Upgrade Drupal 9.5 ről D10-re

zsigagabesz képe

Sziasztok!

Olvastam egy korábbi bejegyzést wordpress vs drupal témában és eléggé elszomorított, hogy a drupal-ra elég vegyes vélemények alakultak ki.
Én nem vagyok programozó, csak érdekel az informatika és bennem az a kép alakult ki, hogy a drupal a webszerkesztés Szent Grálja. Korábban (>10 éve) még Nagy Gusztáv könyvéből kezdtem tanulgatni a drupalt.

Sokáig nem foglalkoztam a drupallal, mert nem volt rá szükség, de most készítenem kellett egy családi vállalkozáshoz egy (statikus) weboldalt és nem volt kérdés számomra, hogy Drupal.
Kerestem egy megfelelő sminket, letöltöttem a a Drupal aktuális 9-es verzióját és működik minden szépen.

Azt olvastam, hogy a 9-es támogatása meg fog szűnni, de a sminknek még nem volt 10-es verziója. Időközben lett. :) (Bocsánat a hosszú bevezetésért.)

Na akkor frissítsünk D10-re! Mindenhol a Composert találom, amivel nem foglalkoztam, nem ismerem, én még a weben keresztül kattintgatva, frissítéseket letöltve, másolgatva oldom meg a dolgokat. Lehet egyszer utána járok, de talán ehhez az 1-2 saját célú weboldalhoz nem érdemes annyit belefektetni. Vagy elkerülhetetlen a composer?

Bocsánat a hosszú bevezetésért , jöjjön a kérdés:

1. Manuálisan, composer nélkül lehet 9.5-ről 10-re frissíteni, hogy minden tartalmam megmaradjon? (Régi sminket letörlöm, tartalmak megmaradnak, frissítem D10-re, új smink telepítés és kész. Gondolom én.)
2. Van olyan modul, ami elérhető D9 és 10-hez, amivel a tartalmakat és blokkokat le tudom menteni és visszatölteni? Viszonylag gyorsan fel tudnám építeni 0-ről a weboldalt D10-en, de a tartalmakat jó lenne exportálni/importálni.

Bocsi ha hosszúra sikerült. Bízom valami jó tanácsban.

Taxonomy upgrade extras: 
Drupal verzió: 
zsigagabesz képe

Visszaolvasva sikerült párszor elnézést kérnem, hogy hosszúra sikerült :D :D

0
0
czigor képe

1. Composer nélkül nem lehet már drupalt frissíteni. Vagyis lehet, de 100x egyszerűbb megtanulni a composert. (Amivel nem azt mondom, hogy a composer egyszerű.)
2. A tartalmak átvitelére a migrate core modult van vagy a feeds-et tudod használni.

0
0