Lábléc szépen és okosan

Luigi.hu képe

Szeretnék egy oldalon olyan láblécet, mint pl. ez itt: http://www.woothemes.com/
Hogyan lehet azt megoldani, hogy a menüpontok lenn is félig automatikusan megjelenjenek, tehát ha vmit változtatok az elsődleges menüm szövegén, sorrendjén, stb, akkor az ott is megváltozzon, tehát nem "beégetni" szeretném a lenti menüt, de azért tudjam azt módosítani is.

Erre a "footermap" modult találtam, ami hasonló, kipakolja a footerbe amit szeretnék, pl. elsődleges menüt, de csak egymás mellé sorban. Ha szeretném pl. egymás alá kipakolni az elsődleges menüt, mellé pedig egy másik, pl. "lábléc linkek" menüt, akkor ezt vajon hogyan tudom megtenni? A "footermap.css" benn van a footermap modul mappájában, tehát a színeket ott módosíthatom, de hol találom a php kódot, amit reszelgetni lehetne?

B tervként ez is szóba jöhetne: http://www.desszert.eu/ Ez vmi Paneles megoldásnak tűnik, de csak ezért nem telepíteném fel azt a nagy modult (és még soha nem is használtam a Panelt komolyan, csak jácccásból).

C tervként esetleg a Views reszelgetése, de az is ágyúval verébre dolognak tűnik, és ezen ak is oldalon nem is kell a Views, így csak ezért nem érdemes feltenni.

Tehát, a legjobb lenne egy teljesen személyre szabható (háttérszín, betűszín, betűtípus, stb) "blokk", amihez ideális esetben nem kell a linkeket kézzel beállítani.

Végső esetben a "footermap" modul módosítása jöhet szóba, de nincs tapasztalatom saját modul készítésében, ezért jó volna erre vmi ügyes modult találni (vagy egy jó leírást a modulak módosításáról)...
Köszi.

PS: Tök gáz, hogy a gagyi spam filter miatt nem tudok napok óta hozzászólni, kérdezni a korábbi témáimhoz. :-(((

Drupal verzió: 
Fórum: 
szantog képe

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

zolti képe

Nálam a fenti linked nem, vagy rosszul működik kiteszem így is:
http://weblabor.hu/cikkek/cssalapjai1

0
0
Luigi.hu képe

köszi, hogy elküldted jól.

Igazából matattam már css-t párszor, de persze mindig van mit tanulni. Sokkal inkább a feladat Drupal oldalára vagyok kíváncsi.
1. Ideális eset: egy jó kis modult találok, ami tökéletesen megoldja a problémát.

2. Még jó: van egy modul, ami kis módosítással megoldja a feladatot. Kérdés, hogyan tudom a fenti modult a megjelenítést módosítani?
Azért preferálnám ezt a megoldást, mert nem magamnak lenne, hanem azoknak szeretnék egy rugalmas megoldást adni, akik egyáltalán nem Drupal szakerők, csupán apró módosításokat szeretnének elvégezni az általam elkészített oldalon.
A fenti modul nekem elsőre jónak tűnik, csak nemtom hogyan lehet azt kicsit módosítani.

3. Macerás dolog: kézzel állítom be és formázom meg a megjelenített menüket a láblécben, de ekkor elveszhet az a rugalmasság, ami az egységsugarú usernek szükséges. Persze, ezt is meg szeretném azért tanulni, de most elég kevés időm van...
Köszi.

0
0
szantog képe

A linkkel finoman próbáltam rá célozni, hogy a legkevésbé sem drupal kérdés, amit feltettél. Ergo nincs olyan modul, amibe bepipálod, hogy 3 menü jobbra rendezve és kész.
Az egyetlen egy kérdéseddel kapcsolatba hozható drupal téma az a régiózás, de nem ezt kérdezted, és a többiek már meg is válaszolták.
És igen, egy drupal oldal készítése már csak ilyen "macerás", és nem "egységsugarú usernek" való, főleg nem a "most elég kevés időm van" hozzáállással.
Jah, és (nem csak drupal) bármilyen weboldal készítése alapszintű html és css ismereteket kíván, ezek nélkül kb mintha a szorzótábla ismerete nélkül akarnál valószínűségszámítani.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Luigi.hu képe

a másik végén nézünk be ugyanannak a "csőnek".

Én Drupal megoldást vártam, vmi hasonlót, mint pl. a "footermap" modul (abban ki tudom jelölni, hogy milyen menük kerüljenek a láblécbe, csak a megjelenítése nem ideális, ezért kerestem jobb megoldást vagy egy meglévő modul módosításához általános útmutatást).
Azért vágyom a kész modulokra annyira, mert olyanoknak készítettem mostanság weblapot, akik csak egyszerűen szerkeszthető weboldalt szeretnének. Találtam olyan modulokat, amikkel a jogosultságok szépen beállíthatók, melléraktam egy nagyon korlátozott "szolgáltatású", szép admin felületet, és ezektől az egységsugarú userek nagyon boldogok voltak. :-)

Mivel a Drupal modulok már készen vannak és a jogosultságait többnyire nagyon jól be lehet állítani, azért használom szívesebben őket. Néhány hónapos kisgyerek mellett tényleg kevés időm jut erre a "szórakozása", és ha lehet nem bajlódok a spanyolviasszal sem, ha nem muszáj, ezért először a kész megoldásokat keresem.

Több mint 20 éve folyamatosan tanulom és a munkámban használom az informatikát, (szoktunk is viccelni azzal, hogy ebben a szakmában 1/2 évente lehet az ember pályakezdő), valamennyire talán sikeresen is, mert egy böhöm nagy multicégnél vagyok regionális IT Services vezető - bármit is jelentsen ez. :-)
A lényeg ebből az, hogy láttam már Html-t és css-t egészen közelről, :-) de a Drupallal csak most ismerkedem komolyabban, ezért azokhoz a részekhez, amikhez még nem volt szerencsém, ilyen buta kérdéseket is felteszek.

Visszanézve a korábbi problémáimat ma már tényleg elég egyszerűnek tűnnek, és tuti a fenti kérdésre is idővel simán tudni fogok válaszolni, de most még nem, ezért megköszönök minden segítséget, mert a sok olvasgatásnak, próbálkozásnak, és azután a fórumokon feltett kérdésekre adott válaszoknak köszönhetem, hogy néhány dolgot ismerek már Drupalban.

0
0
aboros képe

mint pl. a "footermap" modul (abban ki tudom jelölni, hogy milyen menük kerüljenek a láblécbe, csak a megjelenítése nem ideális, ezért kerestem jobb megoldást vagy egy meglévő modul módosításához általános útmutatást).

az útmutatás az, hogy a sminked css -ében beállítod a neked megfelelő kinézet. most nem látok ilyet magam előtt, de kb ilyesmi lesz, ha egymás mellé akarod egymás alá helyett:

#footer ul.menu li {
display: inline;
}

egy modulnál a legritkább esetben szempont, hogy a végeredmény vizuálisan hogy néz ki, azt a sminkben szabályozzuk úgyis, legtöbbször cssel. a funkcionalitása alapján választjuk a modult.

a modul írója nem tudja, hogy neked egymás alatt vagy egymás mellett tetszik. ráadásul egy modult jó esetben ezrek használnak. :) plusz ugye egy webes alkalmazásnak 3 rétege van, adat, működés, megjelenés. ha a footermap pont azt csinálja amit kell, akkor azt kell használnod. hogy hogyan néz ki, azt neked kell meghatározni.

0
0

-
clear: both;

Luigi.hu képe

nagyon érthető.
És külön köszönöm, hogy lassan írtad, hogy én is megértsem. :-)

0
0
Geva képe

nem kell ehhez modul, a láblécbe hozz létre régiókat, kapcsold be a menüket a régiókba és ettől kezdve már csak a menükkel kell foglalkoznod - a menü blokk tartalma változik a menü változásainak megfelelően.

0
0
Luigi.hu képe

egy példát mutatni vagy vmi rövid step-by-step leírást, hogy milyen témákra keressek rá itt (vagy máshol)? Ilyen egyszerű dolgok is érdekelnének, hogy egyáltalán melyik az a file, az amit módosítanom kell (page, node, ...)?
Köszi.

0
0
asrob képe

Geva képe

a kiinduláshoz a drupal.org kézikönyvét ajánlanám - http://drupal.org/theme-guide - itt minden részlet rendelkezésedre áll, minden részletéhez. Először egy meglévő smink módosításával próbálkozz - szvsz, de az sem rossz, ha keresel egy olyan sminket, amelyiknek több régiója van és azt elemzed, majd azt mintául használva próbálkozhatsz is...

... az ajánlott step-by-step is remek

0
0
Luigi.hu képe

mint pl. régiók létrehozása, amik alapján már rá tudok keresni a témára, de enélkül nem tudom, hogy egyáltalán mit is keressek.
Köszi Éva, Péter.

0
0