A Drupal 8 kézikönyvének fordítása magyarra

balu.ertl képe

Az alábbiakban egy remélhetőleg hasznos összefoglalót kívánunk nyújtani mindazoknak, akik szívesen becsatlakoznának a Drupal 8 Kézikönyv magyarra való lefordításának közös munkálataiba. Ez az oldal három szakaszból áll: 1. Lépéssor, 2. Szintaxis és 3. Linkgyűjtemény.
 

Lépéssor #

 1. Jelentkezz be a FreeTM.com-on. Ha korábban már használtad, akkor ugorj a következő pontra.
   

 2. Ha még nincs FreeTM-fiókod, akkor regisztrálj. Ezután pár kezdeti beállítás elvégzésével elő kell készítened a felületet a munkához. A legelső bejelentkezéskor az alábbi nyitóképernyő fogad:
  Képernyőkép a célnyelv nyelvkódjának beállításáról
  Kezdd el gépelni a „HU” szót, majd a legördülő listából válaszd a sima HU-t, ne a HU-HU-t. A párbeszédablak leokézása után az (egyelőre még üres) fájllistádat látod.
   

 3. Az előző képernyő alsóbb bekezdései arról tájékoztattak, hogy automatikusan be lesz kapcsolva az IATE szószedet és a gépi fordítás (Machine Translation, azaz MT). Nekünk azonban ezekre most nem lesz szükségünk, ezért az egyszerűség kedvéért kikapcsoljuk őket. Ehhez a WordFast Anywhere menü > Setup ikon > General fül > Setup Machine Translation opció > MyMemory fül > Use MyMemory jelölőnégyzetből vegyük ki a pipát. Képernyőkép a Machine Translation (MT) letiltásáról
   

 4. A buta gépi fordítás (MT) után most következik az intelligens fordítási memória (TM) beállítása. Bár e két rövidítés hasonló, ám nagy minőségi különbség van köztük! Vedd fel velünk a kapcsolatot az MDE Honosítási Munkacsoport elérhetőségeinek bármelyikén, hogy egy adminisztrátor (valószínűleg balagan) megoszthassa veled FreeTM-en a közös d8mem (ez a Drupal 8 teljes UI-ának lefordított sztringjei) és a d8ug (ez pedig a Kézikönyv többiek által már beküldött) fordítási memóriáinkat.
   

 5. A fordítási memóriák kezeléséhez nem lehet üres a fájllistánk, ezért először létre kell hoznunk valamit átmenetileg. Erre a célra nekünk most tökéletesen megfelel a fájlfeltöltési párbeszédpanelen előre kitöltött http://www.freetm.com/doc/ipad_sample.doc fájl. Az Upload and Open gombra kattintva azonnal meg is nyílik a fájl szerkesztésre.
  Képernyőkép egy átmeneti fájl létrehozásáról
   

 6. Ekkor aktívvá válik a TMs & Glossaries fül > Setup gomb opció, amivel megnyitható a konfigurációs párbeszédpanel, melyen két oszlopot látunk: a bal oldalin a fordítási memóriák (röviden TM-ek), míg a jobb oldalin a szójegyzékek vannak felsorolva.
  Képernyőkép az IATE szójegyzék letiltásáról és eltávolításáról
  Az IATE az Európai Unió hivatalos nyelvei közötti fordítást segíti, de nem az informatikai zsargon a szakterülete, ezért ezt a szótárat most nyugodtan törölhetjük.
   

 7. Végezetül pedig ha hozzáférést kaptunk a fentebb említett d8mem és d8ug fordítási memóriákhoz, akkor az alábbiak szerint állítsuk be őket.
  Képernyőkép a D8 Kézikönyv projekt által használt TM-ek és szószedetek beállításáról
  Ha végeztünk a TM-ek és szójegyzékek beállításával, akkor az átmeneti fájlt akár törölhetjük is, többé már nincs rá szükség.
   

 8. Ha már készen áll a FreeTM-felületed, kezdődhet a fordítás!
   

 9. Jelentkezz be a Drupal.org-on. Ha még nincs felhasználói fiókod, regisztrálj.
   

 10. Válassz magadnak egy témakört erről a listáról, amit le szeretnél fordítani.
   

 11. Vedd magadhoz a kiválasztott issue-t, hogy a neveden legyen. Erről bővebben az angol nyelvű Section 1.1.5, Detailed instructions: Claiming and dropping tasks fejezetben olvashatsz.
   

 12. A Drupal.org-ról másold vágólapra a kiválasztott témaköröd forrásfájlának útvonalát.
  Képernyőkép a forrásfájl útvonalának kimásolásáról
   

 13. A FreeTM-en a File > Upload > From URL útvonalon illeszd be a forrásfájl előbb kimásolt útvonalát, majd az Upload and Open gombra kattintva azonnal meg is nyílik a fájl szerkesztésre.
  Képernyőkép a forrásfájl útvonalának bemásolásáról
   

 14. Kezdd el lefordítani a fájlt a Start/Next gomb léptetésével. Amikor egyezést talál a fordítási memóriából (a képen zölddel jelölve), akkor automatikusan behelyettesíti, és ugorhatsz tovább. Képernyőkép a FreeTM felületének használatáról fordítás közben
  A képen pirossal jelölt AsciiDoc-kódokat hagyd ki, nyugodtan ugord át.
   

 15. Ha elkészültél, töltsd le a magyar fájlt a gépedre.
   

 16. Nyiss egy új Google Docs szöveges dokumentumot és másold be a teljes magyar fordításodat. Állítsd az elérhetőségét bárki a link birtokában kommentelhet-re.
   

 17. Menj vissza a témaköröd issue-jára a d.org-on és egy új hozzászólásban oszd meg a Google Docs-linket, valamint állítsd át az issue állapotát Active-ról Needs Review-ra.
   

 18. Értesítsd a többieket a Slack #d8ug-devstaging csatornáján, hogy nézzék át és véleményezzék a fordításodat a megadott Google Docs-linken.
   

Ez a cikk az angol nyelvű Fordítási Kézikönyv 1.1.3 Quick Start Guide - Translating Tasks fejezetének és balagan Using freetm.com to translate the user guide for drupal 8 blogbejegyzésének fordítása alapján készült.


Hogyan néz ki egy átlagos forrásfájl? #

A könnyebb áttekintés kedvéért képzeletben tagoljuk 3 részre:

Fejléc

 1. Fájlazonosító (ID), ami muszáj, hogy a legelső sora legyen a fájlnak, különben az összeszerelő szkript nem találja meg:
  [[pelda-fajlazonosito]]

 2. Ezt követi a fájl címe, ami
  === Fogalom: Ennek a példafájlnak ez a címe

Fő tartalom

Lezárás

 1. Közreműködő személyek felsorolása
  Először egy cím:
  *Közreműködők*

 2. Majd pedig az adott témakör angol eredeti szerzői és szerkesztőinek neve a D.org profiljukra linkelve:
  Írta és szerkesztette: https://www.drupal.org/u/peldaszemely[Személy Neve]

 3. Végül pedig a témakör magyar fordítójának neve szintén a D.org profiljára linkelve
  Fordította: https://www.drupal.org/u/peldaszemely[Személy Neve]


Hasznos linkek gyűjteménye #

 1. Szójegyzék: a Drupal magyar nyelvű felületének évek óta és jelenleg is gondozott, karbantartott kifejezéseinek gyűjteménye.

 2. Spreadsheet: az angol doksiíró csapat vezérlőpult-szerű táblázatának magyar klónja.

 3. Issue queue: a könyebbség kedvéért belinkelek különböző gyakran használt szűréseket:

 4. UI-sztringek: itt lehet rákeresni, hogy egy-egy menüpontot, gombfeliratot, stb. mire fordítottunk magyarul.

 5. Közzétett kézikönyv: azok a fejezetek, amiket már lefordítottunk, itt már láthatóak. (A nyelvválasztó menüből más fordítási csapatok munkájára is rá lehet tekinteni.)

 6. Formázási irányelvek: a fordítóknak igazából nem sok dolguk van vele, ha betartják a forrásfájlok szintaktikáját. Inkább a kommitolóknak fontos fejből tudniuk, hogy repóba küldés előtt átellenőrizzék a fordításokat.

 7. MTA-segítség: nyelvhelyességi kérdésekben a legfőbb iránymutató forrás, interaktív, egyszerűen használható, könnyen érthető.

 8. Szótárak: Linguee és SZTAKI

Fordításhoz közvetlenül nem szükséges, csak érdekességképpen: