Program

Az idei Drupal Hétvége két napját a tavalyi tapasztalatokkal megerősítve úgy osztottuk fel, hogy az első nap szakmai és személyes feltöltődését a második napon gyakorlati együtt munkálkodással tudjuk kiteljesíteni. A két nap helyszínei eltérőek, erről helyszín oldalunkon lehet bővebb információkat olvasni.


November 13, az első nap programja

A CEU Konferencia Központban zajló első nap programját – idén először – két teremben tartjuk. Az első (nagyobb) terem előadásait úgy választottuk ki, hogy szélesebb kör számára legyenek érdekesek, bár ez a második (kisebb) terem előadásainak értékéből mit sem von le.

Időpont Program ("nagyterem") Program ("kisterem")
09:00-9:40 Regisztráció
09:40-10:00 Palócz István: A Drupal világa Szántó Gábor: Tippek és trükkök Rules és Flag modulokkal
10:00-10:05 Rövid szünet
10:05-10:50 Kiss Márton, Péter Gábor, Rácz Péter: Drupal alapon a jövő évi EU-elnökség hivatalos honlapja Boros Ádám: Egy Drupal több weboldal: Multisite vs. Domain access
10:50-11:20 Szünet
11:20-12:05 Hajas Tamás: Instant Drupal, avagy kék cseppek a kertben Balázs Attila: Adjunk el a Drupalba integrált Übercart kereskedelmi rendszert használva
12:05-13:35 Ebédszünet (a helyi menzán és/vagy a környező vendéglátó helyeken)
13:35-14:20 Prunk-Éger Edgár: Drupal keresőoptimalizálás Fehér János: Drupal terhelhetőség kicsiknek és nagyoknak
14:20-14:35 Szünet
14:35-14:55 Csécsy László: Drupal és/vagy disztribúciók(?) Boros Ádám: Térképes megjelenítők készítése
14:55-15:00 Rövid szünet
15:00-15:20 Lippai Ádám: Drupal a nagyvilágban Páldi Zoltán: Drush: hatékony fejlesztés és karbantartás parancssorból
15:20-15:25 Rövid szünet
15:25-15:45 Szabó Dénes: Display suite bemutatása avagy tartalmak sminkelése egyszerűen Hojtsy Gábor: Drupal 7 helyzetjelentés
15:45-16:15 Szünet
16:15-16:35 Több előadó: Rövid esettanulmányok Lippai Ádám, Palócz István: Drupal különböző platformokon
16:35-16:40 Rövid szünet
16:40-17:00 Hajas Tamás: Kulcsrakész közösségi rendszer cégeknek: Drupal Commons Csonka Gergely: Grafikonok Drupal alatt
17:00-17:15 Zárás
18:30-től Kötetlen Drupal Találkozó (később meghatározott helyszínen)


November 14, a második nap programja

A hétvége második napján, 9–18 óra között az NIIF Intézet által támogatott helyszínen rendezünk közösségi napot. Célunk, hogy teret biztosítsunk a közös alkotásnak. Sokszor, sokan kérdezték hogyan, mi módon tudnának beszállni a közös munkába és hogyan tudnák segíteni a fordítást vagy a Drupal fejlesztését. Itt együt tevékenykedhetnek a gyakorlott fordítók, fejlesztők és azok, akik eddig egy ilyen alkalomra vártak. Kiváló esély a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, a közösségbe kapcsolódásra!

Programpontok részletesen

A Drupal világa

Az előadás keretében szeretném bemutatni a Drupal tartalomkezelőt, a köré csoportosuló közösséget valamint a drupal.hu közösségét is. Előadásom első részében azokra koncentrálok akik mostanában ismerkedtek meg a Drupal-lal, vagy még csak most hallottak róla először. Hogyan és hol kaphatnak segítséget és hogyan indulhatnak el? A második részben szeretném felvillantani azokat a lehetőségeket, amelyekkel be lehet szállni a nemzetközi és a magyar Drupal közösség munkájába.

Mi is az a drupal.hu és mivé válhat? Miben és hogyan tudunk segíteni Neked és Te hogyan tudsz nekünk segíteni? Ki az a MI? Érdekelnek a válaszok? Gyere el és hallgass meg minket. Ezen a napon minden kérdésedre válaszolunk.

Palócz István (pp)

István Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. 2008 augusztusában a Szegedi DrupalConon Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg a Drupal nemzetközi közösségének munkájával. Azóta az egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy ezzel megismertesse a hazai közösséget. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Tippek és trükkök Rules és Flag modullal

A Rules modullal különböző eseményekhez lehet akciókat párosítani. A Flag modullal egy entitás (user, node, comment) két állapotát kezelhetjük, tehát „valami” vagy jelölt, vagy nem.
Nézzük, mit lehet kihozni a kettő párosításából:

  • UX megoldások
  • egyszerűbb folyamatvezérlési szerkezetek
  • API-k használata Rules-ban

Szántó Gábor (szantog)

Eredetileg színpadi ember vagyok, 15 éve járom az országot a nyíregyházi Mandala Dalszínházzal. Pár éve jutottam el a drupalhoz, amit kétszer kellett kidobnom, és rávenni magam, hogy kipróbáljam újra. Egy ideje szabadúszóként készítek drupal oldalakat, a pici céges sminktől kezdve komplett hírportálig minden volt már szinte. Ha tehetem, szívesen veszek részt a közösségi munkában, leginkább fordításokat és contrib modulok javításait, fejlesztéseit segítem.

Drupal alapon a jövő évi EU-elnökség hivatalos honlapja

Tervezetett témakörök:

  • a projekt bemutatása, előzmények
  • a belga honlap tanulságai, belga tapasztalatok
  • egy gyors követelmény áttekintés (mire van szükség műszaki oldalról)
  • architektúra felépítése nagy vonalakban
  • teljesítmény és egyéb finomságok:
    • nagy terhelés
    • elosztott adatközpont
    • i18n
    • Solr
    • IE6

Kiss Márton

Több, mint tíz éve foglalkozok portáltechnológiákkal és CMS rendszerekkel. Az utóbbi pár évet nagy rendelkezésre állású SMS platformok üzemeltetésével és a fejlesztések koordinálásával töltöttem Európában és Ázsiában. A Drupal 6-tal egy üzenetkezelő platform intranet rendszerének kialakítása kapcsán ismerkedtem meg. Részt vettem tanácsadóként egy sörgyár Drupal alapú közösségi marketing oldalának kialakításában. Szabadidőmet a szomszédos Ausztria hegyei között snowboardozással töltöm.

Péter Gábor

Péter Gábor fotójaSziasztok, 2002. óta foglalkozom (mondhatni éjjel nappal:) weboldalak fejlesztésével leginkább PHP környezetben. Az évek során tapasztalatot szereztem több területen: PHP, HTML, DHTML, XHTML, WML, MySQL, Smarty, JavaScript, jQuery, Drupal, CSS, Photoshop, Flash stb. Mára már több, mint 100 weboldal került ki a kezeim közül. Ezek között vannak kisebb bemutatkozó website-ok, portálok és komplexebb vállalatirányítást elősegítő rendszerek is. Szabadidőmben sportolok, biliárdozok és FPS-zek. :)

Rácz Péter

Rácz Péter fotójaVégzettségemet tekintve európai uniós szakértő és politikai elemző vagyok, a gyakorlatban az elmúlt éveimet kifejezetten weblapok projektmenedzselésével és tervezésével töltöttem, így jelen projekt esetén szerencsés egybeesését látjuk korábbi tapasztalataimnak. Szabadidőmben süllőkre vadászom.

Egy Drupal, több weboldal: Multisite vs Domain Access

Röviden megnézzük, mi is az a Multisite Drupal, mit tud és mire való. Ezután megnézzük mit tud a Domain Access és ez mibán más mint egy multisite rendszer. Összehasonlítjuk a kettőt és levonjuk a következtetést.
Az előadás túlnyomó részt a Domain Access modulra és annak szolgáltatásaira koncentrál. Egy elképzelt, több domain, egy adatbázis helyzetet fogunk megoldani localhoston. Telepítjük és beállítjuk a Domain Access csomagot, megnézzük az egyszerűbb fogásokat és néhány érdekesebb megoldást, amennyit csak időnk enged majd. Természetesen a hátrányokat is megbeszéljük és azt, mikor ne használjuk ezt a megoldást. ;)

Boros Ádám (aboros)

2005 -ben találkozott először a Drupallal. Eredetileg építész pályára készült, autodidakta webfejlesztő. Szenvedélyes Drupal "hívő", régebbi - Flash korszaki - munkatársait előszeretettel "téríti" át Drupalra. Gyakori résztvevője a Budapesti Drupal Használói Találkozóknak, szabadidejében elkötelezett városi kerékpáros, szereti a természetet és igyekszik óvni is azt. Imádatos barátnőjével jelenleg Budapesten él, ahol a Közép Európai Egyetem Drupal fejlesztőjeként dolgozik.

Instant Drupal, avagy kék cseppek a kertben

Szeretnél egy saját webhelyet? Lehetőleg most azonnal? Jó lenne, ha könnyen tudnád kezelni és saját elképzeléseid szerint alakíthatnád a megjelenését is? Jó lenne, ha ehhez nem kellene kódolni, hisz azt se tudod mi az? Jó lenne, ha Drupal alapú lenne, mert úgy hallottad, hogy azt érdemes használni? És jó lenne a legújabb, hetes verzió? És az sem lenne baj, ha tárhely kereséssel, telepítéssel sem kellene bíbelődni? Igen?

Akkor gyere a kertbe! A Drupal Gardens pont a fentieket nyújtja. Megmutatom.

(Előzetes kérdések: http://lb.cm/ZA9)

Hajas Tamás (thamas)

A Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, s közben igyekszem a Drupal, s a közösség jó hírnevét öregbíteni.

Adjunk el a Drupalba integrált Übercart kereskedelmi rendszert használva

  • A rendszer alapfogalmai, alapjellemzőinek beállítása.
  • Az e-kereskedelem résztvevői: vásárlók, adminisztrátorok és tulajdonosok valamint jogosutsági szintjeik.
  • A termék felvitele, raktárkészlet, szállítási és terméktulajdonságok megadása üzletadminisztrátori feladatok.
  • A vásárlás folyamata, a kosár, a megrendelés, a szállítási és fizetési módok, a megrendelés állapotának nyomonkövetése.
  • Jelentések, vásárlói összetétel, áruk, kedvezmények és forgalmakstatisztikái a tulajdonos jogosultsági szintjén.

Balázs Attila (fisherman)

Balázs Attila vagyok, végzettségem matematika-rajz tanár és beleszántottam az 5.x-be. Hivatásszerűen soha nem tanítottam (valahogy nem volt mit, amit hivatalosan tanultam nem akartam újra reprodukálni. Több mint 25 éve vállalkozóként feleségemmel egy ruhaipari és kereskedelmi céget építettem fel, ennek vagyok jelenleg is az ügyvezetője. Még nincs két éves a barátságom a Drupal rendszerrel, de a nap, mint nap használom, mint webfejlesztő és grafikus. Dolgozom egy "tan webáruházon", melyet végső szándékom szerint teljesen nyilvánossá és letölthetővé teszek.

Drupal keresőoptimalizálás

Az előadásban a Drupal és a keresőoptimalizálás (SEO) kapcsolatáról lesz szó. Az előadás egy keresőoptimalizálás gyorstalpalóval indul, azok számára, akik csak hallomásból ismerik a kifejezést. Majd megnézzük, hogy az egyes feladatokat hogyan lehet Drupal közösségi modulok segítségével megvalósítani. A következő témakörök szerint kerülnek bemutatásra a modulok:

  • URL-ek kezelése
  • title címke és meta leíró címkék
  • HTML kimenet kezelés
  • tartalom menedzselés és analizálás
  • Integráció külső szolgáltatásokhoz
  • statisztika, analitika
  • tartalom ajánlás
  • közösségi szolgáltatások

Ezek után egy új modul, a Google Rankings bemutatása következik néhány szóban, demóval. Végül a Drupal mag (core) néhány apró hiányosságának a kiküszöbölésére láthatunk példát.

Prunk-Éger Edgár (edgarpe)

Prunk-Éger Edgár vagyok, a BME Műszaki Informatika szakán szereztem diplomát. 2001 óta foglalkozom internetes oldalak készítésével, utóbbi időben szinte kizárólag Drupal alapú honlapokat készítek. Az utolsó nagyobb Drupal munkáim a http://www.allas.it és http://www.f1vilag.hu

Hobbim a vitorlázás és a kertészkedés. Utóbbi nem a FarmVille-t jelenti :)

A Drupal terhelhetősége kicsiknek és nagyoknak

A Drupal terhelhetősége sokszor kritika tárgya. Szerencsére a jól megválasztott fejlesztési stratégia és a már rendelkezésre álló eszközök segítségével a Drupal képes a leglátogatottabb webhelyek igényeit is kiszolgálni. Mi kell ahhoz, hogy a legolcsóbb megosztott tárhelyeken is futni képes rendszer hatékonyan ki tudjon használni több szervert? Hogyan csökkenthető a válaszidő? Mikor és hogyan érdemes a webhelyet felhőjellegű (cloud) infrastruktúrán üzemeltetni? Milyen, teljesítményt érintő fejlesztések várhatók?

Mindezt az előadó egy (nem is olyan) képzeletbeli webhely fejlődésén keresztül mutatja be.

Fehér János (Aries)

Fehér János fotója2004-től foglalkozik Drupallal, ettől kezdve nem kellett más CMS-t választania. Cégével, a Mindworks.hu Kft-vel több nagyforgalmú hazai és külföldi webhely és webalkalmazás készítését és üzemeltetését végzik. A közösségi életben a magyar fordítás, pár patch, modul szintjén van jelen, a Drupal.hu adminisztrátorainak tagja. Ha rajta múlik, csak szabad szoftvert használ.

Drupal és/vagy disztribúciók(?)

Előadásomban az alábbi kérdésekre keresünk majd együtt válaszokat: bemutatom, hogyan látom ezeket a dolgokat, s közben kíváncsian várom mások észrevételeit is.

  • Mi az a Drupal? :)
  • Mik azok a disztribúciók? (Hasonlóság és különbözőség pl. a Linux disztribúciókkal összehasonlítva.)
  • Mi a kapcsolat a Drupal, a telepítési profilok, a disztribúciók, a modulok és a feature-ök között (Fogalommagyarázat, majd: core, mint alap; a benne levő telepítési profil bemutatása; a modulok, mint építőkövek: core és contrib; feature-ök, mint „magasabb rendű” építőkövek.)
  • Miért/mikor jó egy kész disztribúciót használni? (A konkrét célhoz a megfelelő eszközt használd!)
  • Miért/mikor nem jó egy kész disztribúciót használni? (Miért nem az Open Atriumot használjuk céges projektmenedzsment célra?)
  • Hogyan lehet saját disztribúciót készíteni, publikálni? („Kézzel” való felépítés, drush make, kit, stb.)
  • Miért/mire/mikor jó egy saját disztribúció, még ha nem is publikáljuk? (Hogyan tudjuk a munkánkat gyorsabban és kevesebb hibával végezni?)

Csécsy László (boobaa)

A KYbest vezető Drupal fejlesztője vagyok. Linuxszal és webbel több, mint 10 éve foglalkozom; először Debian és PHPNuke, majd Ubuntu és PostNuke, később saját CMS volt számomra a menő. Frugalware Linuxon, Drupallal az 5.x sorozat eleje óta foglalkozom először kevesebb, majd egyre több sikerrel. A Frugalware fejlesztőjeként nem a Drupal számomra az egyetlen nyílt és nyílt forrású projekt: mindkettő kapcsán elmondhatom, hogy mostanra már sikerült a magabiztos felhasználói szint után eljutni oda, ahol már látom, milyen keveset értek belőlük. A lehetőségek szerint igyekszem visszajuttatni is abból, amit ezek kapcsán kaptam, például Drupal modulok írásával, fordítások és magyar nyelvű leírások készítésével, lektorálásával, a trükktarisznya tartalmának bővítésével.

Térképes megjelenítők készítése

Weboldalak építésekor nagyon gyakran merül fel az igény arra, hogy a tartalmakat térképes formában is meg tudjuk jeleníteni. Ezekre a helyzetkre nézünk meg konkrét megoldásokat.
Megnézzük mit tud ezen a téren a Location és Gmap páros. Beállítjuk őket és készítünk megjelenítőket. Ezután kipróbáljuk, hogy OpenLayers és Geo használatával mennyire más a helyzet és mi mindent tud ez a kombináció, amit a régebbi megoldással csak sokkal bajosabban vagy esetleg sehogy nem tudtunk volna megoldani.

Boros Ádám (aboros)

2005 -ben találkozott először a Drupallal. Eredetileg építész pályára készült, autodidakta webfejlesztő. Szenvedélyes Drupal "hívő", régebbi - Flash korszaki - munkatársait előszeretettel "téríti" át Drupalra. Gyakori résztvevője a Budapesti Drupal Használói Találkozóknak, szabadidejében elkötelezett városi kerékpáros, szereti a természetet és igyekszik óvni is azt. Imádatos barátnőjével jelenleg Budapesten él, ahol a Közép Európai Egyetem Drupal fejlesztőjeként dolgozik.

Drupal a nagyvilágban

Összegyűjtök egy csokrot külföldi és magyar Drupal oldalakból, ezeket mutatom be, különleges és hétköznapi megoldásaikat egyaránt. Hallhatunk majd céges weboldalakról, hírportálokról, NGO-k oldalairól és igazából minden témából ami csak eszetekbe jut.

Lippai Ádám (alippai)

2007-től foglalkozom Drupallal a szabadidőmben. A fő profilom ezen belül is a hírportálok, közösségi siteok és a média. Harmadéves mérnök informatikus hallgató vagyok a BME-n.

Nemrég alakult cégünk, a young element nem csak arculattervezéssel foglalkozik, hanem Drupal siteok készítésével. Tapasztalataim szerint az ügyfeleknek sejtésük sincs mi rejtőzik a Drupalban, miért jó, hogy azt használják, ezt szeretném bemutatni.

Drush: hatékony fejlesztés és karbantartás parancssorból

Drupal oldalak építéséhez és üzemeltetéséhez rengeteg olyan tennivaló kapcsolódik,
amely látszólag egyszerű, de mégis gyakran ismétlődik és sok időt vesz igénybe.
A sokadik Drupal telepítés és frissítés után felmerül bennünk a kérdés:

  • Nem lehetne egy adott honlaptípust (pl.: céges oldal, webáruház) előre összekészíteni?
  • Modulok és sminkek letöltése, telepítése, frissítése gyorsan, kattintgatás nélkül?
  • Drupal mag frissítése fájlok másolgatása nélkül?
  • Egyes adminisztrációs feladatok elvégzése kattintás nélkül?

Mind-mind olyan feladat, amit szinte naponta el kell végezünk, de nem mindegy, hogy milyen hatékonysággal és mennyi idő alatt.

Előadásomban a Drush (Drupal Shell) és a Drush make parancssori eszközöket mutatom be a gyakorlatban, melyekkel ezeket a feladatokat egyszerűen és gyorsan elvégezhetjük.

Ne féljünk a paranccsortól!

Páldi Zoltán (Webappz)

Informatikai szakértőként rendszerüzemeltetéssel (Linux/Unix) és webes
alkalmazásfejlesztéssel (PHP-MySQL) foglalkozik, 2007 óta csak Drupal fejlesztésekben vesz részt. Korábban a Red Hat, CentOS és Fedora Linux népszerűsítésében vállalt szerepet, ezért munkája során szívesen használ szabad- és nyílt forrású szoftvereket. A közösségi feladatok közül a fordításhoz járul hozzá. Szabadidejét a párjával szereti tölteni és imád táncolni

Display suite bemutatása avagy tartalmak sminkelése egyszerűen

Ha úgy gondolod, hogy a Drupal sminkelési lehetőségei nagyszerűek, rugalmasak, akkor igazad van! De ha épp ellenkezőleg vélekedsz, szerinted bonyolult és úgy érzed, belefulladsz a sablonrengetegbe, ha képtelen vagy a megfelelő sorrendbe rendezni a tartalom mezőket, akkor is!

Előadásomban megmutatom, hogy hogyan lehet kézben tartani, rugalmasan kezelni bonyolult szerkezetű weboldalak megjelenítését. Mert természetesen „van rá modul”, a Display Suite.

Az előadás a hagyományos tartalom sminkelési megoldásoktól indulva mutatja be a DS által szolgáltatott megközelítést, a felhasználói felületet, a modul előnyeit és hátrányait. Az előadás végére választ kapunk arra, hogy miért (mert jó) és mikor (mindig) használjuk a Display Suite modult.

Szabó Dénes (Den)

Szabó Dénes fényképe„Régi motoros” webfejlesztő, aki saját készítésű CMS rendszerről tért át a Drupal rendszerre. Azóta próbál a közösség aktív, hasznos tagja lenni: fórumozik, fordít, cikket ír, a Pécsi Drupal Felhasználói Találkozók és az első Magyarországi Drupal Tábor egyik fő szervezője.

Saját cégével egyedi megjelenésű, Drupal alapú, keresőoptimalizált weboldalakat készít.

Drupal 7 helyzetjelentés

Mikor jelenik meg? Mikor kezdhetünk végre webhelyeket építeni vele? Hogy áll a magyar fordítás? Miként készüljünk fel a frissítésre? Mit kell tudni a kiegészítők állásáról? Ha ezek közül a kérdések közül bármelyik felmerült már bennünk, akkor ez az az előadás, ahol közelebb kerülhetünk a válaszokhoz. Már tavaly is előadtam a Drupal 7-ről, bár a háttérben sok változás történt azóta, vizuálisan a rendszer nem sokat változott. Ezért ezúttal (a remélhetően közelgő megjelenés kapcsán) inkább a frissítés, gyakorlati használhatóság kérdései kerülnek középpontba.

Hojtsy Gábor (Goba)

Hojtsy Gábor fényképe Gábor a Drupal 6 kiadásáért felelős társfejlesztője, de a Drupal 7 fejlesztésében is aktívan részt vesz. A felület fordítást lehetővé tevő alrendszer kezelője, a http://localize.drupal.org alapítója és karbantartója. A Drupalcon Szeged 2008 társ-főszervezője, az Acquia munkatársa. Szabadidejében legszívesebben amatőr színjátszással és énekléssel foglalkozik. Meggyőződése, hogy a pirospöttyös az igazi.

Esettanulmányok

Állás.IT - egy villámfejlesztés rövid története

Az Állás.IT informatikai állás és munkakereső oldal első verzióját nagyon-nagyon gyorsan el kellett indítani. Így nem is volt kérdéses, hogy Drupallal és közösségi modulok segítségével fogjuk elkészíteni az oldalt. A CCK, Views és Panels modulok segítségével 2 ember mindössze másfél nap alatt el tudott jutni odáig, hogy az oldalt a nagyközönség számára már megnyithattuk. Ráadásul ami elkészült, az kiállta az idő próbáját, a kezdeti döntéseket nem kellett később megváltoztatni.

Prunk-Éger Edgár (edgarpe)

Prunk-Éger Edgár vagyok, a BME Műszaki Informatika szakán szereztem diplomát. 2001 óta foglalkozom internetes oldalak készítésével, utóbbi időben szinte kizárólag Drupal alapú honlapokat készítek. Az utolsó nagyobb Drupal munkáim a http://www.allas.it és http://www.f1vilag.hu

Hobbim a vitorlázás és a kertészkedés. Utóbbi nem a FarmVille-t jelenti :)

Blogspot blog költöztetése Drupal alá

Egy projekt bemutatása, aminek során a megrendelő Blogspotos blogját akarta Drupal oldallá fejleszteni. A Blogspot posztok és címkék útja a node-ok világába egy alkalmi Wordpress blogon keresztül vezettek. A Wordpress import modul a munka dandárját elvégezte, egyedüli kihívást a posztképek CCK image mezőbe integrálása jelentette. Ehhez a posztok szövegében lévő tag paramétereiből kellett kinyerni a képek elérését, és druapl.org-on talált minta alapján írni egy rövid Drupal API scriptet. A képfájlokat "kézzel" másoltam a megfelelő mappába. Amennyire az idő engedi, mesélnék a megrendelővel kialakult kommunikációról: mit jelent számára ez a folyamat, ahogy blog szerkesztőből weboldal (Drupal) szerkesztő lesz.

Vörös Borisz (vorvor)

Vörös Borisz a nevem. Drupalt használni, weboldalakat építeni, problémákat megoldani számomra az alkotás örömét adja nap, mint nap. Ez a fő motívum, ami miatt programozással, webszerkesztéssel foglalkozom régóta. Elsőre nem ismertem fel a Drupal jelentőségét, még évekig heggesztettem hatalmas scripteket.

Két éve, második nekifutásra értettem meg a Drupal filozófiáját, és a közösség erejét. Azóta napi szinten foglalkozom vele.

Könyvtár, Drupal, Solr - Az eXtensible Catalog Drupal Toolkit module

Az eXtensible Catalog (XC) egy úgynevezett 'következő generációs' könyvtári ismeretszerző felület. A következő generációs jelző a web 2.0-ra, illetve ennek a könyvtári rendszerben értelmezett változatára, a könyvtár 2.0-ra utal, de az XC a többi hasonló jellegű szoftverekkel szemben még két komponenst tartalmaz: az ismeretszerzés, ismeretrendszerezés mikéntjére irányuló, a projekt keretében folytatott kulturális antropológiai kutatás eredményei határozzák meg a szoftver ergonómiáját, illetve reflektál (tulajdonképpen elsőnek és emiatt részben kisérleti jelleggel) a könyvtári adatleírásban az utóbbi években végbement szemléletváltára, mely a szemantikus web leírási rendszerét viszi be a könyvtári területre. Az XC 4 nyílt forráskódú, és egymással nyílt szabványokon keresztül (XML, RDF, OAI-PMH) kommunikáló eszközkészlet, melyek közül a Drupal Toolkit (http://drupal.org/project/xc) a felhasználói végpontot jelenti. A Drupalra éppen azért esett a választás, mert az amerikai egyetemi portálok nagy része eleve ezt használja, és a Drupal szemléletmódja, vagyis az adatok megosztása, újrafelhasználása egybeesik a projekt célkitúzésével, azzal, hogy a könyvtári adatok természetes létmódja sokkal inkább a kommunikáció, mintsem a korábbi, szigetszerű, elzárt állapot. A Drupal Toolkit megteremti a kapcsolatot a könyvtári adatok és a Drupal modulok között azzal, hogy különféle csatornákból származó rekordokból jól definiált node-okat készít. Mivel a könyvtári világ olyan, hogy bár az adatokat szabványok határozzák meg, de minden egyes könyvtár szereti adatait a saját igényei, hagyománya és felhasználói vélt vagy valós érdekei alapján a saját képére formálni, a modul nagy hangsúlyt fektet a flexibilitásra. A felhasználó könyvtár mind az adatokat, mind a kinézetet, és sokszor még a működést részletesen tudja szabályozni. A modul másik érdekessége, hogy intenzíven épít az Apache Solr lehetőségeire (keresés, kivilágítás, facetták, kifejezések listái, statisztikák stb.), egyes részeit tulajdonképpen Solr-burkolóként is lehetne tekinteni (a kellő mértékű flexibilitás hiánya miatt saját Solr kezelő függvényeket és almodulokat írtunk, nem használjuk az egyébként kiváló Apache Solr modult).

Király Péter (pkiraly)

Király Péter az eXtensible Catalog Drupal Toolkit modul egyik fejlesztője. 15 éve foglalkozik webfejlesztéssel, de csak két éve Drupallal (korábban Perl, PHP, Java, XSLT, Folio, stb. technológiával). Elsősorban a bölcsészettudomány és a közgyűjtemények az a terület, ahol tevékenykedik, korábban közgyűjteményekben, tartalomszolgáltatónál, saját cégben, jelenleg egy MTA-ELTE kutatócsoportban, illetve az eXtensible Catalog projektben. Nickneve a drupal.org-on, a drupal.hu-n és az IRC-n: pkiraly.

Szállodai honlap Drupal-ban

Az osztrák Magnus Klause hotel honlapja az Integral Vision Kft. egy pilot projektje. Készítése közben szállodai weboldalak számára kerestünk egyszerű és általánosan használható megoldásokat. A fejlesztés során elkészült egy online szobafoglalási rendszer, egy szezon alapú, adminisztrálható árajánlat készítő rendszer, és még sok kisebb hasznosság. Előadásomban elsősorban ezeket az egyedi megoldásokat, illetve a fejlesztés közben szerzett tapasztalataimat szeretném megosztani a közönséggel.

Juhász Márton (Désiré)

Juhász Márton vagyok, a PTE Közgazdaságtudományi karán hallgatok Gazdaságinformatikát. Szabadúszóként pedig Drupal alapú weboldalakat tervezek és fejlesztek, ez a munkám, vagy a hobbim, nehéz különbséget tenni... Több informatikai vállalkozás projektjeiben vettem/veszek részt, és az http://epiteszforum.hu fejlesztő/karbantartója vagyok. Aktív tagja vagyok a Drupal közösségnek, rendszeres látogatója a pécsi Drupal találkozóknak és a nagyobb országos rendezvényeknek.

Drupal különböző platformokon

A Drupal 7 megújult nem csak külsőleg, hanem belsőleg is. Mindig a nyíltságot támogattuk, nem csak a kódban, hanem minden téren, az egyik erősségünk a flexibilitás. Bár eddigis volt egyféle kompatibilitás különböző platformok felé a Linux-Apache-MySQL-PHP összeállításon kívül, most ez megerősödik. Előadásunkban megmutatjuk, hogy az egyik legeltérőbb platform, a Microsoft Windows-IIS-MSSQL-PHP is könnyedén elérhető bárki számára és mély integráció elérhető ezekkel a rendszerekkel is.

Lippai Ádám (alippai)

Lippai Ádám fényképe2007-től foglalkozom Drupallal a szabadidőmben. A fő profilom ezen belül is a hírportálok, közösségi site-ok és a média. Harmadéves mérnök informatikus hallgató vagyok a BME-n.

Palócz István (pp)

Palócz István fényképeIstván Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. 2008. augusztusában a Szegedi DrupalConon Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg a Drupal nemzetközi közösségének munkájával. Azóta az egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy ezzel megismertesse a hazai közösséget. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Kulcsrakész közösségi rendszer cégeknek: Drupal Commons

A különböző közösségi oldalak népszerűsége elvitathatatlan. Számos üzleti előnyt nyújthat egy vállakozásnak, ha ezeken megjelenik. De a lehetőségek széles tárházához igazán akkor jut, ha saját közösségi oldalt működtet!

Gondolhatjuk azt, hogy ez rettentő drága, vagy túl bonyolult. Lehet, hogy korábban így is volt. De a helyzet megváltozott a Drupal Commons megjelenésével. Az ingyenes rendszer kulcsrakészen kínálja a közösségi funkciókat: felhasználói csoportok, események, vitalapok, wiki, blog, ismerősök, aktivitási statisztikák, moderáció stb. Előadásom során mindez a gyakorlatban is látható lesz.

(Előzetes kérdések: http://lb.cm/ZA9)

Hajas Tamás (thamas)

Hajas Tamás fényképeA Drupallal való foglalatoskodás az alkotás örömét nyújtja és sikerélményeket ad nekem. A Drupal közösségben pedig olyan emberekre találtam, akikkel jó együtt dolgozni, akik segítenek és akiknek néha én is segíthetek. Talán a 4.5 Drupal volt az első, amit kipróbáltam. A rendszerrel ismerkedve tanultam meg, mi az egyáltalán, hogy CMS. Manapság magabiztos site-builder és haladó sminkmester vagyok. Tanulok továbbra is, közben igyekszem a Drupal és a közösség jó hírnevét öregbíteni.

Grafikonok Drupal alatt

A sejtelmes címből talán mégis ki lehet következtetni, miről fog szólni ez az előadás: a grafikonokról Drupal alatt.

A grafikonok készítése sokáig egy elég elhanyagolt területe volt a Drupalnak, de mára sokat változott a helyzet, több remek modul is segít a feladatban. Előadásomban azt szeretném bemutatni, hogy melyiknek mi az előnye, mi a hátránya, és hol vannak a korlátai.

Csonka Gergely (csg)

Csonka Gergely fényképe2001-ben készítette el az első weboldalát, egyből dinamikus alapokon. A Drupallal 2005-ben találkozott először, mikor egy nagyvállalat alkalmazottjaként egy intranetes alkalmazást készített. Napjainkban egy Drupal alapú fejlesztésekkel foglalkozó céget vezet, aminek fő profilja továbbra is nagyvállalati intranetes alkalmazások készítése, ezen kívül szabadúszóként szeret más fejlesztő csapatokkal a legkülönbözőbb projekteken együtt dolgozni, ami rengeteg tapasztalattal jár.

Csonka Gergely a budapesti Drupal Használói Találkozók elmaradhatatlan résztvevője, és igyekszik másokat is bevonni a Drupal közösségbe.