Tárhelyen aldomain-ban más aloldalak a Drupal-on kívül

Tom képe

Most kezdem a Drupal alapokat, ezért kicsit amatőr a kérdésem. Van egy www.fodomain.hu domain név, ez elérhető fodomain.hu formában is. Itt (már a root-ban) van egy Drupal rendszer, működik rendesen, az "útvonal álnevek" be van kapcsolva. Ezen a domain-en belül szeretnék más weboldalakat elhelyezni:
www.fodomain.hu/egyiklap
www.fodomain.hu/masiklap
A (fizetős) hosting szolgáltató lehetővé teszi, hogy aldomain-eket rendeljek alkönyvtárakhoz, azaz:
www.fodomain.hu/egyiklap = egyiklap.fodomain.hu
www.fodomain.hu/masiklap = masiklap.fodomain.hu
Az alkönyvtárba tennék (1) egy másik Drupal rendszer, vagy (2) egy statikus ugróoldalt, ami teljesen máshova irányítaná a felhasználót, vagy (3) egy statikus oldalt. A fenti példa (2) esetében pl. www.masiklap.hu. Ez fizikailag ugye azt jelenti, hogy a drupal mappái között létrehozok egy "egyiklap", illetve egy "masiklap" mappát és feltöltöm egy másik Drupal-lal, statikus htm-lel vagy egy átirányító index.htm-lel. A dolog működik is ha a "www.fodomain.hu/egyiklap" címet használom, megjelenik az "egyiklap" mappában lévő index.html. Viszont az "egyiklap.fodomain.hu" cím egy 500-as hibával jön vissza (egész pontosan: Forbidden. You don't have permission to access / on this server. Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request..). Azt sem tudom, hogy mi történne akkor, ha egy Drupal tartalom útvonal álneve "egyiklap" lenne. Mi jelenik meg az almappa, vagy a Drupal tartalom?
Nem kérem, hogy részletesen írjátok le a működést, csak adjatok egy linket vagy kulcsszavakat, hogy mire keressek, illetve merre találok infót erről. Tippem szerint: a settings.php vagy a root-ban a .htaccess-ben kell talán valamit beírni?
Előre is köszi.

Drupal verzió: 
Paal képe

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

Lejla képe

Üdv!

Megnéztem a fent említett cikket, de az az egy nem világos számomra sehogy sem, hogy miért jó, ha két teljesen más célra szolgáló, külön weboldalt ugyanaz a drupal szolgál ki.

Legalábbis abban az esetben kérdéses számomra, amit én tervezek:
adott egy domain, már működik, éles, meg minden - de felmerült az igény egy aldomain létrehozására is, ebben a formában: aldomain.domain.hu

A kettő teljesen függetlenül működne egymástól, mivel a domainen egy közösségi portál működik, az aldomain viszont egy "egyszemélyes" weboldal kéne hogy legyen, nem regisztrálnának rá felhasználók, nem lenne közösségi élet, csak az adott aldomain tartalma frissülne folyamatosan az aldomain "tulajdonosa" által.

Erre is a legkézenfekvőbb megoldás a multisite?

Csak mert nekem valahogy egyszerűbbnek tűnik az aldomain mappájába egy új drupal telepítése, saját adatbázissal, teljesen függetlenül a fő domaintől.

A tárhelyen az aldomaint már létrehoztam, önálló adatbázist is kaphatna, de itt a fórumon mindenhol a multisite-ot látom csak mint ajánlott építési módot, azért kérdezem még a drupal telepítése előtt ezt.
Biztos nem tudok valamit a Drupallal kapcsolatban ami miatt ez a megoldás javasolt - segítsetek! Miért jobb a - számomra elég bonyolultnak tűnő - multisite megoldás?

0
0
Balogh Zoltán képe

A multisite azt jelenti, hogy fizikailag csak 1 drupal kódod van (tehát csak egyet kell frissen tartani). Aztán itt kb. vége is a közös dolgoknak.

A settings.php esetedben valószínűleg a sites/default könyvtárban van, ez multisite esetében nem az igazi. A sites (beszédes név!!) könyvtáradban létre kéne hoznod a fodomain.hu alkönyvtárat, valamint egy aldomain.fodomain.hu könyvtárat. Mindkettőbe tehetsz egy-egy settings.php-t, természetesen eltérő (!) adatbázis beállításokkal. A sites/all könvytárban csak azok a sminkek és modulok maradjanak, melyek közösek, és mindkét honlap használja. Az egyedileg használt modulok mehetnek a sites/fodomain.hu/modules, vagy sites/aldomain.fodomain.hu/modules könvytárba, így a "másik" honlap nem is látja ezeket. A sminkeknél dettó sites/fodomain.hu/themes, vagy sites/aldomain.fodomain.hu/themes. Tehát úgy van az kitalálva, ahogy Te szeretnéd. Tök függetlenek lesznek egymástól.

0
0
pp képe

Javaslom ne használj multisiteot, arra csak speciális esetben van szükséged. A frissítéskor ugyanis lesznek problémák ezzel, hisz ugyan az a kód.

pp

0
0
Balogh Zoltán képe

Ne használjak multisite-ot?? Hááát egy jó ideje multisite-ban üzemel 3 honlapom, soha semmi problémám nem volt vele. Egy biztonsági frissítéskor 3 helyen kell karbantartási módot kapcsolni, de csak 1 helyen kell kódot módosítani, majd 3 update.php, és 3 visszakapcsolás. Ugyanaz a core kód, ugyanazok a core modulok, ez természetes. Dehát alapszabály, hogy ezeket nem "hekkeljük", nem? Bár, ha modult kell hekkelni, akkor azt átmásolnám a sites/all/modules-ből az adott site modules könyvtárába mán néven, és ott lehet egyedileg buzerálni. De én semmi problémát nem tapasztaltam még a multisite-al. Ha hekkelni kell a modult, azt általában "globálisan" kell.

0
0
pp képe

Hellohallo Elektor Kalandor! Menteni ki fog? 3 helyen menteni kell az adatbázist és egy helyen a fájlokat. Bármelyik oldallal problémád van vissza kell állnod mindhárommal a régi verzióra. Kezed gúzsba kötve.
Arról ne beszéljünk, hogy ha külön vannak az oldalaid, akkor 3x1 egység idő, míg ha multisite akkor 3x3 egység idő és pénzt a veszteséged. Persze meglehet úgy oldani, hogy máshova mutat a virtualhost, de akkor meg ugyan ott vagyunk ahol a part szakad.

pp

0
0
nevergone képe

Ez érdekes. Pedig gondolkodtam rajta, hogy az egyik webhelyen, ahol lesz aldomain.domain.hu és domain.hu, a kettőt multisite-rendszerrel oldom meg. Sőt azon is filózom már egy ideje, hogy a cég különböző webhelyeit, amelyek Drupalt használnak, átmigrálom multisite-rendszerre a könnyebb karbantarthatóság végett.

0
0
Balogh Zoltán képe

Hát nem vagyunk egy véleményen.

1 - Elszállás. Az embernek ugye vagy saját szervere van, vagy 1 darab szolgáltatója.
1a - Ha egy darab adatbázis száll el, akkor nem kell visszaállni minden sitenak, miért kéne? Ha csak db prefixelve vannak a táblák, akkor igaz az állításod, de az tényleg kicsit déndzsör..
1b - Ha a komplett adatbázis szerver áll fejre, akkor tökmindegy, hogy multisite, vagy külön telepítés volt eredetileg, lévén az adatbázis szerver tökugyanaz (volt) alatta.
1c - Ha a komplett szerver fájlrendszere száll el, lásd 1b, csak fájlszerver szinten.

2 - Pontosan a pénz és az idő, amiről beszélünk. Egyszer vagy sokszor csináljuk meg tökugyanazt? Kihagyunk valahol valamint, vagy nem?
2a - Core és a modulok másolása. A drupal alapcsomag esetében nem mennyiség, ha netán többszörözni kell, de aztán úgyis mindenki elkezdi cifrázni. Views, CCK, hmmm, még talán elmegy. Aztán a printhez kéne a tcpdf, az fckeditor-hoz is kéne az fckeditor, aztán a simplepie, stb. Van, amelyik önmagában (pl. tcpdf) többszöröse a összes addig fennt lévő kódnak. Lehet többszörözni, ha van felesleges tárhely, felesleges idő, míg ezek szépen felmennek. Lehet egyesével bizgetni a konfigfájlokat.
2b - Kód frissítések. Szintén csak egy helyre kell felmásolni, és több helyen mondani az upgrade.php-t. Ennyi.
2c - Fordítások. Dettó minden helyre lehet másolgatni egyesével a po-kat.

A Drupal egyik legjobb dolga a multisite lehetőség, pontosan az említett pénz és idő megtakarítás miatt. Ez nem kevés. Nyilván szolgáltató kérdése, hogy mennyire atombiztos kiszolgálók vannak a honlapok mögött, míg az embernek meg egyéni szoc problémája, hogy miképp oldja meg a mentéseket.

0
0
pp képe

1. Én arról beszélek, hogy ha futtatod az update.php-t és valami nem klappol. Ekkor vissza kell állnod a régi verzióra. Ezt nem tudod megtenni csak egy szájtnál, mert ugyanaz a kód, hanem vissza kell állnod mindegyiknél. (adatbázis visszatöltés is!) Minél több modulod van annál biztosabb ez a dolog.
Volt már erre példa alverziónál is de főverziónál biztos belefutsz ebbe a problémába. Hosszú távban én nem egy két hónapot, hanem éveket értek.

2. Én arra gondolok, hogy egy weboldal ami pénzt termel az úgy működik, hogy jönnek a látogatók és akarnak vásárolni. Általában türelmetlenek ezért aztán minél kevesebb időt van a site offline állapotban annál jobb. Nyilván egy személyes blognál, vagy egy kis közösségi fórumnál ez nem olyan problémás, de azért jobb ezt az időt is minimalizálni. Ha egy kódod van meg kell várnod az összes update.php futását minden szájtnak. Ez gáz. És most nem arról beszélek, hogy van 3 max 30 node-ot tartalmazó brossúra szájt, hanem mondjok 5-10 nagyobb tartalommal rendelkező. A tárhelyről meg sose hallottam volna, hogy szűk keresztmetszet lenne.

Mondom ezt úgy, hogy több éven keresztül működtettem ilyen oldalakat és még jelenleg is szenvedek párral aminek a kiváltásával többet kell dolgoznom mint amennyit nyertem az indulásnál. ;)

pp

1
0
Balogh Zoltán képe

Akkor különböztessünk meg a két verziót. A kis webhelyek legyenek multisite-ban, sőt előnyös, ha abban vannak, a nagy webhely meg ne legyen multisite, mert szívás lesz. Így okés?

1
0
pp képe

De vagy két év kellett mire lett annyi időm, hogy rászánjam magam a palocz.hu frissítésére és ez csak egy a sok oldal közül, amik maradtak ahogy voltak, vagy szerencsére megszűntek.

Én nem javaslom pár spec eset kivételével a multisite-ot. A több különálló oldal működtetésére különösen nem, legyen az kicsit vagy nagy oldal.

pp

0
0
pp képe

Ja és tisztellek, hogy mindent meg tudsz oldani a core modulokkal.

pp

0
0
Balogh Zoltán képe

Ez kicsit irónikus, ráadásul nem is értem, hogy ez hogy jön ide. De biztos igazad van.

0
0
pp képe

A .htaccess az minden almappára is vonatkozik. Ebből következően ha Te egy almappába teszel egy Drupal-t akkor ott más .htaccess beállítások kellenek. Módosítsd megfelelően a htaccess-t.
A másik megoldás, hogy túllépsz azon a szemléleten, hogy valami valaminek az aldomain-ja. Ezt elfelejtve lehetőséged nyílik arra, hogy másképp gondolkodj. Na lássuk. Vannak a domain nevek, a webszerveren pedig a hozzájuk tartozó virtuális szerverek. Te megmondhatod, hogy melyik szerver melyik könyvtárból szedje a tartalmát, tehát mi legyen az adott domainhoz tartozó virtuális webszerver gyökere. Ha a három külön domain-hez tartozó könyvtárat nem egymásba pakolgatod, hanem szépen egymás mellé helyezed akkor a .htaccess fájlok nem fognak összeütközni, hisz azok beállításai az adott mappára és almappáira vonatkozik. Tehát a hibás kialakítás:
fodomain
fodomain/aldomain1
fodomain/aldomain2

a helyes:
fodomain
aldomain1
aldomain2

pp

0
0
Tom képe

Köszönöm a válaszokat, a .htaccess-be megadható virtuál szerveres megoldások és a multisite a helyi teszt környezetemben működnek, de a szolgáltatómnál közvetlenül sajnos nem szerkeszthetem a .htaccess-t, csak egy InterWorx/SiteWorx felületen keresztül, ahol jóval kevesebb a lehetőség. Végül is nem tettem mégsem egymásba két Drupal oldalt, lett külön domain regisztrálva a másikhoz.

0
0