Drupal core kereső "vasat eszik"

balazsgabi képe

Üdv Mindenkinek!

A fenti kifejezést a napokban olvastam ismét, és csak a kíváncsiságom kielégítésére kérdezném, hogy ez konkrétan miben nyilvánul meg?

-csak keresések alkalmával, vagy minden oldalletöltésnél?

az, hogy ti nem használjátok csak egy nagy forgalmú - mint ez is - oldalnál erőforrás igényes, vagy ez általánosan elmondható minden drupal által kiszolgált oldalra?

A Custom Search modul is a core keresőre épül és csak cizellálni lehet "This module alters the default search box", vagy azzal megoldható, kiváltható ez az étvágy?

A Google beágyazásától miért idegenked(het)nek egyesek? Ennek van valami hátránya az egyszerűsége mellett? ...felhasználhatja a Google kapacitását...

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Fórum: 
Illyés Edit képe

Az index karbantartása okoz nehézséget. Ha nagyobb mennyiségű tartalom van a webhelyen, könnyen lehet, hogy több millió rekordos táblákat kell kezelnie a MySQL-nek. Ez már komoly rendszerüzemeltetési feladat, egy szokásos osztott tárhelyen előbb kivág a szolgáltató, minthogy eljutnál a millió rekordig. :)

Google beágyazása: fizetni kell azért, hogy a saját felületeden jelenjenek meg a találatok. Egyes webhelytulajdonosok idegenkednek attól, hogy a felhasználó átkerül a Google felületére.

Szerintem meg ez jó, mert azt a felületet már jól ismeri a látogató, otthon érzi magát. A találati lista is jobb, azért a Google súlyozó algoritmusa kicsit fejlettebb, mint a Drupalé. :) Amikor elindult az Apache Solr projekt, akkor volt Robert Douglass-nek egy vicces előadása: megpróbálta megtalálni egy nagyon konkrét kifejezésre keresve az egyik cikkét egy Drupal oldalon. A Google az első helyen dobta ki, a Drupal keresője meg valahol a 10. oldalon. :D (A Drupal kereső finomhangolásával ezen lehet valamennyit javítani, azt hiszem, az előadásban elmondja, vagy valahol leírja, hogy hogyan.)…

És van, aki egyszerűen sznob, ugyanúgy elutasítja a Google kereső beépítését, mint ahogy lenézi azt, akinek Gmail-es email címe van sajátdomaines helyett. Számomra ez érthetetlen, de vannak ilyen népek, akik ez alapján ítélnek.

0
0
aboros képe

a lekérdezés is vas-zabáló lehet egy eléggé összetett és nagy méretű siteon. plusz a mysqlre epített "modern" keresési technikák vagy metódusok, mint például a "faceted search" koncepció, iszonyú erőforrásokat zabálnak meg mysqlben. nem ilyesmire van a mysql tervezve.

én abban egyébként nem vagyok biztos, hogy a google custom search engine csak fizetős verzióban létezik és abban sem, hogy csak a fizetős verziót ágyazhatod a saját siteodba (a látogató nem hagyja el az oldalt amikor keres és a találatok az oldalad dizányában jelennek meg)..

volt egy esettanulmány koppenhágában, ami a google cse vs apachesolr dolgot boncolgatta, érdekes volt. egyszer se hangzott el, hogy ez fizetős lenne.
ezeket a modulokat használta:
http://drupal.org/project/google_cse
http://drupal.org/project/google_cse_adv
amint lesz kis időm kipróbálom.

0
0

-
clear: both;

Illyés Edit képe

Google Egyéni Kereső

Változatok:
Standard csomag – Ingyenes, a keresési eredményeket tartalmazó oldalakon hirdetéseket kell megjeleníteni.

Google Site Search – Már évi 100 dollárért, nem jelennek meg hirdetések az eredményoldalakon.

Azt hiszem úgy van, hogy ha iframe-ben beteszed a saját oldaladra, akkor kiteszik a szokásos Google hirdetéseket, ha átdobod a látogatót a Google-ra, akkor nem. De nem vagyok teljesen képben, information welcome.

0
0
balazsgabi képe

Köszönöm szépen mindkettőtöknek!

Miután elindítottam ezt a szálat végig olvastam rendesen MySiteSearch-ről szóló oldalakat. Most reggeltem is egy ingyenes csomagra - próbaképp -, mivel mindkét modul beüzemeléséhez kell a CSE azonosító.

Így elsőre érdekes. Tapasztalataimat meg fogom osztani, de nem ebben a szálban.

Summázva ha jól értem, a nagy, illetve nagy index-szel bíró oldalak amik kifognak a Search modulon, de ennek nem is maga a modul az oka.

érdekes...

Még annyit hadd kérdezzek, hogy mikor van az a pillanat, amikor egyértelműen a keresés rovására lehet írni, hogy az oldalnak kevés a vas? Illetve mik az előjelek, már ha vannak egyáltalán?

0
0
Illyés Edit képe

Cron nem tud rendesen lefutni. Kereséskor nagyon lassan jönnek a találatok. Nem talál meg újabb tartalmakat (mert ezek nem kerülnek be az indexbe).

0
0
drifter képe

Még annyi, hogy a Yahoo-nak is van kereső API szolgáltatása, ami a Google-ével szemben ingyenes:

http://developer.yahoo.com/search/boss/

Van egy Drupal modul is hozzá, de nem próbáltam még ki:

http://drupal.org/project/yboss

0
0
balazsgabi képe

köszönöm, ki fogom próbálni.

Ja, és Edithnek is kössz a jeleket :)

0
0