PHP memória summázódik több drupal site-ot futtató szerveren?

bimbo000 képe

Sziasztok!

Adott egy szolgáltató, akinél fut egy drupal oldal ( legyen www.site.com), 5.5-ös verzió. Ma telepítettem egy további drupalt (legujabb 6-os verzió) ugyanarra a site-ra, subfolderként (www.subdrupal.site.com) . A telepítés után az uj siteon pár alap modul bekapcsolása után (cck, views, imagefield, filefield, imagecache, pathauto, meg pár core) megette a memóriát (Fatal error: Allowed memory size of ... ) a php. A www.site.com-ot futtató drupal 5.5 -ösben jóval több modul fut gond nélkül. phpinfo() szerint 32M a memory-limitem. Ennek, ha jól tudom elégnek kéne lennie drupalhoz.

Sajnos a szerver oldalról nem sokat tudok, igy arra lennék kiváncsi, hogy ez a 32M mire vonatkozik? Egy éppen letöltött oldalhoz felhasznált memóriára? A php script memóriában tárolására? És a fő kérdés, hogy az eredetileg telepített drupal 5.5-ös verziónak köze van-e ehhez a memóriához, amikor a drupal 6-os (www.subdrupal.site.com) site-on fejlesztek? Azaz valamilyen módon bekavarhat a memória "fogyasztásba" ez a régebbi site is?

Érdekesség, hogy ha devel modulban kiiratom a memória használatot, 15-16M körül mozog

print memory_get_usage();
 
//output: 16844928

, és amint bekapcsolok egy kisebb modult is akár, rögtön elszáll. Tehát ugy fest, mintha 16M lenne a limitem, pedig phpinfo 32M-t mutat. Sajnos nincs rá módom hogy próbálgassam, mi lenne, ha kitörlöm a régi verziót, mert az jelenleg élesen működik, ezért kérném a segítségeteket, és egy kis felvilágosítást, hogy mi is az a php memory_limit, és hogyan áll össze.
Ha nem világosan fogalmaztam, adjátok tudtomra, és igyexem jobban körülírni. Előre is köszönöm a segítségetek.

Drupal verzió: 
Nagy Gusztáv képe

Minden (!) egyes szerver felé történő kérés, vagyis minden oldalletöltés esetén egy PHP feldolgozás történik. A PHP értelmező futásának van idő és memóriaigénye. Ha ez túllépi a 32Mb-ot, akkor a szerver megszakítja a futást, ami a böngészőben "fehér halál"-ként jelentkezik.

A 6-osnak és egyes moduloknak jóval több lehet a memóriaigénye, hiszen jóval többet is tud. Emiatt kevesebb modultól is kiakadhat.

Jó lenne legalább 64Mb-ot kérned.

Ja, és természetesen a több Drupal telepítésnek nincs köze egymáshoz.

0
0

Nagy Gusztáv

bimbo000 képe

Köszönöm szépen a gyors választ... és hogy helyre tetted az infókat a fejemben :)

Még esetleg az utóbbi kérdésre van tipped? Mármint hogyha 32M a limitem jelenleg phpinfo szerint, miért van az hogy 16M felett hal meg az oldal (nem fehér halállal, php hiba: atal error: Allowed memory size of ... )?

0
0
Boobaa képe

Bizonyos műveletekhez (pl. kép átméretezése) duplaannyi memóriára van szüksége, mint amennyit "fejben" kiszámolnál. Természetesen ilyenkor mindkét változatnak (pl. az eredeti és az átméretezett képnek is) el kell férnie a memóriában.

0
0
bimbo000 képe

Szia boobaa, sajnos a hiba nem képméretezéskor , hogy hasonló "memóriazabáló" műveletkor jelentkezik, hanem amint bekapcsolok bármilyen modult, ami plussz memóriát igényel. Nem modulfüggő, úgyértem nem egy modul zabál sokat (bár views, cck, elég sokat eszik, de ez normális) , hanem teljesen mindegy hogy milyen modulokat kapcsolok be, amint 16M fölé lépek (memory_get_usage-t használok kiíratásra), fatal error-t kapok. 16M memória felhasználást pedig nem nehéz elérni. cck,views,imagecache, és már ott is vagyok. Az érdekes, hogy 32M a limitem, mégis 16M fölött hal meg mindig. Ugyanezt a hibát megtaláltam drupal.org-on, a napokban rengetegen irnak róla ott, eddig megoldás nélkül. Ha valakinek hasonló problémája van, kövesse a drupal.org-on:

http://drupal.org/node/463234

0
0