IRC

csakiistvan képe

Miről van szó?
A Drupal.hu fekete öves kommentelőit és használóit találhatod meg az alábbi IRC csatornákon. Ha gyors válaszra vársz, nézz be, tedd fel a kérdéseid, hasonlóan a drupal.hu fórumon, igyekszünk válaszolni is.

Mire jó?
Ha szeretnél aktív tagja lenni a magyar közösségnek, nézz be és maradj egy csevejre.

Csatornák:

  • #drupal.hu
    általános drupallal kapcsolatos kérdések merülnek fel
  • #drupalhu-contrib
    inkább fejlesztőknek fenntartott csatorna

Javasolt IRC kliensek:

Konfigurálási javaslatok:

  • Szerver: irc.freenode.net
  • User name: javasolt a drupal.hu felhasználó neved
  • Karakter kódolás: kérlek figyelj rá, hogy a beviteli forma utf-8 legyen.

Hozzászólások

gyurex képe

Nope. elfogytunk. Már az sincs fent. aki szerveren fent volt irssiben.

HF leon képe

A drupal-nak nem, de sajnos a drupal.hu-nak leáldozott. A hajdanán fényesen ragyogó csillag lassan a porba hull, emlék marad csupán :(. Emlékszik valaki még a weblabor.hu-ra?

A drupal.hu közösségéhez későn csatlakoztam pont a változás idején a 8-as verzió megjelenésekor. IRC-zni itt, már nem IRC-ztem. Sok nagyszerű embert ismertem meg és biztos vagyok benne, hogy anno a fénykorban, még több fantasztikus webfejlesztés iránt érdeklődő és fekete öves fejlesztő fordult meg itt rendszeresen.

Változnak az idők. Emlékszem, mikor első weblapom natúr HTML, CSS és JavaScript segítségével elkészítettem. Csodálatos volt, hogy a HTML 4, CSS 2 és az akkori kezdetleges JavaScript segítségével, valamint némi grafikai gyakorlattal mi mindent meg lehetett csinálni HTML 5 és CSS 3 nélkül is. Kezdetektől fogva figyeltem rá, hogy IE, Firefox és -az akkor, még népszerű -Opera böngészőben is közel azonos megjelenéssel és funkcionalitással működjenek oldalaim. Majd jött a php nyelv. Emlékszem az elsőként egy vendégkönyvet kreáltam PHP 4 alapokon, majd jöttek a php-s oldalak és tartalomkezelők. Akkoriban, még sokat IRC-ztem, mint sokan mások, de idővel más megoldásokra tértem át. A Drupal-lal a 7-es verzió környékén kezdtem jobban megismerkedni, de a közösségbe a 8-as hozott.

A kezdetekkor nagyon menő volt honlapokat készíteni. Sokan vágytak saját honlapra az akkori fiatal korosztályból és sokan próbálkoztak különféle témákban saját oldalakat indítani. Nem kevesen választva ultraweb-es, atw-s olcsó, vagy ingyenes tárhelyeket, hogy próbára tegyék magukat. A kevésbé tettre készebbeknek maradt a gportal :D.

Ma, már más idők járnak. A mai ifjak többségének a videoszerkesztés az animáció jelenti a kreativitást. A honlapok megszokottá váltak, nem különlegesek már.

A Drupal 8 előtti korszakban sok minden egyszerűbb, könnyebben tanulható volt. A tanulási görbe emelkedése és a költségesebb fenntarthatóság sok magyar vállalkozót eltántorított a drupal 8-tól. Így csökkentve a hazai felhasználást, lemorzsolva a tartalomkezelő iránt érdeklődő kezdőket.

Jómagam is komoly kritikákkal álltam a 8-hoz és láthatóan a fejlődés is lassú volt, de hiszem, hogy a 10-es verzióval révbe érhet a projekt. Szakítva a régmúlt korlátaival egy modern jól használható rendszert alkotva, de ez, már merőben más.

Engem és néhányakat érdekel, de sokakat elijeszt a komplexitás. Mivel, már az igen fiatalok többsége szerint az e-mail és a weblap boomer dolog, már nem várható nagy változás. Akiket pedig érdekel, azok, már az központi oldalt böngészik nem a magyart.

Millió bocsánat a nosztalgiázásért, de az előttem írt hozzászólás kihozta belőlem.

Szóval a Drupal-t és közösségét nem féltem -én, már várom a 10-es első beta-ját, -de a magyar domain szép lassan elhagyatottá válik :(.

Ettől függetlenül szeretném megköszönni a közösség minden tajának a sok segítséget, amit itt kaptam!

Mindig kellemes emlékek fognak a drupal.hu-hoz fűzni.

dongodani képe

Már jó ideje mi sem IRC-zünk, mivel közben teljesen felfejlődtünk...
A gyerekek itthon a kvantumgépeiken MI 2.0 alá fejlesztenek öntanuló neurális hálózatokat, mert az óvónéni ezt javasolta nekik készségfejesztés címén.
Közben már én is VR szemüvegre fejlesztek magfúzió szimulációt a Starlink alapú botnetemen...
Nem csoda hát, ha a Drupal iránt lanyhult az érdeklődés, hiszen időközben a világ is elhaladt az unalmas webes fejlesztések mellett...
A mostani weblapok is olyan faxák már, hogy visszavágyom a 20 évvel ezelőtti klasszik html-t. Azokhoz még nem kellett 8 magvas CPU, meg 32 GB Ram, hogy normàlisan használni lehessen őket...

Pasqualle képe

IRC az tenyleg nincs, de a cseteles sosem szunt meg.

most itt: https://www.drupal.hu/slack