Magyar ábc szerinti rendezés Viewsban

sum képe

Sziasztok!

Az a problémám, hogy sehogyan sem akarja a views magyar ábc szerint rendezni a tartalmakat. Konkrét példa: olga, ökör. Magyar ábcben az o és ö külön betű, de ezt nem különbözteti meg a Drupal, Tehát ökör, olga lesz a sorrend. Olvastam már olyasmit, hogy adatbázis szinten a collation átállítása segíthet, de erre sem találtam biztos "leírást", és talán megoldható ez másképp is. Írjatok, ha tudtok vmi megoldást, vagy ha ugyanezzel a problémával küzdötök.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Fórum: 
pp képe

adatbázis beállítás kérdése ez.

Az adatbázist, a táblát és az adott mezőt ami szerint van rendezve be kell állítani megfelelő collation-re. Vagy mindent, vagy ki lehet lesni a views-ból, hogy pontosan melyik mezőre kell ezt beállítani. Természetesen MySQL 4.1-től felfelé él ez a lehetőség.

pp

0
0
sum képe

Köszi. Viszont ha jól tudom, utólag nem lehet módosítani, csak új db vagy tábla létrehozásával. Igaz?

0
0
york képe

pl.: phpmyadminbol siman at tudod kattogtatni...
Eloszor mindenkepp teszt adatbazison probald ki.

0
0
Den képe

Van egy modulom, ami megoldja ezt a db collation problémát. Igyekszem minél előbb összelapátolni olyan formában, hogy letölthető legyen. Tábor óta nem volt időm foglalkozni vele, sajnos. :(

0
0
sum képe

Megtudhatom, hogy mit csinál a modul? És természetesen nagyon várom, hogy közzétedd. :)

0
0
sum képe

Ez szuper, működik is. Így lehet minden táblán lefuttatni: http://muzso.hu/2008/04/09/how-to-change-the-character-set-and-or-collat...

Viszont: A cz és cs (a cs-t előbbre teszi mint a cz-t, pedig magyar helyesírás szerint cs a c után van) továbbra is rosszul szerepel rendezéskor. Erre ötlet?

0
0
york képe

Szerinted a mysql honnan tudja hogy az 'cs' vagy 'c''s'?

0
0
sum képe

Akár tudhatná is, mivel magyarban a "c" "s" mindig cs, ahogy a "z" "s" mindig zs a szó elején. Akkor ezt csak vmi algoritmussal lehetne jól megoldani? Egyáltalán a views rendezését felül tudom írni egy algoritmussal?

0
0
nevergone képe

Csak két szót mondok neked:
egészség
kézszőr

Írj algoritmust, ami szavankénti lebontás nélkül felismeri az elválasztást, vagyis helyesen érzékeli a kettős mássalhangzókat.

0
0
sum képe

Igazad van, de ilyen szinten nem is szeretném megoldani most a problémát. Én csak a szó elején lévő betűkről beszélek. Egyébként nem hiszem, hogy ez egy elszigetelt probléma lenne. Ha Drupallal korrekt megoldásokat kívánunk nyújtani, akkor - azt hiszem - ilyenekre is oda kell figyelni lassacskán. Szóval sztem nem baj ha ötletelünk... :)

0
0
nevergone képe

Azt ne felejtsd el, hogy ez nem Drupal, hanem adatbázis-kezelő kérdés, teljesen független a Drupaltól. És ahányféle adatbázis-kezelő, annyiféle megoldás lehetséges.

0
0
sum képe

Ja értem, akkor következő lépésben mondjuk megnézem, hogy tud-e word processinget a mysql és összeállítok egy saját collationt...Ez jól hangzik, vagy elhibázok vmit?

0
0