CKEditor és GeSHi házassága megoldható drupal 8-ban?

HF leon képe

A kedvenc kódkiemelőm a GeSHi modul, amely már drupal 8 alatt is működésre bírható, viszont a rendszerben helyet kapott CKEditor nem tudja kezelni az így bevitt tartalmat. A forráskódba beírható ugyan, de, ha legközelebb megnyitom, vagy, ha a szerkesztés közben visszaváltok forrás nézetből, akkor elrontja a kódot.

A CKEditor-hoz léteznek kiegészítő pluginek, melyek segítségével használható lenne a GeSHi (legalábbis elméletben). Drupal 8 alatt viszont nem tudom miként lehetne ezeket a plugineket helyesen a CKEditor alá telepíteni (no és persze, hogy egyáltalán ezek jól működnének-e a drupal rendszerében)

Drupal 8 alá rendes modult sem találtam, amely elérné a kívánt funkciót sajnos.

A kérdésem a fentiekből adódóan az lenne, hogy létezik-e drupal 8 modul, amely a CKEditort kiegészítené a GeSHi funkcionalitásával?

Valamint miként lehet a CKEditor-hoz készült plugineket helyesen telepíteni a drupal 8 alatti CKEditor-hoz?

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
Fórum: 
HF leon képe

Időközben rájöttem, hogy a drupal 8 esetén a pluginek a CKEditor modul js/plugins mappájában vannak. Vagyis ide érdemes tenni a CKEditor honlapjáról letöltött és kicsomagolt plugin mappáját.

Természetesen valahogy tudatni kell a rendszerrel a beolvasandó plugint.
Ehhez érdemes megvizsgálni a CKEditor modul mappájában a src/Plugin/CKEditorPlugin almappában található php fájlokat. Ezek alapján sikerült betöltenem és gombot létrehoznom a CKEditor codesnippet pluginjéhez.

A gombot ezután, már könnyen hozzáadhatjuk a Konfigurációban található Szövegformátumok és szerkesztők pontban a kívánt formátum CKEditorának menüjéhez. Innentől pedig lehetőségünk van a vizuális szerkesztőben kódok beviteléhez (illetve a már bevitt kódokat sem rontja el a vizuális szerkesztő).

Ha a codesnippetgeshi plugint nem telepítjük, már akkor is működik a dolog, persze forrásban meg kell adnunk a GeSHi számára a nyelvtípust.

Tehát, ha a GeSHi modul telepítve és aktiválva van, akkor így, már a vizuális szerkesztőben is tudunk kódrészleteket bevinni, amely színezve fog megjelenni lapunkon.

Egyenlőre, még sajnos a szerkesztőbe nem sikerült a GeSHi-t megfelelően beállítanom. Eddig csak a codesnippet plugin működik hibátlanul.

Valószínűleg a codesnippetgeshi pluginhez írt php fájlban lesz a probléma.

Ezen még gondolkodom, de, ha valaki telepített, már drupal 8 alatt a CKEditor-hoz plugineket és tudna tanácsot adni a témában annak örülnék.

Előre is köszönöm!

0
0