Program

Az idei Drupal Hétvége két napját a tavalyi tapasztalatokkal megerősítve úgy osztottuk fel, hogy az első nap szakmai és személyes feltöltődését a második napon gyakorlati együtt munkálkodással tudjuk kiteljesíteni. A két nap helyszíneivel kapcsolatban a helyszín oldalunkon lehet bővebb információkat olvasni.


November 26., az első nap programja

A CEU Konferencia Központban zajló első nap programját – idén másodszor – két teremben tartjuk. Az első (nagyobb) terem előadásait úgy választottuk ki, hogy szélesebb kör számára legyenek érdekesek, bár ez a második (kisebb) terem előadásainak értékéből mit sem von le.

A konferencia programja, Kulcsár Zsolt nagyszerű munkája nyomán letölthető pdf formátumban is.

Időpont Program ("nagyterem") Program ("kisterem")
09:00-10:00 Regisztráció
10:00-10:20 Kléri Bálint: Hierarchikus jogosultságok a Drupal 8-ban Palócz István: A Drupal világa

Video: http://ustre.am/:1gGp6

10:20-11:00 Hojtsy Gábor: Többnyelvű weboldalak Drupal 7-ben és 8-ban Hajas Tamás: Kit érdekel a .tpl.php?

Video: http://ustre.am/:1gGsY

11:00-11:20 Szünet
11:20-12:00 Balogh Zoltán: A Drupal honosítása Hajdu Gábor: E-commerce - DC

Video: http://ustre.am/:1gGDv

12:00-12:20 Nagy Zsolt: Drupal és a fordítóeszközök Pónya Péter: AdServer for Drupal

Video: http://ustre.am/:1gGL5

12:20-12:40 Szünet
12:40-13:20 Tatár Balázs János: Form API és ami mögötte van Dianiska Balázs: Média tartalom kezelése Drupal 7 alatt

Video: http://ustre.am/:1gGSV

13:20-13:40 Szántó Gábor: Esztelenség a less-telenség - Zen alsmink készítése less alapon Kléri Bálint: NodeStream - az online publikációra termett disztribúció

Video: http://ustre.am/:1gH1T

13:40-15:00 Ebédszünet
15:00-15:40 Üzleti kerekasztal Kulcsár Zsolt A Drupal, mint üzleti lehetőség Prunk-Éger Edgár: Keresőoptimalizálás gyorstalpaló Drupal honlapokhoz

Video: http://ustre.am/:1gHwU

15:40-16:00 Szünet
16:00-16:40 Hosszu Kálmán, Cs. Nagy Attila : Modulkészítés programozás nélkül: a Features modul bemutatása Boros Ádám: Keresés másként

Video: http://ustre.am/:1gHM4

16:40-17:00 Szünet
17:00-17:40 Palócz István: Instant Drupal Vörös Borisz: Kisalkalmazások fejlesztése Drupalban

Video: http://ustre.am/:1gI3a

17:40-18:00 Szünet
18:00-18:20 Várady Zoltán: Drupal hoszting kezelése Aegirrel Csonka Gergely: Facebook applikáció készítése Drupallal

Video: http://ustre.am/:1gIjs

18:20-18:40 Juhász Márton: Csoportmunka támogatás Git-re alapozva Hajas Tamás, Kohán Péter, Czövek András: Így készült a drupal.hu planet, karniskonyha.hu - webáruház

Video: http://ustre.am/:1gIpK

18:40-19:00 PM Kerekasztal  


November 27., a második nap programja

A hétvége második napján, 9–18 óra között a CEU Konferencia Központban rendezünk közösségi napot. Célunk, hogy teret biztosítsunk a közös alkotásnak. Sokszor, sokan kérdezték hogyan, mi módon tudnának beszállni a közös munkába és hogyan tudnák segíteni a fordítást vagy a Drupal fejlesztését. Itt együtt tevékenykedhetnek a gyakorlott fordítók, fejlesztők és azok, akik eddig egy ilyen alkalomra vártak. Kiváló esély a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, a közösségbe kapcsolódásra!

Programpontok részletesen

Hierarchikus jogosultságok a Drupal 8-ban

Idén a Google Summer of Code program résztvevőjeként megkezdtem egy új jogosultsági rendszer és koncepció kidolgozását a Drupal 8 core számára. Az előadás során választ adok arra a kérdésre, hogy miért van szükség a jogosultsági rendszer reformjára, majd ismertetem a koncepciót, amely megoldást nyújthat a problémákra. Beszámolok a munka jelenlegi állapotáról, végül az előadás végén pár percben beszélek arról, hogy mi a titka egy sikeres Google Summer of Code projektnek.

Kléri Bálint (Bálint)

Kléri Bálint fényképe2007-ben egy véletlen során ismerkedett meg a Drupallal, amely később első gyakornoki állásához segítette. Nem sokkal később betekintést nyert a közösség erejébe, amely a mai napig lehengerlően hat rá. Modulok fejlesztése az elsőszámú területe, de mivel kedveli a változatosságot, szereti, ha egyéb munkafázisokba is bevonják, mint például a felhasználói felületek tervezése és usability kérdések megvitatása. 2011 nyarán Négyesi "chx" Károly mentoráltjaként Google Summer of Code programban vett részt, projektjének célja a Drupal 8 jogosultsági rendszerének megreformálása volt. Nyár végén eredményeiről a DrupalCon London közönségének egy Core Conversation keretein belül számolt be, de ezzel a munka természetesen nem ért véget. 2011 novemberétől Göteborgban él, és a NodeOne Drupal fejlesztőjeként dolgozik. Lelkes amatőr squash játékos, a trance zene rajongója.

A Drupal világa

Az előadás keretében szeretném bemutatni a Drupal tartalomkezelőt, a köré csoportosuló közösséget valamint a drupal.hu közösségét is. Előadásom első részében azokra koncentrálok akik mostanában ismerkedtek meg a Drupal-lal, vagy még csak most hallottak róla először. Hogyan és hol kaphatnak segítséget és hogyan indulhatnak el? A második részben szeretném felvillantani azokat a lehetőségeket, amelyekkel be lehet szállni a nemzetközi és a magyar Drupal közösség munkájába.
Mi is az a drupal.hu és mivé válhat? Miben és hogyan tudunk segíteni Neked és Te hogyan tudsz nekünk segíteni? Ki az a MI? Érdekelnek a válaszok? Gyere el és hallgass meg minket. Ezen a napon minden kérdésedre válaszolunk.

Palócz István (pp)

Palócz István fényképeIstván Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. 2008. augusztusában a Szegedi DrupalConon Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg a Drupal nemzetközi közösségének munkájával. Azóta az egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy ezzel megismertesse a hazai közösséget. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Többnyelvű weboldalak Drupal 7-ben és 8-ban

Előadásomban áttekintjük a Drupal 7 többnyelvűsítésének elemeit néhány építőelem gyakorlati bemutatásával. Mind az alaprendszer, mind kiegészítő modulok képességeit érintjük, végül pedig a Drupal 8-ra vonatkozó tervekbe és távlatokba is bepillantást nyerhetünk.

Hojtsy Gábor (Goba)

Hojtsy Gábor fényképe2003 óta Drupalozom, azóta sikerült a Drupal.hu elindításánál bábáskodni, egy ideig DUG-okat szervezni, a Drupal konferenciákat segéd-szervezni, egy Drupalcont társ-szervezni sok más mellett. Az Acquiának dolgozom, a Drupal 6 vezető karbantartójaként, szabadidőmben a Drupal többnyelvűsítésén dolgozom a Drupal 8 Multilingual Initiative vezetőjeként, a szoftver fordítóit pedig a http://localize.drupal.org/ elindításával és menedzselésével próbálom segíteni.

Kit érdekel a .tpl.php?

Egyszerű céges oldal. Klasszikus feladat. Nézzünk meg ennek egy újabb variációját, ezúttal főleg a tartalmak elrendezésére és megjelenésére koncentrálva! Ne akarjunk kódolni, de melegítsük be az egérkezelő kezünket. Mert az is elég lesz. Nagyrészt.

Lesz egy kis Views 3, egy kis képkezelés és ilyen-olyan slideshow, űrlap webformmal, responsive smink és jó sok Display Suite. Mert már Den is megmondta tavaly, hogy az jó. És igaza is van. Drupal 7 esetén még inkább!

Demo site: http://lb.cm/t2

Hajas Tamás (thamas)

Hajas Tamás fényképeA Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, s közben igyekszem a Drupal, a közösség és az Integral Vision jó hírnevét öregbíteni.

A Drupal honosítása

Előadásomban áttekintjük a Drupal jelenleg elérhető fordítási lehetőségeit. Pár szóban megemlítem az alapmotor Locale felületét, melyen lefordítunk pár szöveget, majd ugyanezt a Localization client modul segítségével is elvégezzük helyben. A Translation template extractor modul helyi használatával és a PoEdit felfedezésével folytatjuk az ismerkedést, majd ezt követően a gyakorlatban is csatlakozunk a magyar fordítói csapathoz. Áttekintjük a http://localize.drupal.org felületét, ismertetem a működését. A webes felületen is fordítunk egy párat, majd ezt követően összekötjük a helyi fordításban szerzett .po fájlos tapasztalatainkat a közösségi fordítással. Ezt követően beállítjuk a Localization client modulunkat távoli beküldésre és megvizsgáljuk ennek hatását is. A remek Language checker nevű modulra is vetünk egy röpke pillantást, majd az előadást a Localization update modul rövid ismertetésével zárom. Az előadás keretében fokozatosan lefordítjuk és elérhetővé tesszük egy kisebb modul vagy smink honosítását.

Balogh Zoltán (zly)

Balogh Zoltán fényképeÉvek óta fő területe a Drupal honosítása és az ehhez kapcsolódó kiegészítő tevékenységek (dokumentáció, hibakeresés, javítás, patch készítés, stb.) végzése. A honosítási csapat egyik adminisztrátora, jelenleg is aktív fordító.

E-commerce - DC

E-commerce megoldások - kitekintő (Drupal táborban adtam ezt elő) Drupal Commerce célkitűzése, DC vázlatos ismertetése, gyakorlati problémák/feladatok

  • termék és node
  • termék megjelenítése
  • rules - dc
  • automatizálás (termékből node, termékfrissítés)
  • übercart-ból update hogyan? érdemes-e átállni?
  • több domain (több áruház) egy dc, dc domain

Kérdések

Hajdu Gábor (gazsesz)

Hajdu Gábor fényképeVillamosmérnök vagyok, drupal alapú oldalak építésével valamint értékesítők oktatásával, és tanácsadással is foglalkozom. 4 éve csöppentem a Drupal világába, azóta is a rabja vagyok és olyan nekem a Drupal, mint gyereknek a LEGO. Azóta közel 50 oldalt építettünk fel drupal alapokon, az egyszerű, pár oldalas webhelytől kezdve a több áruházas webshopig. A magyar drupal közösségtől sokat kaptam, és igyekszem ezt vissza is adni. Az első Drupal Hétvégén - élmények itt: http://drupal.uzletkotobank.hu/content/intro-i - még nem sejtettem, hogy egyszer elő is merek/fogok majd adni egy ilyen rendezvényen. :)

Drupal és a fordítóeszközök

  • Fordítószoftverek általában
  • Virtaal bemutatása, néhány ötlet a jövőbeli fordítások hatékonyabbá és egységesebbé tételére

Nagy Zsolt (balagan)

Nagy Zsolt fényképeSzoftverhonosítással foglalkozok, főleg IBM szoftvereket fordítok. Szabadidőmben ismerkedek a Drupallal, illetve próbálok besegíteni a fordításba, ahol tudok.

AdServer for Drupal

Hirdetések / bannerek kezelésére eddig is léteztek megoldások Drupalban, pl. az Advertisement, vagy az OpenX modul. Az előadás egy új, hazai megoldásról, az adverticum modulról szól (http://drupal.org/project/adverticum , http://drupal.adverticum.com ) , ami a messze legnagyobb magyar adserver szolgáltatóval, az Adverticum -al kapcsolja össze a Drupal site-unkat.
Az előadás során éríntett kérdések:

  • Mikor van szükség hirdetéskiszolgáló modulra?
  • Rövid összehasonlítás, előnyök hátrányok hasonló modulokhoz képest.
  • Hogyan működik, mit tud a modul? (rövid gyakorlati bemutató)
  • Merre halad a fejlesztés, mire lesz még képes?

A modul karbantartását, fejlesztését az Adverticum megbízásából a http://brainsum.hu végzi.

Pónya Péter (pedro)

Pónya Péter fényképeA Brainsum (http://www.brainsum.hu) web fejlesztéssel és online reklámmal foglalkozó cég társalapítója és fejlesztési vezetője vagyok. A Drupallal 2006 óta foglalkozom, azóta meghatározó platformmá vált a webes projektjeinknél.

Form API és ami mögötte van

Rövid áttekintés kívánok nyújtani a Drupal 7-es Form API lehetőségeiről, kiemelt figyelmet szentelve az újdonságokra, új From Controlokra. Szó fog esni arról, hogy a Form API jelenlegi változata mennyivel könnyíti meg a fejlesztést, mikor érdemes hozzányúlni és miért. Előadásomban sorba fogom venni a legfontosabb vezérlőket, azok jellemzőit és megvalósítását. Sok gyakorlati példán keresztül fogom bemutatni miért érdemes modulfejlesztéseink során használni ezt a lehetőséget, néhány egyszerűbb beépített űrlapot átalakítva miket lehet kihozni belőle. Aki már látott űrlapot, esetleg töltött is ki olyat, és közben elgondolkodott azon, hogy vajon hogy működhet, annak kötelező a megjelenés!

Tatár Balázs János (tatarbj)

Tatár Balázs János fényképe1988-ban születtem, Miskolcon. 2009-től Budapesten élek. 2011-ben végeztem az ELTE programtervező informatikus bsc. szakán. Drupallal 2009 óta foglalkozom. A Crew4u Kft. vezető webfejlesztője vagyok.

Media tartalom kezelese Drupal 7 alatt

Őszinten szólva média (mindenféle kép, videó, stb.) kezelése Drupal 6-ig bezárólag körülbelül annyira volt jó szórakozás, mint NeverGone viccei. A Drupal 7 azonban az új entity megközelítéssel lehetővé tette a Drupal „tartalomkezelő” új dimenziókba történő áttörését, megszületett a Media modul. Ez a modul lehetővé teszi, hogy keszíthessünk egy, az írásos node-októl teljesen külön létező mediatárat, ahová képektől kezdve, beágyazott videókig mindent fel lehet tölteni, és a weboldal különböző helyein megjeleníteni, írásainkba beágyazni. Ez egy félig technikai, félig gyakorlati előadás arról, hogy mit lehet jelenleg a media modullal elérni, mik a korlátok es röviden bemutatja, hogy hogyan lehet hozzá kiegészítőket fejleszteni.

Dianiska Balázs (snufkin)

Dianiska Balázs fényképeDrupal fejlesztéssel, tanácsadással foglalkozom, jelenleg az Acquia Professional Services európai csapatának vagyok tagja.

Esztelenség a less-telenség - Zen alsmink készítése less alapon

Januárban találkoztam először a"nyelvvel", és kevés újdonság hozott akkora fordulatot a drupallal kapcsolatos tevékenységeim/tanulmányaim során, mint ez.
Segítségével gyorsabban, szervezettebben, átláthatóbb kóddal tudunk smink „css”-t készíteni.
Elkészítettem a zen starterkit less alapú változatát, és már a sokadig sminkemet készítem vele. Lassan egy év alatt egy egész framework látszik kialakulni, ennek a lehetőségeit mutatom be.

  1. Hogyan lesz néhány alapadat megadásával pár perc alatt kész tipográfia és layout egy új sminknél?
  2. Rövid deklaráció, kevesebb karakter, kevesebb gépelésre fordított idő.
  3. Komplex CSS3 deklaráció mindössze egyetlen, könnyen megjegyezhető „paranccsal”.
  4. Sprite alapú háttérképkezelés a less framework segítségével.

+extra: views sminkelése ui-n keresztül

Szántó Gábor (szantog)

Szántó Gábor fényképeEredetileg színpadi ember vagyok, 15 éve járom az országot a nyíregyházi Mandala Dalszínházzal. Pár éve jutottam el a drupalhoz, amit kétszer kellett kidobnom, és rávenni magam, hogy kipróbáljam újra. Egy ideje szabadúszóként készítek drupal oldalakat, a pici céges sminktől kezdve komplett hírportálig minden volt már szinte. És amit a legjobban szeretek a drupalban, hogy mindig találok benne kihívást.

NodeStream - az online publikációra termett disztribúció

A NodeStream egy kifejezetten hírportáloknak, online magazinoknak tervezett és létrehozott Drupal 7 disztribúció. Ennek megfelelően kulcsrakészen tartalmazza azokat a funkciókat, melyeket az online publikációs területen tevékenykedő ügyfelek sokasága megkövetel. Jól bevált, standard Drupal építőelemekből felépített rendszerről lévén szó, a fejlesztők könnyen kiterjeszthetik és bővíthetik a funkciókat. Az előadás során bemutatom a disztribúció lehetőségeit, valamint beszélek a NodeStream fejlesztéséről is.

Kléri Bálint (Bálint)

Kléri Bálint fényképe2007-ben egy véletlen során ismerkedett meg a Drupallal, amely később első gyakornoki állásához segítette. Nem sokkal később betekintést nyert a közösség erejébe, amely a mai napig lehengerlően hat rá. Modulok fejlesztése az elsőszámú területe, de mivel kedveli a változatosságot, szereti, ha egyéb munkafázisokba is bevonják, mint például a felhasználói felületek tervezése és usability kérdések megvitatása. 2011 nyarán Négyesi "chx" Károly mentoráltjaként Google Summer of Code programban vett részt, projektjének célja a Drupal 8 jogosultsági rendszerének megreformálása volt. Nyár végén eredményeiről a DrupalCon London közönségének egy Core Conversation keretein belül számolt be, de ezzel a munka természetesen nem ért véget. 2011 novemberétől Göteborgban él, és a NodeOne Drupal fejlesztőjeként dolgozik. Lelkes amatőr squash játékos, a trance zene rajongója.

Üzleti kerekasztal

Kulcsár Zsolt felvezető előadása után hazai Drupalos cégek vezetői beszélgetnek a nyílt forrású üzleti modellről és keresik a válaszokat a következő kérdésekre:

  • Hogyan lehet nyílt forráskódú szoftvert kereskedelmi célzattal használni?
  • Mi a hozzáadott értéke a megrendelői és vállalkozói oldalon annak, ha nyílt forráskódú szoftvert használunk?
  • Mit osztunk vissza a közösséggel egy fejlesztés kapcsán?
  • Hogyan tudunk erre időt és erőforrást allokálni?
  • Ki fizeti ki a visszaosztásra fordított energiát?
  • Etikai vagy üzleti kérdés az, hogy visszaosztjuk-e a megoldásainkat?
  • Hol húzódik a határ a visszaosztás és üzleti titok között?
  • Milyen nyílt üzleti modellekben érdemes ma Magyarországon gondolkodnunk?
  • Hogyan érdemes tálalni a megrendelők felé a nyílt üzleti modell előnyeit?
  • Adaptivitás és nyílt üzleti modell. Hogyan szervezzük a munkát?
  • Marketing és nyílt üzleti modell. Hogyan befolyásolja a cég arcát a nyílt szemlélet?

A kerekasztal résztvevői:

  • Csonka Gergely (Starbus)
  • Hojtsy Gábor (Acquia)
  • Kobrizsa Ádám (MindForum)
  • Kohán Péter (KYbest)
  • Kulcsár Zsolt (Integral Vision)
  • Pónya Péter (Brainsum)
  • Reisinger Gábor (5Net)
  • Szabó Anita / Várady Zoltán (FARM)

A Drupal, mint üzleti lehetőség

Mind a termékfejlesztés, mind pedig a projekt alapú munkáink kapcsán izgalmas kérdés, hogy milyen üzleti modellben érdemes gondolkodnunk. Jelen előadásomban ennek a problémakörét vezetem fel, majd a kerekasztal beszélgetés során az üzletépítés, és a belső munkaszervezésről kérdezem a résztvevőket.

Kulcsár Zsolt (kulcsi)

Kulcsár Zsolt fényképeNagyvállalati webes alkalmazásokhoz tervezek felhasználói felületeket, az ügyféltől nyert információkat fordítom át szoftverfejlesztői nyelvezetre, és fordítva. A szoftver-ergonómiai tevékenység mellett a másik terület, melyen otthonosan mozgok, a tudásmenedzsment és e-learning metszésvonalán helyezkedik el. Hat éve blogolok, többek között arra keresem a választ, hogy a humanisztikus pszichológia szemlélete miként alkalmazható a vállalati életben.

Keresőoptimalizálás gyorstalpaló Drupal honlapokhoz

Az Ön honlapja megtalálható az Interneten? Azok számára is, akik nem ismerik a weboldal pontos címét? Ha nem, vagy nem biztos a válaszban, ez az előadás Önnek szól.
Véleményem szerint bármennyire is érdekes tartalommal rendelkezik weboldalunk, szolgáltatásai, funkciói lehetnek bármennyire is hasznosak, mindaddig nincs „kész”, azaz nem lehet sikeres a honlap, amíg a legnagyobb kereső (Google), nem képes feltérképezni oldalunkat, vagy nem a megfelelő kifejezésekre jelenít meg minket.
Ebben az előadásban gyakorlati példákon keresztül megnézzük a leggyakoribb keresőoptimalizálás (SEO) hibákat, és hogy azokat hogyan lehet javítani. Néhány az érintett témákból:

  • Hogyan állítsunk össze kulcsszó adatbázist.
  • Hogyan végezzünk konkurencia elemzést.
  • Vannak-e felesleges és duplikált tartalmak az oldalon, és ha igen, hogy oldjuk meg.
  • Képek és egyéb média tartalmak kezelése, kereshetővé tétele.
  • Tipikus hibák egy webáruház, egy hírportál vagy éppen egy (céges) blog esetében.
  • Mi a teendő ha költözik az oldal, vagy átalakításra kerül? (Az URL átirányítások alapszabályai.)
  • Az oldalon található lapozót, termék keresőt vagy éppen a címkéket hogyan használjuk, hogy a Google keresőben is előnyünkre váljon, ne kárunkra.
  • A metaadatok (title, description) megfelelően vannak-e beállítva? Mire kell és mire érdemes figyelni ezek kitöltésénél.
  • Milyen egy jó oldaltérkép vagy egy „404 - nem található” oldal.
  • Nincs-e túlzsúfolva a weboldalunk, nem túl lassú-e.

Prunk-Éger Edgár (edgarpe)

Prunk-Éger Edgár fényképe
Prunk-Éger Edgár vagyok, a BME Műszaki Informatika szakán szereztem diplomát. 10 éve foglalkozom internetes oldalak készítésével. A Drupal alapú honlapkészítés és tanácsadás mellet az utóbbi időben fő érdeklődési területem a keresőoptimalizálás lett. Amikor időm engedi, személyes blogomon is Drupal-ról és a SEO-ról írogatok: http://edgarpe.hu

Modulkészítés programozás nélkül: a Features modul bemutatása

Az előadás során röviden megnézzük, hogy miként is készíthetünk modult programozás nélkül a Features modul segítségével. Előadásunk első részében bemutatjuk a Features modulban rejlő lehetőségeket, illetve egy általános áttekintést arról, hogy mikor hogyan és mire érdemes használni. Ezen felül megmutatjuk, miként tudjuk karbantartani az exportált moduljainkat, majd belenézünk, hogy hogyan tehetjük a modult a fejlesztési folyamatunk részévé. Az utolsó pár percben betekintést nyerhetünk, hogy milyen módon tudjuk a modulunkat a Features-szel kompatibilissé tenni.

Hosszu Kálmán (hosszu.kalman)

Hosszu Kálmán fényképeElőször a 4.7-es Drupal-lal találkoztam, majd elkezdtem hozzá modulokat írni. Az OpenSource elkötelezett híve vagyok: igyekszem blogomon a közösséggel is megosztani tapasztalataimat, segítséget nyújtok annak aki igényli, a drupal.org és a drupal.hu dokumentációs csoportjának segítek és amikor időm engedi contrib modulokat készítek. Jelenleg alkalmazottként Szegeden a Factory Creative Studio drupal csoportjának vezetőjeként dolgozom, szabadúszóként pedig fejlesztéssel, tanácsadással és oktatással foglalkozom.

Cs. Nagy Attila

2009-ben talákoztam először a Drupallal a szokdolgozatom írása közben, komolyabban csak 2010-ben kezdtem el vele foglalkozni. Programtervező informatikusként szereztem a diplomám az SZTE-n, ma a Factory Creative Studio alkalmazásában állok mint junior drupal fejlesztő. A szegedi drupal rendezvények lelkes látogatója vagyok. Szabadidőmben szeretek bringázni, télen snowboardozni.

Keresés másként

Röviden áttekintjük mire képes a Drupal core keresője és mire nem.
Megnézünk néhány alternatívát melyekkel kiváltható a core kereső. Részletesen megvizsgáljuk a search_api modulcsomagot és annak lehetőségeit MySQL, illetve Solr backend használata esetén. Egyedi indexet keszítünk, egyedi faceteket. Készítünk views segítségével olyan nézeteket, melyek egyenesen ebből az indexből kérdeznek le adatokat.

Boros Ádám (aboros)

Boros Ádám fényképe2005 -ben találkozott először a Drupallal. Eredetileg építész pályára készült, autodidakta webfejlesztő. Szenvedélyes Drupal "hívő", régebbi - Flash korszaki - munkatársait előszeretettel "téríti" át Drupalra. Gyakori résztvevője a Budapesti Drupal Használói Találkozóknak, szabadidejében elkötelezett városi kerékpáros, szereti a természetet és igyekszik óvni is azt. Imádatos barátnőjével jelenleg Budapesten él, ahol a Közép Európai Egyetem Drupal fejlesztőjeként dolgozik.

Instant Drupal

Amikor már megoldottál számos problémát, túl vagy a kezdeteken, sikeresen teljesítettél: kitaláltad, összeraktad, megoldottad, akkor ezt hogyan reprodukáld? Hogyan ismételed meg a sikert kevesebb idő ráfordításával? Hogyan azonosítsd a folyamataidat? Hogyan ismerd fel a megoldáspaneljeidet? Milyen eszközök állnak a rendelkezésedre és ezeket hogyan tudod hatékonyan használni. Hogyan spórolhatsz értékes fejlesztői időt? Ezekre a kérdésekre keresem a választ, gyakorlati példákkal tarkított előadásomban.

Palócz István (pp)

Palócz István fényképeIstván Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. 2008. augusztusában a Szegedi DrupalConon Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg a Drupal nemzetközi közösségének munkájával. Azóta az egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy ezzel megismertesse a hazai közösséget. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Kisalkalmazások fejlesztése Drupalban

A Drupal alkalmazások fejlesztésének is kiváló kerete lehet. Betegnyilvántartó, leltárkészlet monitorozó, okos telefonkönyv - a lehetőségeknek nincs határa. A rugalmas adatbáziskezelés és a PHP (Drupal API) alapú modulunk segít rendet vágni az adatok között; jQuery, Ajax segítségével megszelidíthetjük a felhasználói felületeket. A számtalan Drupal modul pedig sokszor kész megoldásokkal szolgál egy-egy funkció megvalosítására. Előadásomban néhány alaptechnikát mutatnék be, amelyek web alkalmazás fejlesztés során jól jöhetnek - és segítenek a Drupalt is jobban megismerni.

Vörös Borisz (vorvor)

Vörös Borisz fényképeDrupalt használni, weboldalakat építeni, problémákat megoldani számomra az alkotás örömét adja nap, mint nap. Ez a fő motívum, ami miatt programozással, webszerkesztéssel foglalkozom régóta. Elsőre nem ismertem fel a Drupal jelentőségét, még évekig heggesztettem hatalmas scripteket, saját cms-t. Két év kellet, és egy második nekifutás, hogy megértsem a Drupal filozófiáját, és a közösség erejét. Azóta napi szinten foglalkozom vele.

Drupal hoszting kezelése Aegirrel

Bemutatom az Aegir hoszting platformot. Hogyan lehet Drupal oldalakat sorozatgyártani? Hogyan hozhatunk létre gyors másolatokat tesztelés céljából? Hogyan frissíthetünk új verzióra pár kattintással? Hogyan illeszthető ez egy fejlesztési folyamatba git vagy drush make használatával?

Várady Zoltán (drifter)

Várady Zoltán fényképeKb. 4.6 óta drupalozok, van egy kiscégünk (FARM), sok szabadúszóval dolgozunk együtt. Szeretem a tejbegrízt.

Facebook applikáció készítése Drupallal

Előadásomban azt fogom bemutatni, hogy hogyan lehet olyan Facebook alkalmazást készíteni Drupallal, ami felhasználókat és egyéb adatokat is kezel.
Az elején átvesszük, hogy milyen modulokat használhatunk, mik a lehetőségeink, mire kell figyelni, utána megmutatom, hogy a Facebook felületén hogyan kell létrehozni egy applikációt, és utána be is élesítek egy előre elkészített Drupal alkalmazást.

Csonka Gergely (csg)

Csonka Gergely fényképe1998-ban kezdett programozni, 2001 óta foglalkozik PHP fejlesztéssel, a Drupallal 2005-ben találkozott először. 2009-ben megalapította saját cégét, mely kizárólag Drupalon alapuló internetes és intranetes megoldásokkal foglalkozik. Csonka Gergely a Drupal közösségben is részt vesz, rendszeresen látogatja a drupal.hu fórumát, és jó eséllyel találkozhatsz vele személyesen is a különböző Drupal összejöveteleken.

Csoportmunka támogatás Git-re alapozva

Az előadás - gyakorlati példákon keresztül - mutatja meg a Git hook-okban rejlő lehetőségeket. Az elmúlt évben - az Integral Vision-nél - sokat dolgoztunk azon, hogy a fejlesztő csapat munkáját megkönnyítsük, minél több folyamatot automatizáljunk. Ennek egyik fő eleme a kód változásainak ellenőrzése, illetve a teszt- és demókörnyezet kialakítása a fejlesztői szerveren. Rendszerünk jelenleg a következő feladatokat látja el:
Minden Git push után:

  • létrejön/frissül egy virtualhost a megfeleleő branch-hez
  • ha kell új/másolt adatbázis jön létre
  • alapvető ellenőrzések a megváltozott fájlokon
  • php -l futtatása
  • coder modul futtatása
  • email értesítés az eredményekről és a változásokról
  • minden repository esetében lehetséges egyedi folyamatokat definiálni
  • a folyamatok akár push-onként változtathatóak

Előadásomban a fent felvázolt rendszer működéséről, a vele szemben támasztott igényekről, a fejlesztés menetéről, a működési/biztonsági kockázatokról illetve a további lehetőségekről szeretnék beszélni. Mindezt élőben, példákon keresztül bemutatva.

Juhász Márton (Désiré)

Juhász Márton fényképeJuhász Márton vagyok, a PTE Közgazdaságtudományi karán hallgatok Gazdaságinformatikát. Tanulmányaim mellett az Integral Vision Kft. csapatát erősítem. Aktív tagja vagyok a Drupal közösségnek, rendszeres látogatója a pécsi Drupal találkozóknak és a nagyobb országos rendezvényeknek.

Így készült a drupal.hu planet

Közösségi oldalunk Drupal 7-re váltásával nekünk is el kellett búcsúznunk Novák Áron nagyszerű FeedAPI moduljától. Helyébe a sokoldalú Feeds modul lépett, amivel egy olyan egyszerű RSS aggregágóló megoldást, amire itt szükségünk van, gyorsan össze lehet állítani. Hogyan? Megmutatom. :o)

Hajas Tamás (thamas)

Hajas Tamás fényképeA Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, s közben igyekszem a Drupal, a közösség és az Integral Vision jó hírnevét öregbíteni.

karniskonyha.hu webáruház

Az előadás egy Drupal Commerce alapú webshop készítését mutatja be. Szó lesz röviden a termék és a termékmegjelenítés szétválasztásának előnyeiről, hátrányairól. A termékmegjelenítés kapcsán bepillantást adunk egy táblázatos, valamint egy űrlap alapú megoldás elkészítésébe. Ismertetünk egy módszert a termékek tömeges készletkezelésére.

Czövek András (czigor)

Czövek András fényképeTévedésből fizikus diplomát szereztem, de 2010. nyarán jó útra tértem, és azóta Drupallal foglalkozom. 2011. májusától dolgozom a KYbest berkein belül.

Kohán Péter (kenya)

Kohán Péter fényképeA Drupalt felhasználói oldalról szemléli, tanulja már több éve. Annyit már tud róla, hogy bármit meg lehet vele csinálni. A KYbest ügyvezetője.

PM Kerekasztal

Számos kérdés merül fel akkor, amikor számos kisebb, vagy egy-két nagyobb Drupal alapú portált kell üzemeltetni, fejleszteni, egy csapattal. Ezeket a kérdéseket járják körül a meghívott cégek vezető fejlesztői.(résztvevők szervezés alatt)