Magyar nyelvű kézikönyv készül a Drupal 8.2-höz!

Balu Ertl képe
  • Jól jött volna az elinduláskor az alapokat lefektető útmutató a Drupal 8-hoz?
  • Vagy még azóta is keresel egy könnyen érthető összefoglalót róla?
  • Kéne egy kézikönyv, amit az Ügyfél kezébe tudsz adni launch előtt?
  • Mutatós lenne a polcodon egy szép világoskék Drupal-könyv magyarul?

Rajz a Drupal 8 kézikönyv borítójáról és kinyitott oldalpárjáról

A Drupal 8 sok téren változást hozott a közösség életébe, többek között az eddigi, bárki által szabadon szerkeszthető, éppen ezért nem egységes dokumentáció után egy tudatosan felépített tematikájú, a mai webhelyek üzemeltetésének minden fontos területét érintő kézikönyvet dolgozott ki a Drupal Dokumentációs Munkacsoport (DocWG) egy év alatt.

A Drupal Association (DA) anyagi támogatásának köszönhetően egy hivatásos lektor megfizetésére is lehetőség nyílt, aki a 100 témakör összehangolásával tovább emelte a végeredmény színvonalát.

A kész mű már olvasható is a drupal.org/documentation oldalon angol nyelven.

Mitől lesz a miénk?

A magyar nyelvű Drupal-könyvek hagyományát Nagy Gusztáv 6-os és 7-es főverziókhoz írt, hiánypótló szerepüknél fogva méltán népszerű könyvei alapozták meg. Vele egyeztetve, szakmai lektorálásával a 8-as főverzióhoz már a fenti, DocWG-féle könyvet fordítja le a Magyar Drupal Egyesület Honosítási Munkacsoportja, mivel szervezetünk 2016-os célkitűzései között kiemelt helyen szerepel egy magyar nyelvű, kifejezetten a Drupallal ismerkedő, kezdő felhasználók boldogulását segítő alapmű kiadása.

A Magyar Drupal Egyesület nem titkolt célja egyetemek, főiskolák informatikai karaival való partnerség kialakítása, amelynek szintén hasznos eleme lehet a lefordított kézikönyv kis példányszámú nyomtatásban, papíron való kiadása is önálló ISBN-számmal.

Kinek ajánljuk?

  • Webhelyüket saját maguk építőknek: a könyv tematikája egy hétköznapi példán (városi termelői piac) alapuló mintawebhely elkészítésén vezet végig a telepítéstől az átadásig. Némi elvonatkoztatással tehát könnyen átültethetjük az új ismereteket saját elképzeléseink megvalósítására.
  • Más CMS-ekről áttérőknek: a Drupal már egyre kevésbé nevezhető egyszerű CMS-nek, ezért nem lehet másokkal egy kalap alá venni a megismerését. A könyv segít átvenni a molekuláris tartalomegységekben való gondolkodást.
  • Drupal 7-ben már jártasaknak: azok számára is hasznos lehet a könyv, akik a Drupal korábbi főverzióit már használták, de még nem érzik magukat igazán otthon a 8-as adminfelületén. A korábbi jól bevált funkciók ugyanott vannak, de mellettük sok más újdonság is még felfedezésre vár.

Kinek lesz még hasznos?

Mivel a kézikönyvre és magyar fordításának szerzői jogaira a Creative Commons 2.0 licenc vonatkozik, ezért bármely Drupal-fejlesztő cég is szabadon felhasználhatja saját ügyfélprojektjeihez. A könyv forráskódja szabadon letölthető a központi Git-repóból, ezért testreszabott, sajátmárkás kiadás is készíthető belőle ePub, .mobi vagy hagyományos PDF-formátumban.

Mikor lesz kész?

Előzetes becsléseink még egy 2016. október-novemberi bemutatóról szóltak, ez azonban a résztvevők kapacitásának megváltozásával 2017. tavaszára tolódott.

Hogyan csatlakozhatok a fordításhoz?

Először is szívesen hallanánk rólad, ezért az MDE Honosítási Munkacsoport bármely elérhetőségén örömmel fogadjuk az érdeklődők üzeneteit. Ha pedig érdekel a közös munka folyamata, akkor a Drupal 8 kézikönyvének fordítása magyarra oldalon összeállítottunk egy gyakorlati útmutatót a lépésekről.



Időpont: 
2016. szeptember 13., kedd 16.44
Drupal verzió: 
Kategóriák: