D10 regisztrált felhasználók jogosultságainak problémája

Joee képe

Állítok össze egy Drupal 10 oldalt. Van egy admin, egy content editor és két azonosított felhasználó felhasználóm. Ha az azonosított felhasználók belépnek az oldalra akkor a fejlécen és egy általam készített menün kívül semmit nem látnak. Még a saját fiókjukat sem. A címlap nézethez adtam blokkokat, responsive grid formátummal. A gridekben 3 mező van. Egy kép-mező, és két szöveges mező. Ezeket nem látja a regisztrált és belépett user, de a Content editor és az Admin, valamint a nem regisztrált user látja. Ha regisztrált és belépett userként egyik cikk címét beírom kézzel a linkbe akkor a cikket látja. Ha a saját adatait akarja megnézni "/user" azt már nem látja, ahogy a főoldalt sem. A jogosultságokat végignéztem többször és minden rendben. A blokkelrendezésben próbáltam a blokkokat áthelyezni a tartalom régiókból másikakba, de akkor sem látja a belépett user. Próbálkoztam azzal, hogy a blokkban minden jogosultságot bepipáltam, de az sem segített. Hogy lehet, hogy egy regisztrált és belépett usernek kevesebb joga van mint egy nem regisztráltnak?

Taxonomy upgrade extras: 
Drupal verzió: 
Joee képe

A megoldás az lett, hogy a jogosultságok oldalon meg kellett adni az engedélyt az "Azonosított felhasználó"-nak a "Szövegkörnyezeti hivatkozások használata"-hoz.
Utána már lát mindent az Azonosított felhasználó és hozzá is fér mindenhez amihez neki kell. Ugyan nem értem az okát, de legyen így!
Azért érdekelne, ha az Azonosított felhasználónak meg kell adni ehhez az engedélyt csupán azért, hogy láthassa az oldalt akkor a Névtelen felhasználónak miért nem kell ugyanez az engedély? Az ismeretlen, névtele felhasználónak több joga van mint az azonosítottnak??? Ez valami újabb bug lehet vagy mi lehet a magyarázata?

0
0
dongodani képe

Bug lesz, vagy az adatbázis telepítés nem lett hibátlan. Egy új telepítéssel ellenőrizhető hogy így kell e működnie alapból...

Valamiért nem kívánom ezt a 10-est. A 9-es még hagyján.
Nem is értem miért pörgetik ezeket a verziókat ilyen ész nélkül...
Az előző még ki se forrta magát , erre már itt a következő fő verzió... 8,9,10,11...
Biztosan van egy szűk csoport akinek ez az érdekében áll, de rajtuk kívül senki másnak nem jó. A modul fejlesztőknek és az architekteknek nagyon gáz így ez az egész. Mintha csak direkt akarnák elásni a Drupalt...

2
0
Joee képe

Jó ötlet volt a próba az új telepítéssel. Köszönöm! Kipróbáltam egy frissen telepített D10-en és ott nem jött elő a hiba. Azért aggasztó, hogy ilyen hibák bármikor előjöhetnek a további fejlesztéseknél akkor is ha úgy érzed, hogy nem követtél el semmi hibát és mindent jól csináltál és nem tudod a valódi okát. Úgy lehetne biztosra menni, hogy módosítok valamit az oldalon és utána ellenőrizzek le minden funkciót, nem történt-e valamilyen hiba és minden úgy működik-e, ahogy kell? Így nagyon hosszú ideig tart a a fejlesztés. Főleg ha vissza kell állni korábbi állapotokra, mert valami nem úgy működik, ahogy kell. Az is fennáll, hogy olyan hiba keletkezik amit nem veszek észre csak később és rengeteg munka kárba veszik. Arra sincs semmi garancia ha a mostani friss telepítéses próbát tovább folytatom abba az irányba, ahogy az előző verziót, nem áll-e elő ugyanez a hiba?
Valakinek van esetleg valami jó ötlete, tanácsa arra, hogy legközelebb ne vagy kisebb eséllyel futhassak (esetleg mások) bele ilyen hibákba?

0
0
dongodani képe

Nem muszáj beleugrani a legújabb verziókba. Kipróbált modulokat érdemes használni. Gyakran kell ellenőrizni a funkciókat, hogy még idejekorán vissza lehessen lépni. Gyakran kell adatbázist menteni és lehetőleg csak óvatosan frissítgetni a modulokat... Csináltam pár komplex fejlesztést és ha elég gondosan jár el az embert, akkor stabil lesz minden. A könnyelmű hozzáálás viszont meg tudja bosszulni magát...

Sajnos az ilyen mértékű rugalmasságnak törvényszerűen ez az ára, hogy a hiba lehetőségek is látens módon ott lehetnek a háttérben amikor nem figyel az ember. Jól jönne pl. egy MI modul, ami pont erre kihegyezve figyelne a háttérben és észre venné, ha valahol integritási gond jelentkezik...

1
0
Joee képe

Szerencsére volt egy nem túl sok módosítással azelőtti mentésem, amit elő tudtam venni. Munkám így is veszett oda, de legalább nem elölről kell kezdeni mindent. Ezen túl gyakrabban fogok menteni.
D8-am volt korábban, de azt kilőtték a támogatottak sorából. Úgy tudom, valami helyrehozhatatlan hiba miatt. Gondoltam váltok a D10-re. Korábban már találtam a D10-ben egy bugot, ami tényleg az mert több telepítésben is előjött. Közzé is tettem itt. Végül is el lehet kerülni, csak egy beállítást el kell kerülni!

0
0
Nagy Gusztáv képe

Maximálisan egyetértek. Mindenhol azt látom, hogy a Drupal 8 óta töredékére esett a Drupallal foglalkozók száma. Én se vagyok hajlandó 7-esnél újabb verziót használni, akármennyi ellenérvet kapok is.
Egy szép évtized volt, amíg Drupaloztam, de ez az irányváltás óriási öngól lett.

0
0

Nagy Gusztáv