Drupál 6.14 probléma IIS alatt

vitamin képe

Szevasztok!

Próbálkozom egy, a vállalati LAN-nak is elemét képező W2K8 Server SP2-re (amelynek Internet kapcsolata van) felimádkozni egy Drupal 6.14-et.

A LAN egyik gépéről, de noname Internet felhasználóként buherálom a http://site.hu/install.php-t. (A szerveren a jogosultságokat korlátlanul tudom állítani, mert itt van mellettem, a szerverszobában.) Mégis valamit rosszul csinálhatok, mert a 3. lépésnél lemered a telepítő, mint kígyó a mongúz előtt.

Eléri az adatbázist, majd kiírja, hogy betöltés, aztán kész és csak áll és csak áll és csak áll.

Mi lehet a hiba? "Valaminek" milyen jogosultságot nem állítottam még be? Vagy más a probléma?

Kérlek szépen segítsetek, ha tudtok.

Kösz.: Vitamin

Drupal verzió: 
nevergone képe

A Drupal működéséhez szükséges feltételek megvannak?
http://drupal.hu/kezikonyv/telepites/rendszer

Apache, MySQL vagy PostgreSQL ...

0
0
vitamin képe

Köszönöm a segítőkészséget. Igen, a feltételek megvannak, azok vizsgálatán túljut a telepítő.
Az MySQL-t is eléri (sőt az adatbázist is, de a táblák létrehozása előtt "ledermed").

Nem ismerem az install.php mechanizmusát, mert nem PHP, hanem ASP.NET és C#.NET alatt fejlesztek, de bizonyos okok miatt (azt mondta a főkököm, hogy belémrúg, ha nem) nagyon tetszik a PHP, ezért majd "ránézek" arra is.

Egyelőre egy speciális közösségi portált és fórumot szeretnék csak tető alá hozni.

A feltételek:

MS Windows Server 2008 SP2 x64; IIS7 x64; MySQL 5.1.40 x64; PHP 5.3 VC9 x86; El is fogadja a telepítő (Ezt a configot használja az egyik kollegám a Stanford-on és neki tökéletesen megy(ő sem PHP programozó, így nem tud segíteni. Annyit írt, hogy neki csont nélkül felment.))

0
0
nevergone képe

Szerintem az IIS-sel lesz a gond, nem véletlenül ajánlják (egyelőre) az Apache-ot.

0
0
vitamin képe

Szerintem meg a jogosultságokkal van a gond, ui. egy anonimous IUSR-ként indítom (ideiglenes teljes jogosultsággal) az install.php-t, ezért külön be kellett állítanom, hogy az adott könyvtárakhoz is teljes jogokkal hozzáférjen az IUSR (névtelen internetfelhasználó). Ezért megy el a telepítés a 3. lépésig.

Mivel nem csak a PHP-hez nem értek, hanem a MySQL-hez sem (MS SQL-t és pgSQL-t használunk), ezért nem tudom, hogyan és hol kell beállítani, hogy az install elindítsa a táblázatkészítő scripteket. (Egy PHP programozó biztosan tudja, melyik program csinálja azt és milyen jogosultságokkal kell rendelkeznie.

Ha ebben tudna valaki segíteni, akkor a problémám megoldódna.

0
0
Nagy Gusztáv képe

Kérlek értsd meg: a Drupal 6-hoz Apache és Mysql ajánlott. Ha nem azon próbálod, ne csodálkozz, ha nem megy.

Ha nem értesz a Drupalhoz, PHP-hez, MySQL-hez, és nincs Apache-od se, akkor én egy szakember személyes felkérését javasolnám, aki már csinált ilyen környezetben Drupal fejlesztést.

Jelen helyzet nem hiszem, hogy könnyen megoldható lenne egy fórumon.

0
0

Nagy Gusztáv

vitamin képe

Köszönöm az ajánlatokat... megoldottam a problémát.
A MySQL 5.1.40 x64-ben fel kellett vennem az IUSR-t All jogokkal rendelkező felhasználónak.
Ettől aztán egy pillanat alatt "meggyógyult".

Szeretném szíves figyelmetekbe ajánlani: az MS az IIS7-hez fejlesztett FastCGI-ben és a PHP fejlesztői a PHP 5.3 VC90-ben már minden olyat "kijavítottak", ami inkompatibilissé tette a Windows alatt fejlesztett és ugyan akkor az Apache alatt hostolt programokat. Ui. a PHP fejlesztések 90-95 %-a eddig is Windows alatt történt, de a hostolásban alig hátszottak közre az IIS szerverek. Most fordult a kocka.

Még egyszer nagyon köszönöm az ötleteléseket, a segítséget...

0
0
Webappz képe

Mivel a Drupal.hu tagjai között elenyésző számban használják az IIS-t, így nem ártott volna, ha belinkelsz egy leírást, ami alapján te beállítottad a WIMP (Windows, IIS, MySQL, PHP) környezeted.

Mivel nem vagyok járatos az IIS-ben, így csak a TE kedvedért kicsit körülnéztem és lám, találtam egy szerintem - nem próbáltam - jó leírást, amit ha végig csináltál volna, akkor nem jött volna elő ez a probléma, vagy egyszerűen mi is könnyebben tudtunk volna segíteni.

A már korábban hivatkozott leírás: Drupal on IIS
Ebben szépen minden linkelve van, hogy mit és hogyan kell beállítani.

0
0

Páldi Zoltán

vitamin képe

Az Interneten rengeteg különféle használható és használhatatlan leírás van.
Azt gondoltam, hogy talán ezen a fórumon van szakértő, aki megspórol nekem egy kis munkát.

Nem így történt, de mint a leírásomból látod nem is volt nagy bravúr "futásképessé tenni" a Drupált az ISS 7 szerveren és PHP 5.3 alatt. (Egyébként a Drupál nagyon jó kis CMS rendszer, s annak "acquia-drupal" változatát nem véletlenül választotta a Fehérház... Javaslom mindenkinek, aki drupálozni szeret(ne) IIS szerveren, azt telepítse az MS oldaláról. Tökéletesen magyarítható a Drupal.hu 6.14 fordítással).

Remélem, hogy ezen a fórumon nem a cseszegtető és a pökhendi stílus a jellemző, azon az alapon, hogy aki régebben van itt az biztosan jobban is tudja. (Mint a mellékelt ábra mutatja is.)

Nem a Wimp-pel telepítettem a környezetet, hanem a saját kútfőmmel, Külön-külön letöltve és beállítva a kellékeket.

Ha valaki (majd) igényli, szívesen leírom a jövőhéten. Addig el leszek buggyanva munkával.

Még egyszer köszi mindent.

0
0
Webappz képe

Azt gondoltam, hogy talán ezen a fórumon van szakértő, aki megspórol nekem egy kis munkát.

Személy szerint nem tudom, hogy van-e IIS specialista a fórumon, de azt tudom, hogy mindezek ellenére én is és Gusztáv is segítő szándékkal írtunk, így ha azelőtt tetted volna fel a kérdésed, mielőtt belekezdtél volna az egész környezet kialakításába, akkor lehet, hogy időt is spóroltál volna.
Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a legkisebb probléma esetén is egyből billentyűzetet kell ragadni és nem keresheted meg rá a megoldást.

Remélem, hogy ezen a fórumon nem a cseszegtető és a pökhendi stílus a jellemző, azon az alapon, hogy aki régebben van itt az biztosan jobban is tudja.

Nem jellemző ránk az általad megjelölt stílus, de a közösség tagjai között - nem feltétlenül attól függően, hogy mióta regisztrált tag - vannak olyanok akik nagyobb respektel bírnak mint a többiek, így az adott hozzászólásoknál - el nem ítélendő módon - ezt is figyelembe szoktuk venni, de ez természetesen senkit nem jogosít fel arra, hogy az általad megjelölt stílusban kommunikáljon. Bocs, ha lemaradt a smile, nem akartam gonoszkodni. :)

Ahogy te is említetted, valóban nem ördöngősség összerakni egy olyan környezetet, amelyen lehet futtatni a Drupalt, de azért az első telepítések alkalmával hasznos lehet, ha van valami telepítési útmútató vagy ajánlás, ami alapján gyorsan és egyszerűen fel lehet telepíteni.

Viszont azt neked is be kell látnod, hogy mi is úgy tudunk neked legjobban segíteni, ha minél több információt megadsz a rendszeredről, illetve azt is leírod, hogy mit és hogyan csináltál.
Az ajánlások és javaslatok nem mind kőbevésett dolgok, de legalább tudsz rájuk hivatkozni és ez alapján mi is könnyebben tudunk segíteni.

Nem a Wimp-pel telepítettem a környezetet, hanem a saját kútfőmmel, Külön-külön letöltve és beállítva a kellékeket.

A WIMP jelen esetben a LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP) analógiája volt részemről, nem pedig egy konkrét alkalmazás, talán helyesebben WIMP stack és LAMP stack.

Ha valaki (majd) igényli, szívesen leírom a jövőhéten.

Természetesen, minden hasznos írást szívesen fogadunk. :)

0
0

Páldi Zoltán

Webappz képe

Az Interneten rengeteg különféle használható és használhatatlan leírás van.
Azt gondoltam, hogy talán ezen a fórumon van szakértő, aki megspórol nekem egy kis munkát.

Közben megtaláltam, hogy a Microsoftnak már van erre egy komplett megoldása: Microsoft Web Platform Installer, amellyel az Acquia Drupal-t lehet telepíteni.

0
0

Páldi Zoltán

Nagy Gusztáv képe

mit is javítottak ki és hol, de a Drupal 6 sok kiegészítő modulja nem fog menni PHP 5.3 alatt.

0
0

Nagy Gusztáv

vitamin képe

Ez tévedés, hiedelmen alapul.

"Sajnos" egyelőre csak ennyi modul van feltelepítve (beillesztve) és tökéletesen mennek is. Az "Acquia" szerint eddig 272 olyan modult illesztettek a Drupalba, amely valami igazán hasznosat csinál. (A gyerekek magamutogató fejlesztései (ez az ő szóhasználatuk) között talán lehet olyan, amely nem megy, de azokat a kormányzati szervek (USA) és a vállalatok biztosan nem használnák.)

Beillesztett moduljaim:

aggregator, block, blog, blogapi, book, color, comment, contact, dblog, filter, forum, help, locale, menu, node, openid, path, php, ping, poll, profile, search, statistics, syslog, system, taxonomy, throttle, tracker, translation, trigger, update, upload, user

Még egy napot rá fogok szánni, hogy kiderítsem a Drupal szerintem nagyon konszolidált és profin megtervezett "lelkivilágát".

Amit nem értesz az a következő: Beállítottam a megfelelő jogosultságokat (magán a szerveren, ui. it van mellettem, nem pedig egy kommerszionális szolgáltatónál) és megy minden mint a katrikacsapás. Ha igényled, ha lesz egy kis időm a jövő héten, leírom.

Szerintem nyissatok egy Win Srv + IIS7 + PHP + Dupal, Acquia-drupal (Misrosoft) "szekciót. (Tekintettel arra, hogy a Microsoft számtalan kódját nyitottá fogja tenni (pl. amiatt, hogy nem tervezi további Windows operációs rendszerek fejlesztését) és az IIS7 sokkal fejlettebb technológia mint az Apache WEB szerver, így lesz rá felhasználói igény. Ugyanakkor a Drupal meg valóban nagyon profi.)

Javaslom töltsd le az MS oldaláról a wpilauncher.exe programot és nézz körül a WebPlatform_Microsoft_PHP site-on.

Barátsággal üdvözöl: Vitamin

0
0
york képe

Csak megjegyzem az Acquia stack is 5.2.9-es php-t szallit, talan nem veletlen.
Hidd el az itt levok nem veletlen hivjak fel a figyelmed az 5.3-as php esetleges veszelyeire.
Az hogy mely modulok erintetek es a fejlesztoik milyenek nem tudom, de azt tudom, hogy sok hasznos modul van a d.o-n.

0
0
nevergone képe

(Tekintettel arra, hogy a Microsoft számtalan kódját nyitottá fogja tenni (pl. amiatt, hogy nem tervezi további Windows operációs rendszerek fejlesztését)

Ne érts félre, de kérlek erősíts meg abban: ezt viccnek írtad.

az IIS7 sokkal fejlettebb technológia mint az Apache WEB szerver

Nem akarok parttalan vitát robbantani, de Netcraft-ot néztél már?

Amúgy ha körülnézel, akkor láthatod majd, hogy elég sok külső modulnak gondja akad a PHP 5.3-mal, és az alaprendszert is csak nemrég készítették fel rá, te pedig az alaprendszer moduljait soroltad fel. Nyilván nem viccből írjuk az ilyesmit, hiszen nekünk mindegy, mivel szívatod magad.

Ui.: Egy kis adalék még a "miért ne használjunk PHP 5.3-at Drupal 6-al" témához: Eltűnt karakterek nyomában

0
0
pp képe

Egyébként ahogy haladunk előre az időben egyre jobban neked lesz igazad, hisz a fejlesztők folyamatosan javítják a különböző contrib modulokat. Maga a Drupal alap rendszer (core) minden modulja működik PHP 5.3-al. Te ezeket soroltad fel, tehát semmi újat nem mondtál. Próbáld meg aboros Galériáját összerakni. Ha az megy akkor sok problémád nem lehet azon a szerveren. http://www.vimeo.com/3418958

pp

0
0
pp képe

Az alap .htaccess fájlban található rewrite rule-ok az apache-hoz vannak igazítva. Nem tudom, hogy IIS alatt mi a helyzet (http://drupal.org/node/3854) csak azt, hogy mind Lighttpd, mind Nginx szerver alatt is van megoldás erre a problémára. Tehát futni fog az, csak a rövid webcímek nem lesznek használhatóak. (pl. az imagecache modul nem fog menni.)

http://drupal.org/node/15365

pp

0
0
Nagy Gusztáv képe

hogy 5.3-as php-d van. Ez se ajánlott a kiegészítő modulok miatt.

0
0

Nagy Gusztáv

Webappz képe

Milyen web szervert használsz (Apache, IIS, Nginx vagy más)?
Beállítottál a web szervernél logolást, mert abból tudnánk meg pontosan, hogy mi okozhatja a hibát?

Update:
Mennyiben befolyásolja a hibát, hogy a W7-es kliensed van?
Milyen böngészőt használsz?

0
0

Páldi Zoltán

vitamin képe

WEB server: IIS7 x64.
Logolás beállítva, problémát nem látok. Az "eseménykezelő" sem mutat hibát.

Update: a W7 kliensnek semmi köze a problémához. Indirekt marketing szempontból szerepel a tárgyban (a kutya meg nem nézi, ha valami újdonság nincs benne).

Böngésző: Firefox 3.5.4 x86 és/vagy IE 8 x86 vagy x64

0
0
pp képe

Update: a W7 kliensnek semmi köze a problémához. Indirekt marketing szempontból szerepel a tárgyban (a kutya meg nem nézi, ha valami újdonság nincs benne).

Ha semmi köze akkor miért szerepel a címben. Kérlek ilyet ne csinálj itt többet.

Köszi.

pp

0
0
Nagy Gusztáv képe

"a kutya meg nem nézi, ha valami újdonság nincs benne"

Ha még nem vetted észre, érdemes megnézned a tracker modul szolgáltatásait:
http://drupal.hu/tracker

Valószínűleg nem én vagyok az egyedüli, aki ez alapján minden (!) itt megjelenő betűt végigolvas. Tényleg.

0
0

Nagy Gusztáv