nem védettek a kíváncsi szemek előtt, ezek forráskódját tudják olvasni, meglétét tudják ellenőrizni.
 3. A .htaccess feltölthetetlensége és bizonyos beállítások átállításának tiltása miatt egyes PHP beállítások sem úgy állnak rendelkezésre, ahogyan a Drupal számára ideális lenne. Szerencsére az olyan esetek, mint a magic_quotes_gpc bekapcsolt állapota speciálisan kezeltek a kódban, ezért működik az ideálisan elvárt beállítások hiányában is a Drupal.
 4. Mivel a files és az ez alatt található uploads mappa is a weben olvasható könyvtárban található (nem is tudjuk máshova tenni), csak azonosítással elérhető letöltések létrehozása nem lehetséges, hiába is próbáljuk bekapcsolni ezt az opciót a beállításoknál.

Amennyiben részletesebben érdeklődünk a PHP beállításait illetően, a FreeWeb ugyan letiltja a phpinfo() használatát, de az ini_get() segítségével egyes PHP beállítások lekérdezhetőek, így ezzel a számunkra érdekes beállítások neveit ismerve felmérhetjük a környezet korlátait.

Ehhez a dokumentációhoz csak az ezt bővítő, pontosító, javító hozzászólásokat várunk, más (FreeWeb-hez kapcsolódó) problémák számára hoszting fórumunk ad megfelelő teret.