A fájlrendszer előkészítése

Hojtsy Gábor képe

Letöltés

A Drupal alapvető telepítéséhez elegendő annyit tudnunk, hogy szükségünk van a Drupal alaprendszerre és a magyar fordítás csomagjára. A következő fájlokat kell letöltenünk:

A fordítást mindig a localize.drupal.org weboldalról érdemes letölteni, mert ott található meg a legaktuálisabb fordítási állapot.

Kitömörítés

Amennyiben frissen telepített webszerverrel van dolgunk, vagy szolgáltatónknál saját felhasználói mappánkban még semmi sem található, választhatjuk ezt a mappát is a Drupal telepítésére. Ha azonban meglévő honlaphoz akarjuk illeszteni a tartalomkezelőt, akkor egy alkönyvtárat is nyithatunk a Drupal állományai számára a web területünkön. (Néhány későbbi kellemetlenséget elkerülhetünk, ha nem alkönyvtárba, hanem (al)domainre telepítünk.) Figyeljünk arra, hogy a Drupal csomag egy könyvtárban tartalmazza a szállított állományokat. Erre a könyvtárra nem lesz szükségünk (vagy legalábbis nem ezen a néven), csak a tartalmára. A következőképpen tudjuk kitömöríteni a Drupal csomag tartalmát:

  • UNIX alatt parancssorból: $ tar -zxvf drupal-7.1.tar.gz
    Majd másoljuk be a kapott állományokat a kiválasztott könyvtárba.
  • Windows alatt: Szükségünk lesz egy olyan kitömörítő programra, ami képes a .tgz, .tar vagy .tar.gz állományok kezelésére. A népszerű WinZip, Total Commander és WinRAR programok mind képesek erre. Ne felejtsük el a kicsomagolt állományokat a kiválasztott weben elérhető könyvtárba másolni.

Ugyanebbe a könyvtárba kell kitömörítenünk a magyar fordításban kapott fájlokat is. A magyar csomag úgy van kialakítva, hogy egyrészt a meglévő Drupal könyvtárrendszerbe helyezi saját fájljait, másrészt egy új telepítési profilt is ad a rendszerhez. Gondoskodjunk arról, hogy a magyar fordítás csomag tartalmát is a Drupal könyvtárába másoljuk.

Ennek eredményeképpen egy olyan könyvtárrendszert kell kapnunk, amelyben a Drupal alapcsomagjának és a magyar nyelvű telepítést lehetővé tevő telepítési profilnak is megjelennek a könyvtárai és fájljai. A továbbiakban az itt látható (webről elérhető) tartalmú könyvtárat nevezzük a Drupal könyvtárának.

Jogosultságok beállítása

Unix rendszeren a bemásolt állományok alapértelmezett jogosultsága (állományokra 644, könyvtárakra 755) biztos, hogy alapesetben megfelelő lesz. Ha mégsem, akkor a chmod paranccsal tudjuk a jogosultságokat megváltoztatni. Hozzunk létre a Drupal telepítési könyvtárában egy files nevű mappát. Ebben fogja a Drupal tárolni a feltöltött állományokat, ezért a webszerver felhasználójának joga kell legyen a könyvtárba történő állomány mentésre. Ezt elérhetjük úgy, hogy a webszerver felhasználójához rendeljük a könyvtárat (a chown parancssal), vagy 777-es jogosultságot adunk rá: chmod 777 files. Windows rendszeren is annak megoldása szükséges, hogy a Drupal lássa a mappájában lévő állományokat, a files könyvtárba pedig írni is tudjon.

A telepítés során szükség lesz arra, hogy a sites/default/settings.php fájlt a telepítő írni tudja. Addig nem tudjuk megkezdeni a telepítést, amíg ez a fájl nem írható, ezért a telepítés előtt a PHP számára ezt ugyancsak írhatóvá kell tennünk. Annak érdekében, hogy a telepítés után ne felejtsük el ezt a jogosultságot visszavonni, a Drupal figyelmeztetni fog bennünket a telepítés után az írhatóság megszüntetésére. Ha nem vonjuk vissza a PHP-től az írhatóságot, akkor az biztonsági kockázatot jelent a Drupal számára.

Fájlok feltöltése a szerverre

Ha mindezeket a műveleteket nem közvetlenül a szerveren végezzük el, szükségünk lesz még egy FTP (vagy jobb szolgáltatók esetén SCP) programra, amivel a fájlokat fel tudjuk tölteni a szerverre. Ügyeljünk arra, hogy a jogosultságokat az FTP programunk nem feltétlenül viszi át, így a szerveren ezt külön be kell állítanunk. Ráadásul a rejtett fájlokat nem mindig mutatják ezek a programok, és a .htaccess ilyennek minősül. Ezért külön figyeljünk arra oda, hogy ezt is sikerült feltöltenünk (sajnos az ingyenes szolgáltatók nagy része ezt nem engedi, ott nem fogjuk tudni ezt a fájlt feltenni).

Webhelyünk biztonsága és a .htaccess

A Drupal többek között biztonságosságával tűnik ki a széles körben használt, meggondolatlanul fejlesztett rendszerek táborából. Nem árt azonban, ha mi is odafigyelünk a biztonság szavatolására. Ennek alapvető eszköze az, hogy a Drupal csomagban szállított .htaccess jelenlétéről és végrehajtásáról gondoskodunk. Ez az állomány garantálja, hogy a PHP megfelelő biztonsági beállításokkal futtassa a Drupal csomagban található szkripteket, valamint hogy a nagyvilág számára nem publikus állományok ne legyenek elérhetőek böngészőből. Annak érdekében, hogy a .htaccess állomány parancsai helyesen feldolgozásra kerüljenek, a Drupal telepítési mappájára az Apache szerverben az AllowOverride All kitételnek kell szerepelnie. Ha ez teljesül, akkor nem tudjuk a Drupal mappában található különböző .module, .engine és hasonló egyedi kiterjesztésekkel ellátott állományokat böngészőből elérni, és a PHP beállításai is megfelelőek lesznek. Sajnos ingyenes szolgáltatóknál a .htaccess alkalmazását jellemzően nem engedélyezik, ott ennek hátrányaival és lehetséges biztonsági problémáival együtt kell élni.