Acquia Drupal

HAL9000 képe

Re :-)

Szia mindenki! Úgy tűnik sikerült valamennyire telepítenem és magyarítanom az Acquia Drupal-t localhoston (tehát ezt: acquia-drupal-1.2.11.4997.zip, ezzel: hu-6.x-1.0.tar.gz.gz) Biztos nem én vagyok az első aki ilyesmire vetemedett, tehát most segítséget kérek azoktól akik ismerik - én finoman fogalmazva is kezdő vagyok, és olyan kérdések merülnek fel bennem hogy:

- Érdemes nekem ezzel foglalkoznom, vajon tartalmazza a szükséges modulokat vagy inkább építsek fel egy oldalt az alapoktól?
- Létezik magyar fordítás az egészre, vagy esetleg a modulokra külön-külön? Van valamilyen gyűjtőhelye a magyar nyelvű moduloknak?
- Korábban láttam itt egy hsz-ban egy linket, mely egy listára utalt a drupal.org-on. Ott soronként volt népszerűségi sorrendbe állítva az összes modul... most nem találom. A fórumon belül meg tudom nézni korábbi hozzászólásaimat összegyűjtve?
- Milyen modulokra lehet szükségem ha egy egyszerű céges oldalt szeretnék létrehozni 4-15 aloldallal, igényes fotógalériával, mintaszerűen optimalizálva, megtartva (vagy a rendszer lehetőségeit kihasználva megtolva) jelenlegi helyezésem, külső támogató oldal helyett egy belső bloggal?

Előre is köszi :-)

Drupal verzió: 
Fórum: 
Nagy Gusztáv képe

Megjegyzem, itt az a szokás, hogy az egymástól független kérdéseinket külön-külön tesszük fel. Így elég hülyén néz ki ez a számozás:

1. Az a kérdés, hogy csak ezt az oldalt akarod-e összerakni, vagy egyúttal tanulni is? Utóbbi esetben én inkább a jegyzetemet ajánlom, sok kérdésedre választ találhatsz benne.

2. Az alaprendszerre megtaláltad a fordítást, ezen kívül ezt érdemes megnézni:
http://forditas.mindworks.hu/forditas

3. Nem tudom, erre gondoltál-e
A http://drupal.org/project/Modules oldalon jobb oldalt kiválaszthatod: Usage statistics

3. b.
http://drupal.hu/tracker/my-content

4. A jegyzetemben itt is sok mindenre válaszolok. De hogy pl. neked mit jelent az igényes fotógaléria, azt nehéz ám kitalálni. Ugyanígy a helyezés megtartásához sokkal több infó kellene.

0
0

Nagy Gusztáv

aboros képe

pontosítanám a 3.b.

0
0

-
clear: both;

HAL9000 képe

Hát ez kibökte a szemem, azért nem vettem észre :D Még mindig szokatlan ez a fórum, biztosan mert kicsit más mint a többi :-) Bár örömmel látom hogy a használati leírás a regisztrációs oldalon van.
Igyekszem nem bénázni sokat, köszi mégegyszer!

0
0
HAL9000 képe

Először is köszönöm szépen a részletes választ!

A fordításra vonatkozó válaszod kicsit későbbb megvizsgálom, és külön válaszolok. A modulok listájával kapcsolatban nem erre gondoltam. Az általam elmített lista minden modult (emlékeim szerint) egy-egy sorba rendezve, különösebb részletezés nélkül, azaz talán pár szóban jellemezve sorolta népszerűség alapján a kiegészítőket. Itt linkelték valahol a fórumon, talán egy hónapja olvastam...

Saját tartalmaim. Ez az opció az általam kezdeményezett témákat listázza, de voltak korábbi hozzászólásaim más témákra. Ezeket továbbra sem találom. Azért gondoltam hogy szükséges lehet mert tettem fel kérdéseket anno, és válaszokat is kaptam. Most felteszem majd őket megint... hacsak nem találok választ a jegyzeteidben :-) Elég bíztatónak tűnik, jó nagy tartalommal. Neki is kezdek az olvasásnak.

Helyezés megtartása

Most egy sima html oldalam van. Kb 5-6 kulcssóra szálltam versenybe, mind első-második oldalas helyezést eredményezett (a legfontosabb kulcsszóra természetesen stabil első hely). Egyelőre a linképítés hozott eredményt, illetve újabban a releváns tartalom bővítése. Releváns tartalommal bíró utualó weboldalak hiányában (a katalógusokat nem nevezném ilyennek) arra gondoltlam hogy blogszerű, vagy blogot tartalmazó (esetleg külső bloggal támogatott), rendszeresen bővített weboldlalt csinálok, mely tetszik majd a Google-nak. Ehhez jól átgondolt belső linkrendszerre van szükség, és a tartalom optimális felépítésére. Annyit tudok hogy modulokkal segíthető a drupal annak érdekében hogy kódok bogarászása nélkül keresőbarát formában publikáljam, és feljesszem.

Az eredeti kérdésem az Acquia Drupal-ra mint előre elkészített rendszerre, alkalmasságára, moduljaira, megbízhatóságára vonatkozik. Igyekszem lehetőség szerint más kárából és tapasztalataiból tanulva kikerülni a buktatókat, ezügyben kérnék további hozzászólásokat előre is megköszönve!

A fotóalbumra vonatkozva: A legnépszerűbb modulokkal valószínűleg teljesíthetőek az igényeim, a fent elmített lista hasznos lenne (mert jobban átlátható egyben).

0
0
aboros képe

0
0

-
clear: both;

HAL9000 képe

Thank You! , erre gondoltam! ;-) (bár a céloldalt fogalmam sincs milyen útvonalon érted el)

0
0
aboros képe

beírtam azt oda és arra kattintottam, erre megjelent az amit kerestem. micsoda bámulatos ez a huszonegyedik század, nemde? ;)

0
0

-
clear: both;

HAL9000 képe

Közben rájöttem hogy kell modulokat fordítani, sőt arra is hogy hogy kell beszerezni a szükséges fileokat.

Köszi mindkettőtöknek!

0
0
Pasqualle képe

az Acquia Drupal egy teljesen normal Drupal 6-os verzio amihez hozzacsomagoltak nehany alapveto modult. Ezert nem meglepo, hogy jo hozza a Drupalhoz keszult magyar forditas. Azoknak nagyon jo akik most kezdenek ismerkedni a Drupallal es gyorsan latni akarjak a lehetosegeket, mivel modulok nelkul nem igazan Drupal a Drupal..

Egy masik elonye, hogy par hozzaerto programozo meg egyszer atnezi a csomagba kerulo modulokat, es nem mindig a modulok hivatalos verzioja kerul a csomagba. Ha egy uj verzio nem megbizhato azt vagy nem cserelik be vagy rogton javitanak is benne. Szoval ez egy plusz garancia ezekre a modulokra, ami eleg nagy elony a Drupal modulok nagy szamat es minoseget nezve..

0
0
HAL9000 képe

Egyszerűen látnom kell hogyan épül fel az oldalam, nem tudom kihagyni :-) És az az érzésem hogy nagyon kevés modullal megúszom majd a dolgot. Remélem nagy része magyar lesz.

0
0
csilla képe

sziasztok!

mivel találtam ezt a threadet nem kezdek újat, mert hasonló kérdésem van
sajna a link amit irtatok már nem él :(
szóval a kérdés, hogy hogy tudom "kicserélni" a komplett acquia drupal package-ban a core drupal részt magyarra, bocs ha nagyon butának tűnök, igérem ha küldtök dokumentációt elolvasom :)
az a baj, hogy ott már eleve telepitve van angolul, és ha csak simát lecserélem a magyar verzióra a "belsejét" az nyilván nem működik

azzal nincs gond, hogy wamp szerver alatt telepitem a magyar drupalt, + rápakolom a modulokat, csak gondoltam otthoni localhostos gyakorolgatáshoz egyszerűbb az acquia csomagot használni, mert 2 kattra ott a terüljasztalkám, webszerver meg ami kell :)

0
0
york képe

Uj kerdes uj tema :).
localize.drupal.org-rol toltsd le a drupal forditasat egy allomanyba es importald be.

0
0
csilla képe

kezdeti botladozások :)
köszönöm, megpróbálkozom vele!
ami itt szerepel a drupal hu-n forditás az is ugyanaz nem?

0
0
york képe

Szerintem nem.

0
0
Pasqualle képe

a localize.drupal.org-rol a legfrissebb, legjobb forditast tudod letolteni, de ami itt letoltheto forditas az is eleg hasonlo (de ez csak az alap Drupal forditas)..
az Acquia Drupal kiegeszito modulokat is tartalmaz, azokhoz a forditast kulon le kell tolteni a l.d.o-rol.

ha jo konyvtarakba helyezted a forditast akkor http://drupal.org/project/l10n_client modullal az osszeset be tudod importalni egyszerre
admin/build/translate/import/package

itt egy pelda hogyan kell egy modul forditast letolteni es importalni:
http://drupal.hu/kezikonyv/tippektrukkok/calendar-modul-listazas-az-esem...

itt pedig a forditoi fajlokrol es konyvtarakrol bovebb info:
http://drupal.hu/forum/po-fajlok#comment-37638

0
0
csilla képe

köszönöm szépen a részletes választ, amint lesz kis időm alaposan kiokitom magam a linkek alapján, remélem utána már menni fog :)

0
0