Webes akadálymentesítés (WCAG 2.0)

Tokai Alexandra képe

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy foglalkozott-e már valaki a webes akadálymentesítés témájával drupal környezetben?
Tudnátok-e ajánlani olyan sminket, vagy modult, amely használatával a drupal portál teljes mértékben megfelel a web akadálymentesítési útmutatójában támasztott követelményeknek (Web Content Accessibility Guidelines, WCAG 2.0)?
A szabványhoz készített ellenőrzőprogramnak(http://achecker.ca/checker/index.php)0 hibát kell észlelnie.
Az ellenőrzőprogram pontról-pontra leírja mit kell javítani a forráskódban, de jó lenne ha létezne egy olyan smink,vagy modul amely ezt magától javítja. Azt tapasztaltam, hogy főként a képek, illetve a táblázatok megjelenítésével van probléma.

Előre is köszönöm a segítséget

Drupal verzió: 
Fórum: 
Nagy Gusztáv képe

Ez nem csupán smink kérdése. A tartalomszerkesztőkön legalább annyi múlik. Szóval ez nem ilyen egyszerű.

0
0

Nagy Gusztáv

Tokai Alexandra képe

Kedves Gusztáv!

Köszönöm a választ.
Igen, tudom a tartalmat is a szabvány szerint kell létrehozni. Azonban mikor leellenőriztem egy drupal oldalt, főként a képekkel volt gond. Bizonyos attribútumokat kell hozzá rakni. Olyan drupal modulra, vagy sminkre lenne szükségem, amely a forráskódban elvégi a szükséges módosításokat. Nem tudom létezik-e ilyen (drupal 6-ban).

0
0

Szandra

pp képe

Amikor egy vak ember eljön az oldladra, akkor szeretne hasonló élményben részesülni mint a látó látogató. Ekkor számára nagy segítség, hogy ha a képről olyan információkat szerez, ami ezt segíti.

Pl. egy nagy széles mosolyt van a képen, akkor nem mindegy, hogy miért került oda az a kép, mert lehet, hogy azért, hogy szép egészséges fogakat mutasson. Vagy képzeljünk el egy képernyőképet, ami részeire hivatkoznak a szövegben.

A lényeg, hogy a kép alt szövege függhet a környezettől ahol van. Ezért ezt gépi úton nehéz jól helyettesíteni.

Persze, ha csak az a cél, hogy egy buta ellenőrző eszköz ne mutasson hibát, akkor az olyan megoldások is jók, ahol üres alt tag-ek vannak.

Egyszóval ne csak a szabványt nézd, hanem a célját is az adott szabályoknak.

Eszembe jut amikor az egyik PHP konferenciát rögzítette egy rádió (ami direkt vakok számára készített műsort) és végül nem adták le az anyagot, mert a legtöbb előadó a diára írt szövegekre hivatkozott, és ezért használhatatlan volt az anyag. Erre a későbbiek során külön felhívtuk az előadók figyelmét.

pp

4
0
snufkin képe

Az a baj, hogy a WCAG inkabb guideline, mintsem egy reszletes checklist. Drupal 6-os ala kuldted be a kerdest, ez direkt volt? Drupal 7 ala inkabb van szerintem aktualis tapasztalata az embereknek. A masik problemam a kerdessel az, hogy nincs ilyen altalanos megoldas, ugyanis egy csomo dolgot tobbfelekeppen lehet megoldani, ezert asztan nem lehet ra altalanos receptet irni.

Peldaul kepeket be lehet szurni kozvetlenul a szovegbe, wysiwyg szerkeszton keresztul, mezon keresztul... Mind mas megoldast tud adni a kep infoinak kiegeszitesere.

Ha jol emlekszem a WCAG 2.0-nal az egyik fo szempont az, hogy a kepeknel alt es title meg legyen adva. Ez viszont megvalositas kerdese, ha imagefieldet hasznal az ember akkor ezeket meg kell adni, a media module pedig nemreg kapott (par honapja) tamogatast erre a feature-re.

2
0