Cikkek

Verziófrissítés, ha már sok verzióval elmaradtunk

hszilard képe

Mi a jó gyakorlat abban az esetben, ha egy éles honlap motorja már több éve nem volt frissítve? Az én esetemben 8.6.13-as változatot kellene frissíteni a mostani 8.9.13-ra.
Szerintem 8.6.x óta már félek, hogy egy lépésben nem is lehet elvégezni a frissítést, olyan szintű változtatások történtek a motorban.
A tárhelyszolgáltatónál Composer nem áll rendelkezésre, csak manuális FTP megoldások.

Drupal verzió: 
Taxonomy upgrade extras: 

20 Napi Drupal API - 1. nap: Új mezőtípus létrehozása CCK-val

zserno képe

Jelen írás egy fordított kivonat, melyet zserno készített. Az eredeti itt található:
http://www.trellon.com/content/blog/cck-creating-new-field-types

A CCK a legfontosabb rövidítés, amit ismernünk kell ha a Drupal tartalomkezeléséről beszélünk. Az eredeti rövidítés a Content Construction Kit szavakból áll össze, ami egy olyan keretrendszer, melynek segítségével egy webhely felhasználói különféle információkat küldhetnek be.

Drupal verzió: 
Kézikönyv: 

48 nélkülözhetetlen Drupal fejlesztői tipp a Lullabot-tól

zserno képe

Az alábbi tippeket Justin Emond gyűjtötte egy négynapos Lullabot tréningen, melynek fő témái a sminkelés, form API, menu API, modulfejlesztés és jQuery voltak.

Drupal verzió: 

Újság elektronikus kiadása CCK alapokon

Anonymous képe

Ma már szinte minden nyomtatott sajtótermék elérhető interneten is. Ezeknek az internetes verzióknak a fejlesztése során két felfogás valamelyike szokott érvényesülni: az egyik szerint egy külön online verziót készítenek, amibe feltöltik a nyomtatott példány fontosabb cikkeit; a másik szerint az internetes és a papíralapú verzió lehetőség szerint legyen egymás tükörképe.

Multisite beállítás - lépésről lépésre

pakati képe

Jó ideje próbáltam már multisite-ot létrehozni Drupal használatával, de minden lépésnél hiányzott egy pici plusz infó, hogy akkor most "pontosan hogyan és mit és hová írok, stb...". De ma, hála PP-nek, sikerült összehozni a dolgot, s gondoltam megoszton veletek eme nagyszerű dolgot!

A Drupal menürendszere

chx képe

A hook_menu() kampó megvalósításai elérési címeket jegyeznek be, megadva azok kezelőfüggvényeit, jogosultság értékeit, és megjelenítési adataikat.

Paraméterek

$may_cache Logikai érték, mely azt jelzi, hogy a visszaadott elemeink a gyorsítótárba kerülnek-e. A menü gyorsítótára felhasználófüggő, tehát az elemeket szinte mindig gyorsítótárazhatjuk, kivéve ha a felhasználó aktuális helyzetétől függnek. A node_menu() megvalósításában láthatunk példát olyan elemre, amit nem szabad gyorsítótárba tenni.

A hook_form_alter() a gyakorlatban

Hojtsy Gábor képe

A Drupal.hu frissítésével merült fel az igény arra, hogy bizonyos a fejlesztői csapat által kevésbé lényegesnek ítélt node szerkesztő mezőknek mégis nagyobb jelentőséget tulajdonsítsunk a felület megjelenítésekor, így a Drupal 4.7.0-val érkezett új tömbökre épülő űrlap építő rendszer egyik előnyös tulajdonságát, a hook_form_alter() űrlap módosító hurok képességeit kellett igénybe vennem. Ráadásul ezt Őry Máté fordítói levlistára beküldött magyar dátumokat támogató megoldásával fűszereztem, így egy kis ismertető alapja éppen összeállt.

Grafikus felső menü

chx képe

A Drupal egyik apróbb problémája, hogy a felület nem nyújt lehetőséget szép, grafikus felső menüt összeállítani. Ezen könnyen segíthetünk egy megfelelő smink használatával. Vegyük a Marvin 2K sminket alapul, én annak a PHPtemplate-es változatából szoktam kiindulni.

Egy kódbázisra több Drupal - nagy változások

chx képe

Eddig is volt erre lehetőség de most már a fejlesztői verzióban sokkal széles körűbbek a lehetőségek: nemcsak saját adattáblákat és/vagy adatbázist használhatunk, hanem saját modulokat és sminkeket is. Rögvest le is fordítottuk az INSTALL.txt vonatkozó részét.

Feladat alapú jogosultság kezelés a jogosultság hurokkal

Hojtsy Gábor képe

A Drupal 4.5.0-ás kiadásával kezdődően többféle jogosultság séma jelenléte lehetséges a rendszerben, melyek együttes hatásán múlik az, hogy egyes oldalakat illetve tartalmakat ki érhet el, ki szerkeszthet és ki törölhet. Ebben a leírásban a feladat alapú jogosultságkezeléshez történő fejlesztéssel foglalkozunk.