Drupal kézikönyv frissítés

dorion képe

Felhasználói szemszögből
1. A Drupal
  1.1 Mi az a Drupal?
  1.2 A Drupal filozófiája
2. Telepítés
  2.1 Telepítés előtt
  2.2 Első lépések
  2.3 Telepítő profilok
  2.4 Harmadik fél által készített modulok telepítése
3. Beállítás
  3.1 Az alaprendszer, settings.php
  3.2 A rendszermodulok
  3.3 Harmadik fél által szállított modulok
  3.4 Smink beállítások
4. Frissítés
  4.1 Naprakész alaprendszer!
  4.2 Naprakész modulok!
5. Mentés
  5.1 Adatbázis mentése
  5.2 Fájl rendszer mentése
6. Sminkek
7. Multi-site, avagy hogyan üzemeltessünk több Drupal-t közös kódbázisról.
8. Teljesítmény növelés
9. Tippek és trükkök
Fejlesztői szemszögből
1. A Drupal
  1.1 Mi az a Drupal?
  1.2 A Drupal filozófiája
2. Drupal API-k
  2.1 Adatbázis réteg
  2.2 Form aPI
  2.3 Menü API
  2.4 Kampók(Hook)
3. Fejlesztői környezet
  3.1 Fejlesztői környezetek beállításai
  3.2 Teszt környezet kiépítése
4. Kódolási szabályok
  4.1 Kód stílus
  4.2 Dokumentáció
  4.3 Biztonságos kódolás
5. Példa modul fejlesztése
  5.1 Info fájl
  5.2 Install fájl
  5.3 Modules fájl
  5.4 Include fájl
  5.5 Kód darabolása
  5.6 Blokk készítése
6. Smink alrendszer
  6.1 Smink motorok
  6.2 PHPTemplate motor
  6.3 Info fájl
  6.4 CSS fájlok használata
  6.5 Elkülönített smink fájlok
7. Fejlesszünk a Drupal.org-on
  7.1 Saját hozzáférés
  7.2 CVS hozzáférés
    7.2.1 CVS használata dióhéjban
  7.3 A project oldal
    7.3.1 Verzió kiadások kezelése
8 A Drupal alaprendszer (core) fejlesztése
  8.1 Foltozás (Patch)
  8.2 Funkció kérés (Feature request)
  8.3 Tesztelés és hiba jelentés

Összeszedtem, hogy szerintem hogyan kellene kinéznie a jövőben a magyar Drupal kézi könyvnek.

Ha időm engedi neki is állok a megvalósításának.

Minden észrevételt, tanácsot, segítséget szívesen fogadok. Ide vagy a [email protected] címre is.

Üdv.: Dévai Tamás

Drupal verzió: 
Fórum: 
Nagy Gusztáv képe

a jegyzetem részletei lehetnek kiindulási alapok. Persze nyugodtan lehet máshogy is, csak ami megfelel, azt kár újból csinálni.

Aki kéri, szívesen elküldöm OpenOffice formátumban.

0
0

Nagy Gusztáv

dorion képe

Én úgy emlékszem azt mondtad túlságosan is tanfolyam specifikusra írtad, de ha nem így van akkor merítek abból is.

0
0
Nagy Gusztáv képe

hogy egy-az egyben kikerüljön. De egy ilyen tartalomjegyzékbe kis átdolgozással legalább a 80%-át át lehetne vinni, ezzel több, mint felének lehetne kiinduló alapja. Küldjem az anyagot ooo formátumban? Nekem inkább januárban lenne időm az érdemi munkára :-(

0
0

Nagy Gusztáv

dorion képe

Akkor szerintem legyen ez és igen küldheted ooo-ban. Egyenlőre nem tudom én sem, hogy belefér-e még az idén. Én is inkább a jövő évre gondoltam az érdemi munkát, ez amolyan kis jegyzetnek vagy inkább ütemtervnek (roadmap) szántam.

Sőt az első részben jó lenne a tudna valaki PR szempontból is segíteni, hiszen az érdeklődők ott fogják tüzetesebben szemügyre venni a rendszert.

0
0
pp képe

Elképzelésem szerint létrejönne egy dokumentációs csoport, azokból az emberekből, akik szeretnének a dokumentációval foglalkozni. Dorion most tolt egy nagyszerű vázlatot, Gusztávnak meg van hihetetlen mennyiségű jól megírt kész szövege.
Mit tudok segíteni?

pp

0
0
Nagy Gusztáv képe

Természetesen könyvlapokban érdemes csinálni, de hol és hogyan csináljuk?
Főleg, hogy azért célszerű lenne a félkész vázlatot nem mutatni a nagyközönségnek, de ugyanakkor meg jó lenne szerkesztenünk.

Szóval - ez a dokumentációs csapat tetszik, de akkor lehetne nekünk egy külön felhasználói csoportot létrehozni, pontosan belőtt jogosultságokkal.

Végül ilyen mennyiségű szöveghez nem ártana pl. BUEditor sem, bár elvileg megoldható az is, hogy máshol szerkesztem, és csak a végső kódot hozom át.
Vagy csináljuk az egészet egy másik helyen, és csak a végeredményt hozzuk át?

0
0

Nagy Gusztáv

pp képe

Felvettelek Titeket a dokumentációs csoportba. (csoport kész, BUEditor és Diff modulok fent vannak és be vannak állítva)

A következő lépés az lenne, hogy kitaláljuk, hogy hogyan kommunikáljunk egymással. Itt a fórumon, vagy levlistán, vagy hol? (mondjuk a support levista tipikusan jó erre, mert jelenleg senki nem használja, a kezdők meg biztos, hogy nem fognak levlistát használni, mert azt sem tudják mi az ;)

pp

0
0
Hojtsy Gábor képe

A doksi lista is létezik, azt tényleg nem használja senki: http://drupal.hu/mailman/listinfo

0
0
nevergone képe

Én is inkább ezt a listát javaslom, a support -ot azért hagyjuk meg a szakmai kérdéseknek.

0
0
pp képe

Akkor nyitott kapukat döngetek.

pp

0
0
aboros képe

tudok tartalmakat könyvekbe helyezni és verziókat is meg tudok tekinteni, de meglévő könyvlapok szerkesztésére már nincs jogom. ez így szerintem nem lesz jó, kell hogy tudjam mások lapjait is szerkeszteni, nem csak a sajátjaimat. vagy én nem értem pontosan mi az, hogy kollaboratív? ;)

0
0

-
clear: both;

pp képe

Mert az nem könyvlap. Mindenfélét emeltünk be a kézikönyvbe az idők során.

0
0
aboros képe

mert azokra értettem, hogy nem tudom szerkeszteni őket...

beküldeni tudok könyvlapot, fórumtémát is tudok könyvbe emelni, de a már könyvbe emelt lapokat nem tudom szerkeszteni. ezek 'page' típusok eredetileg vagy miért nem?

nekem jó így, csak még nem egészen értem, hogy mi lesz a dolog menete, de

reménykedek,
figyelek. ;)

0
0

-
clear: both;

Nagy Gusztáv képe

Ha egy tetszőleges tartalmat beküldünk, az ugye a 6-os alatt felvehető egy könyv szerkezetébe, de attól még az - a típusát tekintve - nem változik könyvlappá.

0
0

Nagy Gusztáv

dorion képe

Ha így áll a helyzet akkor fel kéne osztanunk egymás között a megírandó részeket. Persze ennek csak akkor van értelme, miután a lehető legtöbbet átvettünk Gusztáv jegyzeteiből. Sőt magát a Gusztáv-féle jegyzet átszabás feladatait is szétoszthatjuk.

0
0
aboros képe

belevideóznék ezt-azt, ha időm engedi.

szerintem vagy úgy kéne csinálni, hogy legyen egy "dokumentációs csoport" jogosultsági csoport, nekik adni jogot könyvlapok szerkesztésére és igazából ennyi. :) (ahogy fent Gusztáv is mondja)

vagy olyat is el tudok képzelni, hogy nem is kell jogosultsági szint, regisztráltak szerkeszthetik a könyvlapokat, megtekinthetik a verziókat, de visszatérés korábbi verzióra joga csak admin csoportnak van. kell egy kézikönyv szerkesztési irányelvek lap, kérdés persze, hogy bárki elolvassa e, mielőtt fogalom nélkül belejavítana egy létező lapba.
tök jó lenne még egy diff modul, hogy könnyedén lehessen követni, ki, mikor és főleg mit írt hozzá, illetve vett el az adott lapoból.

nem tudom mennyire "veszélyes" ráengedni az embereket a kézikönyvre, de szerintem semennyire, nem hiszem, hogy bárki kézikönyv-terroristáskodna.

még talán annyi, hogy én nem "új kézikönyvben" kezdeném ezt, hanem először a mostani kézikönyv fontosabb lapjait kéne szerintem aktualizálni, "felturbózni", aztán mikor az kész, akkor jöhetnének az olyan lapok/fejezetek, amik egyelőre most ebben a könyvben még nem is léteznek.

0
0

-
clear: both;

Nagy Gusztáv képe

Igen, én is itt akadtam el, hogy hogy fésüljem össze a jelenlegi verziót a jegyzetemmel.

0
0

Nagy Gusztáv

aboros képe

szerintem a mostaninak egész jó a tartalomjegyzéke, a tartalom elavult néhol vagy nem elég részletes. sajna én ebben nem annyira tudok segíteni, nulla jegyzetírási és oktatói gyakorlattal nem is igazán akarok, én úgy szeretnék inkább a dokumentációs csapatba részt venni, hogy mondjuk csinálok egy három perszes szkrínkaszt, "hogyan cseréljük le a trackert a views2 segítségével három perc alatt" címmel. példáulnak. vagy "hogyan tüntessük el bizonyos csoportok elől a követés fület" videó, nyolc percben mondjuk.

de hogy tankönyv szerű jegyzetet írjak az nekem kevésbé menne szerintem.

0
0

-
clear: both;

Nagy Gusztáv képe

A délelőtt folyamán ezzel foglalkozok :-)

0
0

Nagy Gusztáv

dorion képe

Szerintem teljesen jó lenne ezen az oldalon szerkeszteni az oldalakt, csak mondjuk jogosultságunk lenne publikálni vagy nem publikálni a tartalmat. Így nem kéne kétszer dogoznunk és nem is zavarnánk a munkánkkal senkit.

A diff modul beüzemelését mindenképp javasolnám én is.

Abba is bele mennék hogy külön Drupált húzunk fel e célra, amit csak mi szerkeszthetünk és adminisztrálunk, így nem lesz tele olyan modulokkal a drupal.hu amire az átlag felhasználónak semmi szüksége., aztán akinek kedve van dokumentálni az csatlakozik hozzánk. A kézi könyv szerkesztését azért nem bíznám bárkire, a homokozásra ott van a fórum, ez meg legyen egy komoly, jól használható, érvényes dokumentáció. Szerintem a moderálást és a rektorállást semmiképp nem úszhatjuk meg, ha bárki bele írogathat, erre pedig végképp nem tudnék időt szakítani. Ha viszont valaki elvállalja, akkor felőlem lehet publikus is.

A videós szemléltetőket mindenképp hasznosnak, sőt elengedhetetlennek tartom. Ebben pp és aboros segítségét szívesen venné a frissen alakult dokumentációs csoport :-)

0
0
Rico képe

Szia Tamás!

Nem tanulmányoztam a meglévő dokumentációkat (.org, .hu).... és így friss szemmel látom a tartalomjegyzéket. Tetszik, összeszedett, átlátható, teljeskörűnek tűnik.

A "Felhasználói szemmel" részbe el tudnék képzelni egy fejezetet ami arról szól, hogy hogyan lehet hatékonyan választ kapni egy kérdésre, megoldást egy problémára. (drupal.org, drupal.hu, egyéb webhelyek erre használata, keresés a drupal fájlokban, ilyesmi).

0
0
dorion képe

Köszönöm a dicséretet :-)

A "Hogy kérdezünk?"-re csak ismételni tudnám az alábbi oldalon leírtakat:
http://drupal.hu/node/add/forum

:-)
Ha ez még sem válasz a kérdésedre akkor légyszíves pontosítsd.

0
0
Rico képe

Nem kérdeztem semmit.

Azt javasoltam, hogy a kézikönyvben, dokumentációban legyen egy anyag ami arra ad tanácsot, hogy hogyan érdemes és korrekt "használni" a Drupal közösséget probléma megoldására.
A szöveg amit belinkeltél nagyon jó. Egy kicsit átfogóbbra gondolok, ami a d.org-ot és akár más webhelyeket is magában foglal, sőt akár megemlíti a DUG-okat, a "code4beer" dolgot, és a kézikönyvnek része, nem csak a d.hu fórumtéma beküldése oldalon van.

0
0
dorion képe

Beszélgettem a kollegáimmal, akiket nem rég sikerült a Drupal útjára térítenem és ők is hiányoltak eféle útmutatást. Felvettem a listára a tárgyban lévő címmel. melyet a címsorban jelöltem.

0
0
aboros képe

nem hiszem, hogy ezeknek a dolgoknak a drupal kézikönyvben lenne a helye. persze lehet, hogy könyvben kéne ezeket is ábrázolni, de akkor is inkább egy saját könyvet kéne nyitni neki, hiszen nem a drupal, hanem a közösség "használati utasítása" ez.

ilyen és ehhez hasonló funkcionális és tartalmi ötletek bőven szerepelnek már a gondolattérképen, nem tudom, hogy a dokucsapat/te/ti nézi/nézte e azt. egy pillantást megér.

0
0

-
clear: both;

dorion képe

Szerintem ez a téma bőven elfér egy külön fejezetben, ha még sem akkor még mindig külön rakhatjuk egy másik könyvbe.

Abban igazad van, hogy a téma nem feltétlen Drupal specifikus, így jogos lehet a kifogásod, miszerint legyen teljesen külön "könyv". Amire majd a kézikönyvben hivatkozhatunk.

Többiek mit szóltok hozzá?

0
0
aboros képe

http://www.mindmeister.com/maps/show/12259216
nem csak nézni lehet, szerkeszteni is, regisztrálnod se kell hozzá, hogy szerkeszthessed.
a mostani állapotban már tolmi és pp keze is erősen bennevan.

van benne egy külön ág ennek, az a címe: Mi az a drupal.hu?
ott van impresszum, meg "hogyan használd" (a fórumot, a kézikönyvet, a munkaközvetítőt, stb) helpek. szerintem ez ne a kézikönyvben legyen. persze ez csak egy vélemény, a névtelen hozzászólásnál is én vagyok az egyetlen +1 .. lehet tényleg ki kellett volna már innen tiltani engem. ;)

elnézést, hogy mindig ezzel a gondolattérképpel jövök, de ha már megcsináltuk egy ilyen szintre, használhatnánk is vagy szerintetek használhatatlan?

0
0

-
clear: both;

nevergone képe

Szerintem teljesen jól használható a gondolattérképed, és valóban érdemes lenne először abban teljesen megtervezni az oldal és a dokumentáció struktúráját.
Én is tanulmányoznám, ha nem dobna vissza mindig "Access denied" hibaüzenettel... :S

0
0
gergely képe

nekem a megvalositashoz lenne hozzaszolasom, megpedig, hogy a kepek amik a konyvlapokra kerulnek kaphatnanak mondjuk bordert mert nagyon egybefolyik a szoveggel a kep, es nehez eldonteni hogy most kepet vagy szoveget olvasok.
tehat a lenyeg valahogy jobban el kellene kuloniteni a kepet es a szoveget.

0
0

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

Nagy Gusztáv képe

Támogatom.

Kinek van ehhez joga?

0
0

Nagy Gusztáv

Hojtsy Gábor képe

Az admin listára jól jönne egy figyelmeztetés, hogy ne felejtsük el :)

0
0