Tartalomtípus törlése után Menü megmarad

Anonymous képe

Sziasztok!

Off:
Ugye nem fog megszűnni a Drupal? Olvastam, hogy 9% körülre esett, a WP meg vagy 70%. Próbáltam azt is, mivel bizonyos dolgokkal gondjaim voltak itt, de nem tudom megszeretni, a Drupal valahogy olyan profi, letisztult és én ezt szeretem.

On:
Töröltem egy tartalomtípust (Cikk), de a menüben megmaradt. Ott viszont manuálisan se tudom törölni, mert csak Alapértelmezés visszaállítása gomb van. Ha arra kattintok eltűnik, DE létrejön helyette egy Tartalom hozzáadása link ott, ami már van, tehát így már kettő van. Ha törlök még tartalomtípust, ugyanez a helyzet, nem törlődik, Alapbeállítás, megint egy újabb Tartalom hozzáadása link.

Visszaállítottam korábbi állapotra a rendszert (még nem élő), több ilyet is kipróbáltam, olyat, ahol ez nem volt gond régebben, de akkor is ez van.

Mit ronthattam el? Tudom ez így nehéz kérdés, de elvileg semmit.
WAMP szerveren csinálom, de régebben volt már ilyen gondom másik oldalon, fizetős tárhelyen.

Csak annyit súgjatok, merre induljak.

Még annyit, hogy gondoltam ideje áttérni a 8-asra, de ott még nincs OG, nekem pedig kell, szóval marad még a 7-es.
.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
nevergone képe

Nem fog megszűnni a Drupal, csak a 8-sal a „kicsi oldal shared hosztingon” helyett átkerült céges környezetbe. Nyugodtan használd a 7-es verziót, amennyiben az megfelel neked.

„Historically, our policy has been to only support two major versions of Drupal; Drupal 7 would ordinarily reach end of life when Drupal 9 is released. Because a large number of sites might still be using Drupal 7 by 2020, we have decided to extend support of Drupal 7 until November 2021.”

https://dri.es/state-of-drupal-presentation-september-2018

0
0
Drufan képe

A 7-es már nagyon rég óta megvan, sokkal régebb óta, mint a 6-os váltódott 7-esre, ha jól tudom. Lehet számítani arra, hogy akár még évekig lesz hozzá központi frissítés? Ki van ilyen nyilatkoztatva? Mert akkor nem próbálkozom a 8-assal, ami profiknak készült, de nyugodt szívvel készítek rajta több évre szóló tartalmat.

Bocs: most látom válaszoltál is rá.

Akkor az nem sok. 2 év. :-(

Akkor meg kell szeretnem a WP-t.

0
0
nevergone képe

Utána is lesz frissítés, csak azt már külső cég(ek) végzik, mint ahogy most a Drupal 6-nál.

0
0
szantog képe

'Még annyit, hogy gondoltam ideje áttérni a 8-asra, de ott még nincs OG, nekem pedig kell, szóval marad még a 7-es.'

Van helyette group.

0
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

Drufan képe

Group-ot én is megtaláltam, de nem végeleges verzió. Vagyis majdnem, mert RC. Akkor mégis kipróbálom.

6-os Drupal: külső cég frissíti, tehát fizetni kell érte?

0
0
nevergone képe

Szia!

Itt megtalálod a Drupal 6-os infókat: https://www.drupal.org/project/d6lts
Vannak cégek és fejlesztők, akik ebbe beszálltak és fizetős támogatást adnak hozzá, illetve a core-t és bizonyos modulokat javítanak (de nem fejlesztenek!) tovább. Itt van minden: https://github.com/d6lts/

Hasonló várható a Drupal 7-hez is, amennyiben lejár a hivatalos támogatási ciklusa.

0
0
HF leon képe

Inkább, ahogy egy másik fórumtárs mondta: "szintet lépett".

A 8-as kilépett a korábban wordpress, joomla, drupal hármasból. Helyére a backdrop cms lépett és úgy tűnik a fejlesztői komolyan is gondolják a projektet. Sajnos messze nem olyan ismert, mint a drupal, pedig a backdrop cms is az. Érdemes lehet rá egy pillantást vetni, mert, ha az előző hármasra szeretnék utalni, akkor jelen esetben wordpress, joomla és backdrop cms-t kellene mondanom. Azért nem jó a jelen drupal 8-at ehhez a háromhoz hasonlítani, mert más irányt vett.

Azt is mondhatnám, ha jobban promótálnák a backdrop cms-t, akkor a jelenlegi drupal verziók egyszerre két szegmensben vannak jelen.

Viszont, akinek jelenleg is jól üzemelő oldalai vannak 7-esen nem biztos, hogy érdemes a 8-asban gondolkodnia. Mivel nehézkes lehet az átállás. Személy szerint úgy érzem a drupal 8, még mindig keresi, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat integráljon a rendszer magjába és ezek egyes elemei, még nem teljesen készültek el. Tehát meglévő 7-es oldal esetén én a helyedben kivárnék, akár a drupal 9-ig is. A 8-as és a 9-es között, már elviekben nem lesz nehéz a váltás.

Új oldal esetén, ha a későbbiekben a 9-es a cél, akkor mindenképpen 8-asra kell alapozni.

Abban az esetben, ha túl sok a mostani drupal 8 és egy egyszerűbb, de mégis a 7-tel rokon rendszert szeretnél használni a jövőben is, akkor a backdrop cms lehet a jó választás.

Véleményem szerint mind a két irány jó. Vannak átfedések persze, de a backdrop cms a wordpress, joomla rendszerek mellé kapcsolódik, mint egy nagyobb testvér. Míg a drupal 8 inkább egy robusztusabb, masszívabb rendszer.

Nem tudom hallottál e a Laravel-ről -ami egy keretrendszer -van egy kistestvére a Lumen. A hasonlat nem tökéletes, mert a backdrop cms és a drupal 8 között nincs átjárás, de a drupal 8-is egy nagy összetett rendszer, míg a backdrop cms egy egyszerűbb kisebb, kevésbé erőforrás igényes rendszer. Kialakításban viszont mid a kettő a drupal vonalat követi, csak másként valósítja meg annak folytatását.

Ha a drupal 7 egy város, akkor a backdrop cms egy modern város, míg a drupal 8 egy modern metropolisz :).

0
0
nevergone képe

Szia!

Azért nem teljesen azonos a kettő (Drupal 7 és Backdrop) és a Drupal 7-hez készített modulok szinte mindegyikét faragni kell a Backdrophoz (már amennyiben még nem tették meg).
A Backdrop mögött messze nem áll olyan erős céges háttér és közösség, így bár ez kívülről nem látszik, de a léte is sokkal bizonytalanabb.

Én úgy gondolom, hogy ha valakinek elég a Drupal 7, akkor nyugodtan használja azt, mert pár évig hivatalosan támogatott még, utána pedig közösségi és külső céges támogatása lesz LTS módban (csak hibajavítások).

0
0
HF leon képe

A backdrop, ahogy láttam a drupal 8 korai verziójának továbbvitele. Valóban jóval kisebb közösséggel. Figyelni kell a sorsát, hogy miként alakul.

Arra próbáltam utalni, hogy, aki nem a drupal 8-ban látja oldala jövőjét, lehet talán a backdrop cms-ben érdemes gondolkodnia. Nem kell feltétlen a wordpress-re, vagy joomla-ra váltania. Mióta hallottam a backdrop cms-ről figyelemmel kísérem és egyelőre úgy tűnik fejlesztik a rendesen a rendszert.

Engem most jobban érdekel a drupal 8, amit jobban is követek, de jó ötletnek tartom a backdrop cms-t is. Igyekeztem lehetőséget vázolni mindkét irány felé drupal vonalon mozogva.

0
0
Drufan képe

Rákerestem, hogy mi ez a backdrop magyarul, ami ugye háttért jelent.
Mindössze egy https://backdropcms.org/ oldalt találtam, ami maga egy rendszer, egy szolgáltatás, mint a drupal.org. Ti most arra gondoltok, vagy ez a kifejezés önmagában jelent valamit? Mert az, hogy háttér, nem mond semmit nekem, nem értem a különbséget. A Drupal is háttér kiszolgáló, ha úgy vesszük, sőt, minden tartalom kezelő rendszer (CMS).
Annyit leszűrtem, hogy céges irányba ment a Drupal 8-as, a https://backdropcms.org/ oldalon viszont azt írják, hogy kis cégektől a közepes cégekig van meghatározva a célterület. Hát a Drupal 7-es is így volt, nem?
Tudom, hogy ti tudjátok miről beszéltek, de én sajnos nem.

És ha esetleg valaki a téma eredeti kérdésére is válaszolna, azt megköszönném! :-)
Azaz a menü téma.

0
0
Balu Ertl képe

„Rákerestem, hogy mi ez a backdrop magyarul, ami ugye háttért jelent.”

Lehet, hogy az angol-magyar szótár a „háttér” jelentést tünteti fel, de itt most félreértetted. Maga a „backdrop” szó ebben a kontextusban csak egy kitalált fantázianév, olyan, mint az „Opel” autómárka, „Omo” mosópor, vagy „Tibi” csoki. Az első része „back”, ami magyarul „vissza” vagy „hátra” jelentésű, a második fele „drop” pedig a Drupal csepp ikonjára utal. Feltételezhetően ezzel a szójátékkal arra próbáltak utalni vele a kitalálói, hogy „visszamaradni a Drupal 7-tel”.

„Mindössze egy https://backdropcms.org/ oldalt találtam, ami maga egy rendszer, egy szolgáltatás, mint a drupal.org.”

Igen, ez a webhely az otthona annak a csapatnak, akik kiváltak Drupal.org-ról, hogy egy külön úton járva belefogjanak egy új CMS szoftver fejlesztésébe, ami a Drupal 7-ből származik. Ahogy tehát helyesen megállapítottad:

  • a Drupal.org webhelyről a Drupal CMS-t töltheted le
  • a Backdropcms.org webhelyről pedig a Backdrop CMS-t.

„Ti most arra gondoltok, vagy ez a kifejezés önmagában jelent valamit? Mert az, hogy háttér, nem mond semmit nekem, nem értem a különbséget. A Drupal is háttér kiszolgáló, ha úgy vesszük, sőt, minden tartalom kezelő rendszer (CMS).”

Ahogy az első pontban írtam, félreértetted, rossz irányba indultál a nevének a fejtegetésével, felejtsd el ezt a „háttér”-jelentést, semmi köze itt most.

„Annyit leszűrtem, hogy céges irányba ment a Drupal 8-as, a https://backdropcms.org/ oldalon viszont azt írják, hogy kis cégektől a közepes cégekig van meghatározva a célterület. Hát a Drupal 7-es is így volt, nem?”

De igen, annak idején így volt. De ahogy 4-5 éve kezdett megjelenni a D8 a láthatáron, a fejlesztési irány döntéshozói egyre inkább már az új főverzió építésére, javítására helyezték a hangsúlyt, mert haladni kellett a korral. Olyan mély szintű változtatásokat is végeztek a D8-ban, amit egyszerűen nem érte volna meg visszavezetni a D7-be (pl. Symphony PHP-keretrendszer, sminksablon-motor lecserélése, stb.). Ez a kis csapat viszont úgy gondolta, hogy kiágazik a Drupal vezetői által kijelölt irányvonalból, és mivel jogilag legálisan megteheti bárki (ettől szabad szoftver), létrehoztak egy új márkanév alatt egy különutas D7-et, ez lett a Backdrop. Ebbe azóta sokmindent bele is pakoltak, ami a régi D7-esben nincs benne (pl. a Views benne van a Backdrop alaprendszerében, míg a D7-hez külön telepíteni kell), és így a két útelágazás lassacskán az évek alatt külön fog válni.

„Tudom, hogy ti tudjátok miről beszéltek, de én sajnos nem.”

Nekem személy szerint még nem volt szerencsém hozzá hogy élőben feltelepítsem és kipróbáljam, csak ismerem a létrejöttének a hátterét.

„És ha esetleg valaki a téma eredeti kérdésére is válaszolna, azt megköszönném! :-) Azaz a menü téma.”

Gondolkoztam rajta, de be kell röffentenem hozzá egy D7-et lokálon, mert már nem rémlik, mi hogy volt ott. Ha eszembe jut valami, beírom :)

1
0
Drufan képe

Régen voltak jó magyar könyvek informatika témában. Ez a választ ezt idézi. Mindent érthetően, lényegre törően leírtál. Így már világos. Kösz!

Ha kiváltak a Durpal-org-ról, hogy megcsinálják ezt a Backdrop dolgot, akkor kik azok, akik a Drupal 8-at csinálják, amivel kapcsolatban azt írtátok, hogy már nem a 7-est követi, meg ott is említésre került a backdrop dolog.

És mi a különbség, ha letöltöm a 8-as Drupal, vagy a backdrop oldalról az ottani CMS-t? Mert a 8-assal kapcsolatban az volt az infó, hogy a nagyvállalati kiszolgálásra teremtetett, nem úgy, mint a 7-es. A backdrop oldalon meg a kis- és közepes vállalkozásokat említi az oldalt.

1
0
Drufan képe

Bocs, ismét elolvastam, azt hiszem már válaszoltál rá: tehát a backdrop lett a 7-es Drupal folytatása, a Drupal 8 lett a külön utas, ami elválik a Drupal 7-estől.
Ha jól értem, akkor logikusabb lett volna, ha a Drupal oldalon marad a 7-es folytatása, és a 8-asok csináltak volna egy külön oldalt, ami akkor ugye nem backdrop, hanem pl. frontdrop, vagy mi lett volna.

Ha így van, akkor semmi baj, mert a 7-es után simán használhatom a Backdrop CMS-t, ami a 7-es folytatása kvázi. Le is töltöm, remélem olyan egyszerű lesz, mint a 7-es.

0
0
Drufan képe

Van a Backdrop oldalon egy Demo gomb, amivel a pantheon.io oldal jön be, ahol ki lehet próbálni, de miután regeltem, derül ki, hogy csak a Drupal 7 és 8 közül, valamint a WP közül lehet választani. Ez vicces...

0
0
nevergone képe

Rosszul értelmezted: a Drupal 7 folytatása természetesen a Drupal 8 lett. Aztán meg a Drupal 9, 10…
A Backdrop nem más, mint hogy néhány fejlesztő nem értett egyet azzal a vállalati fejlesztési iránnyal, amerre a Drupal 8 indult, ezért a Drupal 7 alapjain csináltak egy másik rendszert. De az már nem a Drupal, csak vannak közös pontjaik a közös ős (Drupal 7) miatt.
Szerintem a Backdropos kérdéseidnek nem is ez lesz a megfelelő hely.

0
0
Drufan képe

Nem is „merészeltem” volna itt feltenni konkrét backdrop-os kérdéseket, csak ennyit szerettem volna tudni, amit már Balu Ertl-től megtudtam.

Közben már telepítettem is és majd az ottani fórumot fogom használni, ez már úgyis halott.

0
0
Balu Ertl képe

A stabil D8 hivatalos megjelenése óta ('15. nov. 19.) figyelem itt a fórumon feltett kérdéseket és azt tapasztalom, hogy szinte kivétel nélkül, egyértelműen még a D7 viszi a prímet a fórumot használók körében.

Nem tudjuk, hogy mi lesz a Backdrop-pal akár rövid-, akár hosszútávon. Egyrészről kevesen vannak, nem ismert a márkanevük, másrészről viszont lehet, épp beletrafáltak az általános közigénybe, nem tudom. Majd az idő eldönti, pár év és meglátjuk.

Mivel azonban nincs még backdrop.hu, ezért én személy szerint semmi kivetnivalót nem látok abban, ha egy nap valaki itt nyitna egy új témát, ha elakadna a Backdrop-pal.

A józan ész ugyanis azt diktálja, hogy hol máshol keresne segítséget magyar nyelven, ha nem a kiinduló szoftver (D7) hazai közösségének fórumán?

Szóval Drufan, én bátorítalak, hogy nyugodtan tedd fel a kérdésidet itt a jövőben, max. beírhatod a topik címébe/leírásába, hogy „Backdrop”, és akkor mindenki tudni fogja. Ne gondold, hogy nincs itt helye, lehet, épp az új jövevény fogja újra feldobni e kis közösséget?

0
0
Drufan képe

Próbáltam kideríteni mennyire elterjedt, mennyien használják a Backdrop-ot, de mintha nem is létezne, nem találok infót róla. Viszont telepítettem ugye és ott helyből lehet modulokat kiválasztani telepítéshez, és az ott szereplő számok, amik az addigi letöltéseket mutatják, a Drupal 7-es nem ritkán több tízezres, sőt százezres letöltéseihez képest pár százas mindössze, a legnépszerűbb modulok esetében is. Tehát nulla.

Az OG nincs a modulok között, pedig állítólag (és logikus is), hogy csak pár órás átalakítás kell egy-egy modulnál, hogy a 7-esből használhatóvá tegyék (bár nem értem miért nem egy az egyben jó, akkor lenne szerintem életképes a rendszer, egy az egyben fogadni tudná a Drupal 7-es modulokat), amit szívesen meg is tennék, ha értenék hozzá, szóval jeleztem (korábban ott már más is), hogy jó lenne, ha lenne benne, erre pár nap után valaki elérhetővé is tette. Az más kérdés, hogy hibás, ezt jeleztem is. De a hozzáállásuk az szimpatikus.
De mit sem ér, ha szinte senki se használja.
Én is tök véletlenül tudok róla, pedig jó lenne, ha menne, mert tetszik az újított felület és szolgáltatások. De ehhez az egész Drupal 7-et kéne átvinni és ott folytatni. Persze nem tudom jogilag megtehetnék-e ezt, de mivel szabad program, talán igen.

1
0
HF leon képe

A backdrop olyan, mint egy drupal 7 / korai drupal 8 fork.

A backdrop cms egészen más irányvonalat képvisel, mint a kései drupal 8. Egyik sem rosszabb a másiknál. Mindegyiknek van helye.

Én szívesen foglalkozom objektumorientált programozással és kedvelem a drupal 8 irányát, de jól láthatóan a drupal 8 végleges formája várhatóan a drupal 9 környékére alakul csak ki. Nem is csoda. Hatalmas változásokon ment és megy át a rendszer. Ez egyáltalán nem elítélendő irány.

Viszont nem várható el a hobbi fejlesztőktől, hogy megszeressék ezt az irányt. Az objektumorientált programozás jóval bonyolultabb. Ezért is született meg a backdrop cms. A backdrop cms a klasszikus drupal 7 vonalat viszi tovább a korai drupal 8 fejlesztéseit integrálva.

Van akinek az egyikre van szüksége, van, akinek a másikra. Lehet az egyik projekthez az egyik előnyösebb a másikhoz a másik.

Én nem utálnám ki innen a backdrop cms-t. Mégiscsak drupal alapú rendszer. Lehet, hogy kisebb nemzetközi táborral rendelkezik, mint a drupal 8, de, ha a lelkes közössége megmarad, akkor egyszerre két pozíciót is kiszolgálhat a drupal.

Drupal 7...:

  • Drupal 8 (közepes és nagy projektekhez -profibb fejlesztőknek)
  • Backdrop CMS (kis és közepes projektekhez -hobbi és átlagosabb fejlesztőknek)
2
0
balazsgabi képe

Nem találkoztam még ilyen problémával, de kipróbálnám ebben a hozzászólásban leírtakat, azaz a "megmaradt" menüpont szerkesztésével elérhető törlés lehetőségét.

0
0
Drufan képe

DE nincs törlés gomb, a szerkesztésben sem.
Korábbi mentést visszaállítottam és onnan folytattam. Ez lett most a megoldás.

0
0