Képek, galérai, ColorBox, Lightbox???

gabriella74 képe

Megoldási javaslatokat várnék a következő problémára:
Van egy tartalom típusom, amelynek a következőképpen kellene kinéznie: bal oldalt egy kép, jobb olsdalt mellette szöveg, ha a kép és a szöveg "szakasz" végetért, ezek alatt szintén szöveg, a szöveg alatt pedig több kis kép 4-8, amelyre ha rákattintunk akkor a lightbox efektussal megnézhetőek nagyban a képek. A gondom az, hogy az első képet (bal felső) szintén a lightbox effektussal szeretném megjeleníteni, de nem tudom hogyan kell a FCK editorral beleszerkeszteni. Én csak az FCK Editor kép beszúrását használom, de ez nem jó arra. Illetve alul a képeket az alsó sorba megcsinálta nekem Szabó Dénes Debrecenben, a tartalomtípushoz új mezőt fűzött és file-ként feltölthetőek a képek. A szerkesztő nézetbe ezek a képek szépen látszanak is, mintha fel lennének töltve, de ha rákattintok akkor egy fehér négyzetben egy fotomasina áthúzva látszik, valamiért a feltöltött képet nem látja. Illetve a node teljes nézetben nekem a Dénes által feltöltött képek linkként egymás alatt jelennek meg, holott nekem a képek láthatósága lenne a fontos és egymás mellett. Sajnos idő hiányában Dénessel ezt már nem tudtuk átbeszélni....
Ha a colorboxot akarom használni, akkor az FCK editorral a képet hogyan kell beleszerkeszteni a szövegbe??? Nekem ez sem tiszta. (Drupal 6.20, nem a 7-es!)
Minden értékes megvalósítási ötletet nagyon köszönnék!
Üdv:
Gabi

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
dj képe

A tartalomtípusban létre kell hozni egy kép mezőt a bal felső képnek 1 db. beviteli mennyiséggel és egy képmezőt a kis képeknek X db. beviteli lehetőséggel. Az elsőt a szöveg fölé helyezni a megjelenítésben, a másodikat alá. A megjelenítésnél a megfelelő lightbox megjelenés kiválasztása, aztán már csak css-ben megadni, hogy az első kép mellé kerüljön a szöveg. Így lesz egységes a megjelenés.

0
0

Üdv!
Dudás József

gabriella74 képe

"Az elsőt a szöveg fölé helyezni a megjelenítésben, a másodikat alá." Hogyan helyezzem megjelenítésben a szöveg fölé, illetve alá????
Egyébként nagyon köszönöm a hozzászólásod!
Üdv
Gabi

0
0
vajdasági képe

A tartalom tipus szerkesztesenel admin/content/node-type/a_te_tipusod/fields -nal valami ilyeminek kell lenni:

Title ...
elso nagy kep ... (itt egy kepet lehet bevinni)
Body ...
Tovabbi kepek ...(itt tobet lehet bevinni, ezek lesznek majd alul)

0
0
gabriella74 képe

Viszont az alsó képek miért csak linkbe vannak egymás alatt, hogy tudom egymás mellé rakni a valódi képeket???? Ugyanazok a beállításai vannak mint az első nagynak, illetve ezeket a képeket hogy tudom összekapcsolni a lightboxxal???

0
0
dj képe

Ha az első képet jól állítottad be és képet mutat akkor meg kellene nézni a beállításait és alkalmazni a másik mezőre, hogy az is képként jelenjen meg. Ha nem boxol a lightbox, akkor valószínű, hogy a megjelenési beállításoknál nem választottad be a lightboxot, most tedd meg. Egymás mellé css utasításokkal lehet helyezni a dolgokat, erről a többiek már írtak részletesebben.

0
0

Üdv!
Dudás József

vajdasági képe

Ami a kinezetet illeti az szerintem smink vagyis css. Azert jo lenne tudni hogy mi van kulon div -ekben vagy span vagy egyebekben. De probaljuk meg valahogyan igy: A kep vagy a div amiben a kep van balra usztatva (float: left), melette jobbrol a szoveg gondolom az is valami div vagy hasonlo az jobbra usztatva (float: right). De persze az is lehet hogy az is balra van usztatva de a keptol megis jobbra lessz. Utanna hogy a kep + szoveg "szakasznak" vege legyen jon egy div aminek clear: both van megadva. Ez a resz ala jon ugyebar a tobbi szoveg. Majd ala ujabb div -ekkel (es float: left) a tobbi kis kep.

Nem igazan ertem miert az FCK editorral akarod a kepet bevinni, ezt ertsem ugy hogy az a felso kep az a szovegben ( a node tartalmaban van beirva)?

Kb. igy kell hogy kinezzen a HTML szoveg ahol a kep van...

<a href="http://www.stellapowerdesign.net/sites/stellapowerdesign.net/files/images/eilean_donan_3_copyright.jpg" rel="lightbox[Scotland]" title="Eilean Donan Castle"><img title="Eilean Donan Castle, Scotland" alt="Eilean Donan Castle, Scotland" src="http://www.stellapowerdesign.net/sites/stellapowerdesign.net/files/images/eilean_donan_3_copyright.thumbnail.jpg" style="width: 160px; height: 112px;"></a>
0
0
gabriella74 képe

", ezt ertsem ugy hogy az a felso kep az a szovegben ( a node tartalmaban van beirva)?" Igen, jól érted, így van beírva. Nem így kellene? Én jártam "sajnos" egy Drupal tanfolyamra, ahol nekem a kép beszúrását így tanították... Nem is tudom, ha formázott szövegbe akarok valamilyen képet berakni akkor ezt hogyan kell másképpen FCK editor nélkül????

0
0
vajdasági képe

Ez a tartalomtipus valami urlappal vagy ilyesmivel lessz feltoltve, vagy ez egy mongyuk ra hogy statikus oldalszeruseg lessz (pl. jogi nyilatkozat, felhasznalasi feltetelk vagy valami hasolnok)? Habar nemertem bennuk a sok kepet akkor. Mert ha mongyuk ra hogy nemsok (egynehany) ilyen tartalmad lessz akkor persze egyszeruen megcsinalhato kozonseges page tartalommtipussal is, es mongyuk ra hogy az FCK editorban letrehozod az egesz kinezeset.

De ha ezekbol sok lessz vagy valami urlappal vagy egyeb modon lesznek az adatok felvive akkor mint az elottem szolo is irta a nagy (fenti) kepnek is kell egy kulon mezo.

Azt is jolenne tudni hogy az a szoveg ami a felso keptol jobbra lessz a kep melett az a szoveg fog folytatodni a kep alatt is mongyuk ugy hogy ami nem fer ki melle az folyatodik alatta vagy a ket szovegmezo teljesen kulonallo tartalommal rendelkezik? Mert akkor 2 szovegmezo is kell.

0
0
gabriella74 képe

Statikus oldalszerűség ahol hotelek mutatkoznak be. Bal felül a hotel képe amit azonnal a címlapon látni, a kép mellett az aktuális ár lesz a szöveg, meg hogy ezért az árért milyen szolgáltatás jár. Utánna "összefogalaló elváalsztása" Tovább link erre értelemszerűen csak akkor mennek, ha érdekli Őket és itt már a hotel konkrét bemutatása van szövegben (a kép és a szöveg szakasz alatt) a szöveg alatt pedig a 4 vagy 6 kép kicsiben láthatóan. Alatta lesz Ajánlatkérésre lehetőség űrlappal, de ez kész ezzel nincs gondom. Sok ilyen tartalmam lesz.....

0
0
vajdasági képe

Most amit leirtal abba osze lett sokminden omlesztve egy kupacba :) Ha jol ertelek most ket kulon nezetet emlegetsz....

Boncsuk szet 3 dologra az egeszet.

1. Van a (legyen itt "hotelek") tartalomtipus
2. Van egy oszefoglalo nezeted abban van a kep meg jobbrol az ar meg a szolgaltatasok amiket nyujtanak, meg az az "összefogalaló elváalsztása" amit nem tudok mi lehet, meg a link a telejes nezetre vagyis a 3. esetre.
3. Itt megjelenik minden a 2. esetbol kiveve a link mert mar azt nezzuk ugyebar plussz a reszletes szoveg a holtelrol es alatta a sok kis kep.

Jol ertelek?

1. eset: A tartalomtipust ugy hozod letre hogy bennelegyen az osszes mezo es mivel sok hoteled lessz meg gondolom ok fogjak majd az adatokat bevinni ezert minden kulon mezibe kell hogy legyen vagyis az FCK editor csak a szoveg kinezetenek diszitesere kel majd az ar meg a kepek meg a szolgaltatasok amiket nyujtanak az mind kulon mezo. GOndolom leszz meg cim, telefonszam, stb. mezok is ....
2. amikor mar kesz a tartalomtipus akor a tartalom nezetenel be birod allitani hogy mit latsz a roviditett vagy osszefoglalalo nezetben (ez az amikor pl kilistazod az osszes szegedi hotelt) es ott beallitod hogy a reszletes bemuti szoveg nem kell oda meg a sok kis kep ...
3. itt minden mezo kell. meg ala teszed azt az ajanlatkeres urlapot ami mar kesz, ha jol ertettem az elkepzelesed.

Ha igy hozol letre mindent akkor a mezoket a sminkben konnyen tudod jobbra balra stb. igazitgatni meg a kinezetuket modositgatni.

0
0
gabriella74 képe

Csináltam egy mezőt az első képnek (főkép) ez ok. De hol kell itt beállítani, hogy az adott képet ligtboxxal hozza? De már a képem ott van.....ez is valami haladok. Csináltam egy szövegmezőt 10 sorral, amit majd be kell sminkelnem a kép mellé, illetve egy másik szövegmezőt, ami a bemutatásra szolgál 50 sorral. Illetve a kis képeket csatolt fileként raktam fel. Ezeknek nem kellene új mezőt létrehozni a tartalomtípusba? Legalul a "csoport" lehetőség a talrtalomtípus mezőinél mire jó???

0
0
gabriella74 képe

Az még nem áll össze nekem, hogy a saját nodomat hogyan tudom megsminkelni??? Ezt is a css-be kell nem? Most megnéztem a css-t és nem találtam rá utalást....node.tpl?????

0
0
vajdasági képe

Ha fentvanak az Image es az Image Attach modulok akkor a tartalomtipusnal a mezok kezelesenel kell lennie egy olyan sornak hogy:

Attached images Image Attach module form.

Az admin/content/node-type/hoteljaim -nal pedig az Image Attach settings reszenel be lehet allitani hogy engedelyezed a kepek felvitelet es azt is hogy maksz mennyi kep lehet. Itt lehet allitnai a kep "meretet" is.

A fenti elso kepet a admin/content/node-type/hoteljaim/display -nal birod beallitni a mezo megjlenitesenel a teljes nezetban (jobbrol) es kivalsztod a neked megfelelo Lightbox-ot

0
0
gabriella74 képe

Fennt van az Image és az Image Attech is, De a mezők kezelésénél nincs ilyen lehetőségem!
Erre gondolsz, hogy itt: admin/content/node-type/hotel/fields/field_kep...?

0
0
vajdasági képe

admin/content/node-type/hotel/fields

es a

admin/content/node-type/hotel/display

De legeloszor ennel nezd meg admin/content/node-type/hotel ott be lehet kapcsolni, egy ilyesmit keress azon az oldalon:

Image Attach settings
Since you installed CCK module, you can change the image weight in the Manage fields page.
Attach images:
Disabled
Enabled

0
0
gabriella74 képe

admin/content/node-type/hotel/fields-nél

az Image Attach-nél az Image Attach module form van beállítva. Ez a mező eredeti nem tudom változtatni a beállítást, igaz?

admin/content/node-type/hotel/display-nél én ha a Lightboxot választom az adott mezőkre, akkor a kép nekem nem jelenik meg, hanem egy link van csak a kép nevével a lightboxhoz! Az működik, de a képem egy linkké válik. Ha a képet állítom be akkor meg nem hozza a lightboxot!

Mi lehet a gond?

0
0
Petik képe

Ő is elfelejtett már téged. Vagy nagyon elfoglalt mostanában:)
Így is meg lehet csinálni, amit szeretnél:

-Tartalom tipus akár írás(story) is lehet.
-Felviszed a hosszú szöveget...
-A megfelelő helyre beszúrod az első képet az editoroddal (FCK), az editorral kicsinyre veszed a méretét, és balra igazítod...
-Linkeled hozzá az editorral ugyanazt a képet, de nem kicsinyíted, és az <a> </a> tagba beleírod hogy: rel="lightbox" pl. valahogy így:

<a rel="lightbox" href="/sites/kedves.eoba.hu/files/images/Batthyr.jpg">
<img src="/sites/kedves.eoba.hu/files/images/Batthyr.jpg" style="float: left; width: 150px; height: 113px;" /></a>

-Ezt a képbeszúrást többször megcsinálod a neked megfelelő helyeken és a megfelelő képméretre zsugorított(width: height:)képekkel.
-A Lightbox2 modul, ha be van állítva, akkor készen is vagy.

0
0

Üdv. Peti

vajdasági képe

Bocs hogy beleavatkozk, de szerintem nem jo iranyba vezeted.

Tekintettel hogy hotelokrol van szo, vagyis tobbesszamban, es o is irta hogy sok ilyen tartalma lesz. Sot megkockaztatom azt is feltetelezni hogy esetleg majd a hotelok sajat meguk viszik be az adatokat, de ha o maga is lessz az egyeduli adatbavivo, akkor is sokkal egyszerubb dolga lessz ha nem egy FCK vagy hasonlo szerkesztoben illesztgeti a kepeket meg a tobbit (vigyazva hogy egy uniform (minden hotelnal hasonlo)) kinezetet kapjon, (persze ha nem az a cel hogy mind kulonbozoen nezen ki egymastol), hanem egy formot tolt ki. A kepeket egyszeruen kivalasztja es feltolti, csak a 2 szovegmezonel kell neki egy kicsit (ha akar) buveszkeni a szoveg kinezetevel.

Szerintem ha a kinezet elore megavn es csak egy formot tolt ki az sokkal egyszerubb es hatekonyabb lessz a sok adat bevitelenel.

De maskulonben ha visszaolvasol akkor a 2011. április 7. 12.41 uzenetemben eziranyban mar erdeklodtem tole es a valaszabol szerintem egyertelmuen kiszurheto hogy nem az altalad javasolt megoldas lessz neki a jo.

0
0
Petik képe

Én csak egy lehetőséget vázoltam fel.
A legegyszerűbbet. Nem árt, ha ezt is ismerik a kezdők:)

0
0

Üdv. Peti

vajdasági képe

Abban igazad van hogy ugy is meglehet oldani, es valoban azt is kell hogy ismerjek is, de azert akkor szerintem ugy kelett volna megfogalmazni is, mert itt (nekem) ugy jott le a dolog hogy ezt ajanlod neki mint megoldas. Holott akkor ha nem tevedek te sem ugy oldanad meg, csak tajekoztattad hogy van egy olyan megoldas is, ami vegulis NEM FELEL MEG NEKI...

Szerintem egy kezdonel igy megfogalmazva csak megkavarja a dolgokat, mert nekem ugy jott le hogy ezt a konkret megoldas javaslod neki.

Ami viszont a vezetest illeti, termeszetessen nagyon szivesen segitek neki is meg persze masnak is amiben tudok. En is nagyon kezdo vagyok a Drupalban. Talan az egy kicsit szerencses az esetemben hogy merem azt allitani magamrol hogy tudom a HTML, CSS, PHP, van mongyam ugy, valamennyi tapasztalatom ilyen teren. Persze nem mondom hogy mar nincs mit tanulnom roluk, eppen ellenkezoleg. Ugyerzem a Drupal most sokkal konyebben megy ezek a meglevo tudasok miatt. De persze en is kerdeztem mar dolgokat, es kaptam valaszokat is. Nagyon nagyon jol jott nekem is a segitseg. Igy teljesen magatol erhetodik hogy en is igyekszek masoknak amiben csak tudok segiteni. Sot meg igazan jol is esik hogy kezdo drupalos letemre ebben abban mar tudtam segiteni egy ket szemelynek. Legyen ez a koszonom mindazoknak akik eddig segitettek, vagy segiteni fognak, hogy en is eppugy igyekszek masoknak segiteni.

Udv. Laci

0
0
pero képe

Ez a módszer sokkal szebben megoldható szerintem az "image resize filter" modul használatával.
Ha ezt a filtert engedélyezzük a beviteli formának, akkor az az editorban "összenyomott" képet fizikailag is átméretezi és megadható neki, hogy automatikusan adja hozza a "rel=lightbox2"-ot.
A kép beszúrása meg sokkal szebb szerintem az Insert modullal.

Témanyitónak pedig szerintem is Vajdasági kolléga által vázolt út tűnik célravezetőnek.

0
0
Den képe

Szerintem te se érted. De nem baj.

Az előadásom minden részlete, letölthető drupal telepítéssel még az előadás napján reggel feltettem: http://internode.hu/blog/drupal-7-es-kepek-2011-03-26

Ott a db dump, fájlok, képek. Fel kell tenni és megnézni, nem olyan nehéz.


-A megfelelő helyre beszúrod az első képet az editoroddal (FCK), az editorral kicsinyre veszed a méretét, és balra igazítod...
-Linkeled hozzá az editorral ugyanazt a képet, de nem kicsinyíted, és az tagba beleírod hogy: rel="lightbox" pl. valahogy így:

Ezt a maflaságot meg el lehet felejteni. Nem azért lett az imagecache a core része a d7-ben, hogy kézzel kelljen szemre méretezni a képeket. Insert modul (http://drupal.org/project/insert) megold mindent: kép stílussal kép beillesztést, ha kell a lightbox effekttel (colorbox modul: http://drupal.org/project/colorbox).

D6 alatt az imagecache, lightbox2, insert modul csinálja meg ugyanezeket.

0
0
gabriella74 képe

Ennyiből remélem összehozok valamit.
Kedves Dénes, nekem nem Veled van bajom, hanem vázoltam a problémám, hogy segítséget kapjak esetleg Tőled is, meg mástól is, mert nem tudtam miért nem működik tökéletesen az amit megcsináltunk. Kérdeztem egy kérdést és megoldási javaslatokat várok tapasztaltabbaktól. Valószinüleg, ha csináltam volna már ilyet százat nem értetlenkednék itt. Semmi sértőt nem tettem Rád. De ha Te ezt így érzed, nyilvánosan bocsánatot kérek Tőled itt és most. BOCSÁNAT, HA VALAMIVEL MEGBÁNTOTTALAK! Egyébként pedig köszönöm most is, meg akkor is köszöntem, hogy egyáltalán megpróbáltál segíteni!
Szép napot mindenkinek!

0
0
asrob képe

Nem a te hozzászólásodra reagált hanem Petik nevű felhasználóéra.

0
0

--
Borsa Péter
https://peterborsa.eu

gabriella74 képe

Elnézést nekem úgy jött le, hogy Dénes rám van kikattanva....

0
0
Den képe

Bizony. Főleg nem arra, aki értelmesen kérdez, utánajár, hajtja a választ.

A többi nem az én dolgom. (Ha nincs időm válaszolni, akkor nem válaszolok, nem foglalkozom kérdésekkel. Megesik az ilyen. Szerencsére rengeteg egyéb munkám van.)

Amúgy a problémáid megoldását gyorsabban megkapod, ha feltolod valahova, elérhetővé teszed az oldalad (nem, nem az éles oldalon kísérletezünk). Egy-két jobb képességű emberke simán belépve megmutogatja neked, hogy mi a helyzet, hogy lehet megoldani a problémádat.

0
0
Paal képe

Ha látjuk, sokkal hamarabb meg tudnánk úgy oldani.

Amúgy nem értem, hogy minek kell ezt a *Editor cuccokat erőltetni. Ez max. a hozzáértőknek _segíthet_, de lámák kezében csak elront mindent. Az oldalnak van egy dizájner által meghatározott tipográfiája, amit ezekkel a csodás szerkesztőkkel fél perc alatt tönkre is vágnak. Akkor meg mi értelme? A júzer csak ne formázzon szöveget, ne méretezzen képeket, egyáltalán ne csináljon semmit, csak a tartalmat töltse fel. Minden mást az oldalnak kell megoldania!

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

Paal képe

CCK filefield/imagefield-re van szükséged ha ilyet szeretnél, csak itt a bevezető kép jobbra van igazítva, neked meg balra kell (megfelelő kód alant).

Az elsővel létrehozol egy új mezőt bevezető képnek (pl. "teaser_image"). Csak egy képet engedsz feltölteni vele. Létrehozol még egy imagefield mezőt további képeknek (pl. "more_images"). Ennél vagy korlátlan, vagy az általad engedélyezett darabszámú képmennyiséget engedélyezed.
A mezők sorrendjénél a törzs/body ELÉ teszed a bevezető kép mezőjét, a további képeket meg a törzs ALÁ. A mezők megjelenítésénél beállítod vagy a Lightbox2őt vagy a Colorbox megjelenítést. CSS-ben a bevezető képet balra igazítod, valahogy így:

.field-field-teaser_image {
  display:block;
  float:left;
  line-height:0;
  margin-bottom:10px;
  margin-left:15px;
  margin-right:0;
  margin-top:0;
}

A "további képeket meg így tudod egymás mellé igazítani:

.field-field-more_images {
  display:block;
  float:left;
  margin:5px;
}
0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

gabriella74 képe

Reggel nekiülök, megpróbálom egyedül megcsinálgatni az útmutatóitok alapján. Ha nem boldogulok, természetesen jelentkezem még!

0
0
Gyuree képe

Végigolvastam az egészet, és eszembe jutott egy másik megoldás is.
Én a veszpremautopiac.hu-n egyszerűen feltettem egy Übercart modult, Imagecache, CCK, Lightbox támogatásával, kikapcsolva a kosarat egész egyszerű, de jól alakítható katalógusom lett.

Lehet pór megoldás, de egységes megjelenést biztosít, és egyszerű alakítgatni, ráadásul Faceted search- al egész jó kis mező szerinti keresést lehet összedobni pár kattintásból.

A képek ugyan máshogyan jelennek meg, de ezt nem hiszem, hogy bonyolult lenne átalakítani (alapban van egy nagy kép, mint a tesztautónál, és alatta a kicsik), Imagecache-el meg olyanra formázod a képeket, amilyenre akarod...

Az oldal fejlesztése időközben megszűnt, de az irányvonal talán látható:)

Üdv:
Gyuree

0
0

Bíró György

Paal képe

Minek egy atom meghajtású tengeralattjáró ahhoz, hogy átmenj az utca túloldalára?

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

gabriella74 képe

Sziasztok!
A hét elejét az általatok javasolt tesztkörnyezet kiépítésével töltöttem. Mindenkinek köszönöm, aki rábeszélt, mostmár ez is van nekem:-))
A fórumnyitó kérdésemre próbáltam egzakt elegáns megoldást választani az ajánlatok közül, ez számomra a cck mezők definiálása volt imagefield mezőkkel. Ebben az esetben ha majd esetleg más tölti a lapot senkinek nem kell semmit állítgatni az FCK és más editorokkal csak szépen kitölteni a saját tartalomtípust. A Lightbox, Colorbox problémáim alapja az volt, hogy nem volt az ImageCache modulnak nézet definiálva! Tanulság: a modul readme.txt-jét nem olvastam el, nem ártott volna! Ezért nem találtam az általatok írott beállításokat magamnál.
Nagyon sok segítséget kaptam, amit ezúton köszönök, MINDENKINEK!
Szép napot:
Gabi

0
0