Program

A Drupal hétvége két napját úgy osztottuk fel, hogy az első nap szakmai és személyes feltöltődését a második napon gyakorlati együtt munkálkodással tudjuk kiteljesíteni.

November 14, az első nap programja

Az első nap programját három nagy szekcióra osztottuk. Az első rész a Drupallal ismerkedőknek és a közösség tagjainak nyújt információkat. A második részben konkrét megvalósításokat, mintapéldákat mutatunk be. A harmadik részben pedig a Drupal belső világába tekinthetünk be.

Időpont Program
09:00-9:40 Regisztráció Média
09:40-10:00 Palócz István: A Drupal világa
10:00-10:45 Nagy Gusztáv: Hogyan induljak el?
10:45-11:00 Szünet
11:00-11:45 Hojtsy Gábor: A Drupal 7 újdonságai
11:45-12:00 Szünet
12:00-12:45 Csuthy Bálint és Palócz István: Bemutatkozik az Open Atrium
12:45-14:00 Ebédszünet
14:00-14:20 Hajas Tamás: Hogyan válasszuk ki a (nekünk) legjobb
modulokat (és sminket)?
14:20-14:40 Csécsy László: Drupallal a Drupalon túl
14:40-15:00 Hojtsy Gábor: Telepítés és menedzselés az ingyenes Acquia
Stack Installer segítségével
15:00-15:15 Szünet
15:15-16:00 Várady Zoltán: Változáskezelés fejlesztői és éles szerverek között
16:00-16:15 Szünet
16:15-17:00 Boros Ádám: Haladó sminkelési technikák
17:00-17:15 Szünet
17:15-18:00 Lippai Ádám: Programozás Drupal modulok segítségével
18:00-18:20 Zárás
19:00-től Kötetlen Drupal Találkozó

November 15, a második nap programja

A hétvége második napján, 9–18 óra között az NIIF Intézet által támogatott helyszínen rendeztünk kódsprintet. Célunk, hogy teret biztosítsunk a közös alkotásnak. Sokszor, sokan kérdezték hogyan, mi módon tudnának beszállni a közös munkába és hogyan tudnák segíteni a fordítást vagy a Drupal fejlesztését. Itt együt tevékenykedhettek a gyakorlott fordítók, fejlesztők és azok, akik eddig egy ilyen alkalomra vártak!

Programpontok részletesen

A Drupal világa

Az előadás keretében szeretném bemutatni a Drupal tartalomkezelőt, a köré csoportosuló közösséget valamint a drupal.hu közösségét is. Előadásom első részében azokra koncentrálok akik mostanában ismerkedtek meg a Drupal-lal, vagy még csak most hallottak róla először. Hogyan és hol kaphatnak segítséget és hogyan indulhatnak el. A második részben szeretném felvillantani azokat lehetőségeket amivel be lehet szállni a nemzetközi és a magyar Drupal közösség munkájába.
Mi is az a drupal.hu és mivé válhat? Miben és hogyan tudunk segíteni Neked és Te hogyan tudsz nekünk segíteni? Ki az a MI? Érdekelnek a válaszok? Gyere el és hallgass meg minket. Ezen a napon minden kérdésedre válaszolunk.

Palócz István (pp)

István Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. 2008 augusztusában a Szegedi DrupalConon Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg a Drupal nemzetközi közösségének munkájával. Azóta az egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy ezzel megismertesse a hazai közösséget. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Hogyan induljak el?

Ebben az előadásban azok kapnak gyakorlati segítséget, akik egy konkrét weboldal elkészítésével szeretnék összekötni a Drupallal való ismerkedést. Az ötlettől az igények rendszerezésén és a tervezésen keresztül a megvalósításig kapunk egy módszert, amellyel elkészíthetjük a céges weboldalunk első verzióját.

Nagy Gusztáv

A Drupal 5-ös verziója óta aktív felhasználó. Drupal programozással nem, de a kiegészítő modulok használatával annál többet foglalkozik. A sokak által ismert Webes tartalomkezelő rendszerek jegyzet írója. A Kecskeméti Főiskola GAMF Karán oktat webfejlesztést, programozást.

A Drupal 7 újdonságai

Mikor jelenik meg? Melyek az új szolgáltatások és mik változtak meg? Mi nem fog többet úgy működni mint eddit és mit lesz nehéz frissíteni? Milyen új alrendszerek kerültek be? Mikor kezdhetünk végre webhelyeket építeni vele? Speciálisan mi jön jól a magyaroknak? Hogyan lehet még mindig jobbá tenni a Drupal 7-et? Ha ezek közül a kérdések közül bármelyik felmerült már bennünk, akkor ez az az előadás, ahol közelebb kerülhetünk a válaszokhoz. Szándákaim szerint még néhány fontosabb kiegészítő állapotáról is szót ejtünk.

Hojtsy Gábor

Gábor a Drupal 6 kiadásáért felelős társfejlesztője, de a Drupal 7 fejlesztésében is aktívan részt vesz. A felület fordítást lehetővé tevő alrendszer kezelője, a http://localize.drupal.org/ alapítója és karbantartója. A Drupalcon Szeged 2008 társ-főszervezője, nemzetközi PHP és tartalomkezeléssel foglalkozó konferenciák előadója. Szabadidejében legszívesebben amatőr színjátszással és énekléssel foglalkozik. Meggyőződése, hogy a pirospöttyös az igazi.

Bemutatkozik az Open Atrium

Az Open Atrium egy Drupal alapokra épülő csapatmunka segítő portál rendszer. Az alap telepítés is rengeteg hasznos funkciót tartalmaz, de a rendszer könnyedén bővíthető, fejleszthető, testre szabható. Ezt ugyan a Drupalról is el lehet mondani, de hogy mindenfajta programozási ismeret nélkül is készíthetünk modulokat azt már nem igen. Vagy mégis?
A hallgatóságot szeretnénk megismertetni az Open Atriummal. Első körben vázoljuk a rendszer kialakulásának rövid történetét, majd egy rövid demóval bemutatjuk az alaprendszer lehetőségeit. Ezután rátérünk a főbb modulokra - melyeket egy sima Drupal rendszeren is használhatunk – bemutatva ezzel mi mindent hozott az Open Atrium a Drupal világába. Végezetül szeretnénk rámutatni arra, hogy a DevelopmentSeednél folytatott innovációk milyen új távlatokat nyitnak a webes alkalmazásfejlesztés területén.

Csuthy Bálint (Pasqualle) és Palócz István (pp)

Bálint Drupal szabadúszó, aki napi 24 órában foglalkozik Drupallal. A forráskód minősége és a hozzá tartozó közösség győzte meg, hogy ezt nem szabad kihagyni. Nagyon lusta programozó, ezért mindig a legtökéletesebb programkódra törekszik. Kedvenc mondata: Ilyet még sose csináltam, de persze meg tudom csinálni.

István Drupal tanácsadó és programozó. A Drupal Mozikönyv megalkotója. A Drupal Konferencia egyik főszervezője, a drupal.hu egyik adminisztrátora és lelkes tagja. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkozni a Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. 2008 augusztusában a Szegedi DrupalConon Csuthy Bálint segítségével ismerkedett meg a Drupal nemzetközi közösségének munkájával. Azóta az egyik legfontosabb küldetésének tekinti, hogy ezzel megismertesse a hazai közösséget. Amikor nem a komputer előtt ül, akkor vándorol erdőn-mezőn és vízen, különböző harcművészetek segítségével edzi testét és szellemét.

Hogyan válasszuk ki a (nekünk) legjobb modulokat (és sminket)?

A Drupal legnagyobb ereje a hozzá kötődő közösségben rejlik. Többek között azért, mert ez a közösség a stabil alaprendszerhez már több mint 4000 kiegészítő modult készített, ami a "nincs új a Nap alatt" érzését keltheti bennünk. Ugyanis jó az esélyünk, hogy a Drupal oldalunkkal kapcsolatos igényünk már másban is megfogalmazódott és megoldásként készített egy modult. Már csak meg kell találnunk. De hogyan? S ha megtaláltuk, biztosan megbízhatunk benne? Nem lenne jobb az "x" modul, ami kb. ugyanezt tudja? Hogyan döntsem el?

Előadásomban a fenti és a hozzájuk hasonló kérdésekre adok választ.

Hajas Tamás (thamas)

Tamás hivatalnok, akinek fő hobbija a Drupal. Mivel (egyelőre) nem programozó, az általa készített oldalakon főleg a közösségi eredményeket (modulokat, sminkeket) hasznosítja. Az ezekkel kapcsolatos információit igyekszik naprakészen tartani. A magyar Drupal közösséget elsősorban a szerzett ismeretei átadásávall (l. fórum, planet), információk továbbításával (pl. könyvismertetők), a rendszer népszerűsítésével igyekszik segíteni. Nagy vágya hogy főállású Drupaler legyen.

Ha lenne rá ideje valószínűleg sokat gitározna és többet fotózna.

Drupallal a Drupalon túl

A Drupal kiválóan használható tartalomkezelőnek - ugyanakkor kiválóan használható webalkalmazás-fejlesztő keretrendszerként (WAF) is. Megrendelőnk korábban egy teljesen egyedi webes ügyviteli megoldást használt, melyet Drupal-alapú szolgáltatásra, az aprOmega 2-re cseréltünk. Előadásomban bemutatom, hogyan használjuk a Drupalt webalkalmazás-fejlesztő keretrendszerként az aprOmega 2-ben. Szó lesz arról, milyen előnyei és hátrányai vannak egy ilyen projekt során a Drupal felhasználásának. Elmondom, miben van segítségünkre a Drupal a KYbest ügyvitelében. Az előadás végén egy rögtönzött workshop keretében gondolatot cserélhetnénk arról, hogyan lehetne még jobban használható a Drupal egy ilyen környezetben.

Csécsy László (boobaa)

László a KYbest munkatársa. 2004 óta feladata elsősorban webes alkalmazások fejlesztése, valamint az ehhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások irányítása. Drupallal az 5-ös széria megjelenése óta foglalkozik. Aktív fejlesztője a Frugalware Linux disztribúciónak, melyet munkája minden területén használ. Kevés szabadidejében családjával geocaching-túrákat tesz; vagy a nyllt forráskódú, Linuxon is elérhető szoftverekkel kapcsolatos ismereteit próbálja elfogadható szintre tornázni.

Telepítés és menedzselés az ingyenes Acquia Stack Installer segítségével

Soha nem volt még ilyen egyszerű elindulni a Drupal rendszerrel. Az Acquia Drupal nem vállalkozik másra, mint hogy olyan modulokat szállítson egyben a Drupal alaprendszerrel, amelyeket egyébként is letöltöttünk volna. Ráadásul az alaprendszert és a modulok kiadásait követve jelennek meg újabb Acquia Drupal kiadások. Ezért már csak ezzel is könnyebb elindulni a Drupal használatában. Mindezt a Stack Installer azzal édesíti meg, hogy egy Apache+PHP+MySQL hoszting rendszert telepít a saját gépünkre, mely segítségével egyéb szoftver telepítése nélkül tudunk elindulni a Drupalban. Valóban soha nem volt még ilyen egyszerű elindulni a Drupal rendszerrel.

Hojtsy Gábor

Gábor a Drupal 6 kiadásáért felelős társfejlesztője, a felület fordítást lehetővé tevő alrendszer kezelője, a http://localize.drupal.org/ alapítója és karbantartója. A Drupalcon Szeged 2008 társ-főszervezője, nemzetközi PHP és tartalomkezeléssel foglalkozó konferenciák előadója. Szabadidejében legszívesebben amatőr színjátszással és énekléssel foglalkozik. Meggyőződése, hogy a pirospöttyös az igazi.

Változáskezelés fejlesztői és éles szerverek között

A Drupal a beállítások nagy részét az adatbázisban tárolja. Ha fejlesztői szerveren végzünk beállításokat, és időközben az éles szerveren új tartalmak, kommentek jelennek meg, a módosításokat nem lesz könnyű összefésülni. Újra végigkattintjuk a kipróbált beállításokat az éles szerveren is? Vagy közvetlenül az éles szerveren dolgozunk, remélve hogy nem rontunk el semmit? Ha nagy forgalmú, üzleti célú honlappal van dolgunk, nem engedhetjük meg hogy rossz beállítás vagy hibás PHP kód miatt hibaüzenet várja a látogatókat.

A problémára még nincs tökéletes, minden esetben alkalmazható válasz, de előadásomban be fogom mutatni a lehetőségeket. Témák: beállítások exportja kódba (views, cck export, features, macro, saját update hookok, dbscripts és deployment modulok), verziókövetés alapelvei.

Várady Zoltán

Zoltán programozóként dolgozik a FARM-on. A 4.6-os idők óta foglalkozik Drupallal. Szereti, mert nagyon gyorsan lehet vele dolgozni. Ugyanakkor igyekszik megtartani a korábban használt rendszerekből (Ruby on Rails) tanult jó szokásokat: tesztelés, verziókezelés, fejlesztői és éles szerverek különválasztása stb.

Haladó sminkelési technikák

Előadásomban haladó sminkelési technikák bemutatását tervezem gyakorlati példákon keresztül. Foglalkozni fogok a .tpl.php fileokkal, szerepükkel és lehetőségeikkel, a sminkfüggvényekkel, azok használatával, módosításával, illetve az előfeldolgozókkal is. Végezetül két, sminkelés szempontjából forradalmi Drupal 7 újdonságot mutatok be, a render() és a hook_page_alter() függvényeket, illetve a bennük rejlő lehetőségeket egy-két konkrét mindennapi példán keresztül.

Boros Ádám (aboros)

Ádám egy civil szervezet tagjaként webes megjelenési lehetőségek után kutatva 2005 -ben találkozott először a Drupallal. Eredetileg építész pályára készült, autodidakta webfejlesztő. Szenvedélyes Drupal "hívő", régebbi - Flash korszaki - munkatársait előszeretettel "téríti" át Drupalra. Gyakori résztvevője a Budapesti Drupal Használói Találkozóknak, szabadidejében elkötelezett városi kerékpáros, szereti a természetet és igyekszik óvni is azt. Imádatos barátnőjével jelenleg Budapesten él, ahol a Közép Európai Egyetem Drupal fejlesztőjeként dolgozik.

Programozás Drupal modulok segítségével

Sokan nyűgnek tartják saját rendszer kódolása helyett egy tartalomkezelő használatát. Azonban az előadásomban megmutatom, hogy a legnépszerűbb Drupal modulok használatával hogyan lehet hosszú munkaórákat megspórolni. Szó lesz arról, hogy saját vagy épp külső forrásból származó adatbázistáblák felett hogy lehet egyszerűen lekérdezéseket készíteni, mindezt úgy, hogy a Views modul funkcióit elérjük. A Token modul bár magában semmire nem jó, rengeteg más Drupal modul használja. Saját tokenek létrehozásával saját modulunkat közvetetten integrálhatjuk több tucatnyi modulba.

Lippai Ádám (alippai)

Ádám 19 éves, másodéves mérnök informatikus hallgató a BME-n. Két éve foglalkozik Drupallal, azon belül főleg a hírportálok és az egyedi webes alkalmazások a fő területei.