Szöveg másolásvédelme

Luigi.hu képe

Szeretném, ha a Drupal-os site több oldalán nem lehetne a szöveget kijelölni és esetleg a forráskódot sem megnézni a böngészőben (mindezt persze azért, hogy ne lehessen a tartalmat könnyedén lemásolni).
A tartalmat a Views generálja, de lesz ott statikus hmtl szöveg is.

Létezik erre vmi Drupal modul vagy beállítás?
Köszi.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
nevergone képe

Mivel a HTTP protokoll szerint minden letöltődik, ami megjelenik a böngészőben, ezért erre semmilyen rendszer nem ad lehetőséget. Amúgy meg mi van akkor, ha harmadik félként mondjuk elkapom az oldaladról származó adatcsomagokat, és úgy állítom össze a dokumentumot?
Szóval ez nem járható út, és nem is értem, miért lenne rá szükség.

0
0
Luigi.hu képe

Igen, ez teljesen igaz, mindent ki lehet játszani, de egy átlag usernél megoldás lehet a szöveg kijelölésének a letiltása. Erre létezik vmi megoldás?
Köszi.

0
0
sgabe képe

Az egyetlen biztos megoldás, ha nem csinálsz weboldalt.

0
0
drifter képe

Screenshotot csinálni a szövegről és képként föltölteni. Persze e mellett biztos ott van az a követelmény hogy a Google számára viszont minden olvasható legyen. Szerintem felejtsd el, szembe megy a web alapelveivel. A digitális világ 2010-ben másolható, ezt el kell fogadni.

0
0
nevergone képe

OCR programok elolvassák, jaj nekem.

0
0
drifter képe

Luigi.hu képe

tényleg. :-)
25 éve használok számítógépet (de nem játékra), ez a szakmám, IT Services vezetőként dolgozom egy multicégnél, így vmennyire sejtem amiről írtatok. :-)

Olyan tartalmat hozok most létre, amivel rengeteget dolgoztam, az jól hasznosítható és piaci előnyt jelenthet, de látom hogy a konkurencia előszeretettel vesz "kölcsön" másoktól, ezért szeretném, ha nem lehetne egyszerű Copy-Paste módszerrel egy az egyben lemásolni tőlem a tartalmat.
Tudom, hogy ha bármi infot kirakunk a netre, onnantól kezdve nincs valós kontroll fölötte, legfeljebb nehezíteni lehet mások dolgát.

A Drupal még sok újdonságot tartogat nekem (igaz, már sikerült 1-2 érdekes dolgot létrehozni, amitől még jobban megtetszett ez a CMS), és mivel rengeteg modul, funkció létezik, ezért gondoltam, talán van közöttük olyan, ami megoldást ad erre a gyakori problémára.
Persze ha nincs ilyen Drupal modul, akkor marad a régi jó JavaScript-es trükközés.
Köszi.

0
0
nevergone képe

Ez független a Drupaltól. Sejtettem, hogy ilyen probléma lesz a háttérben, attól tartok, hogy a konkurencia simán ki fogja cselezni. Inkább keress más megoldást, jogi út, stb.
Amúgy mi van akkor, ha kikapcsolom a böngészőben a Javascriptet?

0
0
Luigi.hu képe

tudom, csak egy Drupal modult, funkciót kerestem, ami a kevésbé képzetteknek megakadályozza a másolást, mivel azért ők vannak a legtöbben.

Aki ért hozzá, az úgyis megtalálja a megoldást, de olyan ez mint az autók lopás elleni védelme. Ha megnehezíted az autótolvaj dolgát, akkor talán nem viszi el a kocsidat, mert ha macerás, akkor keres inkább egy másikat, de ha pont az kell neki, akkor el fogja vinni, bármilyen csodaszer is van az autóban.

0
0
nevergone képe

Konkurencia, érted a jelentését?
Ha annyira kell, megszerzik, max. fizetnek Gizikének és begépeli. Vagy szól a tíz éves túlképzett kisfiának, és szénné hekkeli az évtizedes tapasztalatodat.

Még mindig azt javaslom, keress más utat. Ez sokat nem véd, és olyanoknak okozhat nehézséget, akiknek nem kellene.

0
0
Boobaa képe

Ország-világ, csak a konkurencia nem? Ilyen nincs, ország-világba beletartozik a konkurencia is.

Csak „belsősök”, azaz pl. saját alkalmazottak, akik amúgy is jelszóval lépnek be a webhelyedre? Tegyél fel valami hozzáférés-szabályozó modult.

0
0
Luigi.hu képe

mivel én is megnézhettem az ő oldalukat. :-)

Ez jó gondolat, az ember még mindig a leggyengébb láncszem a IT területén, és a cégek erre ált. kisebb figyelmet fordítanak. A usereket mi folyamatosan képezzük a tudatlanság és pl. Social Engineering ellen, de ez nem kis feladat...

0
0
nevergone képe

Luigi.hu képe

hiányos IT biztonsági tudásáról szólt az a mondatom, és nem az eredeti problémáról. Őket képezni és amennyire lehet, kontrollálni kell, de nem menjünk el ebbe az irányba, mert nem erről szól ez a topic.

0
0
Yorirou képe

Linuxon a jobb klikk letiltása nem sokat ér, mert kijelöléssel is a vágólapra kerül a szöveg :)

0
0
Luigi.hu képe

mindent ki lehet játszani, de azért csak érdemes valamit ferakni az eccerű windózos átlag userek ellen.
Köszi.

0
0
nevergone képe

Honnan tudod, hogy a konkurenciád "eccerű windózos átlag userekből" áll?

0
0
Luigi.hu képe

amiről az az oldal szól majd. Sok időt töltöttem már itt el, ismerem azokat, akik ebben az üzletben vannak és azokat, akiknek ebben a témában weboldaluk van, tényleg eccerű non-IT emberek. Szöveget másolni tudnak, de sokkal többet nem.
Persze felkérhetnek vki IT-s szakit, aki le tudja tölteni az anyagot, de tudomásul veszem a fenti technikai megoldás hiányosságait.

Tehát a lényeg az, hogy Drupal-os megoldás nincsen (pedig azt kerestem), az egyéb trükközésnek megvannak a korlátai, ami csak az átlagos user másolgatása ellen véd, és aki nagyon akarja az le tudja tölteni a szöveget (de ne tegye, mert eltöröm a kisujját is :-) ).

Egyértelműbb lett volna leírni az iparági háttér infokat, de ez már nagyon nem kapcsolódik a Drupal-os kérdéshez, ezért megköszönöm mindenkinek a válaszát. :-)

0
0
edgarpe képe

Szerintem sem ez a legszerencsésebb megközelítés, de próbálok technikai szempontból a legkonstruktívabb lenni.

Az egyik lehetőség, hogy egy AJAX-os hívással töltöd be az oldal tartalmát. Ha kikapcsolja a user a JavaScript-et, akkor nem fér hozzá a szöveghez. Persze mindössze egy Firebug plugin Firefox-hoz elegendő ahhoz, hogy ezt a védelmet kijátsszuk. Előnye viszont, hogy extra munkával akár kereső optimalizálható is a módszer.

A másik lehetőség, hogy dinamikusan képeket generálsz (PNG-t vagy GIF-et) a szövegből. Mondjuk bekezdésenként egy kép. Ha adsz neki egy kis hátteret is, akkor talán még az OCR ellen is védeni tud ez a megoldás. De inkább bele sem kezdek, hogy mennyi hátulütője van ennek :)

Hadd javasoljak inkább egy nem technikai megoldást, a rutinos bloggerek gyakran választják ezt a trükköt: hagyd, hogy másolják, és tegyél bele elgépeléseket, vagy olyan szófordulatokat amelyeket eddig még sehol senki nem írt így le (Google). Később rákeresve, könnyedén megtalálod majd a másolókat.

0
0
Luigi.hu képe

A technikai megoldás - ahogyan mondtad - tényleg nem az igazi, de nagyon jó a blogger trükk, tetszik, mindenképpen kipróbálom!
És kíváncsi vagyok, hol bukkan majd fel majd a spec. szövegem. :-))

0
0
scylla képe

Igen ezt az elgépelés trükköt aktívan használták pl. a szótárakban is évtizedekkel a rutinos bloggerek előtt.

0
0
Pasqualle képe

jo erzes segiteni azokat akik megprobalnak mindenben korlatozni..

0
0
Nagy Gusztáv képe

Tudod mennyire jó érzés látogatóként, hogy egyébként hasznos dolgoktól akarsz megfosztani, mert tolvajnak nézel? Ezekkel a trükközésekkel inkább öngólt lehet rúgni.

0
0

Nagy Gusztáv

Balogh Zoltán képe

Egy mosolyt azért megér a próbálkozás, kösz így estefelé. Kár, hogy még nincs Teccik button, nyomnám is rögvest. Valamit közzé akarok tenni, de mégse, mert ellopják. Sirály...

0
0
Luigi.hu képe

elmondok némi háttér infot, hogy lássuk mégis miről van szó, tisztázzunk némi félreértést, mert nem ennyire fekete-fehér a helyzet.

A weblapon minden tartalom bárki számára látható, olvasható, legtöbbjük E-mailben továbbküldhető, vannak letölthető anyagok is, tehát minden információ mindenkinek elérhető, nem zárok el senkitől semmit, és nem tekintek rá tolvajként.

Egy oldal lesz csak, ahol a táblázat tartalmát nem akarom, hogy le lehessen (egyszerűen) másolni, mert azon az anyagon hetek óta nagyon sokat dolgozom, a több ezer tételt magyar és külföldi források alapján állítom össze, fordítok, ellenőrzöm az info hitelességét, megszerzem a forrástól engedélyt, stb.

Ez az adatbázis az infoportál koncepciójának, céljának fontos része, annak nagysága és pontossága is alapvetően megkülönböztet a konkurenciától, akik elavult adatbázist használnak és eléggé egyértelműen egymástól vesznek el infot.

A "normál" olvasó mindent olvashat, de számára nem jelent különösebb előnyt ezen táblázat szövegének kijelölése, ezért semmilyen hátrány nem éri őket azzal, hogy egyedül azon az oldalon nem lehet a szöveget kijelölni.
Nem akartam a hátteret részletesen leírni, mert az nem lényeges az eredeti Drupal témájú kérdésben.

PS: Tudom, hogy nem kapcsolódik ide, de ha már így összejöttünk, :-) megnézné esetleg vki ezt a problémát is, és ha esetleg tudja arra megoldást az lenne a nagy boldogság: :-)
http://drupal.hu/forum/fel%C3%BClet-ford%C3%ADt%C3%A1sa-karaktersorozat-...

0
0
edgarpe képe

Ha csak egy oldalon egy táblázat, akkor miért nem teszed közzé PDF-ként, vagy valami ügyes lapozgatható/szűrhető/sorrendezhető Flash táblázat megjelenítővel. Ezek már annyira komoly védelmek, hogy aki veszi a fáradságot és ezeket kikerült, az tényleg minden védelmet ki fog kerülni, ami weben egyáltalán megvalósítható.

Javaslom mindezt úgy, hogy nagyon nem szeretem sem a Flash-t, sem az Adobe-t :)

0
0
Luigi.hu képe

mondjuk a PDF megnyitása egy weboldalon nekem nem igazán jön be, de a Flash-es megoldás tetszik. A Flash eszembe jutott korábban, de a megvalósítására nem volt ötletem, mivel ilyen Flash táblázat megjelenítőről eddig nem volt infom.
Én sem vagyok Adobe fan, de utánanézek, hogy ez a megoldás milyen melóval járna.
Köszi.

0
0
gyurex képe

A védeni kívánt szöveg fölé <p><span class="vedve">OMG</p> egy transzparens képet. Így linked nem lesz, max ott nem használod ahol linkelsz.

A page.tpl.php tartalmát meg eltolni jobbra és le, jó sokat. És a tetejére kiírni, hogy védett tartalom.....
Szerintem az átlag user megeszi, de ennek az egésznek annyira nincs értelme:)

(Remélem nem írtam hülyeségeket. Nem gondoltam át, eszembe nem jutna ilyet csinálni.)

0
0
pp képe

Na ez a letolós móka az pont arra jó, hogy az ötödikeseket egy percig ámulatba ejtsem, hogy a tanárúr milyen ügyesen elrejtette a tartalmat. Persze mindezt azért, hogy az egy perc után - ameddig rájönnek - rámutathassak, hogy paradoxon az, hogy tegyem közzé de ne tudja ezt és ezt csinálni. Mindenesetre fakton igazi jó mulatság ilyenekkel ütni el az időt és számos érdekes a fentiekhez hasonló megoldás születik általa.

Na ne nosztalgiázzunk. :)

pp

0
0
gyurex képe

Lehet, hogy a konkurencia harmadikos, ott pár percnél tovább tartana a hack:)

0
0
Luigi.hu képe

akiket én ismerek, még harmadikos sincsen - számítógépes tudás szempontjából. :-(
Lehet hogy x éve van szgépe, de újdonság neki a Ctrl-c, Ctrl-v, csak hogy más "bonyolult" dolgot ne is mondjak. Gondolhatnánk, hogy talán majd az új generáció, aki ebben nő fel, majd más lesz, de ez is csak részben igaz, mert ált. csak játszani tudnak a gépén, ha vmi értelmes dologra kellene használni, akkor nagy a tanácstalanság...

ON

0
0
zschopper képe

.. aki megcsinálja helyette. Én az informatikailag nem túlképzett öcsémnek vagy egy tucatszor mentettem ki szöveget az egyébként nem másolható oldalakról.

A legtöbbször az is megoldás, ha a lapot lementi magának, és azt nyitja meg böngészőben.

Aki értelmes dologra - legalábbis másra, mint játék - használja a gépét, az megkérdezi az informatikus ismerősét.

0
0
pp képe

akkor fel kell hívnom a figyelmet arra, hogy a játék az értelmes dolog, sőt. Jóval több mint az amit ti itt "értelmes" cselekvésnek neveztek.

:P

pp

0
0
zschopper képe

Senki sem vitatja el a játék hasznosságát, inkább arra a felhasználói rétegre gondoltunk, akik a böngészőn, és a játék(ok) indítóikonján túl nem akarnak szélesebb körben megismerkedni a számítástechnikával és a benne rejlő lehetőségekkel.

Csak hogy példaként említsem: az apósom a wikipediát és a keresőt is úgy tapasztalta ki, hogy kvízt játszik, és néha gyorsan kell neki a segítség :)

0
0
pp képe

A kulcs a motiváció.

Ha kell neki a tartalom, akkor meg fogja keresni a megoldást még akkor is, ha nem akar megismerkedni a számítógéppel. Ami így ebben a formában legalább akkora hülyeség mint az, hogy úgy kirakni valamit a netre, hogy ne lehessen lemásolni. Ugyanis a böngésző úgy jeleníti meg, hogy lemásolja, vagyis egy másolatot jelenít meg, nem az eredetit, mert akkor egyszerre csak egy ember tudná nézni.

Üljetek le, nézzétek meg és vegyétek észre, hogy az összes "másolásvédelmi" eljárásnak van két ismérve:
1. rontja a felhasználói élményt, vagyis kitol azzal a jóval nagyobb réteggel aki jogszerűen akar a tartalomhoz hozzáférni (vagyis jogszerű másolatot szeretne)
2. nem véd

Szóval ez az egész téma egy flame, egy trollfarm, pusztán önellentmondó féligazságokkal való dobálózást tartalmaz.

  • Hogyan akadályozd meg annak a dolognak a másolását amit azért raktál ki, hogy lemásolják?
  • Bízol abban, hogy a felhasználó nem képes valamire és nem is motivált annak elsajátítására, miközben motiválod.

pp

0
0
gitaRock képe

Az alábbi kódot tedd kacsacsőrök közé és szúrd be a /head elé:

body onbeforecopy="return false" oncontextmenu="return false" oncopy="return false" ondragstart="return false" onselect="return false" onselectstart="return false"

Természetesen működik! Ezzel a jobb klikk, ctrl+c, le van tiltva.

0
0
pp képe

wgettel leszeded megnyitod bármelyik wysiwyg szerkesztőben és kész. (ha nem wget akkor a csilliárd kattintgatós lementős egyikével) Mutatsz oldalt, ahol 3 percnél tovább tart leszedni a tartalmat? Lehet Drupal táborban csinálunk egy ilyen versenyt... muhahaha

Na ne vicceskedjünk már...
olvasd el lécci:
http://drupal.hu/forum/sz%C3%B6veg-m%C3%A1sol%C3%A1sv%C3%A9delme#comment...

0
0
gitaRock képe

Nem ezt kérdezte Luigi.

Egyébként meg: bármely böngésző/nézet/forrás és megvan minden text és minden link. :-)

0
0
zschopper képe

A CTRL+A CTRL+C ellen mi véd? :D vagy a Save As... ellen?

0
0
Gonda János képe

Van mindenre védelem kb. 2 másodpercig.

0
0

Gonda János

silversk8r képe

szerintem nem kell ennyit okoskodni; ezért most én teszem ugyanazt :) Tény, hogy a web nyitott és minden adat másolható, de ez nem minden esetben jó.
Luigi elmondta, hogy van pár év tapasztalata e téren és rá lehet bízni a döntést.

@Luigi: én megpróbálok a kérdésedre válaszolni.
Ugye a PDF, kép, flash jöhet szóba. Flash-ben le lehet tiltani a szövegkijelölést, a sifr projekt pedig dinamikusan létrehozza a szövegedet.
http://drupal.org/project/render#sifr-v2
Ami gond lehet
1. Írtad hogy tábálázatot szeretnél, nem tudom ezzel hogyan bírkózna meg
2. Valószínüleg alapból kijelölhető a szöveg, és ha nincs tiltási opció a beállítások között, meg kell majd buherálni kicsit a flash részét.
Persze ez is visszafejthető és kilopható a szöveg.
Huncutságnak annyit még megtehetsz hogy egy olyan beágyazott fontot használsz amiben fel vannak cserélve a betűk, és php-ben ugyanúgy felcseréled a bemenetet. A végeredmény értelmes szöveg lesz, kimásolva pedig zagyvaság. (pl. A helyett B-t írsz, de a font B-je A betűnek néz ki)

de ugye ott az OCR, és az ellen nem véd ... viszont lehetnek olyan karakterkészletek amiket a szem még felismer, az OCR pedig nagyon hibásan (amíg meg nem tanulja). Szóval ne Arial-t meg Vardana-t használj.

Minden biztonsági védelem kijátszható, a lényeg hogy többe kerüljön a kijátszása mint amennyit az információ megér. Talán ezek után már nem fognak a visszafejtéssel fáradozni. Kérdés, hogy neked megér-e ennyi munkát :P

0
0