Képkezelés Drupalban

Vulpex képe

Üdvözlöm a drupal.hu közösség tagjait!

Jómagam kb. fél éve foglalkozom a Drupallal, egy barátommal közösen kezdtünk építeni egy portált. Hosszas döntés után, miután megállapodtunk, hogy egy statikus HTML oldallal nem tudnánk olyan közösségi funkciókat biztosítani, amilyent szeretnénk, mint egy tartalomkezelő rendszerrel, kipróbáltam majd' félszáz kisebb-nagyobb portálkezelőt, így maradtunk végül a Drupal mellett. Az elmúlt hónapokban elég mélyen beleástam magam ebbe a rendszerbe, de már látom, hogy ezzel csak a felszínt kapargatom ;) a Drupal által nyújtott lehetőségek száma gyak. korlátlan, de csak annak, aki megfelelő tudással (és technikai feltételekkel, lásd free tárhelyszolgáltatók) rendelkezik a működtetéséhez...

Ámde amiről igazából most beszélni szeretnék, az a Drupal képkezelése. Igen tudom, hogy van már sok ilyen topic, de most inkább a dolog "filozófiájáról" lenne szó... Egy olyan portálnál, mint a miénk, gyorsan felmerül olyan igény, hogy a felhasználók beküldhessenek képeket, hangokat, amiket galériába is jó lenne valamilyen rendszer alapján szervezni. Meg kell mondjam, hogy ez kifejezetten nem tartozik a Drupal erősségei közé, bár azért lehetőség van ilyen funkciót is kialakítani rajta. Ezért az elmúlt hetekben sokáig keresgéltem erre a megfelelő módszert, a Drupal ugyanis csöppet sem könnyíti meg a megoldást azáltal, hogy egy feladatot akár tízféleképpen is meg lehet oldani rajta... persze többnyire kisebb-nagyobb kompromisszumokkal.

Szóval kellett valamilyen kép- és galériakezelő modul, mert ugye gyárilag ilyen nincs az alaprendszerben. A legrelevánsabb választás végül is az Image modulra esett, amivel ugye pofátlanul egyszerű képet feltölteni, galériát készíteni. Igen ám, csakhogy az Image modullal feltöltött képeket nem olyan egyszerű "újrafelhasználni" az oldal különböző részein, pl. a cikkekbe inline elhelyezni (lehetséges, de nem felhasználóbarát megoldás), pedig jó lenne. Van ugye az Image Attach, de az nem az igazi... nem ez a célja alapvetően. Emellett, az Image modul (egyesek szerint) elavult ugyebár, hamarosan meg fog szépen szűnni, és aki egy kicsit is hosszabb távra tervez, az belátja, hogy nem érdemes erre építeni az oldalát, ha később nem akar gondokat belőle.

Így esett a választás az IMCE modulra, ami gyakorlatilag egy ftp kép és fájlfeltöltő alkalmazás, egy megfelelő wysiwyg editorral ötvözve nagyon szépen (és gyorsan, a technikai részleteket mellőzve!) lehet cikket írni, oldalt szerkeszteni, képekkel, hangokkal, stb. Szóval használható. Használnám is, de normális galéria kialakítására majdhogynem alkalmatlan! A feltöltött dolgokat szépen el tudod rendezni ftp-n mappák létrehozásával, de ebből legfeljebb egy statikus html oldalon elhelyezett galériát tudsz létrehozni, az egymás mellé beszúrogatott képekből, külön megjegyzésekkel ellátva, ami elég hosszadalmas és fárasztó... Arról nem is beszélve, hogy ebbe a galériába a felhasználóid sem nagyon fognak képeket feltöltögetni.

Szóval maradna a views + imagecache + cck + a mindenféle fieldek, mint "végső megoldás", de ez sem az igazi. Miután eldöntötted, hogy a sok módszer közül melyik lenne jó (node-based, taxonomy és ennek végtelen változatai), és felrakosgatod a n*10 modult, hogy működjön, szépen elfogy a php memória a tárhelyeden (limit: 32MB). Talán működik így is, határeset. Imagecache mondjuk nem igazán, sajnos... de azért az esetek jó részében azért igen, ha szerencséd van. És akkor azt még be is kell állítgatni. Valahogy sikerül, többórás kísérletezgetés után kapsz egy ilyen tök minimal galériaszerűséget, amit még meg is kell sminkelni, hogy kinézzen valahogy, és akkor a további igényekről, mint pl. jogosultságok, nem is beszélve... Szóval, nem akarom én szidni a Drupal-t, de ez a megoldás egyáltalán nem felhasználóbarát, és az eredmény messze elmarad a géportál meg az egyéb kétkattintós oldalak minőségétől is sajnos.

Szóval maradtunk az IMCE mellett végül, mert amit képeket/fájlokat feltöltünk ftp-re vele, szépen fel lehet használni mindenhol, és ez jó dolog. A képek kategória szerint mappákba vannak szervezve, nem úgy mint az imagefield, image-nél. Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha az IMCE-t valahogy ötvözni lehetne valamelyik galériakészítős megoldással, és ennek több oka is van. Ezt úgy képzeltem, hogy IMCE-vel feltoljuk a fájlokat, aztán valamelyik modullal galériát csinálunk belőle. Megtaláltam a Brilliant Gallery-t, ami ugyebár még jó is lenne, de valamiért nem működik, vagy működik, csak a miniatűröket nem készíti el, szóval minden baja van. Arra is gondoltam, hogy az IMCE-vel korábban feltöltött fájlok elérési útját belerakom egy imagefieldbe, hogy ne kelljen már szinte minden képfájlt újra feltölteni, de nem sikerült. Viszont amit imagefielddel/image-vel töltök fel, IMCE-vel nehéz "újrahasznosítani", mert fájlrendszer szinten az összes feltöltött fájlt egy mappában tárolja, így gyakran nehéz megtalálni, amit keresel benne, többszáz fájlnál meg elég lassú is a dolog. Szóval már-már ott tartok, hogy újra feltöltjük az összeset Imagefielddel, csak hát ez sem túl elegáns megoldás.

Egyelőre keresgélek még, de igazából nem találtam meg azt a módszert, amivel viszonylag használható módon és könnyen lehet galériát készíteni, és a felhasználóknak se okozzon gondot a használata. Külön galériaszoftvert (pl. Coppermine) meg nem szívesen tennék fel, jó lenne, ha a Galéria az oldalon maradna, a portál regisztrált felhasználóinak ne kelljen mégegyszer regisztrálni, azt használnák.

Nem tudom igazából, hogy a d7 hol tart/hol nem tart e téren, de valahogy ezt a node-hoz-kötjük-az-összes-képet hozzáállás szerintem nem az igazi. (Persze hogy nem kötelező egy node-hoz kötni pl. a képeket, de ebből még sok probléma származhat, ebben az esetben az, hogy hogyan lesz belőlük Galéria.) Az lenne a jó, ha a tartalom (cikk) kezelő rendszerhez hasonlatosan, ámde tőle függetlenül működne egy fájlkezelő (ha úgy tetszik, "csatolmánykezelő") rendszer is a Drupalban. A két rendszer egymástól függetlenül "létezne", de a képeket, csatolmányokat lehetőségünk lenne egy vagy több, tetszőleges cikkekhez, a szöveges tartalmakhoz kapcsolni, és fordítva... így könnyebb lenne egy cikkhez több képet "társítani" például, vagy egy képet több másfajta tartalomhoz kötni könnyen, anélkül, hogy ez bármilyen nehézséget okozna. Jó, persze most sokan fogják azt mondani, hogy ez már most is így működik többé-kevésbé, de szerintem ez még nagyon nem kiforrott dolog. Nem igazán látom, hogyan tudjuk céljainknak megfelelően felhasználni...

Szóval, összefoglalva: Drupal alatt mindent meg lehet oldani, nem is ez a baj. A baj inkább az, hogy mennyi idő alatt, egy csomót kínlódni kell vele, mire egy egy ilyen "apróságot" sikerül megoldani.

Drupal verzió: 
nevergone képe

elfogy a php memória a tárhelyeden (limit: 32MB)

Ne haragudj, de 32 MB memória semmilyen komolyabb tartalomkezelőnek nem elég, különösen, ha összetettebb dolgokat szeretnél benne megvalósítani. Szóval ott kezdődik, hogy "szerezz" memóriát, válts térhelyet, vagy felejtsd el a Drupalt (és kb. a többieket is).

0
0
kotto képe

nevergone képe

Ezt biztosan az én hozzászólásomra akartad válaszolni?

0
0
nevergone képe

Érdekes amúgy ez a galéria nyűglődésed, mert bár nem tudom pontosan, hogy milyen igényeid vannak, de ha elfogadható galériának, akkor íme egy élő példa:
http://dunaharaszti.lutheran.hu/galeria

CCK+Imagefield+Filefield+ImageAPI+Imagecache+Lightbox2+Views lett használva, de ne rémítsen meg a modulok száma, ezek javarészt egymás függőségei, így külön nincs gondod velük.

0
0
fgabor képe

Én is ugyanezeket használom, hozzáadva még a Filefield_Path-t és az Image Fupload-ot is, amivel szépen el lehet rendezni a fileokat és tömeges képfeltöltés is lehetséges. Az én gondom a tömeges képfeltöltésnél, hogy nem müködik együtt megfelelően a Filefield_Path és az Image Fupload. Nem rendezi a megadott path-ba a fájlokat. De szerintem idő kérdése, hogy ez is menni fog.

0
0
Chucky képe

A példa galéria forrásában

<div id="header"> 
	<div id="header_inner" class="fixed"> 
    <span></span> 
    <h1>Dunaharaszti Evangélikus Gyülekezet</h1> 
    <h2>Cím: 2330 Dunaharaszti, Damjanich u. 33.</h2> 
    <h2>Telefon/FAX: 24/462-602</h2> 
    <h2>Email: dunaharaszti (at) lutheran (dot) hu
	</div>

Amennyiben te készítetted az oldalt úgy jelzem, hogy nyitva egy tag! Nem kötekedek csak észrevettem és mivel XHTML 1.0 Strict a doctype gondoltam jelzem.

Ahogy elnézem ez egy rejtett szöveg, nem szép dolog így optimalizálni. :)

0
0
nevergone képe

Én készítettem, de a szöveg nem a kereső-optimalizációt szolgálja (elhiheted, hogy nem mindenhol olyan fontos az), bár annak sem rossz. A szöveget a felolvasó-programok és egyéb, szöveges módon működő böngészők kedvéért tettem oda.
A nyitott tag-et köszönöm.

0
0
Chucky képe

Bár ez a tag crome-ban ha az elemet vizsgálom ott van, de ha nem és csak a forrást nézem akkor nincs, megnéztem mozzila-val is abban sem láttam, és gondoltam szólok. Jó hogy valaki gondol arra is, hogy vannak olyanok akiknek szüksége van a felolvasó programra. Grat!

0
0
Vulpex képe

Köszönöm a válaszokat.

Ez a Gallery Assist valahogy eddig elkerülte a figyelmem, de egy próbát megér.

Igazából a views+cck+imagecache... megoldás is jó lenne, ha az imagecache működne.
De nem mindig működik, a php memóriát zabálja fel valószínűleg. Ilyenkor az a necces, hogy az egész portál ledöglik :(

Egyébként nemcsak nekem nem működik, más is ezzel a gonddal küzd, főleg az utolsó két bétánál.

a drupal saját belső átméretezőjével nem lehet kiváltani az imagecache-t?

Tudom, hogy 32MB nevetségesen kevés, de ez van, most ezzel kell megoldani. Majd egyszer talán lesz más is.

Még arra kellene valami megoldás, hogyha egy filefield alapú galériát készítek, akkor hogyan lehet gyorsan beszúrni onnan a képeket egy wysiwyg editorba? milyen modul van, amivel leválthatjuk az IMCE-t ebben az esetben? természetesen úgy, hogy az adott cikkbe/írásba beszúrt kép automatikusan átméreteződjön egy általam megadott méretre. :D

előre is köszi a segítségeteket

0
0
aboros képe

filefield alapú galériát készítek, akkor hogyan lehet gyorsan beszúrni onnan a képeket egy wysiwyg editorba? milyen modul van, amivel leválthatjuk az IMCE-t ebben az esetben?

http://drupal.org/project/filefield_insert

0
0

-
clear: both;

york képe

Ha emlekeim nem csalnak imagefieldnel meg tudod mondani milyen konyvtarba pakoljon, es ott lehet hasznalni tokeneket is...

0
0
Vulpex képe

FileField_path nekem sem működött valamiért, mondjuk ez legyen a legkevesebb...

Igazából Galériát készíteni nem olyan nehéz, a gond a rendszerezéssel van. A képek albumokba való rendszerezésére a taxonómiát szeretném használni, mert így többféle kategóriát is fel lehet állítani, rugalmasabb mint az Ultimate Gallerynál láttam ( http://drupal.hu/kezikonyv/tippektrukkok/UltimateGallery ), arról nem is beszélve hogy kb 50 képnél már nem az igazi. A képek node-hez kötése nodereference_url-el szerintem nem jó ötlet, de nem is oldana meg mindent...

Igazából kétféle Galériát képzeltem el az oldalra, az egyik közös, oda bárki küldhet be képet bármelyik albumba, amit taxonomyval rendszerezek, a másik pedig személyes, ahol minden felhasználónak van egy saját galériája, ahová csak ő küldhet be képet. Nem tudom, hogy lehetséges-e megoldani az az utóbbit Drupalban? az egyetlen modul ami tudott ilyet az az Acidfree volt, de azt már nem fejlesztik, van 6-x-re valami dev, dehát nem akarom megszívni úgy vele megint, mint az előző galéria megoldásunkkal...

Odáig már eljutottam, hogy létrehoztam a megfelelő tartalomtípusokat, töltöttem fel képet Imagefielddel próbaképp, működött. Views-el szeretném kilistázni taxonómia és felhasználó szerint, ahogy fentebb írtam, úgy, hogy megjelennének a létrehozott albumok (taxonómia kifejezések és felhasználónevek), arra rákattintva pedig az albumban található képek. de a Views nekem magas, kifogott rajtam. Ha tudtok valami ötletet adni, vagy valami példa views exportot, amin elindulhatnék, kérlek segítsetek. És ezt a jogosultság gondot (ki hová és mit tölthet fel) is szeretném megoldani valahogyan. előre is köszönöm.

ps. Igazán nem akarok kötözködni, de a drupal.org-ra pedig, az ImageCache-hez nem ártana kiírni, hogy csak rövid URL-el megy...

0
0
Bálint képe

Igazán nem akarok kötözködni, de a drupal.org-ra pedig, az ImageCache-hez nem ártana kiírni, hogy csak rövid URL-el megy...

ImageCache requires that you:
..
Clean URL support or Private Files (more info)

Elég feltűnő helyen. ;)

0
0
aboros képe

nagy általánosságban content profile modul, vagy og, aztán minden user kap regkor egy saját ogt, azt hív meg bele hogy láthassa a képeit akit akar.
taxonómia alapján rendezett imagefield galéria sem lehetetlen.

filefield_path biztos működik, ennek is nyiss új témát légyszi, ha neked mégse. jó lenne egy screenshot a beállításaidról akkor.

re ps.
pszt! ők is tudják ám, el ne áruld senkinek ;)
http://img.skitch.com/20100105-kcms76tdfks1pjcqr1pm7n7eje.png
(nem árt a modul dokumentációit elolvasni mielőtt használni kezded, akkor kevesebb a meglepetés menet közbe)

0
0

-
clear: both;

Vulpex képe

köszi mégegyszer a válaszokat.

sorry, kissé figyelmetlen voltam, valóban ott van a kiírás a drupal.org-on a rövid fájlnevekről, de csak átfutottam.
egyelőre ismerkedem a fent ajánlott modulokkal, aztán majd meglátjuk.
lehet, én bénáztam el kicsit a dolgokat, azért nem ment a ff_path, meg a többi (a test serveren. az élesen mennek.)

0
0