Kísérletezés localról szerverre

kispi92 képe

Abba az állapotba került a localhostos oldalam, hogy föltelepíthetem egy webes kiszolgálóra, föl is másoltam egy szerencsésen megtalált ingyenes szolgáltató szerverére (tudom-tudom, lehetnek ezzel még gondjaim!) a htdocs könyvtár alá a megfelelő fájlrendszert - vagyis alkönyvtár nélkül az egész drupál könyvtárstruktúrát átkopiztam* - viszont sehogy nem boldogulok ezzel az adatbázis importálással... :( A "Webes tartalomkezelő rendszerek 5.0" jegyzet alapján próbáltam keresgélni, az alábbiakat írja a jegyzet erről a műveletről:

"Az adatbázis importálása
A phpMyAdmin SQL fülét keressük meg. A korábban lementett .gz kiterjesztésű állományunkat
kell a Tallózás-sal megkeresni. A beállítások után pedig Végrehajthatjuk az importálást..."

Na mármost, én sajnos nem találtam aphpmyadmin 'SQL' fülén ezt a Tallózás gombot, az Exportálást pedig nem engedélyezi sajnos. Mi lenne tehát a következő teendőm??? ;)

/*na ezzel is voltak ám bizonyos problémák, amik miatt írnom is kellett már a "szolgáltatómnak" :D/

Drupal verzió: 
sgabe képe

így néz ki a phpmyadminban az import fül, illetve így néz ki az sql fül ahol ki kéne választanod a megfelelő szövegállományt és azt lefuttatnod, ha nem látsz ilyesmit keress másik szolgáltatót

0
0
kispi92 képe

beimportálni az elmentett sql-fájlomat a www.php-myadmin.com felületén keresztül. Sikerült ugyanis megtalálnom végül és működött is az importálás, csakhogy állandóan megáll kb. 40 MB feltöltésénél (ez nálam kb. 1 és egynegyed óráig tart sajnos) miközben a fájlom az 51 MB-os!!! Kicsit már pipa kezdek lenni, mert a firefox a megadott idő letelte után bontja a kapcsolatot (azaz "Kapcsolat megszakítva" üzenetet ad) és az adatbázis feltöltése még mindig nem sikerült.... :(

Lehet, talán az a gáz hogy a "szolgáltató" mysql korlátja 50 MB, viszont localhoston ugyanakkor a beimportált (kész) adatbázisom tábláinak az összmérete eközben alig 29 MB-nyi?! Úgyhogy nem tudom, mi tévő legyek. :S

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

sgabe képe

nem tudom mi ez a www.php-myadmin.com amit említessz, de lehet jobb is így - az én érdekemben ;) - ha nagy az adatbázis logikusan érdemes tömörítve (zip, gzip) exportálni nem? lényegesen kisebb lesz a fájlod, bár az internet kapcsolatod sávszélessége így is kevés lesz valószínűleg

0
0
kispi92 képe

usan :D amúgy a gzip meg sem fordult a fejemben, még jó hogy említetted, máris nekilátok újból a feltöltésnek... ;o

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

aboros képe

nekem ez a php-myadmin.com akkora redirect loopba szalad, hogy öröm nézni.. nemtom hogyan tudod ezt használni, de elvileg a szolgáltatódnak kell adnia valamilyen felületet (ez általában a phpmyadmin szokott lenni) amin az adatbázist adminisztrálni tudod.

mi itt semmit nem tudunk a szolgáltatódról, a speciális beállításokról, korlátozásokról, szóval nem igazán tudunk a problémádon segíteni. erre való a szápport.

0
0

-
clear: both;

kispi92 képe

a tanácsokat, köszönöm szépen! ;) Most ott tartok, hogy utólagos bezippelés után (így szabad?) az importálással sikerült "kemény" 6 db táblát fölnyomni az adatbázisba. Pedig zippelést követően az egész nem lett több, mint 7,5 Mbájt. Na valamit már megint elszúrtam biztos... :o)

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

eMeLA képe

29 Mb.... ez így elsőre nekem túl soknak hangzik !?

Mielőtt exportálod az adatbázist, állítsd a Hozzáférési napló (?q=admin/logs/settings) élettartalmát 1 órára, futtasd a http://oldalad/cron.php-t, töröld a cache táblák tartalmát, majd optimalizáld az adatbázist. Ezután exportálj.

Ha feltöltötted és beüzemelted az oldalt a Hozzáférési napló élettartalmát állítsd vissza.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

aboros képe

aki látott már 900MB(!!!) méretű sessions táblát.. ;)

0
0

-
clear: both;

fox mulder képe

Fekete limuzin elegánsan fékez, egyenruhás sofőr nyitja az ajtót, a sztár kiszáll. A kamera alulról felfelé mozog, először csak egy láb látszik, majd lassítva végigpásztázza a guccsit, a mélybordó selyeminget (nyakkendő nélkül, mélyen kigombolva), szolid borosta, enyhén zselézett haj, napszemcső. A hős hanyagul int, egy millió dolláros fogsor villan, a vakuk visszavillognak, a kordon mögött több tizenéves lányka bevizel.
- Ki ez a félisten? - kérdi a távolabb álló Sandra Bullock Cameron Diaztól ámulva.
- Nem ismered? - kérdi amaz csodálkozva, de ő sem képes levenni a szemét a jelenésről. - Hát ő az

aki látott már 900MB(!!!) méretű sessions táblát..

0
0

Fox Mulder

aboros képe

egyébként nem én voltam az aki ilyennel találkozott.
csak azért írtam, mert előttem az hangzott el, hogy a 29MB az soknak tűnik. nem feltétlenül az.

0
0

-
clear: both;

eMeLA képe

A sok arra vonatkozott, hogy aki elkezd készíteni egy Drupal oldalt, és sikerül neki 29 Mb-ra feltornásznia a kb 1,5 Mb-ról, az adatbázist, az ott valami jelentős többlettartalommal rendelkezik :)

Mellesleg van olyan oldalam ami 60 Mb-os SQL táblával rendelkezik, de ott 4623 node van az oldalon... Feltételezem nem rakott már fel 2311,5 node-ot a kísérletezés közben :))

;)

Ez is megérne egy előadást: hogy optimalizáljuk a Drupal működését, különös tekintettel az adatbázisra.

0
0

...mit tudok: http://web.termuves.hu

Paal képe

Na jó, az a watchdog tábla volt...

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

kispi92 képe

Megfogadtam a tanácsodat, lekicsinyítettem az adatbázist 29-ről 5,3 MB-ra.... :S

És már sikerült is importálni a teljes adatbázisomat, fönt van a teljes drupal könyvtár is (még a .htaccess is) majd módosítottam megfelelően a db_url részt a settings.php-ben illetve a default.settings.php-ben is! De sajnos még midig csak egy üres oldal jön be, sóval valami még nem stimmel azt hiszem. :(

Alábbiakra gondoltam:

db_prefix = '' ---> Ennek itt milyen értéket kell adni, illetve külön kell-e venni kötelezően a prefixet, vagy bele lehet tenni egyben a megfelelő hosszított adatbázisnevet a db_url sorba?

.haccess ---> Ezt én bemásoltam, ott is van a htdocs alatt a szerveren, de kitörölve is megpróbáltam, úgy sincs semmi változás az oldalon.

drupal könyvtár ---> Egy ilyen nevű könyvtárban voltak a fájlok a htdocs könyvtár alatt (tehát htdocs/drupal/összes fájl) és ez nem tudom hogy nem lehet-e gond, mivel a szerverre már enélkül a "drupal" könyvtár nélkül másoltam át a dolgokat.

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

Nagy Gusztáv képe

db_prefix
Legtöbbször nem kell vele foglalkozni. Ha az adatbázisba nem csak az egy Drupal telepítés táblái kerülnek, akkor érdemes használni. (Volt már egy adatbázisban több, mint 2000 táblám így :-)

.haccess
A változás pl. a rövid webcímeknél látszik. A .haccess csak akkor ér valamit, ha a szerveren nincsenek letiltva a benne definiált beállítások.

drupal könyvtár
Pont így érdemes.

0
0

Nagy Gusztáv

kispi92 képe

A drupal könyvtár alatt arra gondoltam, hogy én itthon végig a localhost/drupal alatt fejlesztettem az oldalamat, és amikor fölmásoltam, akkor már nem hoztam létre neki ezt a könyvtárat. Félek, hogy ez lehet a gond. De az is lehet, hogy tökre rosszul gondolom. ;)

(amúgy még mindig nem megy az oldalam...)

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

aboros képe

az hogy localhost/drupal alatt csináltad, de aztán a szerveren már nem /drupalba pakolod, az biztos nem probléma.

0
0

-
clear: both;

kispi92 képe

első megtett lépések sohasem egyszerűek... ;) Az is lehet hogy a szolgáltató szervere simán nem "bírja el" a Drupal 6.9-eset. :(

Vagy van még egy ötletem, de félve kérdem meg - a settings.php-n belül nem kellett volna nekem beállítanom valamit az alábbi résznél???

# $base_url = 'http://www.example.com';

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

nevergone képe

Mi lenne, ha elárulnád a szolgáltató nevét, esetleg a tárhely általad ismert paramétereit?

0
0
kispi92 képe

A tárhelynek a neve, ahol most próbálkozom:

hunhost.info

;D

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...

kispi92 képe

Az a hír, hogy megoldódott a problémám. Ennek rejtélyes magyarázata annyi volt, hogy az ftp-s feltöltés során a szerver többször is ledobott, én meg persze "elfelejtettem" ezután könyvtárszinkronizálást végezni Total Commanderrel. No comment... 8))))

0
0

Forgalomnövelés üzleti alapon...