mattil

mattil képe

Személyes adatok

Valódi név
Monoki Attila
Honlap címe
http://users.ininet.hu/monandmattil/
Bemutatkozás

Már a 80-as évek közepe óta foglalkozom számítástechnikával. Furcsa módon nem a számítógéppel való közvetlen találkozás révén kerültem kapcsolatba először a programozással, hanem egy ajándékba kapott könyv segítségével mely a játékprogramok egy fajtájának a kalandprogramoknak az írásával és programozásával foglalkozott.Bár még sosem foglalkoztam azelőtt számítógéppel, sőt mi több a könyvben található példaprogramokat kipróbálni sem tudtam sehol, annyira megfogott a programozás művészete, hogy elkezdtem papíron programozni. Innentől kezdve nem volt megállás és kikölcsönöztem a könyvtárból az összes témába vágó könyvet. Mire a helyi iskolának lett egy akkoriban igencsak csúcstechnológiának számító C+4-es számítógépe, addigra én már gyakorlatilag mindent tudtam róla.
Később jött a Videoton TVC, majd az első saját gépem az ENTERPRISE128. Ezen számítógépen már komolyabban elkezdtem megtanulni a programozást, C, Forth, Pascal és kedvencemben az Assembly nyelven is.
1995-re azonban már a mikroszámítógépek kora leáldozott és egyre nagyobb teret nyert a PC. Az Enterpress újság is megszünt, így kényszerűségből én is PC-re váltottam. Gyorsan belejöttem, de innentől kezdve inkább felhasználója voltam a számítógépnek mint programozója. Már a kezdet kezdetén, -amikor még szinte nem is volt magyar nyelvű oldal a neten-, aktívan használtam a világhálót, míg úgy kb 98-99-től kezdve először betárcsázós, majd szélessávú saját interneteléréssel is rendelkeztem.
2002-ben beíratkoztam a szegedi Juhász Gyula Főiskolára Informatika-Könyvtár szakára, ahol az egyik fő tantárgyunk a HTML és az internetes adatbázisok szerkesztése volt. Teljesen lenyűgöztek az ebben rejlő lehetőségek, így végül nem csak a tantárgyi követelményeknek tettem eleget, hanem önszorgalomból elkezdtem megtanulni a CSS-t és mindent ami ezzel kapcsolatos. Nem véletlen, hogy akkori szakdolgozatom is egy ilyen könyvtári adatbázis és hozzátartozó HTML alapú E-könyvtár volt.
Sok ismerősöm barátom, valamint egykori szakszervezetem, és saját egyesületem honlapját elkészítettem akkoriban leginkább HTML alapon, de később megismertem szinte az összes akkoriban használt CMS Tartalomkezelő rendszert, sőt a mai Joomla rendszer elődjének számító Mambo magyarországi közösségének is egyik alapítótagja voltam.
2011-ben kerültem újra kapcsolatba a honlapkészítéssel, amikor munkatársaim számára elkészítettem néhány zárt fórum- és csevegőoldalt. Ennek révén, valamint saját kíváncsiságom okán felelevenítettem korábbi ismereteimet, és megismertem a ma használt CMS tartalomkezelő rendszerek többségét.

Ismerem és rendszeresen használom a HTML leírónyelvet, a CSS-t, a Drupal, a Wordpress, a TYPO3 tartalomkezelő CMS valamint az Elgg, és az Oxwall CVS rendszereket.
A fentiek közül leginkább a Drupal és az Elgg rendszert használom és szeretem leginkább, és ezekbe "ástam bele" magam a legjobban. Ismerőseimnek is ezeket ajánlom leginkább, valamint a honlapok többségét is leginkább Drupalban készítem.
A Drupal egy rendkívül összetett -és elsőre talán túl bonyolultnak tűnő- rendszer, amelynek minden részletét lehetetlen teljesen ismerni. Ezért folyamatosan tanulom jómagam is az új megoldásokat, és lehetőségeket. Akár a honlapkészítésben, akár az eközben adódó problémáim megoldásának tekintetében bármikor számíthatok a magyarországi Drupal közösségre. Leginkább ezen közösség szegedi tagjaira, akikkel nagyon jó barátságba kerültem, és rendszeresen részt veszek a közösség helyi rendezvényein.

Történet

Ennyi ideje tag
11 év 10 hónap