Oktatási témák

nemetivilmos képe

Sziasztok, csak nemrég kezdtem el a Drupal-al dolgozni, és amikor segítség kell, ha elakadok, akkor van néhány szabály, honlap illetve anyag amit alapból átnézek. Arra jöttem rá, hogy nekünk szinte alig van magyar nyelvű oktató anyagunk ami hasonló mint a Nagy Gusztáv féle jegyzet. A nemzetközi lapokon rengeteg videó és képekkel teletűzdelt anyag található, ami igen jól használható. Néha elég nehéz ráakadni ezekre. Az egyik feladatomhoz a Taxonomy, Views és CCk modulokat, valamint a honlap felépítés elméleti kérdéseit kellett végig rágnom. Régi szokásom, hogy magamnak ilyenkor úgy jegyzetelek, hogy egy fájlba (mht típusu webarhívum) egy kedvencekhez hasonló rendszert alakítok ki. Ennek az az oka, hogy ez igy egy pendrájvon hordozható és bárhol vagyok tudom használni. Kérdésem, illetve javaslatom,hogy miért nem hozunk létre valami olyan lehetőséget, ami egy linktár és tematikus lehetne. Mindenképpen olyasmi kellene, ha egy hozzászólást csinálok, vagy olvasok, akkor be lehessen tenni valami helyre egy kommenttel, hogy mire való, és kellene még egy hivatkozás, hogy a linkkel kapcsolatos téma hol olvasható. Az elmélet adatkezelési berkekben igen elterjedt dolog, pl nekünk is van olyan dokumentáló rendszerünk, ami egy ilyen elmélet szerint dolgozik.

Nekünk kezdőknek néhány dologra van szerintem alapvetően szükségünk az induláshoz.
- Egy jó felépítésű példákkal ellátott induló anyag (Nagy Gusztáv jegyzet és Drupál.hu)
- Példatár (mintaként a szakmában a Pascal-Delphi és VB könyveket említeném)
  Ilyesmi kezdeményezések vannak a Drupal témájában csak szanaszéjjel a neten...
- Keresési ötletek, mit hogyan keressek - valaki írta is itt : ez egy külön szakma már...
  ("ezt keresem", intitle:"ezt keresem", site:drupal.hu "ezt keresem")
- Videós bemutatók, hasznos prezentációk amiből meg tudok oldani egy témát
- Mivel a Drupal egy speciális adatbázis kezelő, esetleg erről is valami

Lehet hogy a meglevő könyv mellé kellenének kiegészítők, ami úgy fejlődhetne, hogy beküldjük és cimkésen kereshető. Lehet, hogy kellene hozzá egy moderátor is, nem tudom.

Más hasonló oldalakon pl. egy olyan lehetőség is van amikor a témafelelős kontrollja alatt melléklet beküldési lehetőséget is biztosít.

Ezek csak egy kezdő ötletei, azonban a gyűjteményemet szivesen közreadom.

A taxonomy, view, cck modulokkal barátkozom és sikerült létrehozni az első nézetemet - bár nem egészen azt csinálja még amit akarok, de működik. Az eddigi segítséget, mindenkinek köszönöm.

Fórum: 
pp képe

Egyelőre odáig jutottunk, hogy toljuk könyvjelzőkbe és azt majd valahogy beintegráljuk a drupal.hu alá

emitt az én drupalos könyvjelzőim, picit webkettesebb mint egy pendrájv, úgyhogy neked is ezt ajánlom. ;)

http://delicious.com/tanarurkerem/drupal

pp

0
0
nemetivilmos képe

Kedves István

Egy megoldásnak a link mindenképpen jó, és segít nekem, gondolom az oldal kezelését meg majd megszokom. Amiért sajátot szoktam irni, annak egy fontos oka van, néha előfordul velem, hogy amíg írom gondolkodnom kell és ilyenkor lehet, hogy jobban megértem a sajátomat, mint a mástól kapott kész anyagot. A másik jó amit a linken látok, hogy a videókat külön is jelzi.

Köszönöm, és használni fogom.

0
0

Németi Vilmos - méregzöld kezdő Drupal-os

Den képe

ami már használható. Már most is van benn egy csomó okosság. Tippek-trükkök rész.

Én az az elvet vallom: meg kell tanulni ebben a szakmában (is) angolul. D6-hoz rengeteg könyv jelent meg mostanában, érdemes azokat végignézegetni.

Jó kezdeményezésnek tartom amit írsz, adminokkal kell felvenni a kapcsolatot, hogy mit-hogyan lehetne.

+ szerintem nagyon jók a DUG találkozók, bár, még sosem voltam egyen sem (na jó, még egy hónapja se drupalozok.) + hátrányos helyzetű vagyok - nem budapesti... :D

Lesz egy kis időm megszervezem az első pécsi DUG-ot, de nyárra szerintem felesleges...
Az ilyen találkozókon biztos van mindig probléma megoldás is. Abból lehet tanulni, gyorsan.

Azt vettem észre, hogy a tudás nem a modulok használatában van, hanem abban, hogy mikor, hogyan, melyik modul segítségével álljak neki a feladatnak... :D Ezt meg csak a tapasztalat hozza meg.

0
0
lili_ képe

jó ötlet, nekem is vannak kis jegyzeteim,de miután elkezdtem angolul olvasni a Drupal-ról rájöttem, h sokkal hasznosabb ha angolul olvasok, hisz a legtöbb könyvben már le volt az írva, amit kisakkoztam magamnak, egyszerűen időt spórolok most már, és az angolom javában fejlődik:)

0
0

mini