Drupal telepítés az Ultraweb-en

Hojtsy Gábor képe
Az alábbi leírás Drupal 4.7.x-re vonatkozik, ne alkalmazzuk Drupal 5.0 telepítésére!

Az Ultraweb (UW) ingyenes szolgáltató PHP és MySQL rendszert biztosít, melyeken a Drupal működtethető (bár nem ideális konfigurációban). Mivel folyamatosan nagy az érdeklődés az UW-n való telepítést illetően, és sok a félreértés, az imént próbaképpen végrehajtottam egy teljes Drupal 4.7.2 telepítést, melynek lépéseit és tapasztalatait az alábbiakban igyekeztem összefoglalni.

A Drupal beállításához tehát tegyük a következőket:

 1. Regisztráljunk az Ultwaweben, az emailben kapott aktiváló webcímet látogassuk meg, majd a kapott jelszóval lépjünk be a rendszerbe. A weblap jobb oldalán egy adminisztrációs konzolt fogunk kapni.
 2. A MySQL menüpontban hozzuk létre az adatbázisunkat az ott található gombbal. A phpMyAdmin felületre mutató link segítségével látogassuk meg az adatbázis adminisztrációs felületet. Válasszuk ki az egyetlen adatbázisunkat a jobb oldalon, majd kattintsunk az SQL fülre a felső menüben. A szövegfájl feltöltése részben válasszuk ki a saját számítógépünkön kitömörített Drupal database mappájában található database.4.1.mysql nevű fájlt, és nyomjuk le a végrehajtás gombot. Ezzel létrejön az adatbázisunk, bezárhatjuk ezt az ablakot.
 3. Az UW adatbázis lapján található MySQL hoszt, felhasználó név, jelszó, adatbázis név adatokat alapul véve szerkesszük a sites/default/settings.php fájlt a számítógépünkön. Az ugyanebben a fájlban található ini_set() hívásokat tegyük megjegyzésbe, a file.inc-ben található chmod() és realpath() hívásokat tegyük megjegyzésbe. Keressük meg a common.inc fájlban az url() függvény kódját és a $script = (strpos... sort teljes egészében cseréljük le annyira, hogy $script = 'index.php';. Ezzel a forráskód előkészítésével készen vagyunk.
 4. Mivel a webes FTP feltöltés fájlonként eléggé kényelmetlen, a hagyományos FTP-t kell alkalmaznunk. Az Ultraweb tárhely adminisztrációs felületen állítsuk a könyvtár indexet index.php-re. Jegyezzük meg a weben olvasható belépési adatokat, váltsunk át egy FTP progamra, és másoljuk fel a Drupal csomag fentiek szerint szerkesztett tartalmát. A gyökérben található szöveges fájlok és a scripts mappa felmásolása szükségtelen, ezeket a rendszer semmire nem használja. A .htaccess fájl feltöltését az Ultraweb nem engedélyezi.
 5. Látogassuk meg az Ultraweb oldalunk címét, mely egy angol nyelvű üdvözlő lapot jelenít meg. Az első pontban található linkre kattintva hozzunk létre az adminisztrátor felhasználót. Mivel ennek jelszavát csak kiírja a rendszer, de nem küldi el emailben, érdemes valami megjegyezhetőre változtatni a jelszót.
 6. Az administer » settings menüpontra kattintva a rendszer létrehozza a files mappát és az abban található .htaccess állományt. Hibát ad viszont a feltöltésre használt mappát illetően, amit kézzel kell létrehoznunk (a files mappán belül célszerű uploads néven), és ennek megfelelően beállítani a Drupal által hibásnak jelölt értéket.
 7. Az administer » modules oldalon kapcsoljuk be a locale és az upload modulokat. Az administer » localisation » import menüpontban a Drupal alapcsomag fordítását töltsük fel, célpontként kiválasztva a magyar nyelvet. Ezen dokumentum készítésekor ez a lépés tökéletesen beimportálta ugyan a fordítást, de egy Ultraweb hiba oldalra vezetett. Ezesetben a saját Drupal címlapunkra visszatérve folytathatjuk a következő lépéssel.
 8. Térjünk vissza az administer » localisation menüponthoz, és kapcsoljuk be, valamint válasszuk a magyar nyelvet alapértelmezésnek. Az angolt ki is kapcsolhatjuk, ha nem kívánjuk megadni a választást látogatóinknak.
 9. Az Ultraweb beállításoknál az időzített feladatok között felvehetjük a cron.php rendszeres futtatását. Ez nagyon ajánlott, ha például a kereső modul szolgáltatásait igénybe szeretnénk venni, vagy a gyorsítótár régebbi bejegyzéseit törölni szeretnénk időről-időre. Leggyakrabban naponta futtathatjuk a szkriptet, megválasztva az időpontot, amikor végre kell hajtani. Később a Drupal eseménynaplóban tekinthetjük vissza, hogy sikeres volt-e a futtatás.
 10. Próbáljuk ki a telepített rendszert, hozzunk létre tartalmat, töltsünk fel mellé fájlt. Ha mindez működik, akkor elértük célunkat.

A Drupal Ultraweb-en történő telepítését és beállítását illetően a fentieken túl az átalános tanácsokat vehetjük figyelembe. A modulok beállítása, új sminkek felvétele stb. ugyanúgy működik mint bármely más kiszolgálón.

Érdemes megjegyezni, hogy mitől esünk el, ha az Ultrawebet választjuk Drupal webhelyünk futtatására.

 1. Nem használhatunk rövid webcímeket
 2. Mivel a .htaccess nem tölthető fel, a .inc, .theme, .module és hasonló speciális kiterjesztésű fájljaink nem védettek a kíváncsi szemek előtt, ezek forráskódját tudják olvasni, meglétét tudják ellenőrizni.
 3. Az ini_set() tiltása és a .htaccess feltölthetetlensége miatt bizonyos PHP beállítások sem úgy állnak rendelkezésre, ahogyan a Drupal számára ideális lenne. Szerencsére az olyan esetek, mint a magic_quotes_gpc bekapcsolt állapota speciálisan kezeltek a kódban, ezért működik az ideálisan elvárt beállítások hiányában is a Drupal.
 4. Mivel a files és az alatta található uploads mappa is a weben olvasható könyvtárban található (nem is tudjuk máshova tenni), csak azonosítással elérhető letöltések létrehozása nem lehetséges, hiába is próbáljuk bekapcsolni ezt az opciót a beállításoknál.

Amennyiben részletesebben érdeklődünk a PHP beállításait illetően, az UW nem tiltja a phpinfo() használatát, így egy ezt meghívó egyszerű szkript létrehozásával áttekinthetjük a futtatókörnyezet képességeit.

Ehhez a dokumentációhoz csak az ezt bővítő, pontosító, javító hozzászólásokat várunk, más (ultrawebes) problémák számára hoszting fórumunk ad megfelelő teret.