Kiegészítések beszerzése és telepítése

Hojtsy Gábor képe

A Drupal kiegészítések (modulok, sminkek) nincsenek olyan rövid pórázon tartva, mint a Drupal magja, ezért igen sokféle tapasztalatunk lehet a kipróbálásukkal, attól függően, hogy egy kiforrott és népszerű modult, vagy egy új, esetleg kevésbé eltrjedt modult használunk. A különböző Drupal kiadásokhoz megjelent modulokat és egyéb kiegészítőket a Drupal.org projektek oldaláról lehet beszerezni. Figyeljünk arra, hogy a megfelelő Drupal alapmotorhoz a megfelelő kiegészítő verziót válasszuk. A számok illesztésének módjáról a magyar kézikönyv bevezető részében olvashatnak az érdeklődők.

Az egyes kiegészítők telepítési folyamata jelentősen eltérő lehet, előfordulhat, hogy csak néhány fájlt kell bemásolnunk a Drupal mappájába, majd engedélyeznünk kell a modult (amely esetleg ekkor adatbázis módosításokat hajt végre). Ritkábban olyan modulokkal is lehet találkozni, melyek foltok (alapcsomag módosítások) alkalmazását is elvárják a helyes működéshez. A konkrét telepítési lépésekről a kiegészítővel kapott README.txt illetve INSTALL.txt állományokban lehet részleteket megtudni.

Minden modul információt tartalmaz arról, hogy ha nem használhatjuk önmagában, hanem valamilyen más modul bekapcsolását igényeli. Ilyenkor a Drupal nem teszi lehetővé a modul bekapcsolását, amíg a szükséges másik modult vagy modulokat fel nem telepítjük. Ezután nem tudunk olyan modult kikapcsolni, amely meglétére más bekapcsolt modul épít. Ez jelentősen könnyíti a modulok megfelelő telepítését.