Miért nem FÓRUM a Forums ??? :(

Anonymous képe

A kérdésem az, hogy a forum-module.hu fájlban megtaláltam a Forums = Fórum fordítását, de nálam a fórum fejlécén még is a Forums szöveg látható. Miért ???
Egyébként ezeket a modulokat milyen programmal a legegyszeübb szerkeszteni. Mert most én Wordbe nyitom meg :) de ha van valami speciális, amivel jobban átlátható azt létszi írjátok már ide be.

Ime az amit én találtam :

#: modules/forum/forum.module:27
msgid ""
"These settings provide the ability to fine tune the display of your forum "
"topics."
msgstr "Beállítások a fórum megjelenítésének testreszabásához."
 
#: modules/forum/forum.module:39;44
msgid "Forums"
msgstr "Fórum"
 
#: modules/forum/forum.module:45
msgid "Control forums and their hierarchy and change forum settings."
msgstr "Fórum struktúra és más beállítások."
 
#: modules/forum/forum.module:55
msgid "Add container"
msgstr "Csoport hozzáadása"

Köszike :)

Paal képe

Mindenki hall valami tutit a Drupal rendszerről, nosza, szakítsuk le, "setup.exe oszt jóvan"?! Hah, a hülye, alapból nem települ magyarul. Nem gond, megkérdezzük a fórumban! Olvasni, keresőt használni az luxus?

Ha elolvastad volna a kézikönyvet (tipikus vindóz módszer, minek azt elolvasni!), akkor találkoztál volna ezzel a cikkel: Fordítások készítése egyszerűen.
Ha vettél volna egy kis fáradságot, és beírtad volna a keresőbe, hogy ".po extension", akkor az első találatra ezt kaptad volna (Google):
Extension: PO: GNU Gettext Portable Object

A magyar leírásban meg ott van, hogy a PoEdit nevű programmal lehet szerkeszteni (többek közt).

Csak egy ici-picit próbáljátok meg használni a már elkészített dokumentációt, a keresőkről már nem is beszélve!

Köszi, Pali

Ps.: ja, hogy a másik kérdésre is válaszoljak, csak be kellett volna írnod a Drupal.hu keresőjébe, hogy "Forums". Próbáld meg, ott lesz a megoldás...

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

Anonymous képe

Igen ez komoly volt de teljesen igazad is van. Szori. :) ?s köszi a helpet.
Máskor körültekintöbb leszek. Tudod csak sokszor az a probléma, hogy egy kezdö L?MA mint én is nem biztos hogy tudja miként kérdezen helyesen. És ha nem tudja szakszerüen kérdezni ill. keresni akkor elég nehéz a kersöket is jól használni. De persze nem az én kérdésemre értettem, MERT EZ TÉNYLEG EGY LAMA KÉRDÉS VOLT:)
Mégegyszer bocsi hogy felzaklattalak, és köszi a helpet. Megoldottam :)

0
0
Paal képe

Nem zaklattál fel. Remélem tudtam segíteni.

Üdv, Pali

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

nevergone képe

Bizonyára kicsit offtopic, de ahogy egyre többet olvasok ilyen, és ehhez hasonló topicokat, egyre jobban úgy érzem, ki kell adnom, le kell írnom, mert talán elgondolkoztat és segít.
Biztos rosszul teszem, hogy magamból indulok ki, de amikor egy új dologgal találom szembe magam (ilyen volt a Drupal is), amit használnom kell, vagy használni szeretnék, de nem ismerem, akkor előszőr beírom a Google -ba magyar oldalak közt keresve a kulcsszót, vagyis az adott dolog nevét. Ezzel a legtöbb esetben megtudom, hogy van -e magyar honlapja, esetleg milyen más vonatkozásban merül fel találatként a neve. És ezeket az oldalakat végignyitogatom sorba, ha van honlapja, akkor azt is, és végignézem. Lementem, amit le lehet, hogy offline is meglegyen, ha szükséges (a magyar és angol Drupal kézikönyv is megvan lementve), és rászánom az időt, végigolvasom, ha megtehetem, akkor kétszer is. Először felületesebben azért, hogy valamelyest képben legyek, utána pedig már átgondoltabban, aprólékosabban. Ha valami olyat találok, ami mindenképpen hasznos, még ki is jegyzetelem (többek közt ezért is futtatok a gépemen MediaWiki szoftvert). Ha kevés volt a magyar nyelvű találat, vagy nem túl releváns, akkor átváltok angolra (pedig elég gyengén tudok angolul), mert hátha találok olyat, amit lassabban ugyan, de megértek, vagy egy példát, ami kipróbálható. Szóval, olvasni kell először, sokat, ha van kézikönyv, vagy tutorial, azt pedig még alaposabban.
Ezután fogom a rendszer, és nyúzom. Bekapcsolom, amit be lehet, megnézem, hogy minek milyen hatása van, mit változtat a rendszer működésében. Amelyik beviteli mezőnél nem világos, ott megnézem, hogy milyen értékeket fogad el a rendszer, és ha rosszat adok meg, az mit eredményez. Nem rögtön azzal ugrok neki a szoftvernek, ami dolog miatt eredetileg terveztem, hanem először kisebb feladatokkal, aztán egyre bonyolultabbakat választva. A vége felé megnézem a fontosabb kiegészítéseket (mivel végigolvastam a kézikönyvet, és a fórumokat, már nagyjából képben vagyok, hogy melyek lehetnek azok), hogy melyik mire való, hogy később érdemben is tudjam használni őket. És már csak itt kezdek el foglalkozni a tényleges feladattal, ami miatt eredetileg azt a bizonyos rendszert választottam.
Ez sok idő, és még több türelem, de aki ezt nem tudja, vagy akarja bevállalni, annak csak azt ajánlhatom, hogy kérjen meg mást a feladat elvégzésére, különben csak addig fut jutni, mint az ilyesmi fórumtémák indítói: Fognak egy eszközt, amiről talán hallottak, vagy olvastak valamit, feltelepítik nagy elánnal (vagyis megpróbálják), és már az első lehetséges helyen megakadnak, és nem tudják merre tovább. Mivel "write-only" üzemmódba váltanak (vagyis írni tudnak, olvasni nem), ezért rögtön kérdeznek az első lehetséges helyen (persze, mivel nem ismerik a rendszert, nem olvastak róla, ezért nem ismerik a helyes szóhasználatot sem, ezért a kérdés eléggé zavaros, és nehezen érthető), és csak addig tudnak továbbhaladni, ameddig az esetleges segítő szándékú felhasználó elmondja alaposan, hogy mit kell tenniük. De itt megint megáll az élet, önállóan nem haladnak tovább, újabb kérdés jön, stb.

Lehet, hogy rosszul tettem, hogy magamból indultam ki (elnézést érte), és néha én is esek abba a hibába, hogy kérdezni könnyebb, mint érdemben megkeresni a választ, pedig ez utóbbi sokkal tanulságosabb, mellette több más hasznos dolgot is megtudhat az ember, és végül, de nem utolsó sorban célravezetőbb.

Ui.: A magyar nyelvben az ékezetek jobbra dőlnek, ezért a téma címében az "?" betű elég furcsán mutat, és attól tartok, hogy később másoknak keresés során is elég nehéz lesz így megtalálni.

0
0
Illyés Edit képe

A magyar nyelvben az ékezetek jobbra dőlnek, ezért a téma címében az "?" betű elég furcsán mutat, és attól tartok, hogy később másoknak keresés során is elég nehéz lesz így megtalálni.

Javítva.

0
0
rgy képe

Az igazság az hogy sok rendszerrel foglalkoztam már, de ennyire türelmes csapattal ami itt van még nem találkoztam.
Én is LÁMA vagyok mint sokan akik errefelé tévednek, de jártam már a phpbb magyar csapatában ahol az itt feltett kérdések 90%-ára csak lekiabálnak mindenkit, a joomla csapatában meg olyanok vannak "én tudom a többiek dögöljenek bele" szintű válaszok(többnyire nem is válaszolnak)!
Hozzá kell tennem egyik csapatban sem kérdeztem semmit(nem is tartottam érdemesnek a regisztrációt ott sem ahol van), mert láttam miket válaszolnak. Igaz joomla oldalam már nincsen de phpbb aukcióm(és startlapom is) van és itt is próbálkozom.
Tehát azért hagyjuk meg kicsit ezt a kezdőknek(mármint a hülye kérdéseket!) mert egyrészt az ezután jövők tanuléhatnak, másrészt a aki nem kérdez az nem is tanul!
Tehát az egész drupal-ban ez a csapat ér a legtöbbet lehet még a drupal előtt!

és bocsi ha ezután is hülyéket kérdezek és csak utána olvasom(találom meg) a megoldáshoz vezető utat.

bocs ha offtopic!!

www.clipp.hu

0
0

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...www.clipp.hu............| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

nevergone képe

Talán kissé rosszul fejeztem ki magam, de nem azzal van a baj, ha valaki kérdez. Kérdezni lehet, és kell is. A probléma akkor jelentkezik, ha esélyt sem adnak arra önmaguknak, hogy a helyes választ megtalálják. Érdekes lenne megnézni, hogy azok között, akik most ismerkednek a Drupal rendszerrel, hányan vették a fáradtságot, hogy elolvassák a magyar nyelvű kézikönyvet, esetleg utánanézzenek annak, hogy mi a tartalomkezelő rendszer lényege, esetleg legalább alapszinten megismerkedni az adatbázisokkal. Ha nincs meg az alapvető informatikai képzettség (pl. mi a különbség a hagyományos értelemben vett szövegszerkesztő, és a "text editor" között), akkor az egész csak egy gányolás, amiben igazából sem az nem leli örömét, aki készíti, sem az, aki valamilyen módon segít benne.
És ha ezt nem teszik meg, akkor az egész annyira halott dolog, mint mikor a kollégiumban valaki megkért, hogy telepítsek fel a gépére egy Debian Linux rendszert. Hónapok múlva hallottam fél füllel, hogy mennyire büszke rá, hogy neki már Linux van a gépén. Csak az is kiderült, hogy nem igazán tudja használni a rendszerét, mert nem értett hozzá, és nem olvasott utána. Minden úgy volt, ahogy a telepítéskor hagytam, a frissítések nem voltak feltelepítve, a rendszeren messziről látszott, hogy érdemben senki nem nyúlt hozzá, nem is próbálkozott a megismerésével.
Elnézést, hogy nagyon eltértem a tárgytól, talán ezt lassan fejezzük is be itt, elvégre ez a topic nem erről szól. Talán másutt, más helyen. De úgy gondolom, hogy a hiba nagy része az általam felvázolt dolgokban lakozhat.

0
0
papper képe

látom már elméletileg megoldódott a probláma...egy nagyon kis apró észrevételem volna, régebben én is szenvedtem ilyen dolgokkal :) ez van...lehet égő....

szóval a Drupal bizonyos vocabulary-kat létrehoz alapból, pl: Forums vagy Image galleries, ezért látszik pár helyen ez, és ugyebár alapból nem lehet lefordítani, egyszerű a megoldása a dolognak, hogy a "problémás" szótárat átnevezed, amire szeretnéd (kategóriák...adott szótár szerkesztése). :) remélem senki nem vette rossz néven, hogy ilyen alap dolgot bepötyögtem ide. :D

Üdv.

0
0
Anonymous képe

Én tettem fel ezt a hülye L?MA kérdést :( Szégyelem is magamat, de ez van.
De látom hogy ez egy kicsit megmozgatta egyik ill. másik oldalt is.
Szal a lényeg hogy igazza van azoknak akik már helyjel közzel vágják már a Drupalt hogy sok minden megtalálható a netten (többek közt ez is amit én tettem fel), mert mint tudjuk "google a barátod". De hidjétek el átnyálaztam a programot, de most hogy tudom hol kell ezt a problémát megoldanom (Kategoriák) annak ellenére még mindíg nem világos hogy miért itt kell átállítani. Nekem Lámnak érthetöbb lenne egy olyan menü pl. Szótár szerkesztése. Szal azért írtam hogy ha valaki most kezd el ismerkedni egy dologgal (legyen az programozás, autószerlés, TV-rádió szerelés) az elején nem biztos hogy egyátalán tud érthetöen, szakszavakkal kérdezni. Lefogadom hogy aki itt annyira vágja a Drupált azt mondjuk elvinnék egy hajóépítö üzembe biztos hogy ha ott elküldenék valami speciális szerszámmé, nem tudná hogy hol keresse, hogy néz ki, vagy ha lát egy szerszámot nem tudná egy másik helyen lévö dolgozótól megkérdezni hogy az a bizonyos szerszámnak mi is a neve és mire is lehet használni. Szerintem égy kis idö és hülye kérdések kellenek ahoz hogy az ember megtanulja a szakzsargont, és tudjon értlemesen kérdezni ill. keresni. Ezek a tanuló hetek. Addig hiába olvasok angol nyelvü könyvet míg nem tudok angolul, mert úgy sem értem hogy mit olvasok. De ha értek egy programozási nyelvhez valamilyen szimten akkor már nem szükséges perfektül tudni angolul mert a félszavakból is lehet hogy megérti a dolgokat az ember.
Nekem ez a véleményem. Egyébként olvastam a kézikönyvet, fel is telepítettem a Drupalt segítség nélkül, de annak ellenére vannak olyan dolgok-kifejezések amiket még nem értek, hiába olvasom el. Egy kis rutin kell mirre belejön az ember(addig maradnak a hülye kérdések), de egy idö után ha az ember kitartó és érdekli a dolog akkor majd tudja mi-mit jelent és hol kell keresni-e és hogy kell érthetöen kérdeznie.

Na csá egy L?MA :)

0
0
Paal képe

Én tettem fel ezt a hülye L?MA kérdést :( Szégyelem is magamat, de ez van.

Mint kifejtették, NEM A KÉRDÉSSEL VOLT A PROBLÉMA, hanem azzal, hogy nem vetted a fáradságot, hogy utána nézz, holott ebben a fórumban is ott volt a válasz, NEM IS ELDUGOTT, LEHETETLEN HELYEN!

Lefogadom hogy aki itt annyira vágja a Drupált azt mondjuk elvinnék egy hajóépítö üzembe biztos hogy ha ott elküldenék valami speciális szerszámmé, nem tudná hogy hol keresse, hogy néz ki, vagy ha lát egy szerszámot nem tudná egy másik helyen lévö dolgozótól megkérdezni hogy az a bizonyos szerszámnak mi is a neve és mire is lehet használni.

Nyugodt lehetsz, megnézi MI VAN A SZERSZÁMRA ÍRVA (esetedben "Forums"), beüti a Googliba, megnézi a találatokat, elolvassa a használati kézikönyvet, és fogcsikorgatva, de megpróbálkozik vele. Ha ezt TE is megtetted volna, akkor megtaláldad volna a helyes megoldást. DE MEG SEM PRÓBÁLTAD!

Ezek a tanuló hetek.

Na ja, de az utóbbi időben exponenciálisan nőtt az olyan új Drupal felhasználók - már bocsánat de - hülye kérdései, hogy:

Addig hiába olvasok angol nyelvü könyvet míg nem tudok angolul, mert úgy sem értem hogy mit olvasok.

Soha nem tanultam korábban angolul, mégis közel jól elboldogultam IT és távközlési területen az angollal abból, amit az internet használatábül felszedtem. Persze ez nem elég, ezért ha időm engedi és van kedvem hozzá (ez utóbbival van inkább gond), akkor próbálom a nyelvtudásomat fejleszteni.

Jómagam pár éve nézegetem a Drupal-t, de valami oknál fogva a saját dolgaimhoz MÁST mindig jobbnak találtam, akkor. De azóta a Drupal felnőtt, egy nagyon jól használható és konfigurálható rendszer lett belőle.
Kb egy éve kezdtem el jobban figyelgetni a rendszert, milyen újítások vannak benne, fórumokat olvasgatni. Gobán kívül lehet, valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki a http://drupal.org/project/Modules/name oldalon SORBAN, EGYENKÉNT elkezdtem megnézegetni a modulokat, és ha arra érdemesnek tartottam kipróbáltam.

DE NEM KEZDTEM EL A MÁSODIK NAPON HÜLYESÉGGEL BOMBÁZNI azt a közösséget, akik saját privát idejükből áldoznak arra, hogy ha szükségem van rá, segítenek.

Meg fogjátok látni, hogy addig fog tartani a dolog, amíg ezek a kitartó emberek bedobják az unalmast, és tesznek a közösségre, nem fognak segíteni.

Pali

Ps.: ja, és veszik a fáradságot, beregisztrálják magukat, és adják nevüket a hülyeségükhöz.
Nem kell regisztrálnod!

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

rgy képe

Teljesen igazat adok a te olvasatod szerinti hülye kérdésekkel(nevelde, iwiw, stb...) de szerintem ők is rendes választ kaptak és nem teljesen lehülyézve lettek(csak burkoltan) hiszen úgyis rájönnek maguktól is hogy semmi keresnivalójuk nincs!
Én nem ezekre gondoltam.
Más:
A LÁMA szerintem nem csúnya szó annál inkább az Anonimusz!
Nem kivánkozom a híd alatt lakni de ott is tudnak valami nevet adni maguknak, ha elsőre nem is, másodikra?....harmadikra?...negyedjére biztosan..., de ez már másik iskola!

www.clipp.hu

0
0

|^^^^^^^^^^^^^^^| ||
|...www.clipp.hu............| ||'|";, ___.
|_..._..._______===|=||_|__|......, ] -
"(@)'(@)"""**|(@)(@)*** **''(@)

szikar képe

Na látom szép kis vita kerekedett itt (mintha a Prog.hu-t látnám). Engedtessék meg nekem is, hogy röviden beleszóljak a dologba, és ne a kérdésre válaszoljak.
Úgy tapasztaltam, hogyha valaki ebből él, illetve ebből akar élni (programozás, webfejlesztés stb), akkor az egy kis utánajárással megtalálja a kérdésre a választ. Ha viszont csak hobbiszinten foglakozik vele (vagy tud egyet s mást a kérdésről) akkor lusta utánanézni, és inkább kérdez.

Az programozásban, webfejlesztésben az a jó, hogy az alap az egy, csak a körítés változik. Ha ismered a Drupalt, valószínűleg el fogsz boldogulni a Joomla-val is. Ha ismered a C#, akkor a C++ sem fog gondot okozni. Tehát ha már az alapok sem világosak, akkor először azt kell rendbe rakni, és utána kérdezni.

A példa hasonló, mint amikor megveszik az emberek a számítógépet, és hozakodnak elő a gondjaikkal (nem lesz semmi baja, ha letörlöm? stb). Mindenkinek azt szoktam tanácsolni, kattintgasson össze-vissza, olvassa el mi van oda írva, és nem lehet baj.
Itt ugyanez a helyzet: kattintgatni, olvasni.
(na most megint lehordanak mindenféle bunkónak, mint a Prog.hu-n :D)

0
0
Paal képe

Teljesen igazad van. Sajnos - többek közt az MS miatt is - manapság a trendi az, rákattinunk a telepítőre, mindent megcsinál és örülünk. De ha már valami kérdést mer feltenni az az átkozott program, akkor rohanunk fűhöz, fához és kérdezősködünk, ahelyett, hogy a README.txt-t elolvasná az ember. Ugyanis szinte minden dolog le van írva benne.

Anno volt két kollégám, akik elvetemült UNIX-osok voltak (az 1ik dekstop gépe egy Ultra-2 volt ;). Az ő bejárati ajtajukra volt ez a szöveg kiírva:

Setup.exe oszt jóvan!

:D

kb. 5 évig használtam Linux-ot, és ott hozzászoktam, hogy ha valamit le akartam fordítani (make :), akkor előtte elolvastam a használati útmutatót, nem pedig fejjel rohanok a falnak.

Üdv, Pali

0
0

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

szikar képe

Na igen. A linuxnál hozzászoktam én is az autodidakta tanuláshoz.

Tibor

0
0