Drupal.hu és.org CSS validálás

DruTa képe

Üdv!

Megnéztem a https://jigsaw.w3.org/css-validator/ oldalon, hogy a Drupal-lal készített oldalam CSS 3/CSS 2.1 szinten megfelelő-e.
Az oldalam mindkettőnél totál hibátlan, ami szuper.

Aztán kiváncsiságból a Drupal.hu és .org oldalakt is, és mindegyiknél sok hibát jelzett, mindkettő CSS-nél.

Kérdésem: most akkor a Drupal 7 melyik CSS implementációt támogatja?

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
tompagabor képe

A drupal.hu és a drupal.org is egyedi sminket és egyedi modulokat is használ, szóval az egyedi saját kódból jönnek a hibaüzenetek és figyelmeztetések, nem a Drupal core miatt.

0
0
DruTa képe

Tehát akkor nem az a profi, ha valami 100%-osan CSS kompatibilis?

0
0
nevergone képe

A teljes validság egy olyan e-penis, ami jól hangzik, de a gyakorlatban nem sok haszna van. Ha pedig egy oldalra dinamikusan töltenek fel tartalmakat és engedélyezett a HTML formázás, akkor szinte kivitelezhetetlen.
Arról nem is beszélve, hogy a különböző böngészőknek még verziószámonként is változik a CSS támogatottsága.

3
0
szantog képe

100%-osan CSS kompatibilisen tartani egy dinamikus weboldalt minden platformon = egy mindhalálig tartó, stabil munkabér/nyugdíj-kiegészítés egy órabérben dolgozó sminkesnek - már ha van, aki kifizeti. :)

5
0

----
Rájöttem, miért kérdezek olyan ritkán a drupal.hu-n. Amíg szedem össze az infokat a kérdéshez, mindig rájövök a megoldásra.

pp képe

Csak nem szabad ilyen szigoran nézni, hisz van jó pár szempont aminek egy oldalnak meg kell felelnie.

Nagy különbség van ugyanis aközött, hogy hemzseg a hibáktól egy oldal, vagy van benne pár nem valid elem, aminek az oka is megvan. A CSS validságon kívüli is vannak mutatók amiknek meg kell felelnie a profi oldalnak. Ilyen volt (hálás égretekintés) nevezetesen, hogy az IE korábbi verziójában se essen szét az oldal.

pp

1
0
pp képe

Érdekes, hogy neked nem dob hibát, mert több helyen is előfordul a Drupal Core-ban, olyan ami nem valid. Pl. "zoom: 1" a system.base.css-ben. Mindegyiknek van története a zoom-nak ez:
http://www.satzansatz.de/cssd/onhavinglayout.html

Drupal 8-ban ez is jobb :D
https://www.drupal.org/node/2400883

pp

1
0
DruTa képe

Ugye ma már nem kell foglalkozni korábbi IE böngészőkkel, elég egyféleképpen megírni az oldalakat?

0
0
nevergone képe

Rossz hírem van: nem. Bár a régebbi IE verziókkal valóban nem érdemes foglalkozni, de attól még vannak elérések a különböző böngészők értelmezéseiben. Különösen igaz ez, ha HTML5-öt vagy CSS3-at használsz.

Hogy mondjak egy gyakorlati példát: nemrég szólt egy ügyfelem, hogy az oldala minden böngészőben megfelelően jelenik meg, kivéve a Safarit.

0
0
DruTa képe

Itt azt érted, hogy kicsit máshogy jelenik meg, vagy hibásan. Azaz lényegében ugyanolyan, csak mint régebben előfordult, hogy az IE pl. más keretvastagságot, eltartást használt a táblázatoknál, stb., vagy ennél rosszabb a helyzet?

0
0
nevergone képe

Valaminek vízszintesen kellett volna megjelennie, de függőlegesen jelent meg. Ez „kicsit máshogy” vagy „hibás” megjelenés? Szerencsére sikerült workarounddal javítani a hibát.
Ha nem használsz nagyon új, még kiforratlan CSS3 dolgokat, akkor valószínűleg nem érhet nagy baj. Azt azonban ne feledd, hogy általában az oldal látogatói határozzák meg azokat a böngészőket, amikre tesztelned kell.

0
0
DruTa képe

Tehát ha nem akarok gondot magamnak, még 2016-ban is inkább CSS 2.1-et és HTML 4-et használjak?

0
0
nevergone képe

Azok biztosan működnek.

Amúgy pedig: tesztelni, hibát keresni, javítani. Ha valami nem működik, úgyis lesz rá javítás, az újabb böngészők pedig egyre fejlettebb képességeket hoznak.

1
0
DruTa képe

Sokáig kerestem olyan oldalt, ahol az adott böngészők html, css, javascript támogatását mutatja be táblázatos formában pl, de nem találtam, végignéztem magát a ff menüjét, oldalát, de ott sem. Jó lenne pedig egy ilyen infó, mert ha az g analitics szerint pl. adott böngészők a látógatók 90%-át lefedi, akkor azokkal a böngészőkkel szerintem elég foglalkozni és az oldalra kiírni, hogy milyen böngészőket javaslunk és frissítsenek.

0
0
nevergone képe

DruTa képe

Látom nem hiszed, h sokat keresgéltem. Amit linkeltél az egy nagy halmaz, nem egy html/css verzó/böngészőkompatibilitás táblázat. Ahogy eddig sem találtam.

0
0
nevergone képe

Rákattintottam a halmaz első elemére és ide jutottam: http://caniuse.com/#feat=css-first-letter
Tessék, az adott elemre vonatkozó kompatibilitási táblázat. Amúgy jópár ilyen táblázat/lista van, érdemes végignézned a keresési találatokat.

0
0