Program

Az alábbiakban a 2007. október 6. napján megrendezendő konferencia időrendi programja látható. Kristof van Tomme előadásán kívül minden prezentáció magyar nyelvű. Felhívjuk a figyelmet, hogy a BKV buszjáratok változásait és az aktuális útlezárásokat a helyszín oldalon nemrég tüntettük fel. Érdemes áttekinteni az aktuális információkat.

Időpont Program
08:30-09:00 Regisztráció
09:00-09:45 Hojtsy Gábor:
Drupal 6 körtúra
09:45-10:30 Négyesi Károly:
Drupal Doki
10:30-10:50 Szünet
10:50-11:35 Palócz István:
Drupal a gyakorlatban
11:35-12:20 Kristof van Tomme:
Hands on: Building a website for small businesses in Drupal
12:20-13:30 Edédszünet
13:30-14:15 Novák Áron:
Hírcsatornák, nem csak fejlesztői szemmel: FeedAPI
14:15-15:00 Lippai Gergő és ninja:
Nagy forgalmú webhely működtetése Drupal-lal
15:00-15:20 Szünet
15:20-16:05 Fehér János:
A Drupal 6 sminkkezelő alrendszere
16:05-16:50 Vállalkozó szelleműek:
Bemutatom a kedvenc modulomat
16:50-17:00 Zárás

Drupal 6 körtúra

A Drupal 5 megjelenésében is teljesen új rendszert hozott. Míg a Drupal 6 nem érkezik ilyen azonnal szembeötlő változásokkal, az újdonságok listája nagyon csalogatóvá teszi a készülő új kiadást. A változások könnyebb nemzetközi oldal építést tesznek lehetővé, a Drupal 6 jelentősen javult teljesítménnyel működik, az új actions/trigger megoldás kattintgatós eseményprogramozást tesz lehetővé, valamint számos apróbb változás melengeti majd szívünket.

Ebben az előadásban felhasználók és fejlesztők egyaránt megtalálják azokat a fontosabb okokat, amik miatt a Drupal 6 (a konferencia idején béta állapotban lévő) használata egyértelmű lesz.

Hojtsy Gábor

A Drupal 6 kiadásáért felelős társfejlesztője, a felület fordítást lehetővé tevő alrendszer kezelője, a magyar Drupal fordítási csoport vezetője. A Weblabor egyik vezéralakja, Goba néven is ismert. Nemzetközi PHP és tartalomkezeléssel foglalkozó konferenciák előadója. Szabadidejében legszívesebben amatőr színjátszással és énekléssel foglalkozik. Meggyőződése, hogy a pirospöttyös az igazi.

Drupal Doki

Akár a legújabb Drupal 6 fejlesztői változatot, akár valamilyen egzotikusabb vagy frissen változott kiegészítő modult használunk, előfordulhat, hogy hibába ütközünk. Mivel ez általában egy saját projektünk megvalósításának a kellős közepén ér bennünket, nem pazarolhatjuk el az időnket. Hatékony hiba ok keresési és javítási technikákra van tehát szükség. Ezek bemutatásával segíti az előadás a diagnózis felállítását és a megfelelő gyógymód kiválasztását.

Négyesi Károly

Négyesi Károly 2004. május 29. óta szinte csak a Drupalnak él. Részt vett a Drupal.hu elindításában is 2004. őszén. 2005. áprilisátol 2006. júliusáig a Drupal biztonsági csapatát vezette, amelynek jelenleg is tagja. A Drupal menürendszerének és űrlap kezelő alrendszerének a felelőse. Szabadidejében mozgás-táncterápiát tanul. Orson Scott Card: Végjáték cimű könyve pedig A könyv számára.

Drupal a gyakorlatban

A Drupal egyik legnagyobb előnye, hogy nagyon rugalmasan konfigurálható. Ez a nagy szabadság egy kezdő számára bizony nem előny, hanem hátrány, hisz nem tudja melyik opció mire jó, mit hogy érdemes beállítani. Ebben próbál segíteni az előadás, aminek során telepítésre kerül egy komplett szerkesztőségi portál. A tavalyi előadással ellentétben itt már nem csak az alap modulok, hanem hasznos külső modulok is felhasználásra kerülnek.

Palócz István

Az NJSZT Webalkalmazások Fejlesztése Szakosztály alapító tagja és elnöke. A PHP Konferencia és Web Konferencia egyik főszervezője. Az ezekhez kapcsolódó RoadShow-k ötletgazdája és lelkes résztvevője. Hojtsy Gábor nagyszerű előadása hatására kezdett foglalkoznia Drupallal, amivel az általa készített és fejlesztett weboldalakat is működteti. Ideje nagy részében Drupal és PHP oktatással és tanácsadással foglalkozik. Nevéhez fűződik a Drupal Mozikönyv.

Hands on: Building a website for small businesses in Drupal

In this session I will take you on a quick tour through the module installation and configuration you have to go through when creating websites for small businesses in Drupal. What are the issues you should consider, what basic functionality can you easily offer.

Kristof van Tomme

Together with Laura Vass, Kristof Van Tomme started PRONOVIX in 2005: a company in Szeged specialised in the transnational communication of technology-intensive information. Before, Kristof was technology manager at BIOPOLISZ Ltd., the technology transfer office of Szeged, Hungary. He graduated as a bio-engineer in cell and gene-biotechnology from Ghent University, Belgium. He is fluent in Dutch, English and French and is able to communicate in Spanish, German and Hungarian.

Hírcsatornák nem csak fejlesztői szemmel: FeedAPI

A Drupalhoz több mint 10 hírcsatorna-gyűjtő modul érhető el, ezek nagy részének a fejlesztése szinte azonos erőfeszítéseket kíván. Ezzel az alapproblémával pályáztam meg a Summer of Code 2007-et, hogy hogyan lehetne erre a felhasználási területre egy stabil alapot nyújtani a fejlesztőknek, így elkerülve a sokszorosan duplikált fejlesztői munkát. A felhasználói felület megismerése után betekintést nyerhetünk, hogy hogyan működik a FeedAPI valamint hogyan lehet az API-t használni.

Novák Áron

A Budapesti Műszaki Egyetem harmadéves mérnök-informatikus hallgatója, a webes techonógiák iránt érdeklődő fejlesztő. Ezen kívül a főbb szakmai érdeklődési területei: szociális hálózatok és Unix/Linux operációs rendszerek. Idén második alkalommal vett részt a Summer of Code pályázaton. Pár Drupal modul karbantartója a Development Seed jóvoltából.

Nagy forgalmú webhely működtetése Drupal-lal

Egy weboldal életében az a legnagyszerűbb pillanat, amikor a látogatók mennyisége eléri azt a számot ami után már nyugodtan hátradőlhetünk a székünkben kezünket összedörzsölve: Ezt megcsináltuk. Belegondoltunk-e valaha is abba, hogy a szerver kapacitásának növelésén kívül milyen lépéseket tehetünk meg, hogy minél több látogatót tudjunk kiszolgálni. Az előadás keretében erre keressük a választ.
A Critical Mass és hasonló látogatottságú oldalak működtetése közben számos tapasztalatra tettünk szert a Drupal rendszerrel kapcsolatban. Ezekre a tapasztalatokra alapozva szeretnénk bemutatni a lehetőségeket.

Lippai Gergő (lipilee)

szabad szoftver szakértő, Critical Mass- és Alleycat-gépház

2000 óta foglalkozik szabad szoftver alapú, nagy rendelkezésre állású rendszerek tervezésével és kivitelezésével. 2002-ben részt vett a Miniszterelnöki Hivatal számára készített első (és máig egyetlen) szabad szoftver megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében, jelenleg fő profilja az IT tanácsadás, rendszertervezés- és felügyelet. Üzleti tevékenysége mellett kötelességének érzi, hogy segítse a lakóhelyét jobbító civil kezdeményezéseket. Cége, a Dejahu Kft. ("a deja") 2004 óta biztosítja (többek között) a legnagyobb magyar (Drupal-on futó) kerékpáros oldalak: az alleycat.hu és a criticalmass.hu hátterét.

ninja

Szabadúszó webfejlesztő, korábban kerékpáros futár. Szakterülete a közösségépítés. A Critical Mass és az Alleycat.hu webmestere. 2004 óta ismeri a Drupal-t, azóta a legegyszerűbb feladatokhoz is ezt használja. Hobbija a kertészkedés, varjak nevelése és a kerékpározás.

A Drupal 6 sminkkezelő alrendszere

A Drupal 6-os kiadása a sminkkezelés terén is számos újdonságot fog hozni. Sokak számára zavaró volt, hogy nem lehetett egyértelműen tudni, hogy egy adott modul kinézetét hogyan ehet átszabni. A leleményesebbek rákerestek a modul forrásában a theme_ kezdetű függvényekre és a szükséges módosításaikkal bemásolták a smink template.php fájljába. Ezzel két probléma van, az első, hogy csak kapirgálás után derül ki, hogy milyen lehetőségek vannak, a második, hogy nem illeszkedik a phptemplate smink motor logikájába. Előadásomban ennek kiküszöböléséről és más smink alrendszerrel kapcsolatos fejlesztésről fog szó esni.

Fehér János (Aries)

Az online marketing megoldásokat szállító Mindworks-Networking ügyvezető igazgatója. Amióta az eszét tudja, a szabad szoftverek hí­ve, cége 2002-től nyújt támogatást az ismertebb nyí­lt forrású termékekhez. 2005-től csak Drupal alapú CMS-t adtak át, ezért különösen fontos számukra, hogy fejlesztésük eredményeit megosszák a közösséggel. Minden vágya, hogy egyszer rendesen megtanuljon játszani a basszusgitárján.

Bemutatom a kedvenc modulomat

Ebben a blokkban olyan öt perces villám előadásokat várunk, amelyek egy-egy modult emelnek ki, bemutatva a célját, megoldásait, előnyeit, hátrányait. Mindannyian ütköztünk már abba a problémába, hogy a számos modul közül nem tudjuk, hogy mit kellene választanunk, több hasonló megoldás is létezik. Ebben a villám előadás csokorban néhány tippet kaphatunk arra nézve, hogy eddig mi vált be másoknak.

Vállalkozó szelleműek

A villám előadások tartására bárki jelentkezhet. Bővebb információ, technikai részletek erről szóló hírünkben olvashatók.