Drupal9 / Wordpress

Anonymous képe

Nyilván sokan nekem fognak esni, de nem baj.

Átálltam 7-esről egy ideje 9-esre. De csalódott vagyok.

Még mindig rengeteg modul nincs végleges változatban a 9-eshez.

Egyre több munkával jár a telepítés, frissítés, kivéve persze, ha valakinek van parancssori hozzáférése (composer, drush), de sima tárhely esetén nincs, VPS meg szintén nagyobb tudást és munkát igényel.

Ami régen jó volt, most sok hibás: jó példa erre a Backup & Migrate modul, ami amellett, hogy eltüntette az igen hasznos Megjegyzés lehetőséget (azaz, ahol leírtuk, hogy mit tartalmaz a mentés), számos szolgáltatása nincs meg, nem lehet jól beállítani és hibajelzést ad a teljes mentéskor.

Aztán, kivettek egy csomó mindent, pl. ‎jQuery, mert, hogy elavult, és vagy telepítjük kerülőúton, ismét sok munkával (de akkor nem mindegy, hogy benne van, vagy nincs???), utánajárással, vagy kereshetünk szintén hosszadalmasan alternatívát, ahogy ezt pl. a Better Exposed Filters modulnál javasolják is.
Azaz nem várják meg, hogy legyen biztos alternatíva, hanem rengeteg dolognál, a hosszabb távú megfelelőségre fogva vágják az ágat magu(n)k alatt.

És ami vicc: nem gondoltam volna, hogy a Drupal 9 magja sem képes magát frissíteni. Mármint kattintásra, mint a Wordpress, nem parancssori varázslásokkal.

Mivel nincs parancssori hozzáférésem, le kell törölnöm a Core, Vendor mappákat és a gyökér tartalmát (és elég gyakran jönnek frissítések), majd visszamásolni. Most komolyan, ezt nem lehet kattintásra automatizálni? Nevetséges. Nyilván ezt csinálja a composer.

A CMS-ek közül 4% körül van a Drupal, nem, hogy emelkedne a régi 10 körülre, hanem lassan el is tűnik, komoly cégek is váltottak. A Wordpress 50-60%-os részesedéssel bír.

Lehet, hogy nem olyan profi CMS, de könnyű használni, nem kíván kézi telepítéseket, magától (!) frissíti magát, stb.

Sajnos, amit itt is tapasztaltam régen, aki jobban ért a Drupalhoz, az lenézi, megveti a kevésbé hozzáértőket.

A végeredmény, hogy jelentéktelenné válik ez a rendszer, pedig valamiért jobban szerettem, mint a Joomla-t és a Wordpress-t, mert úgy éreztem, hogy a legprofibb rendszert használom és elhivatottságot éreztem, hogy jól értsek hozzá.

De mostanra elegem lett, megnézem alaposan, mit tud a Wordpress és ha tud mindent, ami nekem kell, akkor kiszállok a Drupla-ból. És a részesedést látva igen sokan vagyunk ezzel így.

4%-os részesedés. Igazság szerint ennyit is elég lett volna érvként leírnom!

Drupal verzió: 
Balu Ertl képe

Szia, nekem nem világos, hogy mi a kérdés, amire választ szeretnél kapni?

0
0
Drufan képe

Az a kérdés, hogy ha a fenti állításaim nem tévesek, akkor miért ez a helyzet a Drupal-lal?

0
0
dongodani képe

Azért az 1klikkes frissítésekkel nem árt óvatosan bánni, mert könnyen befigyelhet utána a Nagy Fehér Halál és a rendkívül informatív "Unexpected error...". Szerintem ez is benne van abban, hogy ódzkodnak a nem lementett környezetben történő frissítés bevezetésétől. Túl sokminden függvénye egy számtalan összehangolt, csillió fejlesztési állapotban telepített modulból álló, sőt, különféle php verziókon futó rendszereknek stabilitása ahhoz, hogy előzetes alapos ellenőrzés nélkül komolyabb frissítésekkel bárki csak egy klikkel taccsra vághassa az egészet. Még mindig jobb ha nem a legfrissebb állapotban de rendben működnek az oldalak, vállalati, kormányzati, egyetemi rendszerek, mintha szakmányban halnának le. Ez utóbbi lenne az igazi PR katasztrófa a Drupal-nak.
Nekem utoljára a szép zöld, tesztelt Ludwig modul teljesen hazavágta a D9 alatt a DB-t. Szerencse hogy csak egy pár napos munkám bànta amit mentésből vissza tudtam hozni...

0
0
Nagy Gusztáv képe

Közel tíz évig voltam Drupal (5-6-7) felhalsználó (több, mint 100 megvalósult projekt), de a Drupal 8 óta óriásit csalódtam a "fejlődés" irányában. 5-6 nekifutás után egy azaz egy olyan oldalt sikerült összekalapálnom Drupal 8 alatt, amelyik egyáltalán elindul, csinál bármit is. De már egy szimpla kép mezőt se tudok megcsinálni vele, 500-as errort dob egy sima kép mezőre. Semmi kiegészítő modul, csak alaprendszer!
Nem bírom felfogni, mire volt jó ez az irányváltás, amivel a fejlesztői és felhasználói bázis nagy részét elvesztették. Tényleg nem értem.

17 éve regisztráltam itt. Sok évig admin voltam ezen az oldalon. Most havonta nézek el erre, de 1 hónap alatt nincs akkora aktivitás, mint 10 éve egy nap alatt. Sajnálom, hogy így tönkrevágtak egy jól működő közösséget is.

0
-2

Nagy Gusztáv

dongodani képe

Ott inkább a tárhely beállítások körül lehet valami gubanc. D8 és D9 alatt is sokat dolgozom képekkel is , de nàlam semmiféle képkezelési probléma nem jött még elő. Sok telepített modul mellett sem...
Való igaz, át kell szokni, de utána már szabad a pálya. Frankó, atomstabil és gyors rendszereket lehet D8/D9 alatt összehozni.
Való igaz, a korábbi jól ismert modulok helyett újabbak jönnek, de már most is elég jó a kínálat. A Commerce 2 is sokkal szimpatikusabb mint az alapvàltozat a Rules ámokfutásával...
Normál honlapokhoz is szuper platform, de igazi elemében az online alkalmazások és a közönségi platformok fejlesztésénél van. Normál weblapokban úgysem "utazom", ezért a Wordpress "egyszerűsége" nekem nem hiányzik.
Lehet hogy meglepő, de nekem a D8-tól vâlt igazán kedvencemmé a Drupal, holott a D6 óta fejlesztek rendszereket.
A professzionalizálódás nyilván elriasztja a kevésbé kitartó versenyzőket. Gondolom ennek is betudható a mérsékelt itteni aktivitás. A romantikus idők véget értek...

2
-1
Drufan képe

Örülök ennek a hozzászólásnak, mert már kezdtem azt hinni, hogy én vagyok a buta, a kekec. Most épp a Rules-on bosszankodom, annyira lebutított lett ez is, mint sok más modul. Nem lehet több eseményt egyszerre megadni, hanem mindegyikhez külön kell csinálni, és az adatkereső sem jó.

Rules alternatíva?

Te még könyvet is adtál ki a 7-esről, tehát ha te ezt mondod, akkor így is van.

És, mi a javaslatod? Maradni 7-esben?

Wordpress?

Volt egy elágazása a 7-esnek, nem jut eszembe a neve, az még él?

0
-1
Nagy Gusztáv képe

És, mi a javaslatod? Maradni 7-esben?

Javaslatom nincs, csak történetem. Én elhagytam ezt a hajót. 5+ éve nem csinálok új honlapot, a régiek folyamatosan halnak ki. Én meg váltottam Java fejlesztésre.

0
0

Nagy Gusztáv

nevergone képe

Sziasztok!

Lett egy kis időm, így reagálok itt pár dologra. Eljáróban fontos megjegyezni, hogy ez a topic számtalan téves, pontatlan vagy simán félrevezető állítást tartalmaz, ezeket nem is cáfolom egyenként, csak néhányat emelek ki:

kivettek egy csomó mindent, pl. jQuery, mert, hogy elavult

Ez nem igaz. Vagyis nem így. Egyrészt a JQuery-t annyira nem vették ki, hogy még a 9.4.x is tartalmazza, tessék: https://git.drupalcode.org/project/drupal/-/tree/9.4.x/core/assets/vendo...
Másrészt pedig, ha valaki vádaskodás és fröcskölődés nélkül utána néz, akkor tudja, hogy a jQuery addig volt igazán fontos és hasznos, amíg a natív (un. vanilla) Javascript a böngészőkben keveset tudott és sok böngésző-jellemző problémával kellett küzdeni, lásd IE 6 és társai.
Mióta már a böngészők is egységesen támogatják szinte az összes Javascript-specifikus dolgot (hiszen érdemben három böngészőmotorról van szó: Gecko -> Firefox, Webkit -> Apple Safari, Blink -> Google Chrome, MS Edge -> Webkit/Blink, ráadásul az utolsó három böngésző-motorilag nagyrészt egy tőről fakad), azóta olyannyira nincs szükség a jQuery-re, hogy külön össze van szedve, hogy a régi jQuery-s kódot hogyan kell átírni natív Javascriptre: https://youmightnotneedjquery.com/
Szóval bár a többi, jQuery-re épülő kiegészítés miatt megtartották, de ha kivennék, az se lenne nagy baj.

Most épp a Rules-on bosszankodom, annyira lebutított lett ez is, mint sok más modul. Nem lehet több eseményt egyszerre megadni, hanem mindegyikhez külön kell csinálni, és az adatkereső sem jó.

Ami régen jó volt, most sok hibás: jó példa erre a Backup & Migrate modul

kereshetünk szintén hosszadalmasan alternatívát, ahogy ezt pl. a Better Exposed Filters modulnál javasolják is

Nem igazán értem, hogy ezek hogyan jönnek ide. Ezek mindegyike mások által fejlesztett külső modul, ezektől a Drupal sem jobb, sem rosszabb. Te is készíthetsz ilyen modulokat, aztán a felhasználók eldöntik, mennyire akarják használni. Ezek függetlenek a Drupaltól, olyan, mintha egy autógyártón kérnéd számon, hogy miért nem gyártanak hozzá autóillatosítót.

Még mindig rengeteg modul nincs végleges változatban a 9-eshez.

Így van. A legtöbb modult a felhasználók szabadidejükben ingyen, kvázi hobbiként fejlesztik és portolják. Nekem is van olyan külső modulom, ami azóta is Drupal 7 szinten áll, mert még a közelébe se jutottam el semmilyen portolásnak. Viszont ezeknek az embereknek (és nekem is) véges az erre fordítható időm. Ha neked ez nem megfelelő, akkor neked is hozzá kell járulnod a fejlesztéshez konkrét kóddal, hibajegyekkel és másféle támogatással. Fura lesz ezt kimondani, de te a jelenlegi rendszernek inkább élősködője vagy, aki számonkér és követel (most azonnal rögtön, hogyhogy nincs még portolva???), miközben semmilyen konkrét dolgot nem tesz a fejlesztésekért. Csak kivesz a cseresznyéstálból, de sose tesz bele. Ha annyira fontos neked a Drupal, akkor meg kellene keresned, hogy a szabadidődben te is hogyan tudsz bekapcsolódni a fejlesztésbe és munkáddal (ami ingyen munka, hiszen a szabadidődben csinálod, mint a többiek) hogyan tudod építeni a közösséget.

És ami vicc: nem gondoltam volna, hogy a Drupal 9 magja sem képes magát frissíteni. Mármint kattintásra, mint a Wordpress, nem parancssori varázslásokkal.

Egyrészt remélhetőleg a Drupal 10-be ez is megérkezik: https://www.drupal.org/project/automatic_updates Másrészt pedig ez annyira nem egyértelmű és akkora biztonsági rizikó, hogy ahol lehet, ott kerülendő is. Plusz annyira nem is fontos, milyen ahogy tűnik, erről majd később.

Egyre több munkával jár a telepítés, frissítés, kivéve persze, ha valakinek van parancssori hozzáférése (composer, drush), de sima tárhely esetén nincs, VPS meg szintén nagyobb tudást és munkát igényel.

A Drupal 8.0.0 óta használ Composert. Wordpresst is lehet Composerrel használni, de nem ajánlott. Viszont az érdemes tudni, hogy a PHP alapú webfejlesztői világban a Composer használata de-facto szabvány, mint mondjuk a ZIP vagy az MP3 a felhasználóknak. Szóval nem az a fura, ha egy projekt Composert használ, hanem az a fura, ha nem.

A CMS-ek közül 4% körül van a Drupal, nem, hogy emelkedne a régi 10 körülre, hanem lassan el is tűnik, komoly cégek is váltottak. A Wordpress 50-60%-os részesedéssel bír.

A Wordpress mindig nagyobb elterjedtséggel bírt, ez nem titok. A Wordpressben könnyen és gyorsan lehet haladni, amíg nem érdekel, hogy „mi van a motorháztető alatt” és elég annyi, hogy működik. Vagy amíg nem futsz bele egy fizetős pluginba, netán biztonságilag lyukas kiterjesztésbe. Vagy olyanokba, amelyek nem tudnak egymással együtt működni.
Mindazonáltal a fenti szám csalóka, ugyanis nem tudni pontosan, hogy mit mér. A telepítéseket? Vagy az adott CMS-t használó weboldalakat? Ha ez utóbbi, akkor máris használhatatlan érték. Ugyanis jelenleg pár pattintással készíthetsz egy weboldalt a wordpress.com-on (vagy bármely más, hasonló szolgáltatónál), de ezeket hiába számolod külön oldalként, ha csupán egyetlen telepítés. Sok helyen adnak előre telepítetten Wordpresst, ami felhasználóként könnyebség, de nem lehet a konkrét telepítések közé számolni-

Mivel nincs parancssori hozzáférésem, le kell törölnöm a Core, Vendor mappákat és a gyökér tartalmát (és elég gyakran jönnek frissítések), majd visszamásolni.

Akkor neked a Wordpress kell. A Drupal nem ezen a pályán játszik, mondjuk a problémát onnan nem értem, hogy akár már havi párszáz forintért hozzádvágnak egy VPS-t a szolgáltatók. Igen, parancssori hozzáféréssel. De ha probléma a composert (vagy bármi mást) futtathatod a saját gépeden is (én is ott futtatom a fejlesztéshez) és elég csak az eredményt felmásolnod. Csak ahhoz először bele kellene tenni az időt, megismerni és használni ezeket az eszközöket.

Közel tíz évig voltam Drupal (5-6-7) felhalsználó (több, mint 100 megvalósult projekt), de a Drupal 8 óta óriásit csalódtam a "fejlődés" irányában. 5-6 nekifutás után egy azaz egy olyan oldalt sikerült összekalapálnom Drupal 8 alatt, amelyik egyáltalán elindul, csinál bármit is. De már egy szimpla kép mezőt se tudok megcsinálni vele, 500-as errort dob egy sima kép mezőre. Semmi kiegészítő modul, csak alaprendszer!

Nagyon tisztelem Gusztáv munkásságát, de ez a hozzászólás elég gáz. Mármint ha azt mondjuk, hogy egy sima képmezőre 500-as hibát dob, az olyan, mintha annyit mondanánk, hogy az autónknak az a baja, hogy nem megy. Egyrészt ez simán lehet tárhely, vagy egy nem teljesült rendszerkövetelmény hibája, másrészt pedig ilyenkor mindig belekerül a webszerver naplójába a konkrét hiba oka, amivel el lehet kezdeni a munkát. A Drupal 8-9 köszöni szépen, jól van, nagy terhelésű oldalak is használják (pl idehaza a hup.hu) és több olyan technikai dolgot is támogat, amit Drupal 7 alatt nem, vagy csak nehezen lehetett megvalósítani.

17 éve regisztráltam itt. Sok évig admin voltam ezen az oldalon. Most havonta nézek el erre, de 1 hónap alatt nincs akkora aktivitás, mint 10 éve egy nap alatt. Sajnálom, hogy így tönkrevágtak egy jól működő közösséget is.

17 évvel ezelőtt még mindenki fiatal volt végtelen szabadidővel. Azóta mindenkinek munkahelye, családja lett, vagy csak egyszerűen másra szánja a szabadidejét. A közösség nem tűnt el, csak átköltözött a Slackre, ami mégis egy realtime platform, sehol sem igazan divat már „fórumozgatni”. Ez van, erre halad a világ. Persze kisebb lett a hazai közösség is, mert már szükség sincs annyira rá, szerencsére sokkal több az angolul elboldogulók száma, így a drupal.org is segítség már nekik. Pl. én is csak ritkán járok már erre, mert azt a kevés, Drupal közösségre fordítható időmet inkább a modulok fejlesztésére fordítom fórumozgatás helyett.
Plusz a világ is megváltozott. 17 évvel ezelőtt a webes, PHP fejlesztések izgalmas dolgok voltak, amiket fiatalok végeztek a szabadidejükben. Azóta viszont megjelentek más, sokkal izgalmasabb eszközök (okostelefonok, VR-szemüvegek és a többiek), így webre fejleszteni PHP-ban már nem olyan menő. Plusz maga a webes fejlesztés is megváltozott, sok izgalmas új programozási eszköz jelent meg (pl. Rust, Go, NodeJS), így semmi kivetnivaló sincs abban, ha valaki már nem a PHP alapú webes fejlesztésben találja meg önmagát.

Volt egy elágazása a 7-esnek, nem jut eszembe a neve, az még él?

Backdrop CMS-nek hívják, de nem túl elterjedt. Ugyanis a Drupal 7 egyik ereje egyrészt a gyengesége is. Kevés külső, mások által használt programozói komponenst használt, a legtöbb dolgot elkészítette saját maga, mondhatni újra feltalálta a meleg vizet. Így nem kellett a composer, viszont külső fejlesztőktől nem lehet elvárni, hogy megtanulják használni a Drupal saját megoldásait (lásd pl. phptemplate vs. twig). Ezért ilyen szempontból a Drupal 7 elég tökéletes, másrészt pedig egy technológiai zsákutca. Sajnos ezt megörökölte a Backdrop is a kompatibilítás miatt.

A végeredmény, hogy jelentéktelenné válik ez a rendszer

Nem bírom felfogni, mire volt jó ez az irányváltás, amivel a fejlesztői és felhasználói bázis nagy részét elvesztették.

Nem igazán veszítették el, csak más a célközönség. A Drupal (helyesen) a nagyvállalati irányba mozdult. Ilyen szempontból mondhatom pl. a CMI vagy a migrációs rendszerét, amihez hasonlót tudtommal a Wordpress nem tartalmaz, legalábbis az alaprendszer. Rájöttek, hogy az nem viszi előre sem a közösséget, sem a Drupal fejlődését, hogy „Pistike” feltelepíti a megosztott tárhelyére a Drupalt a havi tizes látogatottságú weblapjának, aztán közreműködés és megoldás-keresés helyett magában bosszankodik, ha valami nem úgy működik, ahogy ő szeretné. A Drupal fejlődése a (nagy)vállalati környezetben van, ahol van szándék, tudás és pénzügyi tőke a Drupal fejlesztésére is. Bárki használhatja továbbra is a Drupalt a saját személyes weboldalához, de már nem ezeknek a kicsi weboldalaknak a kiszolgálása a cél. Ez az irányváltás még csak nem is titkolt, Dries is beszélt róla az egyik konferencia nyitásánál.
A vállalati környezetben az automatikus frissítés hiánya sem probléma, mert minden kódból és kód által megy ki, tesztelést követően. Ki engedhetné meg, azt a kockázatot, hogy egy webről automatikusan frissített rendszer a frissítés után „eltörik”, nem lehet hozzáférni és még a visszaállítás is nehézkes?

Végezetül három gondolat:
1.) A wordpressben amikor bevezették a Gutenberg editort, kb. olyan szinten eltört mindent a közösségben, mint itt a Drupal 8. Szóval lehet, hogy elsőre nem tűnik fel, de a Wordpress környékén is vannak problémák bőségesen.

2.) A webes fejlesztésben (is) egyre inkább előtérbe kerül a low code/no code szemléletmód, ez pedig a jelenlegi úton haladva a Drupal újbóli előretörését hozhatja el.

3.) Ha nem tetszik, amit tapasztalsz, akkor válassz mást. Vagy keresd meg, hogyan teheted jobbá a rendszert és tedd bele az idődet és erőforrásaidat, ahogy mások is. A Drupal attól nem lesz sem több, sem kevesebb, ha olyan valaki nem használja, aki amúgy sem ad vissza semmit a közösségnek.

6
-2
pp képe

Lehet régen minden nem volt jobb, de azért az ilyen személyeskedő megjegyzéseket tartalmazó hozzászólásokat elrejtettük és megkértük az íróját, hogy írja át és törölje belőle a személyeskedő kijelentéseit. Talán ezért is érezted úgy mint a drupal.hu egyik adminisztrátora(!!!), hogy "Fura lesz kimondani"

Sok igazságod van, de számos kijelentésed mellet nem tudok elmenni szó nélkül.

Azt írod:

A közösség nem tűnt el, csak átköltözött a Slackre, ami mégis egy realtime platform, sehol sem igazan divat már „fórumozgatni”. Ez van, erre halad a világ.

Több ezer aktív felhasználója van/volt a drupal.hu-nak, akik közül rendszeresen 2-300 el is jött egy-egy Drupal Hétvégére. A slacken most 117-en vannak.

Ezt a közösség eltűnésének érzékelni szerintem nem ördögtől való. (fun fact: 10 éve pont ugyan ezt mondtad csak az IRC-vel és a fórummal kapcsolatban. LOL azóta mindenki IRCzik csak... ja nem)

Többek között a Rules modul kapcsán írod:

Ezek függetlenek a Drupaltól, olyan, mintha egy autógyártón kérnéd számon, hogy miért nem gyártanak hozzá autóillatosítót.

Az, hogy a Rules(UI) modulnak nincs stabil kiadása 5 évvel a D8 megjelenése után, szintén egy olyan tény, amit kár tagadni. Van egy feszülő ellentét a fejlesztők és a sitebuilderek között a témában, aminek a tagadása szinten nem korrekt.

Mint ahogyan azt a tényt se negligálhatjuk, hogy a sitebuilderek, akik mindenfajta programozói tudás nélkül raktak össze oldlakat, ott lettek hagyva az út szélén.

Erre azt mondani, hogy fejlesszél, picit kontraproduktívnak tűnik nekem és úgy érzem nem mozdítja elő a diskurzust a témában.

Mint ahogyan a "szabadidejükbeningyen" sem fejti ki az igazság minden egyes kis szeletét. Legalább is a Rules modul maintainereit elnézve nekem nem az a kép rajzolódik ki mintha lelkes amatőrök a szabadidejükben ingyen fejlesztenének.

No és ez a megállapításod szöges ellentétben van azzal a későbbivel, hogy

A Drupal (helyesen) a nagyvállalati irányba mozdult

.

Az irányt nem vitatom, de az én OS filozófiámba nem illik bele az amikor azt írod:

Rájöttek, hogy az nem viszi előre sem a közösséget, sem a Drupal fejlődését, hogy „Pistike” feltelepíti a megosztott tárhelyére a Drupalt a havi tizes látogatottságú weblapjának

Hisz nagyrészt a Pistikéknek köszönhető, hogy oda eljuthatott a Drupal ahol van/volt. Mert hiába csinálod meg a világ legjobb rendszerét, ha rajtad kívül senki nem használja.

Pont ezért van az, hogy nem tartom és soha nem is tartottam korrektnek ilyen hangnemben beszélni azokról az emberekről, aki a drupal.hu közösség nagy többségét adták.

4
0
pp képe

FYI: Kivettem magam az adminisztrátorok közül.

0
0
nevergone képe

Valóban a kicsiktől indult a Drupal, mint a legtöbb webes környezet. De már nem arra tart, nem az a célközönsége. Ettől függetlenül lehet használni kicsi oldalakhoz, de ne legyen meglepetés, ha az ember nem azt kapja, amire számított.

A hazai közösség pedig kb. mindenhol csökken. Munka miatt tudom, hogy a hazai Wordpress és Joomla közösség is erősen lecsökkent. Általánosságban elmondható, hogy a nemzeti közösségek általában csökkennek.

A Rules-es reagálásnak pedig az volt a lényege, hogy egy közösségi smink vagy modul minőségét és használhatóságát felesleges összevetni a Drupal kódjával. Ha egy közösségi kiegészítő kódja rossz, az alapvetően a kiegészítőről szól és nem a Drupal alaprendszerről.
A Rules-es történetet én is ismerem és azt is, hogy maga a Rules modul értelme is eléggé vitatéma.

A hozzászólásom stílusa valóban hagy kívánnivalót maga után, bár maga az egész téma is.

0
0
Drufan képe

Köszönöm, hogy megvédtél minket István, bár nem akartam reagálni nevergone személyeskedésére, ő mindig is ilyen volt és már vagyok olyan bölcs, hogy nem fárasztom magam rosszindulatú emberekkel, amíg olyan szintre nem jut a dolog, élőben, hogy ütni kell...

Sajnos nem tudok eléggé angolul és nem tudok php-ban (sem) programozni. Gyenge angol tudással próbáltam pár hibát jelezni a megfelelő helyen korábban, ennyit tudtam, illetve itt, amikor olyan kérdés volt, amire már én is tudtam a választ, akkor segítettem.

És csak akkor írtam ide kérdést, ha már napok óta sehogy se tudtam megoldást találni valamire, amiről általában kiderült, hogy nem is én vagyok a buta, hanem a modul hibája.

Szeretnék fejlesztő lenni, de másfajta munkám mellett élni is alig van időm, de összehoztam pár használható honlapot már korábban Drupal 7-tel, régebben Drupal hétvégén is voltam, nagy lelkesedéssel, most szerettem volna PHP-t megtanulni és profibban használni, ismerni a Drupalt, áttértem a 9-sre, és azért írtam, amit, mert csalódott voltam...

Ui.: Nem automatikus frissítést kértem számon, hanem azt, hogy egy kattintásra meg lehessen csinálni, mint a moduloknál.

0
0
pp képe

Azt írtad korábban:

Sajnos, amit itt is tapasztaltam régen, aki jobban ért a Drupalhoz, az lenézi, megveti a kevésbé hozzáértőket.

Ezt szomorúan olvastam, hisz régen én is a tapasztaltabbak közé tartoztam és részese voltam annak a csapatnak, akik tapasztalatukkal segítették, támogatták a kezdőket. Képzeld éveken át még előadást is tartottam "A Drupal világa" címmel, aminek direkt a kezdők megszólítása, útbaigazítása volt a célja.

Lehet, hogy nem rám gondoltál és nem arra a 10-20 közösségben aktív volt tapasztalt drupalosra akikről beszélek, de a fenti mondat ugyanúgy vonatkozik rám és az összes többi nem lekezelő tapasztalt drupalosra.

Én közéjük sorolom nevergone-t is. Mert lehet, hogy a hozzászólásában volt egy nem túl szerencsés mondat, ami sajnos pont az általad megfogalmazott sztereotípiát erősítette, de a jószándékot, a segíteni akarást nem vitathatod el tőle. Amennyiben nagyvonalúan eltekintesz attól az egy mondattól, egy tartalmas és informatív hozzászólást olvashatsz.

Amiért írtam az azért volt, mert szerintem adminisztrátorként elfogadhatatlan egy ilyen mondat, mint ahogyan számomra elfogadhatatlan az is, hogy valaki egy fórumon fizikai erőszakkal fenyegetőzzön.

0
0
HF leon képe

Hm véleményem szerint mindenkinek igaza van a maga látásmódjában.

Aki azt várja, hogy a Drupal olyan legyen, mint a 7 volt anno az csalódni fog a 8 és az azt követő verziók használatakor. Tehát jól látja, hogy az új irányvonal nem a régi és úgy érzem joggal csalódott. Voltak néhányan, akik így éreztek és ezért jött létre a Backdrop CMS. A nyolcas irányvonalát tekintve érezhető úgy, hogy a Backdrop CMS zsákutca, de tökéletesen kielégítheti azok elvárását, akik szeretnének a Drupal 7-hez hasonló szellemiségben tovább dolgozni, de mégis egy modernebb rendszerre vágynak, vagyis többet szeretnének, mint a WordPress, de maradnának a hagyományos vonalon.

Aki úgy látja csökkent a fórumozó közösség, vagy a magyar felhasználói tábor az is részben jól látja. Én is aktív tagja voltam a fórumnak, míg jobban ráéreztem a 8-as logikájára és rá nem szoktam az angol oldalakra. Sokszor fel sem kell tenni a kérdést, máris van megoldás, vagy ötletet adó bejegyzés a neten. Igen sajnos nem magyarul -ez igaz, -de ezt el kell fogadnia mindenkinek. Magyarul csak a magyar közösséget éred el, míg angolul a világon Drupallal foglalkozók nagy részét. Ez egyébként a régi verziónál és a Backdrop CMS, de még a WordPress esetén is igaz. Vigaszként pedig ott a google fordító.

"Régen minden jobb volt" Háát attól függ. A windows xp idején még mindenkit érdekeltek a számítógépek és valóban menő volt Weboldalt készíteni. Így sokakat érdekelt. Majdnem mindenki szeretett volna oldalt magának és egy idő után "elvárás" is lett, hogy legyen weboldalad. Ma azonban gyakran előfordul, hogy egy cégnek max egy egylapos weblapja van és nem is vágyik többre. A magánemberek körében pedig, már nem számít menőnek, ha valakinek saját oldala van. A közösségi média rengetek funkciót átvett, amit régen a weboldalak voltak hivatott betölteni. Ezért a kisebb oldalak népszerűsége is visszaesett. A Drupal mondhatni mindig is összetettebb volt mint a WordPress. Ezért nem is csoda, hogy a WordPress sokkal népszerűbb. Sokszor egy programozni nem tudó, még a html, css kódolást sem ismerő ember is képes megbirkózni vele. Nem azt mondom, hogy profi oldalt épít, de pont jó neki arra amire kell. A fizetős pluginek pedig sokmindent készen kínálnak. A WordPress megmaradt ezen a vonalon, bár ahhoz képest, hogy blogmotorként indult, ma már bőséges funkcionalitással bír.
A Drupal ehhez képest összetettebb rendszer és több tanulást igényel a használata. Ez a régi rendszerekre is igaz. A 7-es verzió még a boldog "békeidőkben" született. Így a hazai érdeklődés is nagyobb volt iránta. Ráadásul a hazai low budget tárhelyeken is jobban muzsikált, habár a WordPress egyszerűségének köszönhetően ekkor is jobb választás volt ilyen tekintetben.
Szóval, ha így nézzük a dolgot, akkor igaz lehet a fenti mondás. Azért ma sincs veszve minden. Ha valaki ragaszkodik a régi irányvonalhoz annak ott a Backdrop CMS. Teljesen korrekt. Aki egyszerűbbet akar annak ott a WordPress. Aki viszont többre vágyik annak készült a Drupal új irányvonala. Ezért érezhetnek sokan csalódottságot, akik a régire vágynak. Hozzá kell tennem, hogy a normálisabb megosztott tárhelyeken szépen fut, de valóban előfordul, hogy néhány beállítást módosítani kell az alapértelmezettek között. Nyilván több erőforrást igényel, mert ez egy sokkal robusztusabb rendszer. Tehát, aki nem erre vágyik annak igaza van. Igaz az is, hogy a mai kor, már nem a régi, így a mai tinik körében, már nem egy jó kis Drupal weblap a legnagyobb vágyálom. Az idősebbek pedig, ahogy előttem is írva vagyon bekerültek a munka, család világába, így nincs annyi idő a közösségi munkára, mint régebben.
A számítógépek is visszaszorultak a munka világába és sokan mostanra okostelefont, okos tévét, esetenként tabletet használnak. Weboldal helyett Facebook, Insta, Google-YouTube fiókjuk, oldaluk van.

Változik a világ...

Tehát a mai Drupal nem a régi. A nagyvállalati irány felé tolódott és ezen a téren, már mások az elvárások. így sosem lesz olyan, mint rég. Mivel az átalakítás nagy, így a munka is nagy. Ezért fejlődnek a modulok is lassabban és van pár, ami ennél is lassabb. Ahogy Én látom a 10-es verzió hozhatja el a nagy váltást. Talán ebben a verzióban kikerül végre sok elavult technológia. Személy szerint mindig a natív js-t kedveltem. A jQuery hasznosságát elismertem, elismerem bár sosem szerettem, de jól jött anno. Kicsit, vagy inkább nyomokban olyan, mint Régen a Flash, amit kimondottan utáltam, de végül csak túllépett rajta a világ. Jó körülmények közt a Drupal 8, 9 jól működik és várhatóan a 10 megkoronázhatja a munkát.

Egy autós hasonlattal élve a WordPress egy személyautó (esetleg kombi, vagy tud akként is működni, talán vonóhorog is van rajta) a Drupal 7, Backdrop CMS egy furgon (vagy kisteherautó), míg a Drupal 8, 9, 10, már egy kamion.

Szeretnék elnézést kérni a terjengősségért. Úgy éreztem bizonyos szemszögből mindenkinek igaza van. Viszont kár ezt a témát mindig előhozni.

Amit fontos lenne szem előtt tartani, hogy a nemzetközi közösség úgy döntött, hogy a Drupal nagyvállalati rendszer lesz, illetve képesnek kell lennie ezen igényeket mindinkább kielégítenie. Így sosem lesz a régi! Egy kisebb közösség azért átmentette és továbbfejlesztette a régi vonalat, ami Backdrop CMS néven él tovább. Akinek pedig egyik sem jó, annak tökéletes választás a WordPress. Mindegyik rendszernek megvan a maga pozíciója.

Ezek csak eszközök egy cél elérésére. Mindenki válassza azt, amely számára és a cél elérése érdekében a legmegfelelőbb.

3
0
dongodani képe

A szükséges mobil eszköz kompatibilitás miatt, a magam részéről a D8/D9 vonal mellett tettem le a voksomat. Ez ma már elsődleges követelmény. A D7-ről - nem tehetek róla - ma már mindig a Iron Sky című film Holdbéli gigantikus űrhajója, a Götterdämmerung jut az eszembe...

Ha körül nézek, nem nagyon látok - főleg nem a hazai weben - olyan felületeket, amelyek meghaladnák a D8/D9 által jelenleg is kínált funkcionalitást. Ha jól meggondolom, "Pisti a sitebulder" sem magas interaktivitású vállalati platformok fejlesztésében gondolkodik, ergo a Rules-ra neki nagyon nincs is szüksége. Amúgy a Rules a jelenlegi állapotában pár kiegészítő modullal már használható állapotba hozható. A magam részéről máskülönben sosem kedveltem a Rules UI-t. Jobban tetszik - és szívesebben is venném a core-ban - A Business Rules megoldását. Sajnos ez utóbbi nincs még kész és jelenleg nem is tűnt használhatónak a próbáim során...

A (nagy)vállalati irány és a lelkes, ifjú, szabadidőben ingyen dolgozó modul fejlesztő teamek így együtt tényleg oximoron. Ahogy látom, azért sok modul mögött áll céges szponzor, vagy saját cég, ahol nyilván az üzleti modell része a részvétel a közösségi fejlesztésben.

Már csak azért sem célszerű Drupal Parazitázni, mivel a kiegészítő modulokat alapvetően a sitebuilderek részére fejlesztik. Ez a Drupal fő húzó ereje, azaz a modul rendszerrel megvalósítható gyors és hatékony fejlesztés, számottevő programozás nélkül, de mégis egy programozott rendszer potenciáljával. Ezzel az erővel a Linux, vagy Android és persze a Wordpress felhasználók is élősködők lennének a fejlesztők nyakán... A programozók és a sitebuliderek valójában kéz a kézben, együtt sírnak, együtt nevetnek...

Ettől függetlenül nem érdemes követelőzni, hogy minden D8/D9 modul egyszerre fullos legyen. Célszerű inkább kiválogatni a használható megoldásokat és azokból tervezni az igényekre. Így is messze meghaladja a funkcionális kínálat az átlagos megrendelőktől jövő, de akár az egyéni elvárásokat is.

Máskülönben nem tapasztaltam semmiféle "speciális" rendszer igényt, ami feltétlenül szükséges volna D8/D9 futtatásához. Anno kértem próba lehetőséget a tárhely szolgáltatóktól és valóban volt olyan, hogy D7! alatt előjöttek 500-as és másféle hibák. Ilyenkor köszöntem a lehetőséget. Már csak azért is, mert localhost alatt minden klappolt. Végül a jelenlegi tárhelyszolgáltatónál a D8 alapú fejlesztések is szépen futnak, még úgy is, hogy ha remote módban kattingatok össze dolgokat, ha éppenséggel nem kell composer és drush. A D9-es projektek esetében a localhost alapú fejlesztéshez linux alapra telepítettem a fejlesztő eszközöket és itt sem volt szükség semmiféle "varázslásra", vagy bármiféle speciális beállításra, hogy rendben működjön minden a fejlesztéshez, ezért a magam részéről nem tudom visszaigazolni az ilyen irányú felvetéseket.

Mindazonáltal megértem a frusztrációt, ha valaki sok energiát fektetett bele a korábbi Drupal D6/D7 generációkba, akár modul fejlesztés, akár szakirodalom vonatkozásában és szembesült azzal, hogy ezek a munkák a vártnál hamarabb lettek idejétmúltak. A D8 logikájában ugyanakkor nem éreztem olyan éles váltást, hogy emiatt sutba kellett volna dobni az addig tapasztaltakat. Inkább csak a konzolos eszközök megismerése jelentett némi többlet feladatot, viszont utóbb a hasznukat az alaprendszer biztonságos és könnyű frissítése és bővíthetősége okán feltétlenül elismerem. A D9-is használható tisztán kattintgatás alapú fejlesztéssel, nem igaz hogy Composer nélkül itt már élni sem lehet. Lényegében ugyan úgy, ahogy a D7 esetében is működik. Legfeljebb pár modul igényli a Composer alapú telepítést, de még erre is vannak alternatív megoldások. Cserébe sok modul használata jobban átgondolt, letisztultabb, jobban használható, mint a megfelelő D7-es változatok. Szóval, No Para...:-)

1
0
dongodani képe

A Drupal most már csak egy szűk, profi elit "játékszere". Ezen nincs mit tagadni... Angol tudás nélkül, hazai fórum támogatást remélve, irány a sóhivatal. Amúgy,...a nemzetközi felületeken szinte minden problémára van megoldás. Úgy is mondhatnám, hogy nagyon jó a támogatás. Azt kell használni...

0
0
nevergone képe

Szerintem az angoltudás nem egy szűk, profi elit kiváltsága. Ha pedig ez megvan, akkor már a lehetőségek is többek. Itt ráadásul nem valami felsőfokú, társalgási szintű angoltudásról van szó, csak egy alapról. És a tenni akarásról.

0
0
dongodani képe

Azért, aki néha a Nagykörúton kívülre is merészkedik, rémülten fogja tapasztalni, hogy nem az IT szakmai angol rutinos hasznàlata az igazi kihívás, hanem még az anyanyelv sem perfekt a többségnél. Szóval ennyit arról, hogy mik a tényleges lehetőségek, ha nincs érdemi hazai szakmai támogatás... Az pedig már közhely kategória, hogy àltalában hogy is állunk a nyelvtudás terén...
Ez már megint a "fejlessz" típusú attitűd volt... Színtiszta elitizmus...
Ha a cél a lemorzsolás, akkor az irány tényleg jó...

0
0
nevergone képe

Nézd, senki nem vette el a lehetőséget senkitől, hogy idejöjjön, rendbetegye a kézikönyvet, új tartalmakkal bővítse azt, vagy bármilyen módon hozzájáruljon.
Nem másokra kell várni, az aratnivaló sok, az arató kevés.
Jó pontja lehet a közösségi munkába való bekapcsolódásnak. Viszont ha nincs egy angol nyelvű alap, akkor nehéz lesz a boldogulás és ez nem csak a Drupalra igaz.
Aki kódol, modulokat fejleszt vagy karbantart, attól végképp nem várható el, hogy még itt is aktív legyen.
És akkor itt még önként, szabadidőben végzett dolgokról van szó.

0
0
pp képe

Van kézikönyv Balu jóvoltából: https://www.drupal.org/hu/docs/user_guide/hu/index.html )

Egyébként, ha valaki idejön és elmondja, hogy nem tud valamit megoldani és nem kap támogatást, akkor arra, ha azt írod, hogy "oldjad meg magad", semmi másra nem jó, mint megerősíted azt amit ír. Ilyenkor szerintem elég lenne egy együttérző:

Igen, sajnos így van.

1
0
nevergone képe

A hozzászólásomnak nem az volt a mondandója, hogy kinek mit kell magától megoldania. Hanem ez:

Egy közösséget a tagjai alakítanak, azok formálják, bővítik vagy hagyják el. Ha úgy látjuk, hogy egy közösség (Drupaltól, informatikától függetlenül) nem fejlődik, akkor elsősorban ne másokban keressük a hibát és ne másoknak mondjuk meg, hogy mit kellene tenniük a közösség építéséért, hanem nekünk magunknak kell megvizsgálni, hogy mit tehetünk, milyen lehetőségeink vannak.

Akik régen ezt a közösséget építették, azok vagy abbahagyták a Drupallal való foglalkozást, vagy egy másik közösséget, a nemzetközit építenek. Elsőre úgy tűnik, hogy a mi (a régiek) felelőssége az, hogy nem építettünk fel eléggé az utánunk jövő hazai Drupal-generációt. De ha arra gondolok, hogy mennyi Drupal Hétvége, meetup, DUG, Drupal tábor és egyéb volt, akkor úgy érzem, hogy a lehetőség eddig is megvolt azoknak, akiket pusztán az idegen nyelvi hiányosság tart vissza.

3
0
tiburi képe

Szia, hasonlóan érzek én is. Itt szinte minden hozzászólót ismerek és mindenki segített már érdemi észrevételekkel az elmúlt tizenx évben, amit csak megköszöni tudok ismét. A drupalnak önmagában is rengeteget köszönhetek, de a D8 nagyon elbizonytalanított, a D9 pedig kimondatta velem is, amit előtte sosem gondoltam volna, hogy sajnos vége.
Még van egy halom D7-es és D8-as website a kezelésem alatt, de az újításokat már én se Drupalra végzem. Jelenleg egy projektem fut D9 alatt, mert egyetlen ügyfél volt, aki kifizette a váltással/frissítéssel járó munkaidőt (ez egy kísérlet is volt és elég meggyőző eredményeket hozott).
El tudnék még itt döcögni és dolgozni, szeretem a Drupalt, a logikáját, mindenét csak egyszerűen ár-érték-ráfordítás arányokat nézve óriási versenyhátrányba hozott az új irány.

/Az alap ráfordítás egy >10.000 kontentes, >1000 productos, sok eltérő pluginnal + 1-2 gateway-al futó D8 oldal D9-es update-je, hogy ne fehér halált kapjak munkaórában alaphangon 400-500.000 Ft-ra jön ki, ez persze egy intézménynek lehet vállrándítás is (meg lehet, hogy dárgán mérem magamat), de nehéz költséghatékony érvekkel előállni, amikor van olyan alternatíva, ahol klikkelni sem kell ehhez. És persze ok, vannak (már fentebb is elhangzott racionális) érvek, csak nem sokat ér, a D-fejlesztők mellőzték az egyszerű piaci szemléletet szerintem, egy menedzserrel szemben ezekkel nem sokra megyek, mert két vállverdesés érdekében bemondja az okosat, hogy váltsunk és felmarkol 10% bónuszt a megspórolt összegből.../

Szóval a nagyvállalati irányváltásról is olvastam, de én speciel saját esetekből kiindulva, nem tapasztalok kapkodást. Több egyetemnek és nagyobb intéményenk dolgozunk és onnan sincs igény már Drupalra. Az egyetemi szférában bő 10 éve teljesen alap volt a Drupal, volt ahol nem is nagyon hallottak másról :)

A drupal fontos skillem marad, és örömmel használom eztán is, rendeltetésszerűen azonaban már csak akkor, ha konvencionálisabb irányba mozdul, vagy megfizetik.

Béke!

1
0
nevergone képe

Szerintem a dolog nem ilyen egyszerű. A Drupal 8/9 valóban sok változást hozott, de ezek döntő része inkább fejlesztői oldalon jelentkezik. És igen, lehet mondani, hogy a Rules portolása is ezért maradt el, de azért a 8.x-3.x verziót jelenleg is használják majdnem 14 ezer oldalon: https://www.drupal.org/project/usage/rules
Illetve megvannak a maga alternatívái, itt van pl. ez: https://www.drupal.org/project/business_rules

Nyilván ezeket meg kell nézni, ki kell próbálni, de aki a Drupal 7 megjelenésekor (2011. január!) összeszedett tudásból akar megélni, az végérvényesen lemarad. Sőt, ha így nézzük, itt mutatkozik meg a Drupal 7 egyik zsákutcája, ugyanis az ott használt fejlesztési metódus egyik velejárója, hogy a 2011-es megjelenés óta nem lehetséges érdemben új funkciókat beletenni, mert a kompatibilítást tartani kell. És erre mondhatjuk, hogy stabil, meg állandó, meg elég volt egyszer megtanulni. Meg mondhatjuk azt is, hogy technológiailag elmaradott, az új igényeket nem lekövető.

Szóval aki azt várja, hogy nulla tanulással és gyakorlással menni fog neki a Drupal 9 a Drupal 7 után, az könnyen hasraesik és csalódás a vége. De ha valaki vállalja azt, hogy oldalépítőként újra beleteszi az energiát a rendszer megismerésébe, az jól jár. Mert azért a Drupal 9 alaprendszer számtalan előnyös dolgot is hoz, ami eddig nem volt, vagy plusz tudással kellett összelegózni, pl a teljesség igénye nélkül:

  • Teljes értékű CKEditor (WYSIWYG) megvalósítás
  • Teljesen többnyelvű környezet
  • Konfigurációkezelés, vagyis kimenetheted és viszatöltheted az oldalad beállításait
  • Szinte minden lista Views alapú, átalakítható

Fejlesztői szempontból nyilván nehezebb, mert a teljes rendszer újra lett írva. De ahhoz is van már számtalan könyv, leírás, segítség. Plusz fejlesztőként is sok új, hasznos lehetőség került az alaprendszerbe.

1
0
dongodani képe

Régen minden jobb vót...oldman

0
0