Tartalomtípus és egyéb export

DruTa képe

Üdv!

Egy profi a Backup and Migrate modullal exportálja ki a tartalomtípusokat, taxonómiákat és a többi nem tartalmi, hanem felépítésbeli dolgokat, vagy valamilyen spec modullal, mint Content Type Exporter, ami egyébként nem letölthető modul, de ezt találtam?

Ha az előbbivel, akkor fejből kéne tudni, hogy melyik adatbázis tábla kezeli az egyes dolgokat, hogy ki tudja zárni a felesleges elemeket, hogy azokat ne mentse.

Melyik modulhoz, modulokhoz kapcsolódik a téma?: 
Drupal verzió: 
aboros képe

https://drupal.org/project/features
elsőre elég fura állat, szokni kell meg próbálgatni sokat. rengeteg anyag van róla a neten, hogy mit hogyan kell (elvileg:) csinálni vele.

1
0

-
clear: both;

DruTa képe

Kösz, megpróbálom előbb, hátha simán megy, a képernyőképe alapján egyszerűnek tűnik.

---

Na, igazad lett.
Simán letöltöttem pár tartalomtípust, és taxonomiát, meg is vannak az inc file-ok, de hogy miként tölthetem vissza, az nem megy, mivel nem ment el semmit és nincs olyan rész, hogy import.

Néztem a neten róla még videót is, ott elmentődik a features mentés, igaz ott a fetures modulba más modulokat is telepítettek.

Szóval nyomozok tovább sajnos.

0
0
csakiistvan képe

A features general neked egy modult, ezt a modul mappat tedd vissza a sites/all/modules mappadba (ha van /custom amppa megjobb) es kapcsold be a structure features oldalon. Elsore nem fog tortenni semmi, de ha valtoztatsz mondjuk a beallitasokon, akkor kijelzi hogy Overhidden, azaz a kodban levo valtozattol elterest tapasztal.
A kodot eles oldalra mozgatva es a modult bekapcsolva letrejonnek a tartalom tipusok, taxonomyk, stb.

Ha uj neked a features, nezd meg az elmult ket Budapesti DUG felveteleit, mindkettoben volt rola szo.

1
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

DruTa képe

Kösz, így is megpróbálom.

Igazság szerint már nézegettem infókat és amennyire tudtam angolul, valami hasonlót olvastam, csak nem értettem, miért nem egyszerűen exportál és importál, mint pl. a Views modul, ahonnan így tök könnyen ki lehet venni a beállításokat.
Plusz eleve van egy Features modul, tehát most azon belülre másoljam, ahol a Test modul van, vagy külön egy mappát máshová?

Szóval a bonyolítást nem értem benne...

UI: Tudom, legyek szerény, amíg én nem vagyok programozó, csak mintha túl lenne bonyolítva.

0
0
csakiistvan képe

Features lényege hogy egy funkciót össze tudsz kattintgatni, mint mondjuk egy node type, aminek van 3 displaye (mondjuk display suittal osszekattintgattad), egy views, aminek van 3 displaye (fooldalon max 3db, lista oldalon, stb) minden kimenethez mas kepmeretet kell kitenned. Tovabba jogosultsagokat is meg kell hataroznod hogy az editor szerkezsteni tudja, de torolni nem....

Mire ezt a fejlesztoi kornyezeteden leteszteled, és egyenként a demo majd az éles siteon összekattintgatod, elmegy vagy másfél nap. Mindezt össze tudod csomagolni Features be uszkve 2 ora alatt teszteléssel együtt, egy csomagban tartva a funkciót és a funkcióhoz szorosan kötődő dolgokat. Ezt a modult amit kapsz felteszed a demo sitera, bekapcsolod a features-t majd BANG, kész minden.

A features gyorsítja a munkát, mégpedig abban hogy egyszer kell megcsinálnod, és utána A-ból B-be mozgatása sokkal konnyebbé válik.

0
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

eager képe

Mimicsoda:

Úgy tűnik, hogy a drupal a /sites/all/modules/ mappán belül bárhol megtalálja a modulokat.

Egy új projektet én most már úgy kezdenék, hogy három mappát hoznék létre kiindulásnak:

/sites/all/modules/contrib/
/sites/all/modules/custom/
/sites/all/modules/features/

És ezekbe osztanám szét a modulokat, amiket használok.

Ilyen felállás mellett a contrib/ mappába kerül az összes olyan modul, amit a drupal.org-ról töltünk le. Így tehát lesz egy /sites/all/modules/contrib/features/ mappa is, ez az "eredeti" Features modul tehát, amit a d.org-ról töltünk le.

Ez az, amit bekapcsolhatunk az /admin/modules oldalon.

Munka feature-modulokkal:

Ezután az /admin/structure/features/create oldalon létre tudunk hozni új feature-modult (így van, a neve eléggé megkavaró).

Az így létrehozott modul(oka)t pedig a /sites/all/modules/features/ mappába tenném (tehát nem a contrib/ -ba).

Létrehozáskor és "rekreáláskor" kétféleképp juthatsz az új modulod állományaihoz (tételezzük fel, hogy 2.x-es Features-ed van):

  • Vagy a "Download feature" gombot használod, és akkor kapsz egy tömörített állományt, amit a böngésződ letöltésként kap meg (elmented, kitömöríted, és bemásolod a modules/features/ mappába.

  • Vagy kinyitod az "Advanced options" nevű pontot, amögött pedig van egy "Generate feature" gomb. Itt ellenőrizd le, hogy jó mappába menjen a modul írása, a gomb felett van a szövegmező, amelyben a kívánt elérési út megadható (ha a defaultot akarod, akkor nem is kell kitölteni, lásd a mező labeljét).

    (Ha a generate feature nevű szolgáltatást akarod használni, akkor azt hiszem, hogy meg kell róla győződni, hogy a php-nak legyen írási joga az adott célmappába.)

Az idehelyezett feature-modulokat pedig az /admin/structure/features oldalon lehet bekapcsolni.

Features használatakor javaslom a

  • strongarm modul használatát (amellyel rengetegféle webhely- és modulbeállítást lehet még pluszban a feature-modulok részeként kezelni.

  • Illetve a diff modult is mindenképpen, mert ez remekül meg tudja mutatni, hogy mi a különbség a feature-modulok által meghatározott beállítások és a drupal adatbázisában lévő tényleges értékek között. (tehát a gyakorlati munkában (számomra legalábbis) nélkülözhetetlen.)

    (A feature-modulok csendben tűrik, hogy ne használják a bennük foglalt beállításokat. A Drupal működését továbbra is az adatbázisból vett értékek fogják meghatározni. Ha egy feature-t tiszteletben tartanak, és a db-ben is az van, amit a feature-modul tartalmaz, akkor a featue állapota 'Default'. Amennyiben azonban a az adminfelületen elállítunk valamit, akkor az az elállítás érvényesül a site működésében, de a feature, ha megkérdezik, akkor meg fogja tudni mondani, hogy ő most 'Overridden'.)

Végül egy ismertető, amellyel én is kezdtem a Features-szel való ismerkedést:
http://kybest.hu/hu/blog/mik-jellemzok-jellemzo-jellemzoi

2
0
Robert Petras képe

@eager @csakiistvan Nagyon jó tanácsokat adtok, sok új ismeretet kapok tőletek a téma kapcsán.

Egy új projektet én most már úgy kezdenék, hogy három mappát hoznék létre kiindulásnak:

/sites/all/modules/contrib/
/sites/all/modules/custom/
/sites/all/modules/features/

Láttam már ilyet elrendezést korábban és egy kérdést is felvetett bennem. Van arra meglévő tapasztalatod, hogy mennyire támogatja ezt a workflow-t a Drush? Ha gond nélkül megtalálja ezeket a modulokat a Drush és csont nélkül futtathatni lehet a PM parancsokat, akkor ez nagyon logikus fájlrendezése a moduloknak.

Csavarhatok még egyet a kérdésen?

Ha felteszem, hogy készítek egy saját Drupal disztrót, ahol a telepítés során a modulok nem a hagyományos /sites/all/modules/ mappába kerülnek telepítésre, hanem a profile/modules/ mappába (ha jól emlékszem akkor pl. a Commerce is ide pakolja a moduljait) és ott bontom le ezeket contrib, custom, features, stb almappákra, akkor is használható marad a Drush modulokra vonatkozó parancsai?

Van ebben tapasztalatod? Örömmel venném ha megosztanád tudásodat folytatva a topikot!

0
0
eager képe

Ebből a sokból csak egy kérdésre tudom a választ: ha van sites/all/modules/contrib, akkor a drush dl az ebbe a mappába fogja tenni a letöltött modult.

(Most kipróbáltam egy játszótér-webhelyen, nem volt all/modules/contrib/ mappája neki, letöltöttem egy modult, ment az all/modules/-be, aztán létrehoztam ugyanitt egy all/modules/contrib/-ot, és a következő drush dl már ebbe tette a következő modult.)

1
0
DruTa képe

Köszönöm, ezek igazán kimerítő válaszok voltak és nagy segítség! :-)

0
0
csakiistvan képe

Ha felteszem, hogy készítek egy saját Drupal disztrót, ahol a telepítés során a modulok nem a hagyományos /sites/all/modules/ mappába kerülnek telepítésre, hanem a profile/modules/ mappába (ha jól emlékszem akkor pl. a Commerce is ide pakolja a moduljait) és ott bontom le ezeket contrib, custom, features, stb almappákra, akkor is használható marad a Drush modulokra vonatkozó parancsai?

Ne ne tedd. Eloszor is a mappa helyes neve profiles/profilodneve/modules, masodszor ez a profil altalaban egy repo, ide ne pakolj contrib modulokat, azoknak a sites/all/modules ban a helye. A profilba featuroket, es custom modulokat pakolj ami szorosan kapcsolodik a profilhoz.
Ha a profil megvan akkor meg drush make-el pakolod ossze a siteot idealis esetben, es kesz is vagy.

2
0

Drupal full-stack developer at Wunderman Thompson Budapest

Robert Petras képe

Szuper, köszi a jó tanácsokat és a helyesbítést a pontos útvonalra vonatkozóan a profilban.

Bárcsak lenne több szabadidőm jobban megnézni a nagyobb publikus Drupal disztrókat, hogy abból is tanuljak.

Közben mint szivacs szívom magamba a tippeket ;-)

0
0
aboros képe

a disztrók általában a saját profiljuk alatti modules és themes mappában hordozzák a működésükhöz szüksges contrib modulokat. igen gyakran nem csak egy adott modulverziót használnak, hanem mindenféle patcheket is alkalmaznak, hogy rendesen összesimítsák a nekik kellő dolgokat. ettől függetlenül követik azt az elvet, hogy a modules mappába külön szedik a contribot és a featurest.

persze ha te elkezdesz egy disztrót használni és esetleg hiányzik belőle valami contrib neked, akkor azt már ne a disztró contribjai közé rakjad, hanem "rendesen" a sites/*/modules -ba.

és még van az, hogy pont úgy ahogy egy sminknek lehet alsminkje, egy disztrót is lehet "base distribution" -ként használni és egy saját gyerek-disztrót ráépíteni.

de ezek már külön szálba tartoznának szerintem, az eredeti kérdésre már megvolt a válasz, szóval tudod, új kérdés, új téma :)

1
0

-
clear: both;

Robert Petras képe

Igazad van, köszönöm!

0
0
pp képe

Nem csak a PM parancsokat támogatja a Drush, hanem vannak külön a features-hez kapcsolódó parancsok is, amivel elkerülhető a böngészőben klikkelgetős bohóckodás is.

drush | grep feature

pp

1
0
Robert Petras képe

Kinevetsz, ha elárulom, hogy még csak ott tartok, hogy localban tervezek (itt próbálgatok ki egy-egy korábban ismeretlen modult és telepítek újabbakat, ha nem válik be) aztán a deploy résznél manuálisan állítgatom be a modulokat egyenként az éles oldalon. Tudom, hogy szörnyen hangzik, de még nem jutottem el a Feature-ig.

Megnéztem amúgy a korábbi előadásodat, amit még 2011-ben tartottál a téma kapcsán. Nagyon jó volt köszönöm! A múlt heti Features előadást pedig bookmarkoltam.

Lassan de biztosan haladok előre, bár ez egy olyan magaslat aminek sose fogok a tetejére érni. A Drush-t már magabiztosan kezelem local és külső szerveren is, órákban mérhetően felgyorsult egy-egy weblap készítés a használatával. A Feature modultól is valami hasonlóra számítok az elhangzottak alapján.

0
0