Mi történt a drupal.hu közösségével ?

alan képe

A nyitóoldalon lassan egy egy éves esemény van kiemelve, új események, hírek nincsenek, ami van is legalább fél éves, de az új munkaajánlat vagy hozzászólás is egyre ritkább.
Ezt az oldalt hagyta el a Drupal közösség vagy magát a Drupalt hagyta el a közössége?

Fórum: 
HF leon képe

Valóban kicsit elhagyatottnak ítélhető a magyar oldal. Én kicsit későn csatlakoztam a drupal 8 megjelenése után. Az első időkben igen pozitív volt a tapasztalatom közösségi szempontból. Sok segítséget kaptam és láttam, hogy mások is kapnak, amiben én is igyekeztem részt venni.

Mostanában azonban valóban kicsit, vagy inkább kicsit jobban csökkent az aktivitás.

Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy a drupal 8 például egyáltalán nem a kisebb oldalak kiszolgálására készült. Mondhatni szintet lépett és inkább a nagyobb összetettebb oldalak fejlesztésében ad nagyobb segítséget, míg a kisebbek számára kicsit nehézkessé és erőforrás igényessé vált.

Van némi tapasztalatom wordpress és joomla terén is. A joomla valahol középtájt foglal helyet, de a wordpress annyira népszerűvé vált, hogy sokan a kisebb oldalak készítésekor erre térnek át. Nagyon sok volt drupal és joomla oldalt láttam wordpress-re váltani az utóbbi két évben.

Szó-mi-szó, mivel a wordpress megőrizte hagyományosabb kialakítását. A kezdők és a webfejlesztés mélyebb bugyrai iránt kevésbé érdeklődők számára jóval vonzóbb. Valamint erőforrás igénye is alatta marad a másik két rendszerének (igaz, ha valaki nem ért hozzá a kiszolgálási sebesség lerontható, de a tárhelyigény ennél a rendszernél a legalacsonyabb a másik kettővel szemben).
Azt is érdemes megemlíteni, hogy a kész felületek is nagyobb számban állnak rendelkezésre.

Tehát egyik ok ez is lehet, hogy sokakat elszipkázott a wordpress, aminek magyar oldala, közössége igen aktív. A drupalt fejlesztő közösség is szétszakadt és így jött létre a backdrop cms, ami a klasszikusabb korai 8-as (a 7-eshez közelálló) vonalat követi.

Egy másik dolog amit megfigyeltem, hogy alapvetően csökkent a magyar oldalak aktivitása. Felfüggesztette, már egy ideje a működését például a tutorial.hu, vagy a weblabor.hu is. Utóbbinál a fórum, még üzemel, de új cikkek, már nem jelennek meg egy ideje.

Lehet, hogy eleve csökkent az érdeklődés a komolyabb webfejlesztés iránt. Akik maradnak az oktatás, vagy ismeretterjesztés terén, lehet, hogy a fizetős oldalakon publikálnak inkább.

Kíváncsian várom a véleményeket én is ebben a témában. Akár a drupal.hu törzstagjai és üzemeltetői részéről is.

0
0
Balu Ertl képe

„Ennek több oka is lehet. Az egyik, hogy a drupal 8 például egyáltalán nem a kisebb oldalak kiszolgálására készült. Mondhatni szintet lépett és inkább a nagyobb összetettebb oldalak fejlesztésében ad nagyobb segítséget, míg a kisebbek számára kicsit nehézkessé és erőforrás igényessé vált.”

Ez így igaz. A D8 kimondva-kimondatlanul, de biztosan szándékolatlanul az út szélén hagyta a kisebb, egyszerűbb oldalakat magánzóként hobbiból, vagy szabadúszóként kisebb KKV ügyfeleknek, ismerősöknek webhelyeket építőket, akik a hazai Drupal-szcénának is jelentős hányadát tették ki. Ez nem a D8 hibája, kár ezért Driest, az Acquiá-t vagy a DA-t okolni, természetszerű előremenekülés volt, hogy a szoftvertermék végre elkezdhessen kitörni az eddigi középkategóriából és célba vehesse a nagyobb versenytársait a nagyvállalati, enterprise közegben. Sokan szoktak a Gartner kutatócég „Magic Quadrant for Web Content Management” című évente megjelentetett összehasonlítására hivatkozni, melynek legfőbb grafikonját 2015-ig sikerült előbányásznom:
CMS comparison
Hogy ez jó döntés volt-e ilyen áron, az egy másik, nagyon jó kérdés. Mint a Drupal egyik legaktívabb fordítója, személy szerint elszomorít, hogy elődeinkkel közös munkánk eredményeit már egyre kevesebben élvezik, mert elfogyott az a közeg, akinek még segítséget jelentett, hogy magyarul beszélt a felület. Ma már egyre inkább csak komoly szoftverfejlesztő cégek építenek Drupalra, mert nekik viszont óriási előnyöket tartogat a Drupal 8 érettsége, fejlettsége, támogatottsága. Azok viszont, akik még idegenkednek a parancssoros ablaktól, így elesnek a Git, Composer, Drush és más haladószintű eszközök áldásától, hanem még mindig adminfelületen keresztül szeretik összekattintgatni a webhelyeiket, nekik a D8 már egyre kevésbé fog feküdni.

„Lehet, hogy eleve csökkent az érdeklődés a komolyabb webfejlesztés iránt. Akik maradnak az oktatás, vagy ismeretterjesztés terén, lehet, hogy a fizetős oldalakon publikálnak inkább.”

Ahogy fentebb is említettem, én inkább úgy mondanám, hogy globálisan professzionalizálódott a webdev iparág. Elmúltak a „csak feldobok egy CMS-t a FreeWeb-es tárhelyemre és már kész is a saját blogom” idők. Ma már az online önkifejezés egyáltalán nem igényel saját doménnevet, tárhelyet, CMS-üzemeltetést. Helyette vannak már-már közszolgáltatásnak gondolt szósölmédia felületek, amelyek többé-kevésbé, de betöltik ezt a célt. Egy most induló KKV már nem biztos, hogy saját webhelyet akar. Összekattintja WIX-ben, ráteszi a doménjét (vagy még azt se, ha nincs neki, hanem hirdeti magát Gmail-es e-mail címmel) és boldogan éli világát.

1
0
HF leon képe

Régóta figyelemmel kísérem a magyar web alakulását és valóban jól látható, hogy a kisebb oldalak többsége a wordpress-t választja.

Sokan próbálkoznak oldalam, wezzpage és más hasonló szolgáltatásokkal is. Habár láttam sok olyan próbálkozást, ahol a készítő igen ízlésficamos, vagy igénytelen volt. Vannak akik átköltöztek facebook oldalra és vagy elhanyagolják, vagy megszüntették hagyományos lapjukat.

A webáruházak terén szintén a wordpress woocommerce, vagy a prestashop hódít.

Amikor én elkezdtem ismerkedni a drupal 8 új rendszerével hamar rájöttem, hogy az egyszerű KKV-s oldalak számára nem igazán ez a jó választás. Sőt a szinte csak statikus oldalak esetén, még a wordpress is sok. Igaz letiltva a fölös funkciókat jól felgyorsítható, de van jobb megoldás, -igaz nem cms, -amit nyilván a kevésbé hozzáértők nem választanak.

Ugyanakkor nekem tetszik a drupal 8 csak más területre került át a hangsúly, ahogy utaltál rá.

Aminek én örülnék, ha nem húzódna így el a mag média részének a fejlesztése. Hosszú távon az átállás mindenképpen hasznos, de ezt megnehezíti, hogy nagyon lassan készül el. A média böngésző is csak kísérleti és a média CKEditor-ba történő beágyazásának lehetősége, még kísérleti megoldásként sem áll rendelkezésre jelenleg.

Engem ez bánt egy kicsit most. Szívesen használnám, már az új beépített médiát, mert sok lehetőséget látok benne, de egyes funkciói, még nem készültek el sajnos. Jó lenne, már a mag média moduljaira alapozni. Na sebaj talán a 8.7-re.

Valamint, aminek örülnék, ha nem csak a git-hub-os külön projektek lennének a composer-es telepítéshez, hanem maga a drupal is biztosítana egy folyamatosan frissen tartottat, ahol közvetlenül az aktuális honlapról is letölthető változatot lehetne lehúzni (nekem a jelenlegi megoldások közül a B variáns jött be jobban, de az sem tökéletes).

Közösségi téren való igaz, hogy szinte minden megtalálható angolul és jó élmény, amikor git-en, vagy más oldalakon sokszor beszélhetek a világ megannyi pontján élő emberrel és vitathatjuk meg a dolgokat. Különösen, mert gyakran nekik sem az angol az anyanyelvük. Azért egy picit szomorú is vagyok, hogy elfogynak a magyar fórumok. Tehát van benne jó is, meg rossz is.

Amit szintén megfigyeltem, hogy sokan próbálkoznak fizetős oktatás indításával. A minőségi lapokkal nincs is gond, de sok oldal árulja az alapokat is pénzért -ezzel kapcsolatban nem is olyan régen csináltam egy felmérést.

Ezen tudásomat én mindig ingyen osztottam meg másokkal és sosem jutott eszembe, hogy ilyesmiket pénzért áruljak. Igaz lehet én vagyok bolond.

A sima informatikai portálok kicsit bulvárosodtak az utóbbi években. Kevés a szakmai cikk és sok a "meg nem erősített források szerint így néz ki a következő iPhone", vagy hasonló...

Bocs a kis OFF-ért. Én mindenesetre állítom, hogy a webfejlesztés jó szórakozás és nem csak munka. Én örülnék, ha minél több átlagember ismerkedne meg ezzel a világgal. (Itt azonban a nyelvi korlátok és sokszor a kényelem hátráltató tényező, ahogy én megfigyeltem.)

0
0
alan képe

En arra voltam kivancsi ki hogyan latja, hogy a drupal.hu miert tunik kisse elhagyatottnak de a hozzaszolasokbol azt latom hogy a Drupal fejlesztese szorosan kapcsolodik ehhez, de ennek nyitok hamarosan egy uj topikot mert ugy latom boven lenne amit megvitatni a Drupal jovojevel kapcsolatban.

0
0
HF leon képe

Magát az oldalt, hogy miért nem frissítik, hogy miért van kint egy régi esemény az nyilván az oldal üzemeltetőin múlik. Lehet kicsit belefáradtak, de nem tudom, csak találgatnék, attól pedig nem leszünk okosabbak.

Ahogy Balu Ertl is utalt rá az egyszerűbb felhasználóknak talán nincs, már kedve saját honlapot készíteni, de sok kkv is megelégszik a nagyjából készen kapott megoldásokkal, vagy a facebook-kal. Illetve a wordpress egyszerűsége és visszafogottabb erőforrás igénye is elcsábíthatott sokakat.

A drupal 8 kicsit bonyolultabb és ez is elrettenthet sok próbálkozót, de az erőforrás igényesség is gondot jelent, hisz sokan nem akarnak nagyobb tárhelyre előfizetni. Ott, már ez ellehetetleníti a drupal 8 használatát. Ahogy írtam a teljesen új irányvonal a drupal fő közösségét is szétszakította.

A hazai közösség nagyobb része pedig éppen azok közül került ki, akiknek a backdrop CMS közelebb állna a szívéhez.

Az igazán profik közül kevesen járnak a közösségbe, hisz ők kevésbé itt kapják meg egy problémájukra a megoldást. A legtöbb a kezdő, középhaladó felhasználó, akik közül viszont kevesebben érdeklődnek a drupal 8 iránt.

Az a baj, hogy a pontos válaszokat azoktól lehetne megkapni, akik, már nem járnak ide. Ők tudnák megmondani, hogy miért esett vissza drasztikusan az aktív létszám.

A létszám visszaesése a közösségi élet csökkenése pedig biztos negatív hatással van az oldal üzemeltetőire is, illetve az új tartalmak születésére.

Bevallom a drupal 8 teljes kiismerése nekem is több időmbe telik, mint elsőre gondoltam. Valamint én is nagyobbrészt az angol oldalakon, vagy angol könyvekből értettem meg a legtöbb dolgot. Természetesen nagy köszönettel tartozom a drupal.hu közösségének is, mert jó néhány kérdésemre kaptam választ itt, de arányában ez csak 10-20 százalék. Az is igaz, hogy az utóbbi időben a kérdéseim is csökkennek, persze mindig adódhat új probléma.

Az aktivitás csökkenése miatt én is ritkábban járok errefelé, de azért igyekszem időnként rápillantani a lapra. Most például éppen a feltett kérdésed miatt, de mint látszik sajnos kevesen szóltunk eddig hozzá.

Magát a drupal 8-at speciel én szeretem, de nem mindenki szereti a webfejlesztést, programozást. Nyilván nekik talán kevésbé szimpatikus, mert számukra talán nehézkesebb. Igaz mostanra, már nagyon sok modul készült hozzá, ahol legtöbb esetben csak kattintgatni kell és ugyanúgy feltehető a többség, mint régen, még csak composer sem kell hozzá. Azért sok előnye van a composer-nek, vagy a drush-nak, de nem mindenki szereti, ami persze érthető. A parancssor valóban sokakat elrettent.

Várom az új topikot. Remélem több hozzászólás lesz, mert engem is érdekelne mások meglátása, véleménye a témában. Akár pro, akár kontra.

0
0
dyra képe

kb 2008-óta nézek fel néha ide, már régen is lehetett látni, hogy itt nem egy igazi közösség van hanem néhány megmondóember köré épült nem is tudom mi.

Nagyon sok embert leoltott a "mag" segítséget kért egy adott témában erre széttrolkodták, hogy de miért azt használod miért nem máshogy oldod meg meg ez amúgy hülyeség (tehát csak a kérdésre nem kapott választ azt nem értem ezeket a beletrollkodokat miért nem vágták ki soha, persze a válasz az, hogy mert ő is admin ezen az oldalon, pl nevergone igazi fakabátos troll, hülye dogmákkal állandó személyeskedéssel).

Felmentél az IRC-re ott is kb ez az ellenséges viszony volt veled. Volt itt egy 20 - 25 fős mag oda bekerülni nem lehetett és ki se nagyon. Egyszerűen kisajátították a drupal.hu-t

Közben nézd meg a magyarországi Wordpress vagy SEO közösséget. Az "elavult" forumjaik a mai napig szépen mennek.

A másik angol nyelven gyorsabban célt érsz. Ez is nagyon sok látogatót elvisz.

Bocs ha valakit megsértettem.

0
0

honlapom http://dyra.eu/

Balu Ertl képe

„Ezt az oldalt hagyta el a Drupal közösség vagy magát a Drupalt hagyta el a közössége?”

Szerintem előbbi. Általánosságban úgy érzem, ma már annyira nem szükséges lokális, helyhez-nyelvhez kötött információforrás a webfejlesztésben való boldoguláshoz, mint 10 éve, amikor még információ-tudás híján inkább gyűrűztünk weblabor.hu/drupal.hu/IRC környékén, mint ma.

0
0
nevergone képe

Szia!

Annyit hozzátennék általánosságban, hogy a „fórumozás”, mint kommunikációs forma már erősen visszaszorulóban van. Eljárt felette az idő, mint ahogy a levelezőlisták felett is. Lehet siratni, de már gophert sem használunk, pedig annak idején milyen kis remek eszköznek tűnt.
Egyrészt a világ felgyorsult a kommunikáció és áthelyeződött más, nagyobb sebességű, valós idejű platformokra, pl. Slack. Másrészt pedig elterjedtek a közösségi oldalak, ezért a szakmai témák jelentős része is pl. már a Facebookon zajlik.

3
-1
HF leon képe

Huh levelezőlista, gopher az tényleg az internet őskora. Még az irc-t is meg lehetne említeni. Igaz ez utóbbi modernebb.

Wiki a fiatalabbaknak :)
Levelezőlista
Gopher
IRC

A facebook nem a legkényelmesebb ezen a téren. A stackoverflow és a stackexchange működik azért, bár nem egészen hagyományos fórum.

Sok projekt esetén a githubon is lehet kommunikálni.

Az angol oldalak azért népszerűbbek szakmai témákban. A hazai magyar nyelvű oldalak lettek kihaltabbak, alakultak át. vagy szűntek meg.

0
0
dongodani képe

Ha bárkinek is elsőre nem ugrott volna be, ezt a felületet üzemeltető mostani vogonoknak régóta nem érdekük az oldal aktív üzemeltetése. Csak a gond van vele, menjen inkább passzív módban. Két-hárman elszerencsétlenkednek itt, egy-egy fővogon olykor leereszkedik és kinyilatkoztat. Kb. ennyi maradt a Drupal.hu-ból. A hőskorban még könyvet is írtak a Drupal-ról. Hol van az már...:-))) Az aktív Drupal-osok azzal is jobban járnának, ha felállításának maguknak egy saját szakmai fórumot. Szigorúan WP platformon...:-))).

0
-4
nevergone képe

Hát hajrá, gyere, üzemeltesd! Hozd a látogatókat, válaszold meg a kérdéseket, írj használható dokumentációt, segíts a fordításban, agyalj, pörögj, csináld!
Én meg mondjuk addig dolgozom és pénzt keresek. Vagy a családommal töltöm az időmet. Vagy pihenek. Vagy hozzájárulok a nemzetközi közösséghez, az általam karbantartott projekteket gondozom, hibajegyeket küldök be, esetleg javítok ki. Vagy bármi más. De erről hadd rendelkezzek én, köszi.

Ui.: Ez a hozzászólás szigorúan a magánvéleményemet tükrözi.

„A kecsaposüvegből arcomba robbanó gyorsvonat,
amit éppen a fűkasza suhogása érint meg,
úgy élem meg izzadt lábammal azt,
hogy éppen egy hozzászólást írok.”

(Ismeretlen vogon költő verse)

2
-1
dongodani képe

Bocsika, igazán nem akartalak őszinteségre sarkallni..., most így sikerült:-)))
Nem szégyen az, ha valamit lexarunk mert érdekmúlás következett be.
Csak akkor kár azon morfondírozni, miért pont az van ami. Hát ezért.
A Drupal hazai "zászlóvivői" lényegében egy letöltési linket tartanak fent, a többi csak alibi. Nem hogy új Drupal iránt érdeklődőket nem kívánnak már toborozni, ellenben a meglévő külsős Drupalosok is már csak zavaró momentumok a képben.
Jól megvagytok a szűk kis vogon családban, minek is teríteni a népnek az "igét".
Már nem is közösségi platformokon kommunikál egymással a kiscsalád, hanem kvantum-összefonódással:-). Így a legbiztosabb, hogy csak az jusson hozzá az infókhoz, akire tartozik.

0
0
nevergone képe

Ügyes trollkodásod közepette pár dologról megfeledkeztél.
Egyrészt azt, hogy ez az én személyes véleményem, ami messze nem feltétlen azonos mások véleményével, viszont eme oldalt nem csak én tartom életben. Másrészt én személy szerint eddig sem akartam toborozni senkit. Harmadrészt pedig folyamatosan itt a lehetőség neked is, hogy az értékes válaszaiddal megmutasd a szakmai kvalitásod. Érdekes, hogy te problémázol a közösségen, miközben ha az ilyen odamondó hozzászólásaid helyett valódi szakmai tartalmat tennél le, az építené a valódi közösséget. Ha azt az időt, amit a fenti trollkodós hozzászólásod megírásába került, mások valós segítségére fordítanád, sokat segítene az oldal fejlődésében.

Szóval kérlek válasz és odamondogatós témaindítás helyett inkább csendben végezz valós szakmai tevékenységet. Ha pedig már végzel ilyent, akkor kérlek linkelt be ide, hogy értékelhessük a fáradozásod és megköszönhessük azt.

Vagy ahogy chx, Négyesi Károly mondta:
„Kevesebb arc, több pdo driver."

0
0
Balu Ertl képe

„A hőskorban még könyvet is írtak a Drupal-ról.”

Dongodani, képzeld, jó hírem van számodra! Ismét a hőskort élhetjük, ugyanis a D8-ról is írtunk korszerű könyvet magyarul :)

1
0
balazsgabi képe

javaslom ezt a linket kitenni a főoldalra (d.hu) ha már van egy "Kézikönyv" menüpont

1
0
Balu Ertl képe

Igen, mindenképpen az a terv, hogy a hazai közönség által (vélhetően) többet használt Drupal.hu-n is közvetlenül olvasható legyen, az eBook-változatok (ePub, .mobi, PDF) pedig könnyen letölthetőek.

Folyamatban van egy javaslat kidolgozása, közös megvitatása, hogy a mostani Kézikönyv menüpont alatt elérhető tudásbázis-archívum továbbra is elérhető maradhasson, de jól megkülönböztetve, hogy az már csak régebbi (D5, D6 és D7) főverziókról szól nagyrészt. De ezt majd egy külön szálon folytassuk, ne offoljuk itt ezt a témát, de köszi a javaslatot balazsgabi! :)

1
0
Drufan képe

Igen, jó lenne könyv szerűen elmenteni PDF-be, és kitenni letölthetőre, ha ingyenes, ha nem, akkor meg utánvétes rendelhetőséggel.
Ránéztem és nagyon bőnek tűnik, amit már kényelmesebb lenne folyamatában elolvasni a-tól z-ig, utána meg már jó ez a verzió, amikor már csak egy-egy dolgot akar az ember megint megnézni.

Szóval akkor jól sejtettem, hogy valami itt meghalt, mert nem jönnek válaszok. Már azt hittem rosszat kérdezek és csak nekem. :-) Pedig már alig tettem fel kérdést, és utánanéztem, nehogy már legyen hasonló.

Ha nem él tovább, ki kéne írni. Vagy akár a középhaladóknak átadni. Nem hiszem, hogy mostantól mindenki angolul fog csak eszmecserélni. Még, ha most így is tűnik. Volt már ebben az országban a latin az államnyelv, aztán a német. Kösz, nem kell egy újabb. Beszéljen mindenki a saját nyelvén. Főleg, ha az egyik legfejlettebb nyelvi környezetbe született. Ha nem a legfejlettebbe...

Tudtok mondani fizetős oldalt, ahol pénzért válaszolnak? Írtátok, hogy vannak ilyenek. Persze magyarul.

1
0
Balu Ertl képe

Szia Drufan,

„Igen, jó lenne könyv szerűen elmenteni PDF-be, és kitenni letölthetőre, ha ingyenes [...]”

Természetesen ingyenes, szabad liszensz alatt közzétett közösségi munka, bátran terjeszthető, másolható, aki kéri :)

eKönyv-formátumokban (epub, pdf, mobi, azw3) innen tudod letölteni.

„Ránéztem és nagyon bőnek tűnik, amit már kényelmesebb lenne folyamatában elolvasni a-tól z-ig, utána meg már jó ez a verzió, amikor már csak egy-egy dolgot akar az ember megint megnézni.”

Igen, pont ez volt a célunk ezzel a könyvvel, hogy ne csak az adminfelületen való tájékozódást, hanem azon túlmenően a webhelyüzemeltetés alapjait is érintsük kicsit. Itt a D.hu fórumon is gyakran olvasni, hogy sokan még ódzkodnak az olyan kiegészítő eszközöktől, mint a Drush, Composer és Git (lehet, csak azért, mert ezeket általában parancssorosan szokás használni?), de aki már egyszer kipróbálta őket, mind azt mondja, hogy megérte elsajátítania a használatuk alapjait. Ez is benne van ebben a Kézikönyvben magyarul.

„Tudtok mondani fizetős oldalt, ahol pénzért válaszolnak? Írtátok, hogy vannak ilyenek. Persze magyarul.”

E feltételek így együtt szerintem elég szűkre zárják a lehetőségeket, én legalábbis meglepődnék, ha létezne fizetős, magyar nyelvű support-szolgáltatás. Helyette inkább ami eszembe jut így hirtelen, azok a Drupal-képzések amik mindkét feltételt teljesítik: magyar nyelvűek és fizetősök.

Pár példát belinkelek – remélem nem tartjátok reklámnak, de hátha könnyebb úgy, ha nem kell keresgélned őket:

0
0
Drufan képe

Jó sok formátum, látom a PDF után megint kezd szétszakadni a dokumentum formátum...

Már többször kerestem helyet, ahol lehet Drupal-t tanulni, az egyiket említed is. Jelentkeztem oda, de nem indult tanfolyam, aztán írtam nekik e-mailt, amire most ősszel jött meg a rendszerüzenet, hogy NEM olvasták. Tudod mikor küldtem?! 2015-ben...

Na de a többit nem találtam, de akkor most megnézem ezeket. Remélem 7-es oktatás is van, mindkettő érdekel.

Kösz az infókat és a hivatkozásokat!

0
0
balazsgabi képe

Akkor, elmondom az én meglátásom. 9 év 8 hónapja vagyok tagja ennek a közzöségnek és sajnos az utóbbi időben ritkábban járok ide mert megváltozott az életem, de ettől függetlenül jó dolognak tartom ezt az oldalt és azt, hogy van egy olyan közösség ahol egy kezdő megkaphat minden segítséget.

Emlékszem milyen jól esett, amikor még csak ismerkedtem a weboldalak világával angoltudás nélkül, hogy volt egy hely ahol érthetően segítséget, iránymutatást kaptam és az alapján meg tudtam oldani a kis problémáimat. Nem csak témanyitással, de a már mások által feltett kérdésekre adott válaszok is sokszor jöttek jól. Ezért nem értek egyet Nevergone-nal, hogy a fórumozás elavult, mert lehet, hogy léteznek "valós idejű" platformok, de azokkal pont az a baj (mindamellett, hogy vannak hasznos oldalai is) mint a levlistával. Na az, az elavult mint ismeretátadó forma. Egy plaintext, szálazott elektronikus levélben megtalálni azt amit keresel kb. pont akkora kihívás mint egy "zárt" platformon információhoz jutni. Nem állítom, hogy a fész, vagy slack az iwiw sorsára jut (de ugye nem is lehet kategórikusan kizárni, de a fórum mint a d.hu "tudásbázisa" addig marad meg a drupal iránt érdeklődőknek amíg igény van rá. Persze lehet mondani, hogy regisztrájl ide is meg oda is mert ma az a népszerű és mindenki azokat használja, de amikor az idei drupal hétvége megszervezése kapcsán be lett linkelve a fész oldal, hogy majd ott ..., akkor azt már meg sem nyitottam. Pedig ha tehettem mindig ott voltam a rendezvényeken, bár az is igaz, az utóbbiak már valóban hasonlítottak a versenyistállók bemutatására, míg a korábbi években a hangsúly inkább egy-egy modulra - és arra az igényekre amiért maga a modul is léterjött - lett kihegyezve.

Dyra-val sem értek egyet, hogy van egy mag aki leoltja az embereket, bár kétségtelen, hogy egy kezdő - pláne izmosabb egóval - hajlamos a kritikát személyes sértésnek venni. Ettől még a kérdés megmarad, a ráadott válasz is és bólogatás/fejrázás lehetősége a válaszokra tovább emeli az információ minőségét. Hangsúlyozom, hogy kereshető, megtalálható formában minden kötöttség nélkül!

Elismerem az üzemeltetés erőforrás igényes és nem tartom ördögtől valónak a szponzorációt, de szerintem egy ekkora közösség fenn tudja tartani magát ha ott olyan célok és lehetőségek vannak amik a közösség érdekeit szolgálják.

Ígérem igyekszem gyakrabban benézni ide, visszaadni mindazt amit kaptam ettől a közösségtől. Erre bátorítanék mindenkit, adjunk egy esélyt, hogy újra életre keljen a drupal.hu közössége és minél több hasznos információ álljon rendelkezésre a Drupal iránt érdeklődők számára!

4
0
Balu Ertl képe

Köszönöm balazsgabi, hogy mindezt leírtad, jól esett olvasni a meglátásaidat.

0
0
Balu Ertl képe

Ahogy az a fenti hozzászólások között is elhangzott, különválasztható a hazai és a nemzetközi Drupal-közösség aktivitása – utóbbi köszöni szépen, él és virul, növekedik. A Dries 2018–2019 közötti időszakra szóló elemzésében bemutatott mutatószámok mind növekedtek – igaz, ezt azért forráskritikával is lehet kezelni, de ahogy írása végén ő maga is kiemeli: nem tökéletes a jelenlegi mérőrendszer, de a szoftverfejlesztés, mint alapvető tevékenység alakulását jól mutatja.

1
0
nevergone képe

Ha már felkerült megint ez a téma, elárulom, hogy szerintem mi történt.
A drupal.hu aktív közösségét kb. 15-20 ember tette ki, ezek nagy része egyetemista, vagy közel végtelen szabadidővel rendelkező fiatal volt, aki aktívan segített itt az oldalon a kérdezőknek, előadott a különféle szakmai programokon és kb. próbált jelen lenni a hazai szakmai életben.
De sajnos ez elmúlt. A fiatalok felnőttek, családjuk lett, netán teljes munkaidős állásuk. Vagy csak egyszerűen drupal.org-ra tértek át, ott gondozzák moduljaikat, amiket aztán mások felhasználnak a saját oldalaikhoz. Vagy csak simán más érdekli őket, netán nem is informatikusok már. Én is már ritkán járok erre, mert ami időm közösségi fejlesztésre jut, azt a fórumozás helyett a moduljaim fejlesztésébe teszem bele.
A folytonosság pedig megszakadt. Vagyis hiába volt számtalan Drupal Hétvége, Drupal User Group, kevés új ember jött, hogy átvegye a megüresedett helyeket és segítséget adjon a kérdezőknek. Ez abból is fakadhat, hogy míg régen az volt, manapság webes keretrendszert fejleszteni nem igazán menő. Most az AI, a robotika, a mobil-platformok mennek, mert ezekben van az üzlet és a pörgés. Amúgy ez sem Drupal-specifikus dolog, több webes keretrendszer hazai fórumát/támogatási platformját figyelem, kb. mindenhol csendes vegetálás van.

1
0
Balu Ertl képe

Csak alá szeretném húzni ezt a mondatot egy virtuális szövegkiemelővel:

„A fiatalok felnőttek, családjuk lett, netán teljes munkaidős állásuk.”

0
0