php verzió és az oprendszer összefüggése

balazsgabi képe

Üdv Mindenkinek!

A konkrét kérdésem nem drupal-os - ezért is az egyéb kat. - viszont a hozzáértésetekben bízva szeretnék "jól informált" lenni.

A szolgáltatóm egy régi (5.1.6) php-t futtat és engem annyiban érint, hogy van egy csomó jó dolog amit nem tudok (ki)használni emiatt. Egyszer már felhoztam ezt a témát, akkor azt javasoltátok, hogy csere, mármint szolgáltató. Mivel egy iskolai honlapról van szó és ezt a szolgálatót én ajánlottam az iskolának, ez csak úgy lenne lehetséges, hogy saját zsebből meghívom a sulit egy évre valahova. Azon kívül, hogy az adminisztrációs hercehurcát is magyaráznom kéne, ezt nem szívesen választanám. Viszont a szolgáltatóm azt mondta, hogy majd frissít és akkor nekem is jó lesz, mert a CentOS jelenlegi verziója nem fut rendesen az újabb php-val, vagy valami ilyesmi. Most frissített, de csak kernelt, mármint az oprendsezerét (CentOS) és a php maradt a régi. Nem értek hozzá, de próbáltam utánanézni, és a CentOS-be belecsomagolnak dolgokat - többek közt Apache+Php párost - amivel kényelmesebbé teszik. A legújabb frissítésük is a régi php-t tartalmazza valamilyen okból kifolyólag.

A konkrét kérdésem az lenne (technikai jellegű), hogy létezik, hogy az oprendszer miatt nem lehet frissíteni a php-t?

Fórum: 
pp képe

vagy nem használod, vagy váltasz.

pp

0
0
nevergone képe

Az operációs rendszer adott verziójához adott programverziókat is mellékelnek, amellyel (jobb esetben) követik a hibajavításokat. Forrásból, esetleg külső csomagtárolóból fel lehetne talán tenni egy újabb PHP-t, de az már nem lesz támogatott, a rendszer-specifikus foltok sem találhatóak meg benne, meg amúgy is, egy szerverre a legtöbb esetben nem fordítgat az ember csak úgy dolgokat.
Szóval pp tanácsát kell követned.

0
0
sgabe képe

CentOS-re is lehet frissíteni PHP 5-re, csak nincs benne alapból a csomagkezelőben. Engedélyezni kell a centosplus repositoryt és máris lehet frissíteni.

yum update php –enablerepo=centosplus

1 hónapja volt egy konkrét ilyen esetem, hogy a cég CentOS szervert használt és a CCK FileField+ImageField fejlesztés miatt frissíteni kellett 5.2.9-re. Nem mondom a rendszergazda pár napot elgyökölt vele, mert nem találta alapból a csomagkezelőben, de aztán némi rávezetéssel megoldotta.

Szóval nem igaz, hogy nem lehet, csak olyan van, hogy nem akarják.

0
0
balazsgabi képe

köszönöm a választ. Még egy kérdés: ha ezt engedélyezik az ugye nincs kihatással sem a biztonságra, sem a többi felhasználó által használt motyókra. Mert ugye ilyenkor szokott jönni a következő: egy ember érdeke a többiekkel szemben...

Egyébként nekem is a CCK miatt kellene, ami ugye "alap" modul, vagy miaszösz.

0
0
nevergone képe

Ez teljesen a szolgáltatótól függ, és szerintem a legtöbb helyen van, szóval sok reményt ne fűzz ahhoz, hogy ebbe belemegy a szolgáltató.

0
0
sgabe képe

Azért írtam azt, hogy nem egyszerű a frissítés, de nem is lehetetlen mivel ez volt a konkrét kérdésed, de nem fűznék hozzá komoly reményeket, hogy a szolgáltató frissít miattad. Azt is hozzá kell tennem a történethez, hogy egy egyszerűbb céges szerver (ahogy az én esetemben volt) és egy tárhely szolgáltató között is van különbség.

0
0
Webappz képe

Megnéztem a CentOS 5 és a CentOS 5.3 centosplus repóit, de egyikben sem találtam PHP 5.2-es csomagokat.
Azért nem hagytam annyiban a dolgot és jobban szétnéztem és 2 helyen találtam PHP 5.2-es csomagokat.

Az egyik a CentOS c5-testing repója, ahol 5.2.6-os csomagok vannak:

baseurl=http://dev.centos.org/centos/5/testing/$basearch/

A másik pedig a remi-release-5 repó, ahol pedig 5.2.9-es csomagok vannak:

baseurl=http://rpms.famillecollet.com/el$releasever.$basearch/
	http://iut-info.univ-reims.fr/remirpms/el$releasever.$basearch/

A Remi repositoryhoz még szükség van az EPEL 5 repositoryra is.

0
0

Páldi Zoltán

balazsgabi képe

ez így elég korrektnek tűnik, kössz az energiát amit rá szántál.

a másik postod is tnx, alapos és kimerítő válasz.

0
0
Webappz képe

A repókra visszatérve, lehet őket úgy "keverni", ahogy sgabe írta, azaz csak megadott csomagok frissítése/telepítése erejéig engedélyezni az adott repositoryt.

Az igazság az, hogy desktopon 1-2 csomag erejéig nagyobb a valószínűsége egy ilyen megoldásnak, de "éles" szerveren, azért rejt némi rizikót.

0
0

Páldi Zoltán

balazsgabi képe

értem és ennek fényében fogok cselekedni.
további szép napot!

0
0
Webappz képe

A konkrét kérdésem az lenne (technikai jellegű), hogy létezik, hogy az oprendszer miatt nem lehet frissíteni a php-t?

Alapvetően minden függőség kérdése, de legfőképpen attól függ, hogy milyen módon történik a frissítés.

1., Ha update manager programmal (jelen esetben nevezzük nevén: YUM), akkor:
Mivel a "gyári" repositorykból nem oldható meg a frissítés, akkor maradnak a third-party repositoryk, amelyekben vagy megbízik az üzemeltető vagy sem. Ez a könnyebbik eset, de meg kell bízni a csomagok készítőjében.

2., Forrásból telepítésnél:
A rendszergazdától több figyelmet és munkát igényel, de ebben az esetben saját maga rakja össze a komponenseket és gyorsabban követheti a verzió változásokat.

3., A kettő keveréke:
A forrásból a rendszergazda elkészíti az RPM csomagokat, majd a kész csomagokat telepíti. Ez kifejezetten RPM készítési ismereteket is igényel.

Ha alapból a gyári csomag van fent, akkor nem akarlak elkeseríteni, de kicsi a valószínűsége, hogy frissíteni fogják a LAMP stacket.

0
0

Páldi Zoltán