Többnyelvű oldal menürendszere

nemetivilmos képe

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy az elsődleges és másodlagos menük nyelvének beállításán kívül (angol/magyar) mit kell még megadnom, és hol, hogy az működjön is.

Azok a menüpontok melyekek én hoztam létre utólag (Pl főmenü) azok ezután a nyelvi beállítás után simán váltanak, az elsődleges-ek és másodlagos-ak pedig nem. A smink : Garlad, szine átállítva. Modulok a szokásosak : i18n, languageicons.

A menüpontok mindenhol olyan szervezésűek, hogy mondjuk a node/add/page útvonalhoz két elsődleges menüt rendeltem, a magyar nyelvü "Új oldal", az angol pedig "New page" feliratú és ennek kellene váltania a Nyelv választó modul hatására

Köszönöm

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
informaciok képe

hogy seo szempontbol erdemes kulon aldomainre tenni a masik nyelvu valtozatot
mert szerencsetlen keresomotor nem fogja tudni, hogy milyen nyelven van a weblap

0
0
nemetivilmos képe

Kedves Ferenc nekem is mondták, azonban most egy felületen kell a kettőt üzemeltetnem. A lap már szerkezetileg működik, angolul és magyarul. Csak annyi a szépséghibája, hogy az elsődleges menü van a szerkesztőnek kitalálva és itt nem tudom váltani a nyelvet. Elvileg egy magyar ember lesz a szerkesztő, azonban azt gondoltam hátha át lehetne angolra is váltani, mivel a lap kétnyelvű. A lap tulajdonosa elvileg kérhet olyat is, hogy angol ember is lehessen szerkesztő. Ezért írtam a kérdést. Mindenesetre köszi, hogy írtál.

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

nemetivilmos képe

Szia Pasqualle, köszi a linkeket, megnéztem, amit DJ ír, csak nem értem, hogy hogyan kell csinálni.

1. Létrehoztam az i18n változókat a settings.php-ban:
menu_primary_links_source
menu_secondary_links_source

Ezt hogy kell csinálni ? Amit DJ ír a cikkben azt a kódrészletet a setting.php végére berakom és ennyi ?

Köszi előre is és bocsi a lúzer kérdésért ....

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

Pasqualle képe

azt a kódrészletet a setting.php végére berakom és ennyi?

igen.. legalabb ezt hozza kell adni:

$conf['i18n_variables'] = array(
  'menu_primary_links_source',
  'menu_secondary_links_source',
);
0
0
nemetivilmos képe

Szia Pasqualle és DJ, akadt egy kis gondom és nem tudok kimászni belőle. A linket amit mondtatok elolvastam és az ott leírtakat - szerintem - megcsináltam de totál káosz a fejemben és nem megy a menü. Oda írtam a könyvhöz véletlen a kérést, mert nem figyeltem. Nézzétek meg és ha tudtok segítsetek. Köszönöm...

http://drupal.hu/kezikonyv/tippektrukkok/tobbnyelvu

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

informaciok képe

Nem lehet valami buborékokat beszúrni valahogy, hogy amikor rámegy a kurzor megjelenjen a buborék, és az más nyelven van. Csináltam már ilyeneket, csak már nem tudom, hogy melyik rendszerben.

0
0
nemetivilmos képe

Kedves Ferenc lehetne úgy is, gondolom, csak az egy másik x-edik koncepció lenne nálunk... Mellesleg nem tudom melyik modul tud ilyet, mert én tuti, hogy nem tudok ilyet írni, és nem is akarnék.

Az ötletet mindenesetre köszönöm.

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

informaciok képe

A BeautyTips modul tud ilyet
megiscsak egyszerubb lenne, mint annyit kinlodni...
habar nem tudom, hogy kell hasznalni ezt a modult, en is most latom eloszor

0
0
nemetivilmos képe

Kedves Ferenc, köszi az ötletet, megnézem. A dologgal kapcsolatban végigcsináltam egy kísérlet sorozatot, ami nekem most egyértelműen mutatja, hogy mikor mi történi. A magyarázatot azt nem tudom, de talán egyszer egy hozzáértőbbtől megtudom. Abban is reménykedem hogy a D7-ben ezt a többnyelvű dolgot rendbe rakják, mert olvastam azt hiszem ilyesmit valahol. A feladatomat meg tudtam most oldani, csak nekem egy kicsit kesze-kusza ez az egész.

Mégegyszer köszi az ötletet és megnézem, hogyn illene bele a képbe :))

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

informaciok képe

Én úgy látom, hogy ez a modul a menüpont leírásának szövegét jeleníti meg a buborékban,
tehát azt kell megírni más nyelven és tök egyszerű az egész, és ez még seo szempontból is jó, mert az angol szavakra több a rákeresés, de ha úgyis az admin felületet letiltjuk a robots.txt-ben, akkor mindegy. De én mintha láttam volna ezt a buborékot akkor is, amikor nem volt feltelepítve a beautytips modul...

nem is kellett volna telepiteni semmit
ez benne kellene legyen valahol az alaprendszer beallitasaiban
es egyszer mar be is allitottam, csak nem tudom, hogy hol
es akkor a vegen kiderul, hogy csak egy pipat kellett volna betenni valahova es meglett volna az egesz

0
0
nemetivilmos képe

Kedves Ferenc, ha rájöttél írd meg és kipróbálom, mert érdekelne a megoldás. A modult már letöltöttem, csak még nem volt ídőm felrakni és megnézni. A videót is megtaláltam, ahol magyarázzák azt hogy mire jó, csak kell a QuickTime hozzá mert mp4-es és még nem raktam azt sem fel. Köszi hogy gondolkodsz te is ezen.

Üdvözlettel :

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

informaciok képe

Az egész Drupal alaprendszerben, de nem találom, hogy hol lehet az a pipa, pedig nálam működik.
Látszik egy buborékban a menüpont leírásának a szövege,a mit akkor kell megadni, amikor létrehozzuk az új menüpontot. Lehet, hogy a böngészőnél kell beállítani, nem is a Drupalban?
Mert ez a buborék megjelenik nem csak a Drupal oldalon, hanem máshol is, úgy látszik, hogy a böngészőnél lesz a megoldás. Na végignézem a böngésző beállításait.

0
0
Jenő képe

Szerintem a (Drupal) menüpont szerkesztése résznél a leírásra gondolsz, az oda beírt szöveg jelenik meg, ha az egeret a menüpont fölé viszed, de szerintem ez nem arra szolgál, amit te mondasz.

0
0
informaciok képe

hogy ehhez nem kell semmilyen beállítás?
Alapból megjeleníti a Drupal egy buborékban a menüpont leírását?
De ha ez így van, és én a menüpont leírását más nyelven írom, akkor nem jó?
A más anyanyelvű szerkesztő el tudja olvasni és meg tudja érteni a buborék szövegét. Ez volt a cél, nem?
Például az ÍRÁS menüpont fölé irányítva a kurzort megjelenik a WRITE felirat, akkor az angol anyanyelvű szerkesztő tudja, hogy az írás mit jelent és nyugodtan rákattint. Nem kell oda dupla menürendszer, meg minden komplikáció.
Ha pedig mindent feliratozni akarsz, nem csak a menüpontokat, akkor használod a BeautyTips modult.
Ennyi az egész.

0
0
Jenő képe

Igen, ez alapból benne van.

Természetesen bele lehet írni más nyelven, de ha én egy olyan oldalon vagyok, aminek a nyelvét nem értem, akkor honnan fogom tudni, hogy mi fölé vigyem az egeret, hogy megtaláljam, amit keresek?

0
0
Paal képe

Már bocs, de elég nagy káosz van itt, mindenki ír zöldségeket :)

A menü adminisztrációjában egy menüpont felvételekor meg lehet adni "leírást", ami a link "title" elemeként fog megjelenni. Oda is van írva:

Leírás: A menüpont leírása, mely az egér hivatkozás fölé mozgatásakor jelenik meg.

Ehhez nem kell semmilyen hókuszpók, cifra js.

Amúgy meg miért írnád az Írás menüpont Leírásába, hogy Write? Kell csinálni egy Write menüpontot, ami csak angol nyelvnél fog megjelenni. Az Írás meg csak magyar nyelven.

Javaslom, mielőtt belefuttok nagyobb pofonba, tegyetek fel saját gépre egy szűz D6-ot + i18n modult, és próbálgassátok. Nem egyből egy 3 nyelvű webáruházzal próbálkozzatok ;).

De többnyelvű oldal amúgy elég jó kihívás, kezdőként (is!) rettentő sok szívás van vele.

Nekem először magát a Drupalt volt nagyon nehéz megszokni a többi "átlagos" CMS-hez képest. De amióta rájöttem/megértettem hogy is működik, semmi pénzért le nem cserélném!
A következő (ki)ugrások egyike volt pl. a többnyelvűség. Több heti szívás, fórumozás után kezdtem csak felfogni, hogy is működik.

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

informaciok képe

ameddig megjelenik a menüpont angol nyelvű leírása a buborékban, és csak azután fogja eldönteni, hogy érdemes rákattintania arra a bizonyos menüpontra, vagy nem.
Ennél egyszerűbb már nem is lehet. Az is kiderült, hogy ezt nem is kell beállítani sehol, csak a menüpont létrehozásánál a menüpont leírásához be kell írni az idegen nyelvű szöveget.
Mi ebben a hókuszpók?
Sokkal egyszerűbb, mint az a megoldás, amihez Németi Vilmosnak egy hétre volt szüksége ahhoz, hogy kigöbözze. Én meg sem próbálkozok vele.

0
0
Paal képe

Nem úgy két(vagy több)nyelvűsítünk egy oldalt, hogy a leíró szövegbe angolul toljuk be a cuccot, a júzer meg keresse meg magának... Hol láttál ilyet? :)

Kell KÉT menü (vagy legalább két különböző nyelvű menüpont mindenből), az egyik pl. angol nyelven fog csak megjelenni, a másik meg csak magyarnál.

1. Két menü, nyelvtől függően jelennek csak meg.
Ez csak magyar nyelvnél:

  • Hírek
  • Időjárás
  • Sport

Ez meg csak angolul:

  • News
  • Wather
  • Sport

2. Egy menü, de a menüpontoknak megmondod, hogy mely nyelvnél jelenjen meg:

  • Hírek [hu]
  • News [en]
  • Időjárás [hu]
  • Wather [en]
  • Sport [hu]
  • Sport [en]
0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

csg képe

1. Az idegen anyanyelvű akkor vár 1 másodpercet, ha vaktában véletlenül sikerül elsőre rámutatnia arra a linkre, amit keres. Képzeld el, mennyire felhasználóbarát dolog ez mondjuk 30 link esetén.

2. Ha a menüpontot megtalálja, honnan fogja tudni, hogy az egyes mezőkbe mit kell írni? Azok nem lesznek lefordítva. Se a magyarázó szövegek, se semmi.

3. Mi van, ha aztán kell még egy nyelv? Vagy még öt?

Totál butaságot javasoltál, ami a webfejlesztés három nagyon fontos alapszabályát szegi meg:
- A fejlesztés során a végsőkig ügyelünk arra, hogy a weboldal rugalmas és funkcionálisan bővíthető legyen. Ha valamiből a megrendelő kettőt kér, akkor úgy csináljuk meg, hogy lehessen akár 3 is, vagy még több (mert valószínűleg lesz is).
- A technikát alakítjuk az igényhez, és nem az igényt a technikához.
- Soha nem használunk gagyi megoldásokat csak azért, mert nem értünk hozzá eléggé. Soha. A tanulás mindig megtérül.

Persze ez az egész csak akkor számít, ha tényleg szeretnél igazi webfejlesztő lenni. Ha csak hobbioldalakat akarsz összedobni saját használatra, akkor bármi megfelel. Csak akkor bánod majd meg az egészet, ha egyszer szeretnél túllépni az amatőrségen, és ott lesz a sok elpocsékolt, fejlődésre nem használt idő, meg a sok káros beidegződés.

0
0

--
Csonka Gergely
http://cheppers.com

nemetivilmos képe

Sziasztok, elvesztettem a fonalat, mert eredetileg nekem a többnyelvűsítéssel semmi gondom nincs, normálisan meg a dolog, ha kell két, ha kell akárhány nyelven. Az alapelmélet amit követtem Pál elmélete, ami egyébként a Drupal eredeti logikája - szerintem is. Ezt lehet megerőszakolni, is meg nem is. Nekem a szakmai megérzésem azt mondja, hosszú távon nem érdemes megerőszakolni semmilyen rendszer logikáját, mert előbb-utóbb belefutsz egy zsákutcába.

Az eredeti gondom, az, hogyan van az elsődleges és másodlagos menük többnyelvű kezelése akkor - és ez fontos mert eddig a pontig nem kell a settings.php-t piszkálni szerintem - ha két vagy több nyelv esetén ugyanarra az elérési útra hivatkozom, pl node/add/page. Itt történik valami logikai bukfenc, mert ha a hivatkozás nyelvfüggő elérési út, akkor ezt a drupal automatikusan csinálja az alaplogikájából adódóan. Ebben az esetben miután pl nincs nyelvi előtag nem tud mit kezdeni vele, szerintem. Nekem itt van a gondom valahol, mivel szeretnék egy úgynevezett szerkesztői menüt csinálni a garland alatt elegánsan ott felül ezekkel a kis háromszögekkel akkor amikor az illető belép a jelszavával. Ez működik is, csak az adott nyelven nem tudom váltani a kiirást, mert nem jelenik meg korrektem. - Lásd a kisérleteimet, ezért csináltam, mert nem értettem mi történik. Én belső funkciók elérési útjára hivatkozom (!) ami nyelvtől független, és ez nem keverhető össze a kurzor help szövegével, mert az nyelvtő függő, akárhogy is oldjuk meg - szerintem.

Ezért szeretném kérni, hogy inkább ebben az irányban maradjunk, mert ezzel van a gondom eredetileg. A másik kérdés is érdekel, mert ez is hozzátartozik többnyelvű témához, csak nem kellene szerintem ide belekeverni, mert aki később olvassa az meg fog őrülni és nem fog semmit sem érteni a végén.

A segítségeteket köszönöm, bármelyik részről is szól, csak az "utókor" miatt irtam most ezt le mégegyszer

Üdvözlettel :

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

informaciok képe

Az a lényeg, hogy kell találnunk egy egyszerű megoldást.
Ha minden problémán egy hétig gondolkozunk, abból nem lesz weblap a világ végéig.
Gyors és egyszerű megoldásra van szükség.
Én azt mondom, hogy csináld úgy, ahogy én mondtam, ameddig találunk egy egyszerű megoldást.
Van egy ötletem, ami lehet, hogy segíteni fog más problémák leegyszerűsítésére is, és természetesen a jelenlegi probléma leegyszerűsítésére is. Két legyet egy csapásra.
Létezik egy PATTERN nevű modul, ami a leírás szerint leegyszerűsíti a weblapkészítés minden fázisát, köztük a menükészítést is.
Ezt a modult kellene tanulmányoznunk részletesebben.
Az a lényeg, hogy komplex megoldásokat kell keresni. Nem kell minden alapszintű modult megtanulni töviről hegyire, ha úgy is léteznek olyan modulok, amelyek ezekre a modulokra épülnek, továbbfejlesztvén és könnyebben kezelhetővé tevén ezeket a modulokat.
Egyelőre a drupal.org oldalon szűkítettem a kört az adminisztráció témakörére a 6-os drupálra és
beírtam a keresőbe, hogy COMPLEX. Így találtam meg a PATTERN modult, de lehet, hogy vannak ettől sokkal hasznosabb modulok is.

0
0
Pasqualle képe

csak azt szeretnem mondani, hogy extrem rossz otleteid vannak.. orulok, hogy segiteni akarsz, de jobb lenne ha kicsit megertened a Drupal mukodeset mielott masoknak probalsz segiteni..

a tobbnyelvusitesre az i18n modul szolgal, nem kell tovabb keresned..

0
0
nemetivilmos képe

Környezet : drupal-6.13, i18n-6.x-1.1, languageicons-6.x-1.1

Semmilyen változtatást nem csináltam a settigs.php-ban !!

Azt gondolom van némi félreértés ezzel a többnyelvű menürendszerrel kapcsolatban. Van akinek sikerülnek dolgok és van esetleg olyan akinek nem. A csodákban nem hiszek, ezért végeztem néhány kisérletet, ami arra utal, hogy van némi logikai bukfenc a dolgok háta mögött. Hogy mi okozza, azt nem tudom, de gondolom a tapasztaltabbak esetleg tudják rá a választ.

Fontosabb beállítások :
------------------------------------------------------------------------------
Tartalom kezelés - Oldal beállitás : 3./ Engedélyezett, fordítás támogatással.
Extended language support: 1./ Normal - All enabled languages will be allowed.

Nyelvek - Beállítás : 2./ Csak útvonal előtagok. vagy
--------------------- 3./ Útvonal előtagok nyelvi alapértelmezéssel. (Mindegy)
Nyelvek - Multilingual system : 4./ Only current language.
Nyelvi előtagok : magyar = hu, angol = en
------------------------------------------------------------------------------

Első kisérlet:
--------------

Létrehozom a tartalmakat:
--------------------------
1./ Magyarul: node/1 útonvonalon
2./ Angolul : node/2 útonvonalon

Létrehozom az elsődleges menüpontokat
-------------------------------------
3./ magyarul : Első oldal - node/1
4./ angolul. : First page - node/2

A Nyelv választó-t kapcsolgatva a rendszer jól működik.
A másodlagos menüre a rendszer hasonlóan jól működik.

Ezek után a létrehozott elsődleges menüpontoknak különféle útvonalat adok.
(A másodlagos menükre nem csináltam végig, csak feltételezem a hasonlóságot)

Második kisérlet :
-------------------------------------------------------
3./ magyarul : Első oldal -
4./ angolul. : First page -

A magyar és az angol menüpont a Nyelv választó-t kapcsolgatva állandóan látszik.

Harmadik kisérlet :
-------------------------------------------------------
3./ magyarul : Első oldal - node/1 (magyar nyelvű oldal)
4./ angolul. : First page - node/1 (magyar nyelvű oldal)

A magyar és az angol menüpont a Nyelv választó-t kapcsolgatva a következő történik:
Ha magyar az állás : Első oldal, First page menüpont látszik
Ha angol az állás. : Egyik menüpont sem menüpont látszik!

Negyedik kisérlet :
-------------------------------------------------------
3./ magyarul : Első oldal - node/2 (angol nyelvű oldal)
4./ angolul. : First page - node/2 (angol nyelvű oldal)

A magyar és az angol menüpont a Nyelv választó-t kapcsolgatva a következő történik:
Ha magyar az állás : Egyik menüpont sem menüpont látszik!
Ha angol az állás. : Első oldal, First page menüpont látszik
(A jelenség a harmadik ellentettje)

Ötödik kisérlet :
-------------------------------------------------------
3./ magyarul : Első oldal - node/2 (angol nyelvű oldal)
4./ angolul. : First page - node/1 (magyar nyelvű oldal)

A magyar és az angol menüpont a Nyelv választó-t kapcsolgatva a következő történik:
Ha magyar az állás : First page menüpont látszik
Ha angol az állás. : Első oldal menüpont látszik
(A jelenség az első ellentettje)

Hatodik kisérlet :
-------------------------------------------------------
3./ magyarul : Első oldal - node/add/page (egy belső hivatkozás)
4./ angolul. : First page - node/add/page (egy belső hivatkozás)

A magyar és az angol menüpont a Nyelv választó-t kapcsolgatva állandóan látszik.
(a jelenség megegyezik a második kisérlet eredményével.)

No comment.

Nekem a következőt kellene megoldanom. Létre kellene hoznom az oldal szerkesztőjének egy menüt, amit olyan módon képzeltem el, hogy a garland smink használatával elsődleges menüpontot készítem fel arra a néhány funkcióra amit a szerkesztőnek szánok. Ez megjelenik felül elegánsan akkor, amikor az illető belép a jelszavával az oldalra és megszűnik amikor kilép. Most ott tartok, hogy olyan a megoldásom, hogy mindkét nyelven magyar feliratokkal jól működik, és elmagyaráztam a megrendelőnek, hogy ez így kényelmes, mivel az illető szerkesztő amúgy is magyar. Egyenlőre elfogadta az érvemet, de kérhetné ezt is két nyelven. Ha saját menüt írok azzal ilyen gond nincs, hiszen a lap működéséhez már ilyet csináltam.

Kiváncsi lennék kinek mi a meglátása.

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

Paal képe

Kell a settings.php-ba ez (hisz le van írva!):

$conf['i18n_variables'] = array(
  'menu_primary_links_source',
  'menu_secondary_links_source',
);

Bővebb változat (INSTALL.txt):

  $conf['i18n_variables'] = array(
    // Site configuration
    'site_name',
    'site_slogan',
    'site_mission',
    'site_footer',
    'anonymous',
    // Node help
    'blog_help',
    'story_help',
    // User configuration
    'user_registration_help',
    'user_mail_welcome_subject',
    'user_mail_welcome_body',
    'user_mail_approval_subject',
    'user_mail_approval_body',
    'user_mail_pass_subject',
    'user_mail_pass_body',
    // Primary and secondary links
    'menu_primary_menu',
    'menu_secondary_menu';
    // Theme settings. This is an 'all or nothing' for each theme
    // This is for 'garland' theme, for other theme it would be 'theme_[themename]_settings'
    'theme_garland_settings',
  );

Utána kapcsold be a nyelvválasztó blokkot.
Menj a "Webhely információk" oldalra (hu/admin/settings/site-information alapértelmezetten). Ki fogja írni magyarul a beállításokat.
A nyelvválasztó blokkban válaszd ki az angol nyelvet. U.ezt a tartalmat kapod, de már en/admin/settings/site-information útvonalon.
Írd át pl. a "Küldetés" részt valami másra. Mentsd el, és navigálj a kezdőoldalra (persze legyen bekapcsolva a témában a "Küldetés" megjelenítése).
Válts magyar nyelvre. A magyar Küldetés szöveg jelenik meg.
Válts angolra, akkor pedig az angol "Mission" fog neked megjelenni.

A lényeg, hogy a settings.php-ban megadott nyelvfüggő változókat akkor tudod elérni, ha a nyelvet megváltoztatod.

Pontosan u.így kell eljárni menük esetében is.

Rengeteget szívtam, mert egyszerűen nem jöttem rá (pedig le is volt írva), hogy át kell váltani a nyelvet, hogy az adott nyelvű tartalmakat módosítani tudd.

Üdv, Pali

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

nemetivilmos képe

Kedves Pál, köszi hogy írtál, mert ez így nekem még új, végignézem amit mondasz, mert a DJ féle könyvbejegyzések alapján ellenőriztem le amit Pasqualle javasolt, és azért írtam le az eseteket. Amit javasolsz azzal is megcsinálom a teszteket, mert azt gondolom, hogy logikai bukfenc van a dologban. Ami nekem kellene az pl egy node/add/page és ehhez hasonló hivatkozások ezeket kellene két nyelven az elsődleges menüben megoldanom. Igazából nem tudom melyik paraméter mi, csak sejtem a nevéből és azt már észrevettem, hogy a settigs.php-t minden oldalbetöltéskor újból végigolvassa a rendszer. Igy kisérleteztem ki amit eddig csináltam, hogy értsem. A leírásomban láthatod, hogy a nyelvet azt váltom, és az is érdekes, hogy az eredeti settings.php-val csináltam, mert nem láttam semmilyen változást a módosítást követően. Néhány ilyen állítgatás után szántam rá magam arra, hogy alaposan megnézem magamnak ezt a többnyelvűséget.

Mégegyszer köszi és buldog módjára végigtesztelem a javaslatodat, hogy látni lehessen a logikáját.

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

dj képe

A fenti kísérleteid a primary illetve secondary menükben létrehozott menüpontokat taglalja ami a zavaros leírásomban is hangsúlyozottan rossz irány. Létre kell hozni azokat a fránya nyelvi menüket és azokat kell hozzárendelni az elsődleges illetve másodlagos menükhöz a különböző nyeleveket kiválasztva. További válasz: http://drupal.hu/kezikonyv/tippektrukkok/tobbnyelvu#comment-33577

Üdv!
Dudás József

0
0

Üdv!
Dudás József

nemetivilmos képe

Kedves József akkor egy konkrét kérdésre egy konkrét választ írj légyszives, ha van időd: Az elsődleges és másodlagos menü esetén szerinted lehet-e ilyet csinálni, illetve érdemes-e :

Új oldal : node/add/page - elsődleges vagy másodlagos magyar menü szövege
New page : node/add/page - elsődleges vagy másodlagos angol menü szövege

A másik - könyvbejegyzés azt hiszem, ahol a leírásod van - helyen írtam a gondom, és azt is hogy az alapokat azt a leírásod alapján megértettem és ezért köszönet is mondok természetesen. Nekem támadt egy ötletem amit meg akarok valahogy oldani, és kezdem azt érezni, hogy ez az irány zsákutca. Ha ebben tudnál egy jó vagy jobb irányt mondani, az köszönöm előre is. A többit a másik helyen leírtam.

Ha normális hivatkozásokat csinálok, ahogy a kisérlet sorozatomban is tettem, akkor ha van nyelvi választási lehetősége a rendszernek akár útvonal alapján akár útvonal+nyelvi előtag szerint, szerintem mindegy ebből a szempontból, akkor a leírásod alapján az egyértelmű volt nekem is és megy is úgy ahogy leírtad. A settings.php-val vannak csak még gondjaim, mert nem értem a hátteret. Kisérleteséssel már néhány dologra rájöttem de az ehhez most már kevés, és a php-s ismereteim meg nullával egyenlőek csak a bátorságom nagy.

Köszönöm neked az eddigieket

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

dj képe

ha létrehoztad a magyar és angol menüpontokat ( külön-külön! ), akkor a következőképp adod hozzá a fenti útvonalat:
Magyar
Útvonal: node/add/page
Menü link címfelirata: Új oldal

Angol
Útvonal: node/add/page
Menü link címfelirata: New page

Ha be vannak állítva a settings.php-ban a többnyelvű változók akkor a menük -> beállítások elsődleges hivatkozások forrásánál adod hozzá a magyar nyelvet választva a magyar menüt az angol nyelvet választva az angol menüt. Hidd el működni fog.

Üdv!
Dudás József

0
0

Üdv!
Dudás József

nemetivilmos képe

Kedves József nálam nem igy működik, mert ez történik:

magyarul : Első oldal - node/add/page (egy belső hivatkozás)
angolul . : First page - node/add/page (egy belső hivatkozás)

Mindkettő mindig látszik. A Drupal a magyar esetén a két útvonalat node/add/page -nak mutatja ha váltok angolra akkor meg en/node/add/page -nek mutatja. Ezt úgy olvasom le, hogy jobb egér-tulajdonságok. A változókat ha kikapcsolom, ugyanez a helyzet. Ezért csináltam a kisérletet, mert nem értem mi történik abban az esetben ha az útvonal egy belső drupalos hivatkozás és mindkét esetben ugyan az. Ha ez nem egyforma akkor meg nem kell a settings.php módosítása ehhez, mert úgy is működik. Ha az oldal fejszövegét váltani akarom, akkor a settings.php-t módosítani kell és a leírásod szerint korrektem is megy, logikailag értem is.

Ha a beállítás oldalon állítok akkor ott van a "This is a multilingual variable." felirat, de a combobox felirata az angol nyelv alatt, részben magyar, részben angol. Ezek nálad is így látszanak, vagy angol nyelv esetén angolul, magyar nyelv esetén magyarul.

Igy látszik nálam:
------------------
Elsődleges linkek
Másodlagos linkek
Navigáció
No primary links <- ha magyarra váltok akkor ez itt magyarul jelenik meg !

Úgy tudom a Drupal az útvonal és/vagy a nyelvi előtag alapján vált. Ha váltom a nyelvet akkor szerintem ezeket a belső útvonalakat átírja, ahogy most látom. Vagy valamit nem jó sorrendbe adok meg neki. Nem értem mi történik nálam vagy mit nem csinálok jól vagy jó sorrendbe és minek kellene történnie.

Ha szeretném neki én megadni ugyanazt amit kiir akkor meg visszadumál:
"The path 'en/node/add/page' is either invalid or you do not have access to it."
"The path 'hu/node/add/page' is either invalid or you do not have access to it."

Ha létrehozok pl egy "Főmenüt és ott adom meg a node/add/page hivatkozást az angol és a magyar ágnak egyformán, akkor az jól működik, mert a menü felirat az vált. A settings.php-hoz nem kellet nyúlni.

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

dj képe

videót amit csináltam ( http://www.buk-furdo.hu/i18n_drupal.avi )? A 6. perctől taglalja a dolgot.

NE a primary links menüt maceráld, hanem csinálj egy Magyar és egy Angol menüt! A primary, secondary linkekből töröld amit beletettél!
A Magyarba tedd a magyar szövegeket az Angolba az angol szövegeket. Az útvonal az egyes menüpontoknál megegyezik bármelyik nyelven. Ha ezek megvannak akkor állítsd be a Menük -> Beállításoknál a magyarhoz a Magyart az angolhoz az Angolt. Léccilécciiiiii :)))

0
0

Üdv!
Dudás József

nemetivilmos képe

Bocsi József a videót elfelejtettem, nézem már is ... Köszi, igy már értem, működik és prog.hu-s szólással élve tied az 50 pont. A videót lementettem. Valahogy erről egy jó kis segédletet kellene csinálni képekkel. A Pál már gondolkodott rajta, de azt gondolom, várni kellene ezzel, mert ahol én kerestem a megoldást, pont nem ott van, és ezért nem értettem amit írtok.

Most visszamondanám a lényeget: Az elsődleges és másodlagos menü mint beépített drupal lehetőség az nem kétnyelvű, hanem egy-egy menü ami előre deffiniált és meghatározhatom, hogy milyen nyelven működjön. Ahhoz, hogy két nyelven (vagy több nyelven) tudjunk a felhasználóval elsődleges menü segítségével kommunikálni, ahhoz szükséges minimum az alábbi bejegyzés a settings.php-ba:

$conf['i18n_variables'] = array(
'menu_primary_links_source',
'menu_secondary_links_source',
);

Home › Administer › Site building › Settings,
illetve a
Címlap › Adminisztráció › Webhely építés › Beállítások

oldalakon a nyelvnek megfelelően hozzá kell rendelnünk az Angol nyelvű Elsődleges linkhez az Angol menüt majd át kell váltani a nyelvet magyarra és a Magyar nyelvű Elsődleges linkhez a Magyar menüt kell hozzárendelni. Igy alakul ki a két (vagy akár több) nyelvhez szükséges nyelvenkénti menü útvonal.

József köszönöm neked és mindenkinek aki megpróbált valamit beletólni abba a nehéz fejembe. Most már világos és működik. Ez egyébként egy érdekes megoldás és mellesleg nagy rugalmasságot is ad még ha nem is használunk több nyelvet. De ez már más téma azt hiszem ami mindenképpen megérne egy jó kis magyarázó oldalt azt hiszem....

Mégegyszer köszönöm nektek :)))

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

dj képe

Halleluja! ;)

0
0

Üdv!
Dudás József

informaciok képe

egészségetekre

0
0
tamoca képe

Köszönet a fimért. Egy kérdés , nincs hangja, vagy valami hangsáv beállítást nem jól csinálok?
vlc -vel játszottam le...

0
0

tamoca

dj képe

némafilm ;)

0
0

Üdv!
Dudás József

tamoca képe

Szervusz!
A HU előtagot miért veszed ki? Telepítéskor nem gond, de meglévő oldal megállt nekem szerencsére volt mentésem.

0
0

tamoca

dj képe

nem meglévő oldal hekkelése. Azért veszem ki, mert úgy szeretem, hogy a magyar legyen a www.valami.hu/blabla és az angol mondjuk a www.valami.hu/en/blabla.

0
0

Üdv!
Dudás József

Paal képe

és persze nem jó :)

Ezzel működni fog:

$conf['i18n_variables'] = array(
	// Site configuration
	'site_name',
	'site_slogan',
	'site_mission',
	'site_footer',
	'anonymous',
	// Node help
	'blog_help',
	'story_help',
	// User configuration
	'user_mail_password_reset_body',
	'user_mail_password_reset_subject',
	'user_mail_register_admin_created_body',
	'user_mail_register_admin_created_subject',
	'user_mail_register_no_approval_required_body',
	'user_mail_register_no_approval_required_subject',
	'user_mail_register_pending_approval_body',
	'user_mail_register_pending_approval_subject',
	'user_mail_status_activated_body',
	'user_mail_status_activated_subject',
	'user_mail_status_blocked_body',
	'user_mail_status_blocked_subject',
	'user_mail_status_deleted_body',
	'user_mail_status_deleted_subject',
	// Theme settings: you may want to use different logos for each language
	'theme_settings',
	// These are for primary and secondary links
	'menu_primary_links_source',
	'menu_secondary_links_source',
	// These are for the contact form
	'contact_form_information',
); 

Ugyanis pont a menü rész volt rosszul megadva az INSTALL.txt-ben:

Rosszul:

    'menu_primary_menu',
    'menu_secondary_menu';

Helyesen:

// These are for primary and secondary links
'menu_primary_links_source',
'menu_secondary_links_source',

Ezek után ami a nyelvválasztó blokkban való váltáskor a lefordítható tartalmaknál megjelenik a This is a multilingual variable. felirat.

Csinálok egy képes step-by-step leírást. Amint kész, felrakom.

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

nemetivilmos képe

Pál szerintem várj egy kicsit, mert József videója mindent megmagyarázott nekem, és a sok jegyzetemet elrendezve lehet, hogy nekiugrom és megcsinálom. Ha gondoljátok privátban megdumálhatjuk, milyen legyen a segédlet, mert ami az eredeti i18n változókhoz képest plusz dolog azt is bele kellene valahogy tenni, hogy mindenki értse, mi mit jelent. Nekem ez még homályos, függetlenül attól, hogy elég beszédesek az elnevezések.

Köszönöm neked az eddigieket... :)))

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

csakiistvan képe

Nekem a kód beillesztése után ezt a hibát adja:

warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/hosting/web/domain.hu/website/www/sites/default/settings.php:3) in /var/hosting/web/domain.hu/website/www/includes/common.inc on line 148.

Mi lehet a probléma?

0
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

pp képe

Van egy olyan lehetőség, hogy linkelheted azt a topikot amire hivatkozni szeretnél, nem kell feltétlenül újranyitni.
Tudod ez a 21. század. :D

0
0