Upgrade Drupal 9.5 ről D10-re

zsigagabesz képe

Sziasztok!

Olvastam egy korábbi bejegyzést wordpress vs drupal témában és eléggé elszomorított, hogy a drupal-ra elég vegyes vélemények alakultak ki.
Én nem vagyok programozó, csak érdekel az informatika és bennem az a kép alakult ki, hogy a drupal a webszerkesztés Szent Grálja. Korábban (>10 éve) még Nagy Gusztáv könyvéből kezdtem tanulgatni a drupalt.

Sokáig nem foglalkoztam a drupallal, mert nem volt rá szükség, de most készítenem kellett egy családi vállalkozáshoz egy (statikus) weboldalt és nem volt kérdés számomra, hogy Drupal.
Kerestem egy megfelelő sminket, letöltöttem a a Drupal aktuális 9-es verzióját és működik minden szépen.

Azt olvastam, hogy a 9-es támogatása meg fog szűnni, de a sminknek még nem volt 10-es verziója. Időközben lett. :) (Bocsánat a hosszú bevezetésért.)

Na akkor frissítsünk D10-re! Mindenhol a Composert találom, amivel nem foglalkoztam, nem ismerem, én még a weben keresztül kattintgatva, frissítéseket letöltve, másolgatva oldom meg a dolgokat. Lehet egyszer utána járok, de talán ehhez az 1-2 saját célú weboldalhoz nem érdemes annyit belefektetni. Vagy elkerülhetetlen a composer?

Bocsánat a hosszú bevezetésért , jöjjön a kérdés:

1. Manuálisan, composer nélkül lehet 9.5-ről 10-re frissíteni, hogy minden tartalmam megmaradjon? (Régi sminket letörlöm, tartalmak megmaradnak, frissítem D10-re, új smink telepítés és kész. Gondolom én.)
2. Van olyan modul, ami elérhető D9 és 10-hez, amivel a tartalmakat és blokkokat le tudom menteni és visszatölteni? Viszonylag gyorsan fel tudnám építeni 0-ről a weboldalt D10-en, de a tartalmakat jó lenne exportálni/importálni.

Bocsi ha hosszúra sikerült. Bízom valami jó tanácsban.

Taxonomy upgrade extras: 
Drupal verzió: 
zsigagabesz képe

Visszaolvasva sikerült párszor elnézést kérnem, hogy hosszúra sikerült :D :D

0
0
czigor képe

1. Composer nélkül nem lehet már drupalt frissíteni. Vagyis lehet, de 100x egyszerűbb megtanulni a composert. (Amivel nem azt mondom, hogy a composer egyszerű.)
2. A tartalmak átvitelére a migrate core modult van vagy a feeds-et tudod használni.

0
0
zsigagabesz képe

Köszi az infót. Akkor lehet beleásom magam a a composer rejtelmeibe.
Update: Kicsit utána néztem. Nem is olyan bonyolult. :)

0
0
Joee képe

Composerrel, hogy lehet frissíteni a távoli szerveren levő Drupalt? Mert oda Composert telepíteni nem tudok. Localhostot lehet vele frissíteni, de amikor megpróbálom szinkronizálni a localhostot a távoli szerverrel oda vagy vissza akkor mindig jönnek a gondok. Még soha sem sikerült. Normális leírást sem találtam a szinkronizálásról. Mindig marad a kézi frissítés.
Mivel a távoli szerveren nincs Composer telepítve és szerintem nem is lehet, így arra gondoltam, hogy leklónozom a távoli szerver drupal könyvtárát és adatbázisát a localhostra, majd megfrissítem a Composerrel és visszarakom a távoli szerverre, de ez sehogy sem jön össze. Már a leklónozás után összeomlik a kinézet és rengeteg probléma jön elő ha a localhostra a composerrel telepítem a Drupalt. Ha Composer nélkül telepítem akkor semmi probléma.

1
0
simont képe

Erre én is kíváncsi vagyok. Vagy hogyan tudok telepíteni composerrel egy modult vagy sminket élő oldalra.

0
0

SimonT

eMeLA képe

Ha webtárhelyed van alapesetben sehogy (tudtommel).

Ha Docker konténerben futtatod a Drupalt, akkor ott van konzolod, de ugye ahhoz nem sima webtárhely kell.

Amit tudsz esetleg, hogy lokálisan Composert használsz és a lokális fájlokat szinkronizálod fel a webszerverre. De itt ugyen ügyelni kell, hogy a lokális szerver beállítása nagy százalékban fedje a webszerver beállításait, mert akadhat olyan, hogy lokálisan jó, a fenti szerveren meg nem fut.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

eMeLA képe

Szerintem azért ez így egy kicsit sarkos. Nagyon vígan el lehet lenni composer nélkül (meg Drush nélkül is). Teljes értékű oldalt létre lehet hozni és karbantartani.
Persze amit a Composer (és Drush) nyújt kényelmi funkciók azok akkor nincsnenek.

Én azt gondolom, hogy az adott esetben kell megnézni mi és hogyan célszerű. Egy "családi vállalkozáshoz egy (statikus) weboldal"-nál, egy webtárhelyes felállásban
én nem erőltetném a Composert.

Két példa:
Most firssÍtettem - Composer nélkül - egy oldalt Drupal 7.x ról Drupal 10.x-re. Nagyon meglepődtem, hogy milyen "egyszerű" volt és milyen nagy százalékban átment minden a migrate core modulon keresztül, úgy hogy a 8.x és 9.x Drupal ki is maradt.

Munkahelyen több összetettebb Drupal oldalt kezelünk Composerrel. Kinszenvedés tud lenni a dependenciák, patchek összeakadása miatt a frissítés. Olyan óraszámok jönnek ki... Láttam rövid úton több kollégát, hogy elvérzett egy-egy frissítésbe. Persze azt nem tudom, hogy mi lett volna, ha Composer nélkül frissítünk...

Szóval lehet jó és lehet macerás is a Composer, de ott ahol nincs szükség rá ott szerintem nem kell erőltetni... :)

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Joee képe

Ahhoz, hogy a távoli szerverre Composert tudjunk telepíteni és azt kezelni távolról, ahhoz .ssh protokollon keresztüli hozzáférésre van szükség. Ezt a szolgáltatók webtárhely esetében nem engedélyezik. Azt mondják, bérelj náluk VPS-t (Virtuális szervert) SSD tárhellyel (mert SSH-t csak azzal adnak), aminek az éves díja 70-220 ezer forint + ÁFA. Ez még csak egy nyers szerver. Erre feltelepítik neked az alap rendszert és néhány kért kiszolgálót mindössze 25 ezerért és ha újra kell rakni bármit akkor az mindig 25 ezer alkalmanként. A tárhelyedre ha akarsz vezérlőpultot, mondjuk egy ISP managert, akkor annak verziójától függően évi 18-120 ezer + ÁFA összegért adnak egyet.
Ha a legolcsóbb megoldást nézzük akkor is évi 140 ezer forint a díja, amiért kapsz egy használható virtuális szervert 10 Gb SSD-vel, 1024 Mb memóriával, 1000 Mb/s sebességű kapcsolattal és egy magos processzorral. Ez csa egyetlen IP címre vonatkozik. Ha több kell akkor évi 24 ezer Ft + ÁFÁért igényelhetsz újabbat. Ebben csak heti egyszeri szervermentés ára van benne. Ha napi mentést akarsz az havi 5000+Áfa. Ha a szolgáltatódnak be kell avatkoznia valamit újratelepíteni vagy szinte bármit az minden újabb pénzkiadás. Nagyjából 200 ezer forint költségre számíthatsz évente, hogy tudd használni a Composert a tárhelyeden és ez még csak a belépőszintű VPS-használat. Ez csak egy (olcsó) szolgáltató ajánlata, de gondolom a többi is hasonló. Ami nagyon olcsó az nem biztos, hogy problémamentes.
Persze nem vagyok biztos abban sem, hogy aki mindezt megteszi az zökkenőmentesen fogja tudni használni a Composert a VPS-en és szinkronizálni az otthoni gépén levő fejlesztés alatt álló állományával.
Aki nem akar ennyit befektetni az szerintem jobb ha elfelejti a Composert és helyette csinál a távoli szerveren egy aldomainen futó Drupalt és ott végzi a fejlesztést, majd ha minden rendben akkor alkalmazza az éles oldalon is. Az otthoni gépen lehetne futtatni Composert, de én nem látom értelmét, hiszen úgy nem tudod szinkronizálni az otthoni géped állományait a távolival oda-vissza. Nekem legalább is soha nem ment problémamentesen.
Ha valakinek van jó ötlete vagy javaslata a Composer használatára, hogy az otthoni gépen használva a távolival oda-vissza tudjuk szinkronizálni az állományokat az kérem, ne tartsa magában!
eMeLa:
- A Drush a 10-es Drupallal már nem működik együtt és tiltott is. Úgy tudom, már a 9-nél sem ajánlott. A 10-es biztos, hogy egy hibaüzenetet dob a Drush-alo való próbálkozásra és kiad egy üzenetet, hogy a Drush nem használható és helyette használjam a Composert!
- A Drupal verziómódosítása 7.x-ről 10.x-re az nem frissítés, hanem migrálás. Ahhoz vannak modulok, de a 7-en futó modulokat jól át kell nézni előzőleg, hogy alkalmas-e mind a 10-en való futtatásra és amelyik nem azt érdemes törölni, amelyik pedig verzió frissítéssel alkalmas azt érdemes átmenetileg letiltani majd frissíteni vagy eltávolítani és újratelepíteni a sikeres migrálás után, különben hibát dobhat a folyamat a migrálás alatt a nem összeférő modulok miatt.

0
0
dj képe

egy vps-t havi 6000 forintért lehet már rendelni (brutto) ha ez drága akkor marad az ftp-s feltöltés. Lokálon legyártod a kész oldalt és ftp-n feltolod. Nyilván ez több idő de megoldható.

Üdv!
dj

Ui: privátban küldök szolgáltatót ha igény van rá.

0
0

Üdv!
Dudás József

kecsot képe

Tárhely.eu egy olcsóbb alternatíva. Drupal tárhely-nek hívják a csomagot. Van ssh, composer, drush is. Nekünk fut ott pár oldal és nem volt gondunk még velük.

0
0
Joee képe

A sima éves tárhelye nem olcsó és ott nincs ssh, így alapból nem elérhető a composer sem. Azt nem találtam sehol, hogy a táhely-szolgáltatás mellé biztosítana ssh hozzáférést. Azt csak VPS-nél láttam.
A VPS tényleg olcsó lenne első ránézésre, de le van korlátozva. A 20 és 40 Gb-os SSD havi forgalomkorlátozása 1 Tb. A sávszélesség korlátja 100 Mb. Ez 40 és 50 ezer. Amelyikről én írtam ott egyáltalán nincs forgalomkorlátozás és a sávszélesség is a tízszerese (1 Tb). Így pedig nagyon meggondolandó, hogy egyáltalán érdemes-e? Amelyik 1 Tb a tarhely,eu-n az viszont 303 276 Ft/év-nél kezdődik. Igaz, hogy nagyobb a tárhely, de aki nem nem tudja kihasználni annak nem ér semmit. Ráadásul még ezért a pénzért is ott van a havi 10 Tb forgalomkorlátozás. Az már nevetséges, hogy még évi 610 ezerért sem oldja fel a korlátozást.
Azért korlátozott VPS-eket lehet ennél olcsóbban is találni.
Azért ebben a topicban nem érdemes ennyire belemenni a szerver árakba, mert az csak meg lett említve és a nyitó hozzászólás a frissítésről és a Composer használatáról szól, ami szerencsére megoldódottnak tűnik.
Szerintem a szerverszolgáltatók árainak és szolgáltatásainak megbeszéléséhez egy másik topicot kellene nyitni máshol!

0
0
Joee képe

A havi 6000 az évi 72 ezer, ahogy én is írtam. Egyezik. Plusz még a rendszer a kiszolgálók és egyéb szoftverek telepítése, a szerver-manager (ISP vagy CP vagy bármi) amiért szintén pénzt kérnek. El kell olvasni az apró betűs részeket is, mert az éves díj nagyobb részét nem a VPS bérlet, hanem az egyéb teszi ki. Ingyen semmit nem adnak. Vannak havi 1000 Ft-ért is VPS-ek, de azok valamiben korlátozottak. Vagy a havi forgalom, vagy a sebesség vagy nincs ssh, vagy ismeretlen országban van a cég és a szerver, akikkel utána hónapokig levelezhetsz fordítóval pastunul vagy mandarinul, ha valami nem úgy működik, ahogy gondolta a szerződés alapján.
Amúgy nem a VPS árakról és szolgáltatásokról tárgyalunk, hanem a Composer beüzemelési lehetőségeiről távoli szerveren és a szinkronizációról a localhosttal oda és vissza, beleértve a frissítési lehetőséget Composerrel. Az árak csak azért lettek megemlítve, hogy látsszon, mennyi pénz kell egy Composer beindításához egy normálisan összerakott VPS-en.

0
0
dj képe

ha leírod, hogy

70-220 ezer forint + ÁFA.

az nem havi bruttó 6000.

Ha nem tud/akar valaki kiadni ennyit a vpsre annak marad az ftp ahogy írtam. Gondolom amiről beszélünk nem üzleti alkalmazás.

0
0

Üdv!
Dudás József

Joee képe

A Composerrel történő távoli szerverfrissítés lehetőségeiről van szó és nem az anyagiakról. Amúgy tényleg nem írtam le részletesen, mert gondoltam, hogy egyértelmű. Évi 70-200 ezer +Áfa azt jelenti, hogy a szerényebb képességű VPS SSD-vel évi 70 ezerre, míg a jobb képességű 200 ezer + áfa. SSD helyett HDD-vel ugyanez csak 48 ezer + áfa évente, de ahhoz nem biztosít ssh hozzáférést, de nem ez a lényeg, hanem a Composer használata távoli szerveren ami ftp-vel nem megoldható, de olyan megoldásra van szükség ahol lehet frissíteni a szervert Composerrel.

0
0
dj képe

composerrel nem lehet frissíteni a szerveren ha nincs ssh hozzáférésed. Lokálon tudod frissíteni a drupalt és ftp-vel tudod feltölteni a szerverre akárcsak drupal 7 alatt amikor drush-al frissítetted az oldalt lokálon és ftp-vel toltad fel a szerverre. Semmi nem változott.

0
0

Üdv!
Dudás József

Joee képe

Igen. Erre már rájöttünk, de érdekelt volna ha valaki tud esetleg más módszert, de ezek szerint nincs és az ssh-hoz kell a vps.
Így viszont azt nem értem, hogy mi értelme van Drupalt telepíteni és kezelni a helyi gépünkön Composerrel? Ugyanis ha a Composert csak a localhoston használom akkor a localhost-os Drupal állománya és adatbázisa nem tölthető fel úgy a szerverre, hogy működőképes maradjon az eltérő állományszerkezet miatt, amit a Composer okoz. Esetleg van a Composernek olyan parancsa amivel szerverkompatibilis állományt és adatbázist tud előállítani feltöltéshez? Ennek fordítva is kéne működnie a szerverről hozott állományok és adatbázis localhostra konvertálásával. Én nem találkoztam még a Composer ilyen képességével. Van ilyen vagy hasonló? Composer nélkül ilyen gondok nincsenek. Vagy nagyon nem értem, hogy mi a Composer haszna. Az sem tiszta, ha lesz VPS-em ssh-val és Composerrel és azt leklónozom a localhostomra a settings.php megfelelő módosításával, akkor oda-vissza tudom az állományokat és az adatbázist mozgatni?

0
0
dj képe

a localhost-os Drupal állománya és adatbázisa nem tölthető fel úgy a szerverre, hogy működőképes maradjon az eltérő állományszerkezet miatt, amit a Composer okoz

Milyen eltérő állományszerkezete van a drupalnak a composer miatt? A composer.json mondja meg, hogy a composer milyen szerkezetben kezelje a csomagokat, úgy állítod be ahogy neked tetszik. Nyilván, ha a default állapotot hagyod akkor a szerkezet olyan lesz ahogy az „gyárilag” be van állítva. Az „installer-paths” mondja meg, hogy melyik csomag hova kerüljön. Ha ezt olyanra állítod amilyen a szerveren akkor olyan szerkezetet hoz létre amilyen a szerveren van.

1
0

Üdv!
Dudás József

Joee képe

Az installer-paths-al éppen nincs gond, hanem a "vendor"-al. A tárhelyen a "web/vendor" helyen van a Composeres telepítésnél pedig ugyanabban a kvt-ban ahol a web. Hogy lehetne azt visszatenni a vendor-t a "web/vendor" helyre? Talán akkor működne? Minden próbálkozásnál a vendor okozza a problémát. Biztos másnak ez egyszerű, de nem találtam rá megoldást.

0
0
dj képe

Írtam egy leírást, ha az oldal adminjai közzéteszik akkor itt lesz https://www.drupal.hu/node/30066

1
0

Üdv!
Dudás József

Joee képe

Nagyon köszönöm. Szerintem sokan örülnének egy jó leírásnak arról, hogyan lehet szinkronizálni oda-vissza a helyi és a távoli szervereken levő Drupal 10-et Composerrel. Sajnos valamiért a hozzáférés megtagadva, "Nincs megfelelő jogosultság a lap megtekintéséhez." :-(

0
0
Joee képe

Köszönet dj-nek a kiváló munkájáért! Biztosan többen is hasznát veszik előbb utóbb.

0
0