Kiegészítések beszerzése és telepítése

A Drupal kiegészítések (modulok, sminkek) nincsenek olyan rövid pórázon tartva, mint a Drupal magja, ezért igen sokféle tapasztalatunk lehet a kipróbálásukkal, attól függően, hogy egy kiforrott és népszerű modult, vagy egy új, esetleg kevésbé eltrjedt modult használunk. A különböző Drupal kiadásokhoz megjelent modulokat és egyéb kiegészítőket a Drupal.org projektek oldaláról lehet beszerezni. Figyeljünk arra, hogy a megfelelő Drupal alapmotorhoz a megfelelő kiegészítő verziót válasszuk. A számok illesztésének módjáról a magyar kézikönyv bevezető részében olvashatnak az érdeklődők.

Az egyes kiegészítők telepítési folyamata jelentősen eltérő lehet, előfordulhat, hogy csak néhány fájlt kell bemásolnunk a Drupal mappájába, majd engedélyeznünk kell a modult (amely esetleg ekkor adatbázis módosításokat hajt végre). Ritkábban olyan modulokkal is lehet találkozni, melyek foltok (alapcsomag módosítások) alkalmazását is elvárják a helyes működéshez. A konkrét telepítési lépésekről a kiegészítővel kapott README.txt illetve INSTALL.txt állományokban lehet részleteket megtudni.

Minden modul információt tartalmaz arról, hogy ha nem használhatjuk önmagában, hanem valamilyen más modul bekapcsolását igényeli. Ilyenkor a Drupal nem teszi lehetővé a modul bekapcsolását, amíg a szükséges másik modult vagy modulokat fel nem telepítjük. Ezután nem tudunk olyan modult kikapcsolni, amely meglétére más bekapcsolt modul épít. Ez jelentősen könnyíti a modulok megfelelő telepítését.

Fejlesztői változatok letöltése

A beszerzés megkezdése előtt célszerű elolvasni a különböző verziókról és komponensekről szóló leírást a kézikönyvben, hogy tisztában legyünk a letöltendő csomaggal.

A Drupal motor és a közösségi projektek is kétféleképpen szerezhetőek be: webes felületen és CVS kliens segítségével. Mindkettő alkalmas fejlesztői változatok és számozott kiadások beszerzésére, mégis a webes felületet jellemzően a számozott kiadások iránt érdeklődők használják, CVS klienst pedig a fejlesztői változat iránt érdeklődők vesznek igénybe.

Legegyszerűbb a Drupal letöltés oldaláról indulni, mely lehetőséget ad a különböző számozott verziók és a CVS (fejlesztői) változat beszerzésére is. Itt a változat kiválasztása után a különböző projektek közül választhatunk. Elsőként a Drupal motort találjuk, majd a kiegészítő modulokat, sminkeket és fordításokat, melyek az adott verzióhoz elérhetőek. A legtöbb projektet természetesen a CVS fül mögött találjuk, ám ezek nem feltétlenül stabil kódok, ezért első nekifutásra egy számozott verzió kipróbálása javasolt. A Drupal telepítésének megkezdéséhez csak a Drupal nevű projekt egy verziójának letöltése elegendő.

Előfordulhat, hogy valamilyen okból a fejlesztői változatra van szükségünk. Ekkor lehetséges, hogy az általunk igényelt projektnek (még) nincs weben keresztül letölthető csomagja. Ezesetben nem tudunk mást tenni, mint a Drupal CVS kiszolgálójáról begyűjteni az állományokat. A webes felület alkalmas lehet az fájlok felderítésére, de a letöltés egyenként nem túl kellemes. Ezért javasolt egy CVS kliens használata.

Számos ilyen kliens létezik, vannak parancssori változatok, és asztali grafikus felhasználói felülettel rendelkező megoldások is. Az alábbiakban a Windows rendszerekre elérhető Tortoise CVS szoftverhez adunk utasításokat, mert ez a legkényelmesebb megoldás a Drupal CVS verziójának letöltésére, és frissen tartására, hiszen közvetlenül a Windows Intézőbe épül be. A következő lépések szükségesek a program megfelelő beállításához:

  • TortoiseCVS letöltése és telepítése.
  • Tetszőleges, használni kívánt munkakönyvtár kiválasztása a Windows Intézőben.
  • A mappában indított jobbgombos menüben egy CVS Checkout menüpontnak kell szerepelnie. Erre a következő dialógus ablak jelenik meg, melyet megfelelően ki kell tölteni:
    A Tortoise CVS Checkout beállítása a Drupal motor elérhetőségére
  • A fenti ábra a Drupal motor aktuális fejlesztői változatának beszerzésére szolgáló parancsokat mutatja. Ha a közösségi fejlesztői területre vagyunk kíváncsiak, akkor a Repository folder értékét állítsuk a /cvs/drupal-contrib útvonalra, a Module pedig legyen a contributions.
  • Az OK gomb lenyomására a program felveszi a kapcsolatot a CVS szerverrel. A letöltéshez használható jelszó mindkét esetben: "anonymous". A megjelenő ablakban folyamatosan látható az aktuális letöltési állapot, s végül sikeres letöltés esetén a Success, CVS operation completed üzenetet kapjuk.
  • A Drupal motor és a közösségi terület tartalma napról napra változik, bővül. A saját gépünkön található másolat frissen tartása érdekében szükség esetén a munkakönyvtárban a jobbgombos menü Cvs Update parancsát futtassuk le. Korrekt végrehajtás után az aktuális fejlesztői verzió másolata lesz elérhető saját gépünkön is.