A Drupal 6 keresője tud-e szótöredékre keresni?

rh04 képe

A Drupal 6 keresője tud-e szótöredékre keresni? Ha esetleg nem tud, akkor létezik-e olyan modul, amely képes szótöredékre is keresni és kiváltja a Search modult vagy más megoldás a szokványos?

Előre is köszönet a válaszokért.

Drupal verzió: 
aboros képe

ennek több oka van.

apache solr search kiváltja és tud szótöredékekre keresni, plusz még egy rakat dolgot.

0
0

-
clear: both;

rh04 képe

Ez sok macerával jár ha jól látom, a szerveren az Apache-on is alakítani kéne, Solr telepítés, konfigurálás, napokig csak ezzel kell foglalkozni, ha érteni is szeretném, mit csinálok.

Vagy rosszul értelmezem az általam olvasottakat?
Azaz ezeket:
http://lucene.apache.org/solr/tutorial.html
http://lucene.apache.org/solr/features.html
http://drupal.org/project/solr_service

Ennél egyszerűbb megoldás egyáltalán nem jöhet szóba?

0
0
aboros képe

napokig csak ezzel kell foglalkozni, ha érteni is szeretném, mit csinálok.

hát szerintem ez egy ilyen szakma. :)

ennél egyszerűbb megoldás mondjuk, ha a googlet használod, ahogy itt is.
nyilván ez sokszor nem elég.. mondjuk úgy frappáns.
talán nézd meg az aquia oldalát, ők "hostolnak" ilyen solr szolgáltatást, ráadásul úgy is, hogy maga a drupal installod bárhol csücsülhet, nem kell az ő tárhelyükön lenned.
ez persze fizetős szolgáltatás, de szerintem az ára messze megtérül, tekintve, hogy itt egy kész, profi, izmos solr konfigurációt "bérhasználsz", végülis csak egy modult engedélyezel és onnantól minden keresésed az aquia szerverein történik. ők fejlesztik, ők tartják karban, te csak használod, akár úgy is, hogy asse tudod mi fán terem a jáva.

0
0

-
clear: both;

rh04 képe

A http://drupal.org/project/luceneapi címen lehet bővebben tájékozódni, így lesz szótöredékre is kereső Drupalunk. Dióhéjban összefoglalom:

- A legfontosabb, hogy nincs sok macera az egésszel :-)
- a Lucene Api telepítése után használhatjuk kereséseinkben a Lucene lekérdező nyelvet (Lucene query language), például a "togrul" kifejezés kereséséhez használhatjuk a tog* vagy akár a to* (beállítható, hogy hány karaktert kötelező megadni a helyettesítő karakterek használata előtt), de a togr?l kereső kifejezést is. Ez még messze nem minden, a Lucene lekérdező nyelv leírása elérjető itt: http://drupal.org/node/375446

A telepítés menete : http://drupal.org/node/521604
Vigyázat, két lépcsős feladat, a http://sourceforge.net/projects/luceneapi címre is el kell látogatni, licenszelési szempontok végett nincs egybe csomagolva az egész.

A felhasználók ezt maguktól nem biztos, hogy rendeltetésszerűen használni kezdik, így azt hiszem ehhez a weboldalunkra kell még egy ismeretterjesztő írás is :-)

0
0
aboros képe

ki fogom próbálni, tökre nem ismertem.

megnézném azért, hogy bazisok tartalommal gyorsabb e vagy lassabb mint a solr, meg mennyit eszik.. mondjuk az zendet se tudom pontosan, hogy mi, az tulajdonképpen phpként fut? ezek a nagyon szerveroldali dolgok teljesen hiányoznak nálam, csak az alapvetőket tudom, amit használok is. :(

hamarosan úgyis kell komoly faceted search képességeket használnom úgyhogy nem úszom meg :)

0
0

-
clear: both;

rh04 képe

A kiszolgálón nincs fenn a Zend Framework, így nem hinném, hogy különösebben szerveroldaali dolgokkal kellene szembesülnöd.

Nem tudom, hogy számítana-e bármit is, ha felkerülne (Ubuntu tárolóban benne van). Gyanítom semmit.

Az erőforrás igényéről nem tudok mit mondani, de elég jól skálázható a modul, mert beállítható, hogy a legalább hány karakterből álló szavak kerüljenek be az indexbe, milyen tartalomtípusokat indexeljen vagy ne indexeljen stb. A gyári Drupal Search modult is egy kattintással helyettesíteni lehet vele, sőt működik a Search modul beállításai közül az is, hogy egy cron.php lefuttatáskor hány elemet (node, user, stb.) indexeljen be.

Leginkább az foglalkoztat még, hogy a felhasználóknak valóban jó lesz-e, hogy ? és * helyettesítő karaktereket használhatnak, illetve, hogy akarnak-e ezért két sor leírást elolvasni... Ráadásul szó elején nem lehet helyettesítő karaktereket elhelyezni, ebből is lehet pánik :-)

Úgy tűnik a próbálgatás után, hogy a "~" karaktert pl. hiába támogatja az említett lekérdező nyelv, a modulban ez nem működik.

0
0
pkiraly képe

Sziasztok!

A Solr a Lucene web-szervizes alkalmazása, ami az alap Lucenehez képest egy csomó mindennel ki van bővítve. Számomra ezek közül legfontosabb a facettás keresés. Ami a keresés lényegét illeti, abban nincs különbség a kettő kötött, vagyis amit meg tudsz csinálni Lucenenel, azt Solrral is. Ha nincs extra igényed, csak ki szeretnéd próbálni, akkor csak annyit kell csinálni, hogy ki kell csomagolni a disztribúciót, bemenni a megfelelő könyvtárba és bepötyögni, hogy "java -jar start.jar". Ha a Drupallal szeretnéd használni, akkor még két dolgot kell megtenni: letölteni egy PHP könyvtárat, ami kezeli a Solr hívását és bemásolni a megfelelő helyre két konfigurációs állományt. A apache_solr modulban mindez bő lére eresztve, lépésről-lépésre le van írva.

Ha egy kicsit többet szeretnél, akkor a Lucid Imaginations nevű cég, ami a Lucene és Solr kereskedelmi szupportjára jött létre (ahogy az Aquia a Drupaléra), időről-időre kiad egy feltuningolt Solr változatot (ahogy az Aquia is egy feltuningolt Drupalt), amiben telepítő is van + a Solr wikinél egy alaposabb dokumentáció. A neve LucidWorks-for-Solr. Van egy monitoring eszköz is, ha a Solr-t akarod tunningolni: LucidGaze for Solr. Mindezek Lucenere is megvannak és ingyenesek.

Egyébként a Packt is kiadott egy Solr könyvet szeptemberben, és a Manningnál most készül a Solr in Action. A Lucene in Action 2. kiadása pedig heteken belül meg fog jelenni ugyanott - ha a Lucenenel akarsz ismerkedi.

0
0
rh04 képe

Ha egykarakteres keresőszót adok meg, akkor a következőt tapasztalom:

- ha számjegyet adok meg, akkor az egykarakteres szavakra is keres (hibaüzenet nincs), függetlenül attól, hogy mit állítottam be minimális hossznak az indexelendő szavakhoz (pl kereső kifejezés:"1", erre találat az "1-2" és az "1." is, de az "1025" már nem találat). A két vagy több karakterből álló szavakat indexeli a beállítás szerint.

- ha betűt adok meg, akkor az egykarakteres szavakra nem keres (hibaüzenet: "Legalább egy keresett kulcsszót meg kell adni, mely 2 vagy több karakterből áll.")

Drupal 6.15

0
0