Portál építés

Benemanó képe

Sziasztok !

Új Drupalosként lehet, hogy nem jó helyre írok, de ezt a kérdést nem tudtam konkrét modulhoz kötni. . A kérdésem az, hogy szeretnék egy mini portált felépíteni ahol a nyitólapon a menüben szereplő lehetőségek (Közlekedés, Életmód, Sport, stb) egy-egy alodalra utalnának.

Minden aloldalnak saját főmenüje lenne pl Közlekedésnél Oldtimer Offroad, stb.

A kérdés az, hogy ilyen esetben egy-egy alodalnak saját aldomain-t kell nyitnom, pl. kozlekedes.mydomain.hu ?

Mi a legcélszerűbb megoldás erre ?

Drupal verzió: 
Nagy Gusztáv képe

Pont most került elő egy fórum témában ez a modul: http://drupal.org/project/epublish

Nagyon szimpatikus, ezt is tudja. Én is most akarom beleásni magam.

0
0

Nagy Gusztáv

Benemanó képe

köszi a tippet megnézem én is...

0
0

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen...

thamas képe

Lehet, hogy félreértelek, de ha egy-egy oldalról (lapról, page-ről) van szó, akkor az egyszerűen egy tartalom, amihez létrehozol egy menüpontot. A menük kezelésénél beállítod a másodlagos linkek kezelésére is az elsődleges linkeket és a főmenüpont (elsődleges linkekben szereplő menüpont, pl Közlekedés) gyermekeként rögzíted az almenüpontot (pl. Offroad).

Ha a főmenühöz újabb webhelyeket akarsz rendelni, akkor az Organic Groups-ra lesz szükséged.

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Benemanó képe

Szóval megpróbálom pontosabban leírni: szeretnék magamnak egy olyan kis portált csinálni, ahol mint írtam az elsődleges linkek egy egy önálló oldalra utalnának, ezeknek az oldalaknak szintén saját menüjük van.

Html példával a Közlekedés menüpont linkje egy kozlekedes.htm aminek a főmenüje az offroad, az oldtimer, stb.

Ezeken az aloldalakon aztán szintén többfelé ágazik a menü, pl Oldtimer-ből Busz, Motor, stb. A kérdés az, hogy hogyan oldható meg az aloldal definiálása, kell-e e kozlekedes.mydomain.hu aldomain vagy megoldható a mydomain.hu/kozlekedes alkönyvtárban egy index.php létrehozásával.

Eddig csak azt sikerült megcsinálnom, hogy tartalomként hoztam létre egyes oldalakat, arra hivatkoznak az egyes menüpontok. De ebben az esetben azon az oldalon nem tudok új elsődleges menüt definiálni (jelen példámban a közlekedés oldalon nem jelenik meg az Oldtimer menüpont !! pedig létrehoztam és szülőként a Közlekedés menüpontot állítottam be)

Előre is köszönöm a segítséget...

0
0

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen...

Nagy Gusztáv képe

Szerintem először tisztába kellene kerülni az alapfogalmakkal, pl. a Mozikönyv vagy a jegyzetem segítségével. Itt soha nem kell index.php-ket (többes szám) pakolgatni sehova, sőt a .htm se egy tipikus cím.

Még nem teljesen értem a problémádat, de valószínűleg megoldás lehetne az útvonalakkal, és az útvonalaktól függően megjelenő menüblokkokkal próbálkozni. Erre nagyon jó példa van a mozikönyvben a céges oldal témánál.

0
0

Nagy Gusztáv

Benemanó képe

Köszönöm, elovasom mindkettőt. A fenti példát csak azért említettem, hogy megvilágítsam az analógiát az új oldal nyitása miatt. Azzal tisztában vagyok, hogy a Drupalon belül nincs ilyenre szükség (HTML oldal, stb) csak számomra így volt egyszerűbb leírni a gondomat. Az ajánlott anyagokat elolvasom. Ha kérdésem van jelentkezem...

0
0

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen...

Benemanó képe

Gratulálok a Mozikönyvhöz, végignéztem becsülettel. Már sikerült létrehoznom egy hasonló oldalt előtte is Drupalban, nem az alapokkal volt a gondom. (bár a panel rész még ismeretlen volt előttem, az nagyon tetszett) A céges honlap analógián elindulva az én problémám az, hogy pl a Szolgáltatások menüpontot nem így szeretném megjeleníteni, hanem külön lapon és saját menürendszerrel, pl Szolgáltatások aloldal, menüje Programozás, Rendszerterv, Webhosting, stb és ez az egész aloldal úgy müködne mint a fent emlitett céges honlap kezdőlapja.

Az a tippem, hogy keresek egy olyan menürendszert amit blokkban a bal oldalon megjelenítek, ebben jelennének meg a Szolgáltatások szülő menü gyerekei (Programozás, Rendszerterv, Webhosting). Mint a PDF-es előadásanyagodban a minok.hu portálon a bal oldali menü.

Jó úton járok a megoldás felé ?

ps:ez a lap azért is jó példa az én kérdésemre, mert vannak oldalak benne amiket tartalomként hozott létre, illetve vannak aldomainek is amik menüponthoz vannak csatolva

0
0

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen...

thamas képe

Lehet használni, kezelni, de jelenleg felesleges vele bonyolítanod az életedet.

Jó irányba indultál el, tulajdonképpen le is írtad mi a teendő. Készítesz egy új menüt - admin/build/menu/add - mondjuk "azénmenüm" néven. Minden oldalhoz készítesz menüpontot is. A fő oldalak (pl közlekedés) szülője az "azénmenüm" lesz. Az első szintű aloldalaké valamelyik főoldal menüpontja (pl. oldtimeré a közlekedés). A második szintű aloldalaké valamelyik első szintű aloldal menüpontja (pl. old-ford-é az oldtimer) és így tovább. (Mondjuk én nem mennék nagyon mélyre a szintekben.)

Ezek után nincs más dolgod, mint az "azénmenüm" blokkot megjeleníteni az oldalsávban - admin/build/block/list.

A fentiek kezelése azonban hamar nehézkessé válhat ezért érdemes lehet megismerkedned a book modullal illetve a taxonomy modul lehetőségeivel is. Mondjuk kezdd itt: http://drupal.hu/tippek/tartalomszervezes1

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

thamas képe

Lehet hogy nem egyről beszélünk. Az aldomain a domain név előtt van, pl. így:

http://valami.ezittazenfodomainembizony.hu - itt a "valami" egy aldomain

Ha viszont így néz ki egy webcím:

http://ezittazenfodomainembizony.hu/valami - itt a "valami" nem aldomain, csak egy útvonal (Drupalban "path")

Ha tudtad, bocs az okoskodásért!

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

Benemanó képe

az okítást, nagyon hasznos volt, bele fogom magam ásni így a kérdésbe. Az aldomain mibenlétével tisztában voltam, azzal kapcsolatosan inkább az volt a kérdés, hogy bizonyos számomra fontos tartalmat célszerű lenne-e aldomainként kezelni pl. a keresők miatt ?
Pl nekem fontos téma a veterán járművek, jobb-e az oldtimer.mydomain.hu mint a path-al megvalósított mydomain.hu/oldtimer.

A választ elolvasom itt, aztán a továbbiakban már tudom a konkrét kérdésem modulhoz kötni, azzal kapcsolatbna majd elolvasom a megfelelő fórumtémákat.

Még egyszer, kösz a segítséget
üdv

0
0

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen...