500 Internal Server Error

csikosz képe

Sziasztok,

Core update után összeomlott az oldal és 500 Internal Server Error hibát dob. Végig próbáltam már a RewriteBase és egyéb htacces beállításokat, de egyik sem oldotta meg a problémát.

Az error log-ban a következő hibát írja: PHP Fatal error: Call to undefined function form_process_autocomplete() in /home/xyz/public_html/xyz/includes/form.inc on line 1850

Találkozott már valaki ezzel a hibával és tudja valaki a megoldást?

Előre is köszönöm!

Drupal verzió: 
Fórum: 
csakiistvan képe

Milyen egyéb contrib vagy custom moduljaid vannak amik az autocomplete megoldást használna? Lokálban tesztelve is tapasztaltad a hibát?

0
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

aboros képe

valami file másolási probléma lesz ez, nem másolódott fel rendesen a form.inc és esetleg más fileok. újból meg kéne próbálni a felmásolást.

a form.inc 1850. sorában nincs hívás a form_process_autocomplete függvényre

        }
      }
    }  // ez a 1850. sor
    else {

sőt ez a függvény maga is a form.inc -ben kerül definiálásra a 3974. sorban. ráadásul ez a függvény nem újdonság, régebben került be, szóval meg kéne lennie. olyankor szokott ez előfordulni, amikor ftpvel másolod fel az új fileokat és megszakad a feltöltés, aztán "nem jól" folytatódik vagy egyéb ilyen átviteli probléma miatt sérül xy file. nézd meg, hogy a form.inc -nek minden sora megvan e. másold fel újra a form.inc -et. lehet hogy ez nem lesz elég, mert más fileok is sérültek vagy félbeszakadtak, úgyhogy a legjobb ha az egész új coret újra felmásolod.
1
0

-
clear: both;

Drufan képe

Jó napot mindenkinek!

Nekem ez most a Notify modul frissítésekor jött. Frissítés közben eltűnt minden, az FF böngészőben csak fehér oldal lett, a be nem jelentkezett CH oldalon jött csak ki az HTTP ERROR 500 hibaüzenet.

Egy kicsivel korábbi adatbázismentést phpMyadmin-nal visszatöltöttem és jó lett, és a frissítést is elkészültnek mutatta...

Ezek szerint egy modul frissítése magával tudja rántani az egész Drupalt? Nem elkülönített szálon futnak ezek, mint pl. egy op. rendszerben, vagyis az újabb Win oprendszerekben?

Nem teljesen OFF: mennyire biztonságos a Drupalból végezni egy modul frissítését? Nemrég olvastam, hogy biztonsági kockázat az, hogy weboldalból lehet frissíteni a rendszert, helyette úgy kell beállítani a rendszert (hol?), hogy csak FTP-n lehessen feltölteni a frissítést, mivel ha a weboldalból is lehet, akkor az oldal feltörését is segíti.

0
0
Pandelon képe

Éppen ilyen okokból nem végzünk soha frissítést éles oldalon. Nem tudhatjuk előre hogy a modul kombinációk és főleg a saját kódok együttállása okozhat nem várt következményeket. Az esetek 99%-ában nincs semmi baj, de az ördög nem alszik.

2
0
Drufan képe

Vicces, hogy pont előtte olvastam egy cikket erről, mégis megnyomtam a frissítés gombot, hogy úgyse lesz semmi, nem szokott. Erre... :-)

0
0
fekete képe

Sajnos ez az egész 8-as drupál kezd viccessé válni, kezd belegabalyodni saját magába. Egyre problémásabb, ha nem csak egy statikus oldalt akarunk létre hozni. Nem véletlen, hogy a Joomla és a Wordpress leköröz minket.

0
-4

Üdvözlettel: Black

dongodani képe

Az a helyzet, hogy a D8 már azoknak a teljesen fekete öves drupalereknek a lézerkardja, akiknek snassz csak úgy parasztosan egy checkbox bejelölésével modult telepíteni. Inkább begépelnek hozzá egy egész sort egy izgi konzol ablakba.
Gondolom ezért is lehet, hogy eddig még minden core frissítés után olyan szinten xarta össze magát az egész hóbelevanc, hogy csak mentésből lehetett feltámasztani, vagy lehetett nulláról repetázni az egy heti melóból. Igazi fejlesztő barát környezet és főleg erősen motiválja az oldalakat üzemeltetőket a rendszeres biztonsági frissítésekre. Ügyes.... csak így tovább....:-(
Bezzeg a jó öreg D6... Core frissítés után a megrendelő visszajelezte, hogy hogy még az a funkció is elkezdett jól működni, ami addig rakoncátlankodott...

1
-6
Balu Ertl képe

Tény, hogy kezd szétválni az a bizonyos célközönségi olló. A D8 komplexitásával CMS-ből CMF-vé fejlődött, ez már nem egy súlycsoport egy „pitty-putty felFTP-zem a tárhelyemre és már kész is a blogocskám”. Nekem fordítóként kifejezetten fáj, hogy a magyarított UI-t inkább használó magánzó sitebuilderek, hobbisták, érdeklődők közönsége beszűkül a D8-cal bekövetkezett profilváltással. Ahogy Dani is írja, a mai megélhetési drupalisták már Terminálból érintkeznek a leggyakrabban a Drupallal drush, git, composer, docker és más komoly fejlesztőeszközök parancsain keresztül. Hiába, ma már ez áll közelebb a professzionális webfejlesztéshez.

Aki szeretné még a régi békeidőket megőrizni, annak esetleg érdekes lehet a Backdrop CMS projektet megismernie.

0
0
HF leon képe

Hm érdekes. eddig nem hallottam róla. Ahogy látom ez valami d7d8 hibrid.

Egyébként valóban a D8, már túlnőtt az egyszerű 5-10-20 lapos kisvállalkozásoknak, blogoknak szánt rendszeren. Maga a telepítési mérete is jól mutatja ezt. Ugyanakkor valóban kezd jól használható, akár csoportosan fejleszthető rendszerré válni, illetve mondhatni, már az. Tipikusan nagyobb projektekre termett :). A yaml konfiguráció a twig sminkek mind segítenek abban, hogy vicces fejlesztők ne tudjanak valami durva dolgot ilyen módon becsempészni a rendszerbe -akaratlanul sem.

Jómagam tapasztalom, hogy sokan térnek át D7-ről Wordpress-re. Magam is azon a véleményen vagyok, hogy egy kis lapot, már pazarló D8-ra alapozni. A Wordpress ebben az esetben jóval takarékosabb megoldás.

Érdekes, hogy Joomla-ról is több egyszerűbb lap tért át Wordpress-re. A Joomla fejlődését mostanában kevésbé követtem, így nem tudok nyilatkozni, hogy szerintem mi okozza a váltást.

Most a D8-ban mélyedtem el jobban és belátom számomra is nagyobb falat, mint eleinte gondoltam, de szeretném mélységeit is kellően kiismerni. Remek api-k vannak benne, de ezek kellő kiismerése időbe telik.

Azért erre a Backdrop CMS-re ránézek, mert érdekes lehet. Mennyire időtálló a projekt? Mit tudsz róla?

0
0
dongodani képe

Nem a D8-at ekéztem önmagában, mivel nekem sokkal jobban bejön mint a D7-es. Már túl vagyok vele egy kisebb céges rendszeren, ami nem egy sima bemutatkozó oldal, hanem a cégre, a termékeire és az ügyfelekre szabott interaktív környezet és azt kell mondjam, nagyon szépen teszi a dolgát mind a pc-s, mind a mobilos környezetben. Amivel nem vagyok kibékülve az az, hogy core frissítések után jönnek a meglepik és akkor egy csomó időm azzal megy el, hogy a tényleges munkából kiesve ismét hol a fél oldalt beterítő piros figyelmeztetésekkel, hol pedig az egyszer egyébként már összelőtt fejlesztő környezettel kell szarakodnom(utoljára például a Composert is reszelnem kellett, holott a core frissítés előtt még rendben működött...). Valahogy ez a visszafelé kompatibilitás ellenőrzés mintha nem volna rendesen kidolgozva. Legalább lenne egy felsorolás, hogy mely modulok okozhatnak problémát és kellene erre egy ellenőrző mechanizmus. Ha már ilyen komplexitású a keretrendszer, akkor ezt sem ártana implementálni. Például core frissítés előtt átnézhetné az addig telepített modulokat és ha talál köztük aggályosakat, akkor vagy nem engedélyezné a frissítést, vagy jelezné, hogy gondok lehetnek. De az, hogy menetrendszerűen jönnek a frissítések és vele a hideg zuhany, az így nem oké. Egy részről aki a D8-al dolgozik, az már nem szimpla weboldalakat készít és nem lehet arra számítani, hogy csak egy tiszta alaprendszert fog frissíteni, ami azért annyira még nem problémás, más részről nem kellene leszoktatni a fejlesztőket a frissítésekről, mivel annak előbb-utóbb utóbb a biztonságos rendszer jelleg láthatja a kárát.

0
0
HF leon képe

Nem véletlenül nem lehet az alaprendszert frissíteni. Ahogy a rendszergazdák sem eresztik rá a windows frissítéseket a teljes céges hálóra, úgy a drupal frissítéseket is érdemes helyi gépen tesztelni. Valamint ahogy a windows is csinálja visszaállítási pontot készíteni. Természetesen jóval kényelmesebb lenne, ha minden frissítés automatizálható lenne, de ott, még nem tartunk. Ráadásul strukturális változások is zajlanak még.

A D8 a symfony behozatala óta egy robusztusabb rendszerré vált. Ennek jó hatása van a biztonsága a csoportmunkában készülő oldalakra stb. Ugyanakkor ez sok átalakulást hozott a rendszerbe. Gyakran előfordul, hogy a 2015-16-ban, vagy korábban fejlesztett modulok egy része szimplán kifekteti a rendszert. A 8.4-ben megjelenő és azóta is fejlesztett új média api is sok átalakulást hoz. Erre is figyelni kell a modulok telepítésénél.

Talán a 8.6-ra kialakul egy véglegesebb struktúra. Ettől függetlenül nekem többnyire jó tapasztalataim vannak a rendszerrel, de tényleg szokni kell.

Mivel egy drasztikus átalakuláson esett át a D8 a D7-hez képest és egyes elemek, még most is kialakulóban vannak ezért esetenként lehet találkozni kellemetlenségekkel.

Ugyanakkor vélhetően, ha kialakul az új rendszer minden elemében, akkor a D9-re már sokkal egyszerűbb lesz váltani, mivel az már a D8-ra épül, úgymond folytatja azt.

A D8 viszont merőben eltér a D7-től. Ahogy megnéztem a Backdrop CMS egy olyan D8, ami a D7 folytatása. A Backdrop amolyan light-os D8, ami sokkal inkább a D7 alapjaira épít, de eltérések persze ott is vannak.

0
0
aboros képe

kérlek legközelebb nyiss új témát az új kérdésnek, ne egy többéves szálat élesszünk fel hogy aztán szétoffoljuk. köszi.

3
-1

-
clear: both;

dongodani képe

Hát igen... nyüzsgünk itt a D.hu-n vagy öten...:-)

2
-1
fekete képe

Nem látni, kinek írtad ezt aboros. Tudom nem vagy paraszt, de legalább szólítsuk meg azt, akinek válaszolsz könyörgöm...

0
-1

Üdvözlettel: Black

nevergone képe

Erre reagált: https://www.drupal.hu/comment/93806#comment-93806

Ez eredetileg egy 2015-ös fórumtéma, teljesen felesleges volt előrángatni.

1
-1
Drufan képe

OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF OFF

Ja, hogy én vagyok a bűnbak...

Nos, ha valaki megoldást keres a Drupal-hu oldalon, olyan gyenge módon használható a keresője, hogy jobb eredményt talál az ember, ha a Google-be írja. Így hát beírtam az adott hibaüzenetet és a eredmény ez a téma lett.
Miért kerestem meg, miért nem nyitottam egyből újat?

Mert láttam, hogy más témánál azért voltak felhasználók le..szva, mert új témát nyitottak és nem keresték meg, hogy hol tárgyalják már azt.

Ez így erősen azt a nyulas viccet juttatja az eszembe, hogy ha van rajta sapka azért kap, ha nincs, akkor azért...

Az én problémám ez volt:

500 Internal Server Error

A téma címe ez:

500 Internal Server Error

Igen, nem tévedés, szó szerint ugyanez.

Mi a logikus és használhatóbb egy fórumban, ha egy téma csak egyszer szerepel és ott mindenki megtalálja, ami arról szól, vagy ha eltelik idő, akkor újból létrehozzuk ugyanazzal a névvel, vagy hasonlóval, csak azért, mert egy ideje senki nem írt hozzá?

Nem emiatt lesz használhatatlan a fórum, mert ezer helyen kell összeszedni a válaszokat, mert ugyanabban a témában, közel hasonló címmel szerepelnek?!

De persze biztos én gondolom rosszul, hiszen én csak egy kezdő felhasználó vagyok...

2
-3
aboros képe

a legnagyobb jóindulat vezérelt, amikor a hozzászólást írtam és most is az vezérel. egyetértek abban, hogy a kereső nem a legjobb.

a szokást, hogy új kérdéseknek új témát nyitunk évekkel ezelőtt alakítottuk ki. ennek roppant egyszerű oka van. igyekszünk konkrét kérdést feltenni, amire konkrét választ lehet adni. ez a téma is ilyen, az 500 -as hiba (ami a téma címe, lehet nem a legszerencsésebb címválasztás volt a kérdező részéről) csak egy jelenség, a témában leírja a pontos hibaüzenetet is amit a logban talált tehát a kérdése elég konkrét és nincs köze a te problémádhoz, hacsak nem ugyanabban a drupal verzióban és ugyanazzal a hibaüzenettel küzdesz, de azt hiszem ez nem így van.

nem állítottam, hogy bármit rosszul gondolnál.

ideális esetben felteszek egy kérdést (olyan konkrétan ahogy csak lehet) és nagyjából féltucat válasz után meg is van a megoldás és a témát akár le is lehetne "zárni". ha valaki hasonlóval küzd és megtalálja, akkor is az a szokás, hogy újat nyit, mert két egyforma probléma nincs és a jó kérdező leírja mi a pontos problémája és ha talált hasonlót esetleg belinkeli.

az olyan fórumok, ahol pl ilyenek vannak, hogy "css problémák" és akkor ott többezer hozzászólás évek alatt, teljesen követhetetlenek, ezért törekszünk itt évek óta arra, hogy egy "téma" lehetőleg egy konkrét kérdés legyen, ami belátható időn belül megoldódik.

nincs szándékomban ezen túl sokat vitatkozni, azért írtam le mindezt, hogy lásd, nem "leszarva" vagy, hanem épp ellenkezőleg, jót akarok neked azzal, hogy megkérlek nyiss új témát a kérdésednek. aztán ezt vagy megfogadod vagy nem, a nagyjából tíz évnyi fórumozási tapasztalatom alapján azt kell mondjam legtöbben hamar rájönnek, hogy miért jó ez.

3
0

-
clear: both;

dongodani képe

Az elmúlt években innen még egyetlen kérdésemre sem jött válasz, de még csak érdemi hozzáböffenés se, így aztán szerintem még azzal is sokkal jobban jársz, ha az aranyhalad szájáról próbálod meg leolvasni a megoldást...:-)

0
-4
nevergone képe

Ez egy „építő jellegű” megszólás volt tőled, kb. ilyeneket szoktál produkálni. Remélem egyszer sikerül átlépned ezt a színvonalat, addig pedig nyugodtan tartsd magadban az ilyesféle véleményeket és a személyes sértődöttségednek ne itt adj hangot.
Köszönöm!

0
0