perfect galéria

mib képe

Hi!

Több leírást olvastam a különböző galéria készítésekről, de egy sem elégítette ki azt a tudást amit elvárnék.

Amire szükségem lenne az a következő:

- Imagcache
- Galéria a galériában lehetőség
- Több kép feltöltése egyidejúleg
- Az adott galériába tartozo képek törlése könnyedén(mint pl taxonomy esetén ahol lehet szűrni)
- Ajaxos pager

Az ajaxos pager nem must have de a többi minimum követelmény kellene hogy legyen egy galériánál.

Létezik ilyen egyáltalán, vagy csak én nem találtam meg?

Drupal verzió: 
eMeLA képe

Szerintem nem. Össze lehet hozni az alábbi módon, viszonylag egyszerűen (persze ez relatív), és a végeredmény testre szabottabb mint egy kész modul.

Az összetevők:

taxonomy (ez az alaprendszer része)
cck
imagefield + filefield (hogy képeket lehessen feltölteni)
imagecache + imageapi (a kisképek létrehozásához)
image_fupload (a tömeges feltöltéshez)
autopath (hogy szép linkek legyenek)
transliteration (hogy ne kelljen bajlódni az ékezetes fájlnevekkel)
filefield_paths (hogy a képek ne ömlesztve kerüljenek a files könyvtárba)
lightbox2 (hogy ne kelljen annyit kattintgatni a képek nézegetésénél)

(ha a http://drupal.org/project/ végére illeszted a nevét akkor pont célbaérsz)

Lehetséges, hogy egyik másik modul még kér valami másik modult, de ezt úgyis jelzi ha hiányzik neki...

  • (beüzemelsz egy Drupal-t :)
  • beüzemeled a modulokat a readme.txt és az install.txt fáljok instukciói szerint !
  • létrehozol egy ImageCache akciót (átméretezés)
  • létrehozol egy CCK tartalomtíust
  • létrhozol egy File -> Image FUpload fieldet
    én a törzs mezőt alapból kikapcsolom, helyette létrehozok egy leírás textarea-t, de innentől kezdve akár e-mail mezővel is lehet gazdagítani a tartalomtípust...
    A beállítások között megadhatod, hogy milyen token alapján csoportosítsa a képeket és a [title-raw]-ot szoktam beállítani. Megadhatod, hogy tisztítsa ki a könyvtár, illetve fájneveket. Ezeket végig kell bogarászni és állítgatni...
  • A "mezők megjelenése" fülön kikapcsolod az összes "label"-t. A képek fieldnél keresel egy ehhez hasonló opciót: Lightbox2: imagecache_akciom->original
  • létrehozol egy szótárat a neked tetsző kifejezésekkel. Hozzárendeled a galéria tartalomtípusodat
  • Vázlatosan ennyi. Persze lehet tovább finomítani a dolgot olyanokkal, hogy két szövegmezőt hozol létre: kivonat, leírás néven. A "kivonat" a szótár lapjain látszik, a "leírás" a node lapján. Létrehozhatsz egy további "kiemeltkép" imagefield-et is ami csak a szótár lapjain látszik. De azt is meg lehet csinálni a galeria.tpl.php fájban, hogy a feltöltött képek közül az szótár lapján az első látszódjon ($node->field_kepek[0]['view']).
    Illetve ott van még a sminkelés, mert a képek befoglaló DIV-tagjának érdemes fix szélességi és magassági méretet adni, és float-al balra igazítani...

    Mindenképpen munkásabb így, mint egy kész modult beüzemelni, de az eredmény testreszabottabb lesz. Persze gyakorlat is kell hozzá...

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

mib képe

Ehez akkor még kéne 1 view, de azt nem tum hogy oldod meg taxonomyval. :/

Időközben alkottam egy egész cool galériát. A recept a következő :) :

- cck
- imagefield
- filefield_paths
- views
- views attach module(node content nézett miatt)
- imagecache + imagecache action(opcionális)
- image_fupload
- lightbox2

Létrehozok 1 új tartalom típust(galéria), hozzáadok egy fupload mezőt, a filepaths beállításba beállítom hogy az url-t és a file nevét tisztítsa meg, naqy betűket kicsinyítse le. A mező megjelenítésben label-t kikapcsolom, bevezetőre beállítok egy lightbox2 kép megjelenítést, a teljes nézetet meg elrejtem.

A viewsban létrehozok 2 nézetet, (mivel nekem sajnos csak így sikerült vmi bug van a levesben, ha page-nél ugyan azt a pathot adom amit álneveknel is pl page=referenciak, autopath node galéria = referenciak/[title-raw]) az egyik a egy page nézet a másik meg a node conent nézet.

A page nézetben összegyűjtöm a galéria típusokat, egy imagefield mezőt kirakva minden galériához(field részen csoportosítani kell őket és korlátozni 1-re)

A node content nézetben meg magát a tartalom típust állítom mikor full nézetben van. Szűrő = node típus galéria, mezők ugyancsak az imagefield, de itt nem csoportosítjuk a képeket, és a node content részen beállítjuk a tartalom típust szintén, az arguments-nél beállítom hogy csak a node id paraméteres galériát fogadja el.

Ezzel kapunk egy majdnem perfect galériát(ajaxos pagerrel ha kell), könnyedén törölhetünk képeket mivel tartalom típus szerint tudjuk szűrni és ha szerkesztjük akkor látjuk is a képeket amit törölni sztnénk(ellenben taxonomyval mivel a tartalom oldalon csak taxonomyra tudunk szűrni de képeket magát nem látjuk hogy mit is törlünk), jah és ha az össze képet ki szeretnénk törölni egyszerre azt is könnyedén meg tudjuk tenni a node eltávolításával.

És hogy miért nem tökéletes, azért mert nem lehet galéria a galériában funkció, vagyis ezt még nem próbáltam, bár vszínű megoldható lenne a node reference url modullal.

Ha van igény rá leírom teljesen részletesen képekkel illusztrálva.

0
0
Pál úr képe

Szia,

köszönöm a leírást, nagyon sokat segített. Ami nálam nem megy, hogy a fenti beállításokkal a galéria oldalán csak valami alapértelmezett kiskép jelenik meg, a feltöltött képek nem. Van tipped így távolról, hogy mit rontottam el?

Köszi,

P.

0
0
mib képe

Az én megoldásomat próbáltad megcsinálni?, mert ha van rá igény akkor képekkel csinálnék egy tutorialt.

0
0
Nagy Gusztáv képe

Én a kézikönyvbe nagyon szívesen beillesztenék hasonló tutorialokat!

1
0

Nagy Gusztáv

Pál úr képe

Nem, alapvetően eMeLa megoldását próbáltam, de nyitott vagyok bármelyik megoldásra, ha csinálsz belőle tutorialt, az meg még egyszerűsíti a dolgot.

Ja, és persze kösz :)

P.

0
0
mib képe

2x írta be de miért....

0
0
eMeLA képe

A CCK tartalomtípus "Mezők megjelenítése" lapon beállítottad, hogy a lightbox2 leneítse meg a képed ?

?q=admin/content/node-type/galeria/display

(A "galeria" a tartalomtípusod neve)

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

mib képe

Nem, a viewbe állítod be hogy mi jelenítse meg a képed.

Tud vki adni tárhelyet ahova feltudnám tölteni majd a tutorialt?

0
0
mib képe

Itt a full tutorial.

Off: Mivel nem kaptam tárhelyet, kénytelen voltam a saját weboldalunkra feltenni(az überbrutal új in progress), amit nézzetek meg és vegyetek öntözőt :D

http://www.maraimi.hu/drupalgallery/ultimate-gallery.html

0
0
Pál úr képe

Szuper, köszi, megnézem.

0
0
eMeLA képe

Szerintem a modul felsorolásból kimaradt a "transliteration" modul, valamit a csatlakozó modulokat is felsorolnám, mert egy kezdő kapásból elhasal ott, hogy a CCK-t nem teszi fel.
Az ImageField-hez a FileField kell, az ImageCache-hez pedig az ImageAPI. Több most nem jut eszembe.

A végére pedig jó lenne egy "ilyen lett a galéria" kép.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

mib képe

A transliteration modul sztem nem feltétlen szükséges, mivel gondolom nem vmi kriszkraksz nyelven fogja megadni a pathot vagy a filenevet. Sok tutorialt néztem de nem szokták felsorolni a csatlakozó modulokat.

0
0
wildface86 képe

valóban hogy milyen lett a galéria

0
0
aboros képe

jól látszik a screenshotokon, hogy a pathauto -val tisztíttatja meg a fileneveket. transliteration csak akkor kéne, ha pathauto nincs.

0
0

-
clear: both;

gergely képe

eztet nem lehetne belerakni a drupal.hu kezikonyvbe?

0
0

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

aboros képe

frankó lett, gratula!
beküldhetted volna ide d.hu -ra fórumtémaként és akkor be tudnánk emelni pikk-pakk a kézikönyvbe.

néhány kiegészítést hozzáfűznék, remélem nem bánod. ;)

hogy mi az a tudás, amit kielégítőnek tartunk vagy elvárunk, az eléggé változik feladatról feladatra. máshogy csináltál néhány dolgot, mint a többi hasonló leírás, ezzel jutottál előnyhöz is, meg szereztél jónéhány hátrányt is.

egyetlen tartalomtípust használsz a 'galériát' amiben egyetlen mező tárolja a galéria képeit. ezzel azt a hasznot nyerted (a 'két tartalomtípusos' megoldással szemben), hogy egy lépésben tölthetsz fel galériát és rögtön képeket is. akár tömegesen is. a hasznok sora itt véget is ér.

amit vesztettél, az elég sok dolog, hogy ezeket elvárod e vagy nem az rajtad múlik. mondok csak egy párat, hogy szemléltessem a megoldásod hátrányait is. (ezeket nem soroltad fel a kontrák között:)
- mi van akkor, ha én egy már létező, másik user által létrehozott galériába szeretnék feltölteni képet? perpill ez nem lehetséges, hacsak nincs 'edit any galéria' jogom, akkor viszont törölhetek is képet, akár átírhatom a galéria címét vagy bármilyen adatot benne..
- mivel az egyes képeid nem nodeok, semmit nem tudsz kezdeni velük azon kívül, hogy megjeleníted őket. nem tudsz rájuk szavazást/értékelést készíteni, nem tudsz rájuk hozzászólásokat engedélyezni, nem tudod őket se tagelni, se flagelni, nem tudsz egyenként a képekre hozzáférést szabályozni, nem tudsz egyetlen képet címlapra tenni, nem tudsz (kacifántosan igen) egyetlen képhez linket adni, nem tudod sehogy mérni, hogy melyik képet hányszor nézték, gyakorlatilag egyesével a képekkel semmit nem tudsz kezdeni, vagy engedélyezel valamit az egész galériára vagy nem.
- nem tudsz olyat csinálni, hogy egy kép több galériába tartozik, kivéve, ha mindegyikbe feltöltöd azt. (ami ugye nem megoldás)

hirtelen ezek jutottak eszembe. értem én az 'egy tartalomtípusos' megközelítés miértjeit, de az a véleményem, hogy a veszteségek messze nagyobbak, mint a nyereség. 'ultimate' -nek legalábbis igen erős túlzással se nevezhető a megoldás, inkább azt mondanám simple, de lehet én nem tudok jól angolul vagy nem értem mi az a képgaléria :) az én felfogásomban egy képgaléria központi eleme a 'kép' mint entitás, amit galériákba lehet rendezni és különböző szempontok alapján lehet csoportosítani, lehet értékelni, kommentelni, stb. egyesével a képeket. ezeknek a feltételeknek egyátalán nem felel meg a leírásban összekattintott megoldás, gyakorlatilag kifordított galéria, ahol a központi elem a galéria ami mellesleg képek alkotta halmaz. :)

ettől függetlenül remek kis leírás, hajrá, csak így tovább!

0
0

-
clear: both;

mib képe

Köszi!

Egyáltalán nem bánom, sőt minden kritikát szívesen veszek akár negatív akár pozitív, mert a célom az hogy egy normális galériát tudjunk csinálni, mellesleg nem vagyok profi még a drupalban, eddig egy alap oldalt csináltam, meg egyben mint themer segédkeztem.

Sok lehetőséget vesztek így el az tény viszont az kérdéses hogy amiket felsoroltál mennyire használják, nyilván az lenne a number one ha minden tulajdonságnak amit írtam és írtál megfelne. Tul. képpen ezt nektek kéne megoldani mint akik már rég óta járatosak a drupalban!

0
0
aboros képe

Tul. képpen ezt nektek kéne megoldani mint akik már rég óta járatosak a drupalban!

mielőtt nekilátnál megcsinálni, jól nézz körül, szinte biztos, hogy valaki már megcsinálta. de legalább elkezdte:
http://drupal.org/project/node_gallery

lehet szabadon csatlakozni, hajrá!

0
0

-
clear: both;

Pál úr képe

Nézegettem a node_gallery ügyet, egészen jónak tűnik, egy dolog azonban hiányzik, mégpedig a "galéria a galériában" lehetőség... sajnos egyelőre közelítően nincsen erre időm, de valószínűleg nem nagyon nagy munkával lehetne ilyen kiegészítést csinálni hozzá...

P.

0
0
aboros képe

soha nem próbáltam egyik ilyen galéria modult se, mindig összekattintom cckval fél óra alatt amit kell. (vagy kiexportálom egy már meglévőből:)

azért ez fontos:

Because Images and Galleries are both node types, one can naturally use Drupal's taxonomy module, comment module, VotingAPI, CCK, Views and other powerful modules to enhance the gallery.

szerintem a node gallery nem csinál semmi különöset csak létrehoz néhány tartalomtípust meg nézetet, ha bekapcsolod, meg azokat hívogatja hook_nodeapiban. de majd megnézem pontosan. mindegy is, semmi akadálya, hogy kiegészítsd cckval a galéria típust galériákat hivatkozó node_reference -el.. szerintem.

0
0

-
clear: both;

mib képe

Updateltem a kicsikét, most már láthatjátok a végeredményt.

0
0
mib képe

Átraktam atw-re a tutorialt, hogy seo szempontjából ne mutasson innen oda egy nem releváns tartalom.

http://www.koromnyomda.atw.hu/drupalgallery/ultimate-gallery.html

Viszont a régi linket hogy lehetne innen kiszedni?

0
0
aboros képe

valójában mindegy is, azt szeretném csak mondani, hogy szerintem az lenne a legjobb, ha feltöltenéd drupal.hu -ra, küldd be fórumtémaként és akkor a doku csoport valamelyik tagja bele tudja illeszteni szépen a kézikönyv tippek-trükkök részébe.

0
0

-
clear: both;

mib képe

Hogy tudom feltölteni a drupal.hu-ra? Küldjem be új topicként a drupal.hu fórumba vagy csináljak egy könyv lapot?

0
0
aboros képe

fórumtémaként küldd az egyéb fórumba, könyvlapként a tippek és trükkök fejezetbe szerintem. ha fórumtémaként küldöd, akkor még pontosítható, finomítható mielőtt a könyvbe emeljük. de igazából azt mondanám, mindegy. rajtad múlik mennyire érzed hova, azért küldhetsz be könyvlapot, hogy ha gondolod megtehesd. ;)

0
0

-
clear: both;

thamas képe

A leírásban lévő sok képernyőképet hogyan illesztheti be itt? Csak linkeket tud adni...

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aboros képe

fileként csatolja azokat, aztán majd aki könyvbe illeszti, szépen belerakja a törzsbe.

0
0

-
clear: both;

thamas képe

Lehet hogy nagyon vaksi vagyok, de én mezei userként nem látok fájl csatolási lehetőséget se fórum téma, se könyvlap beküldésnél.

(Egyébiránt nem akarom szétoffolni a témát, lehet, hogy nem itt kellene ezt megvitatni.)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

aboros képe

jogos. bocs. aszittem engedélyezett.

0
0

-
clear: both;

Nagy Gusztáv képe

Csak adminnak engedélyezett.

0
0

Nagy Gusztáv

Nagy Gusztáv képe

Bocs, hogy eddig nem szóltam hozzá.

És akkor az OFF-olást is lezárhatjuk :-)

0
0

Nagy Gusztáv

Sir_Csavar képe

milyen meglepő, nekem mindig gondom van :D

Elkezdtem létrehozni a tartalom típust és megjelent egy olyan a mező hozzá adás után, hogy: "Images preview list" - leírása: "This setting is responsible for the way of displaying and handling the preview image which is generated out of the original image. ImageCache module has to be installed and a preset has to be created which can be selected right here, in order to make it work."

A modul be van kapcsolva, viszont a select box ami ehhez a részhez tartozik tök üres. Nem is zavarna az egész, de kötelező mező és nem tudok semmit kiválasztani, így viszont sajnos nem tudom elmenteni a mező típust. Bekapcsoltam esetlegesen valami fölöslegest (bár nem tudom melyik lehet az).

tárhely a neobase.hu

http://borosta.extra.hu/gond.JPG

0
0

--
A jó ember az ő szívének jó kincséből hoz elő jót; és a gonosz ember az ő szívének gonosz kincséből hoz elő gonoszt: mert a szívnek teljességéből szól az ő szája. (Lukács 6:45)

aboros képe

imagecache modult be kell kapcsolni és legalább egy imagecache sablont létre kell hozni, amit majd ki tudsz választani. így.

0
0

-
clear: both;

Den képe

CCK_Gallery: http://drupal.org/project/cck_gallery

+ a képek node-ok
+ http://drupal.org/node/398676 alapján tud több képet is feltölteni egyszerre, mind node lesz a végén.

Mivel cck+views, csinálsz utána vele, amit akarsz, bővíthető. A képek közötti léptetést is sikerült megoldani: http://drupal.org/node/499600

Alapnak mindenképpen jó.

Amit nem tud: galéria a galériában. Erre én csinálnék egy "üres" galéria típust, amire a galériák tudnak hivatkozni. Akkor lehetne csinálni "2009 eseményei" mappát, ami galérákat tartalmaz. Vagy másik "üres galériát".

0
0
aboros képe

egy node reference mezővel amivel más galéria nodeokra lehet hivatkozni. kész is a galéria a galériában. nem kell üres galéria.

0
0

-
clear: both;

Den képe

Függ a céltól. Lehet, hogy az "üres galéria" oldalon így egyszerűbb összehozni a galériák listáját csak - nem kell a képekkel foglalkozni.

De természetesen, elég lehet az is, amit mondasz.

0
0