Keresés

partysrac képe

Szervusztok!

Drupal oldalon nem működik a kereső? Konkrét probléma: a fórum témái közt megtalálható a "könyv" szó. A kereső viszont nem talál rá a "könyv"re.
Mondjuk, itt is próbáltam használni a keresőt, de a google-t dobta ki, nem tudok keresni a fórum tartalmában. Ez nagyon nem jó. Vagy csak béna vagyok?

Drupal verzió: 
Közszolga képe

Ennek több oka lehet, pl. futott-e a cron az oldaladon?

0
0
partysrac képe

Nem tudom, de a keresés beállításainál megnyomtam a webhely újraindexelését (A webhely 0% része indexelve lett. 2 elemet kell még indexelni.) ez így marad, akárhányszor nyomom.
A cron viszont nem tudom mikor fut...

0
0
Lavjaman képe

A cron böngészőből is futtatható: admin/reports/status/run-cron

0
0

*----*----*

$node ? 'alma' : 'bor'

*----*----*

partysrac képe

Nincs változás, nem talál semmit a kereső...

0
0
drifter képe

Na tehát: ha a "Webhely újraindexelése" gombot nyomod, akkor le fogja nullázni az indexet. Sokszor töltsd be a http://oldalneve/cron.php-t (üres oldalt fogsz kapni), közben figyeld a kereső beállítás oldalt, a százalék kúszni fog felfelé.

Hogy ez hosszútávon automatikusan menjen, ha nem tudsz szerveren cron-t állítani, töltsd le a poormanscron modult:

http://drupal.org/project/poormanscron

0
0
partysrac képe

SIKERÜLT!!! :)

Köszönöm szépen, poormanscron megoldotta a dolgot.

Még 1 probléma van, az utolsó: szótöredékekre nem tud keresni ez a kereső. Lehet drupal alá olyan keresőt telepíteni, ami tud szótöredékekre is keresni?

0
0
drifter képe

Lehet, de ahhoz már komoly szerveroldali támogatás kell. Tehát nem olyan hogy bekapcsolsz egy modult és működik.

http://drupal.org/project/apachesolr

http://drupal.org/project/sphinx

0
0
partysrac képe

Megnéztem a linkeket, amiket küldtél, de természetesen még nem teljesen vagyok vele tisztába, hogy is működhet ez a dolog. A tárhelyesekkel kell megoldanom a dolgot, vagy mit értesz támogatás alatt?

0
0
nevergone képe

Az Apachesolr egy java program, és nem tudnék most hirtelen olyan tárhely-szolgáltatót mondani, amelyik alapértelmezetten lehetővé teszi a Java bináris futtatását. A legjobb, ha a szolgáltatódnak pontosan elmondod, hogy mire lenne szükséged, esetleg elmondod azt is, hogy itt melyik külső programokat javasoltuk, és kéred a segítségüket.

0
0
Lavjaman képe

nem olyan nagy dolog azért...
search modul 834. sor

$query2 = substr(str_repeat("i.word = '%s' OR ", count($arguments2)), 0, -4);

Az i.word az, amit keresni fog. Ha ezt átírod LIKE-osra, akkor szótöredékekre is keresni fog.

Természetesen ellenjavasolt core modulba belenyúlni, szóval érdemes lemásolni ezt a modult és átírni benne ezt a sort.

De biztosan van rá kész modul is.
(u.i.: nem néztem utánna)

0
0

*----*----*

$node ? 'alma' : 'bor'

*----*----*

partysrac képe

Ezt a LIKE-osra átírást leírnád nekem részletesebben? Azaz egyértelműbben?
Én átírtam az i.word -ot i.like -ra aztán like-ra is de nem jó.

0
0
Lavjaman képe

Szóval

1. a gyári search modul core modul, nem írjuk át.
2. ha már átírtad, akkor így kell:
$query2 = substr(str_repeat("i.word LIKE '%% %s %%' OR ", count($arguments2)), 0, -4);

mysql-nek nézz utánna egy kicsit, hasznos lehet a késöbbiekben.

0
0

*----*----*

$node ? 'alma' : 'bor'

*----*----*

nevergone képe

Ne haragudj, de szerintem nem kellene hülye tanácsokat adni, legalábbis én ezt így nem mertem volna leírni. Amúgy nyilván nem véletlenül maradt ez ki a Drupal core moduljából, és nem véletlenül a fentebb leírt megoldásokat preferálják ilyenkor.

0
0
Lavjaman képe

Nyílván nem tanácsoltam volna, ha nem csináltam volna.

Amúgy nem értem miért hülye tanács, de ezt biztosan jobban tudod ^^

0
0

*----*----*

$node ? 'alma' : 'bor'

*----*----*

pp képe

Szinte minden olyan megoldást ötvöz a javaslatod ami a nem javasolt kategóriába tartozik. Kezdve a core hack-től a LIKE használatán keresztül a LIKE egyik legkevésbé ajánlott használatáig. Működni működik, de ajánlani nem ajánlanám senkinek. Ráadásul annak nem ajánlanám aki azért nem használ ajánlott megoldást, mert nem ért hozzá.
A lényeg, hogy ez ha nem is hülye tanács, de akkor is egy nem jó tanács. Maximálisan nem javasolt a használata.

pp

0
0
Lavjaman képe

2 helyen hívtam fel a figyelmet arra, hogy core modult nem írunk át.
("Természetesen ellenjavasolt core modulba belenyúlni", "1. a gyári search modul core modul, nem írjuk át.")

miért core hack az, hogy lemásolod a gyári modult, kikapcsolod, és bekapcsolod a sajátodét?

apropos: miért nem jó a like használata ebben az esetben?

0
0

*----*----*

$node ? 'alma' : 'bor'

*----*----*

nevergone képe

Ha biztonsági hibát találnak a search modulban, a javítást átvezeted a "saját" modulodba is? Amúgy a LIKE nem hatékony (lassú), és tudomásom szerint egyes adatbázis-motorokban eltérően lett implementálva – bár erre most hirtelen nem tudok hivatkozást adni.

0
0
pp képe

miért core hack az, hogy lemásolod a gyári modult, kikapcsolod, és bekapcsolod a sajátodét?
Biztos vagy abban, hogy az az ember akinek még azt is meg kell mutatnod, hogy pontosan hol kell átírni a micsodát az majd fogja a modult és korrekten lemásolja. Vagyis szépen átnevezi a modult, a benne található összes függvényt, változót, táblát stb. stb. Vagy hogy gondoltad ezt a másoljuk le és jónapot dolgot? Ugye nem arra gondoltál, hogy csak úgy lemásolja és lesz két azonos nevű modul a rendszerben? Még azt se tudod megtenni, hogy azonos nevű modul és smink legyen.

apropos: miért nem jó a like használata ebben az esetben?
Keress!
http://www.google.hu/search?q=mysql+performance

Találj:
http://forge.mysql.com/wiki/Top10SQLPerformanceTips

8. pont.

Én nem értek egyet abban Nevergonenal, hogy hülyeség lenne a megoldásod, de abban igen, hogy nem javasolt. Ezzel ugyanis nem a kiutat mutatod meg az illetőnek, hanem egy útvesztőbe küldöd szegényt.
Azzal sem vitatkoznék, hogy ez megoldja az illető problémáját, csak szeretnék rámutatni arra, hogy több és jóval nagyobb problémákat szül neki. Érted? Fázik a lábad és levágjuk. A probléma megoldva a lábad már nem fázik. Ez most akkor megoldás?

pp

0
0
nevergone képe

Azt kifelejtetted, hogy más modulok építhetnek a search modulra, az átnevezéses dolognál pedig lesz kereső az oldalon, de a többi modul nem tud együttműködni vele, stb.
Ezek egyike miatt nem lehetne írni, hogy hülyeség a megoldás, viszont ezek összessége miatt szerintem igen.

0
0
thamas képe

A szótöredékekben való keresést szolgálja a Porter Stemmer modul. Keresgélés közben akadtam egyszer rá, rendesen megnézni nem volt időm. Annyi derült ki számomra, hogy lokalizálni kellene, ahhoz, hogy magyar oldalakhoz is jó legyen! Legalábbis nagyon valószínű, mert több nyelvi változat is létezik belőle. (Annak nem néztem - még - utána, hogy maga a lokalizáció konkrétan milyen feladatot is jelentene...)

http://drupal.org/search/apachesolr_search/porter%20stemmer?filters=type...

(NeverGone, Lavjaman - kifejthetnétek bővebben az álláspontotokat, érdekelne!)

0
0

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

nevergone képe

Az Apachesolr használatát javasolják az ilyen igénynél, a drupal.org is ezt „nyomatja”. Több ellenvéleményt nem tudok felhozni, mint amit fent felsoroltam, legfeljebb még annyit, hogy az SQL LIKE használata lassú és erőforrás-igényes, inkább ajánlott egy cél-alkalmazás rendszerbe integrálása.

0
0
Közszolga képe

Egyébként meg a Google kereső megfelel a szótöredékek keresésére is + ha sok a tartalom az oldalon, akkor levesz elég sok megabájtnyi terhet az adatbázis "válláról"...

0
0
partysrac képe

Srácok! Én most minden eddigi hozzászólás elolvasása után az Apachesolr-t fogom kipróbálni először, de részemről le a kalappal mindenki előtt, aki próbált segíteni, vagy épp a téma iránti érdeklődés miatt írogatott. Köszi a válaszokat.
Remélem ebben a témában nem jelentkezem többet.
Amúgy pedig üdv. Mindenkinek!

0
0
Nagy Gusztáv képe

Várjuk a tapasztalataidat is. Ez ugyanis nem (csak) egy hagyományos fórum, hanem egy tudásbázis.

0
0

Nagy Gusztáv

partysrac képe

Rendben, természetesen ha megoldom a dolgot, leírom hogy ment. Egyelőre még sehogy, mivel nem lehet bekapcsolni a modult. Feltelepült, meg is jelenik a modulok közt, viszont ha bepipálom, és mentem, hibaüzenetet dob: The Solr PHP library must be present in a sub-directory named SolrPhpClient. (Jelenleg használatban: Apache Solr PHP Client Library Missing. See the instructions in README.txt)
Úgyhogy most olvasgatom a readme-t.

0
0
summerjee képe

A Sphinx-ről van vkinek tapasztalata?
Így elsőre egyszerűbbnek tűnik a beillesztése a rendszerbe.
http://drupal.org/project/sphinx

0
0
freyr képe

Üdv!

Néhány napja telepítettem először Drupalt a webtárhelyemre. Be akartam állítani a keresést, ehhez beállítottam, hogy a scripts/cron-lynx.sh fél óránként lefusson. Eddig nincs is gond, ez minden fél órában megtörténik. Telepítettem egy Google kereső modult, beállítottam, hogy a felhasználói profilok kivételével mindenre keressen rá. Beállítottam a Google fiókomban is az oldalamat, egy XML sitemap generátor modul telepítése után pedig létrehozattam egy sitemap.xml fájlt, amit feltöltöttem a Google-nak. Ezek után manuálisan is lefuttattam az újraindexelést, hogy biztos legyen, de mégis, bármire keresek rá, mindig azt kapom, hogy keresett kifejezés egyetlen dokumentumban sem található.
Lehet félreértettem valamilyen utasítást, az angol tudásom közel sem tökéletes, de igyekeztem követni a lépéseket.
Van sitemap.xml fájlom, amit a Google elfogadott. Van robots.txt fájlom. A keresés és a Google modulok egyaránt aktívak. Az xml sitemap generátor minden módosulás után elküldi a sitemap.xml fájlt a Google részére. Igazából.. amennyire meg tudom ítélni, minden ok, mégsem tudok semmire rákeresni az oldalamon. Viszont az oldalamra rá tudok keresni, a Google kihozza találatnak, ha beírom a nevét a keresőbe, sőt az oldalam egyes lapjait is kiadja.
Mit tudnék tenni?
A Drupal verziója 6.19, a hozzáadott és engedélyezett modulok pedig: Elements 6.x-1.1, Google CSE 6.x-1.2, Google CSE Search 6.x-1.2, XML sitemap engines test 6.x-2.0-beta1 (a nem béta nem működött, fél oldalnyi hibaüzenetet produkált pusztán az engedélyezése), XML sitemap 6.x-2.0-beta1, XML sitemap engines 6.x-2.0-beta1, XML sitemap menu 6.x-2.0-beta1, XML sitemap node 6.x-2.0-beta1, XML sitemap taxonomy 6.x-2.0-beta1. Ezen kívül aktiválva még a Taxonomy, a Search, a Path, a Menu, a Locale, a Help, a Database logging, a Comment és a Color modulok.

0
0

"Se ki, se be, senyő"

Nagy Gusztáv képe

"az oldalamra rá tudok keresni, a Google kihozza találatnak"

Innentől kezdve ez nem Drupal kérdés. Hogy a Google mikor tekinti arra érdemesnek az oldaladat, hogy a releváncs kulcsszavakra meg is találja, az az ő döntése. Új oldal esetén néhány hét minimum kell, és a sok bejövő link segít ilyenkor.

0
0

Nagy Gusztáv

summerjee képe

Ezzel a modullal is lehet szótöredékekre keresni:
http://drupal.org/project/fuzzysearch

Sőt még az elírt, és/vagy hasonló szavakat is megtalálja.

0
0