Megjelent a Drupal 4.7.0 RC4, elkezdődött a 4.8.0 fejlesztése

Hojtsy Gábor képe

Míg nemrég még reményemet fejeztem ki (a fejlesztői csapat többi részével egyetemben), hogy a harmadik kiadásra jelölt verzió lesz az utolsó a végleges kiadás előtt, ez most nem jött be. Világossá vált, hogy a 4.7.0-ás kiadás lesz a Drupal leghosszabb ideig fejlesztett, és egyben leginkább tesztelt változata is. A Drupal.org ezen a kódon futásával látható, hogy éles rendszert működtetni kész a kód, ugyanakkor továbbra is akadtak benne hibák, melyek kijavítása egy újabb RC megjelentetését tette indokolttá.

Mi a drupal.hu frissítését készítjük elő, melyet illetően most már nem takarózhatunk stabilitási problémákkal, el kell ismerni, hogy az emberi tényező hátráltatja az új verzió beüzemelését (körültekintőnek kell lennünk minden adat helyes importálásával). Addig is arra bíztatunk mindenkit, aki az új kiadást használni szeretné, hogy a majdnem teljes magyar fordítást töltse le, és importálja a rendszerébe (előzőleg törölve a korábbi fordítást). Kíváncsian várunk minden ezzel kapcsolatos hibajelentést, melyeket folyamatosan javítunk a fordításban.

A Drupal újabb kiadásra jelölt verziójának megjelenésével külön ágon folytatódik a 4.7.0 és a 4.8.0 fejlesztése, az utóbbi a CVS HEAD ágban, az előbbi a DRUPAL-4-7 ágban érhető el ezentúl. Ez egyrészt azt jelenti, hogy új funkciók is bekerülhetnek a kódba, másrészt pedig mutatja, hogy a kiadás koordinátorai úgy látják, hogy most már nem várható jelentős számú hibajavítási igény a 4.7-es ágon, amelyeket majd mindkét vonalon be kell vezetni. Szintén ennek az elágaztatásnak köszönhető, hogy ezentúl naponta háromszor készül automatikusan új csomag a 4.7-es ág aktuális fejlesztői állapotáról.

Kategóriák: 

Hozzászólások

york képe

Szia

Lehet tudni mi varhato a 4.8-ban?
Esetleg valami roadmap?

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Egyelőre azon folyik a diskurzus, hogy legyen-e külön 5.0 és 4.8 ág, és az 5.0-ba menjenek a nagy újítások, vagy csak 4.8 ág legyen, és lehetőleg gyorsan jelenjen meg (gyorsabban, mint a 4.7 a 4.6 után). Dries is azt nyilatkozta korábban, hogy a 4.7 megjelenése után térhetünk rá arra, hogy mi legyen a jövőben, addig is a megjelentetésre koncentrálunk inkább.

york képe

Szia

Koszi a valaszt, 4.7-hez volt roadmap?
En nem igazan talaltam...
Kiadasi ciklusnak 6-9 honap lenne megfelelo.
Nekem is van 1-2 otletem mi az ami hianyzik drupalbol, amint lesz idom megirom oket.
Azert egyet emlitenek :) amin nagyon zavaro: nem tudom sehogy megnezni, hogy epp melyik drupal verziot hasznalom, azon belul melyik modul verziot.
Ez szamomra nagyon idegesito. Es nem lenne nagy kunszt beletenni :).

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Roadmap helyett (4.7.0-hoz sem volt), Dries jó hagyomány szerint mindenkitől személyes munkaterveket vár, tehát olyan dolgokat, amiket mindenki maga tervez megvalósítani. Állíthatsz igényeket a fejlesztők elé, ők úgyis azzal fognak foglalkozni, ami őket megmozgatja. Amit nem nagy kunszt kifejleszteni, annak megoldásával pedig nyugodtan gazdagíthatod a rendszert, beküldheted módosítási javaslatodat.

york képe

Szia

Lehetne egy egyszeru hookot erre alkotni, modulname_version, ami vissza adna egy tombot pl. name = modul name, version = modul verzioja, esetleg lehetne egy prefix = rc1 beta3 ilyesmi, ezen meg lehetne finomitgatni, csak hirtelen ezek jutottak eszembe. Ezt most mindegyik modulhoz csinaljam meg?
Igazabol ez csak elhatarozas kerdese lenne...
Es mint latszik tenleg nem nagy kunsz...

Most jelenleg is egy drupal modulon dolgozom, ami valoszinuleg GPL licens alatt lesz elerheto, es bizom benne lesz olyan drupal felhasznalo aki szamara hasznos lesz.

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Bárki csinálja meg ezt a funkciót, el kell döntenie, milyen utat szeretne választani. Ezt egyeztetheti más fejlesztőkkel, vagy saját feje után csinálhat egy megoldást. Ha ez a megoldás az alapmodulokra is úgy működik, hogy modulonkénti verziószámokat kezel, akkor bizony minden modulba bele kell nyúlni. Ezt végül egy szép patch formájában be lehet küldeni, és akkor meg tudják vitatni a fejlesztők. Minden újítás így működik, akárki is csinálja.

Különben ki lehet indulni abból a tényből is, hogy minden modulhoz most már van egy séma verzió nyilvántartva a 4.7-es Drupal kiadással az adatbázisban. Azaz az alkalmazott adatbázis verziót nyilvántartja a rendszer (eddig a dátumot tartotta nyilván globálisan, most minden modulnak saját adatbázis verziószáma van a system táblában tárolva) .

york képe

Szia

Megnezem koszi.

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

york képe

Szia

Szep es jo ez a szemelyes munkaterv, de egy projekt akkor kezd el igazan komolya valni amikor kituz celokat es ahhoz hataridoket add meg es megprobalja azokat betartani.
Minden projectnel vannak olyan dolgok amit senki nem csinal meg szivesen megis szukseg van ra.

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Ezek szerint a Drupal már nem lesz komoly projekt. Ezt vagy elfogadja az ember, vagy keres "komolyabbat".

york képe

Szia

Arra probalok celozni, hogy komolyabban nem lehet ra alapozni, olyan mint a kutya vacsoraja, egyszer csak lesz egy uj verzio.
A roadmap azert jo, mert vannak datumok es ahhoz rendelt celok, igy te eltudod donteni, hogy most 4.7 re vagy a cvs agra dolgoz, esetleg lehet tudni mikorra zajlanak le az api valtozasok mik lesznek azok stb. mikorra varhatok a betak, rc-k, lehet latni menyit fog csuszni a dolog stb...

Nekem most volt ilyen gondom, hogy felkertek egy drupal modul fejlesztesre. Januar korul kezdtuk el a targyalasokat, egy jo kerdes volt melyik verziora epuljon a modul...

Ha van roadmap lehet tudni kb. 1-2 honap 1 ev mig lesz uj verzio...
esetleg mindegy, mert konnyu lesz a migralas, mert latom mik fognak valtozni, vagy forditva nehez lesz, mert teljesen ujrairjak azt a reszt amihez kapcsolodnek.

Jo pelda, par nappal vegleges 4.7 elott kerdeztem chx-et mikorra varhato, nem mondott semmit... szoval ez igy nem jo szerintem...

York.
-----------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Már megpróbáltam neked ezt elmagyarázni másik témánál is, ha jól emlékszem. Azért az meglep, hogy mint az openproject.hu gazdája nem egészen látod át, hogyan működnek ezek a dolgok... Itt nincsenek kiporciózva az idők, ha én vasárnap éjfélkor érek rá fordítást lektorálni akkor fogom csinálni, ha nem érek rá, semmilyen roadmap nem kényszeríthet, maximum te azt gondolod, hogy a roadmap szerint meg kellene történnie, nekem meg van jobb dolgom. Semmilyen utat vagy határidőt nem lehet senkin számonkérni (és így építeni sem lehet rá), ha nem fizeted meg az idejét. Közkeletű mondás a nyílt forrású megoldásokkal kapcsolatban (is), hogy "you get what you pay for". Bárki formálhat igényeket, de mint a "személyes tervek" szálból is látszik, az valósul meg, amit konkrét emberek saját akaratukból (vagy mert megfizetik őket) megcsinálnak. Mivel a Drupal belső fejlesztőinek jelentékeny hányadát nem fizetik a munkájáért, az lesz megvalósítva, ami őket éppen foglalkoztatja, és akkor, amikor erre ráérnek. Ezt nem lehet formalizálni, szépen eltervezgetni.

Ilyen környezetben két lehetőség van. Az egyik, amit a 4.6 kapcsán végrehajtottak, hogy egy adott időre bekerülő dolgok lettek a kiadás részei, és más nem. Akkor a bekerülő dolgokat nem lehetett tervezni (nem tudtuk mi fog időben elkészülni), de az időt igen. A 4.7 sajnos másik utón ment, volt egy űrlap rendszerváltás, aminek be kellett kerülnie a döntés szerint, és azt nem lehetett tudni, hogy ez mikorra stabilizálódik. Most úgy tűnik, hogy idő alapú modellben lesz a 4.8 kiadás menedzselve. Szerintem ez jobb, mint a szolgáltatás alapú, de a választás csak arról szól, hogy vagy a megjelenés idejét nem tudod, vagy azt, hogy mi fog bekerülni.

Ha neked egyik bizonytalanság sem elfogadható, akkor nem jó választás számodra a Drupal. Ez ugyanis nem fog megváltozni.

york képe

Szia

> Azért az meglep, hogy mint az openproject.hu gazdája nem egészen látod át, hogyan működnek ezek a dolgok...
Sajat magamrol tudom, hogy ha nem tuzok ki idopontokat soha semmi nem keszul el. Ami nem jelenti, hogy soha nem csuszik semmi:(. En ezert is furcsalom, hogy itt nincsenek ilyenek.
> ...ha én vasárnap éjfélkor érek rá fordítást lektorálni akkor fogom csinálni,...
Nagyon becsulom a munkatokat ne erts felre, ellenben nem erzem ugy, hogy a drupal core temahoz tartoznatok, igy nagy valoszinuseg szerint ratok nem vonatkozna. Gondolom te is konnyebben dolgoznal, ha tudnad, hogy 6 honap mulva erdemes neki allni foglalkozni a 4.8-as drupallal forditasaval.
Amugy a roadmap, igy is keszulhetne, ha az onkentesek bedobjak, hogy o a vallat dolgokkal mikorra szeretne elkeszulni.

Nagyon koszonom a valaszaid mindig sokkal jobban bele latok a drupal lelki vilagaba.
Egy apro megjegyzes, vannak hasonlo lepteku meretu oss projektek ahol van roadmap szerinted ok, hogy csinaljak?

York.

------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Nem gondoltam, hogy én jó példa lennék a core roadmap témában, azt gondoltam viszont hogy életszerű példát próbálok írni, és nem mások életében turkálunk... :) Azért abba mindenesetre érdemes belegondolni, hogy mit érne egy Drupal 4.7.0 magyar fordítás nélkül. Mondjuk a megvalósított funkcióknak lefordítva meg kell lenniük, és nem árt, ha nem hónapokkal később jelenik meg a fordítás. Szóval eléggé komoly kölcsönhatásban van a két dolog. Azt most is tudom, hogy hat hónapon belül nem 4.8 :)

Kíváncsi vagyok egy-két OSS projekt példára, ahol egy roadmap bevált, és megbízható.

york képe

Szia

Drupal magyar forditas nelkul nem erne semmit idehaza, ezt mindketten tudjuk.
Es ezert nagyon becsulom a forditok mukajat.
Nem tudom drupal mekkora project, lehet tulbecsultem meretet... ezert kerek elnezest.
1-2 olyan project roadmapjat szoktam figyelemmel kiserni amik erdekelnek pl.:
- firefox
- debian
- ubuntu
- stb.
Ezek mind nagyobb projectek, mint drupal.
Es debian tipikusan az a project ami soha semmi hataridot nem tart be, de ettol meg mindig jol lehet szamolni bizonyos dolgokra.

York.
------------------------------------------------
http://openproject.hu

Hojtsy Gábor képe

Igen, a debian mellett az Ubuntu, meg a Firefox is szép példák, legalábbis annyiban, hogy nem tartják be a határidőket. Én például ugyanúgy beleestem a csapdába, és elhittem, hogy lehet konkrét határidőre szoftvert kiadni, ezért is váltottam Ubuntura, de már egy ideje várok arra a verzióra ami 06.04 lett volna (áprilisra volt kiírva a megjelenése). Most éppen 06.06 néven fut az előkészítése :) Ami a Firefoxot illeti, a 1.5 ??? 2005 tervezett megjelenési dátuma nagyon szép (bár ilyen konkrétsági szinten kétségtelenül bejött).

york képe

Szia

Az altalam emlitett projectek mind nagyobbak talan ff kiveteleve, de ott is lenyegesen tobb a penz szerintem. Esetleg erdemes megnezni tobbi CMS hogy csinalja hatha lehet ezen a teren is tanulni toluk.
Ubuntuval kapcsolatban a korabbi verziok mind pontosan jottek, itt van 2 honap csuszas ami szerintem meg drupalnal is beleferne, ha indokolt...
Azon gondolkodtam mi lenne idealis kiadasi ciklus drupalnal es kb. 9 honap az eleg hosszu ido komolyabb munkara es nem tul hosszu, hogy az uj dolgok a felhasznalokhoz keruljenek.

York.
------------------------------------------------
http://openproject.hu