Boldog karácsonyt kívánunk egy teljes Drupal 5 RC1 fordítással

Hojtsy Gábor képe

A mai estére sikerült a Drupal 5.0 első kiadásra jelölt változatának teljes szöveges anyagát lefordítani, és a szövegeken egy hunspell helyesírásellenőrzést lefuttatni (mely talált is pár elírást). A Drupal 5 RC1 100%-os fordítású magyar felülete letölthető a fordítás böngészőnk gyökér könyvtárából. Továbbra is várunk hibajelentéseket esetleges stílushibákról, mondatszerkezeti problémákról, félrefordításokról és hasonlókról. A magyar fordítást importálni könnyű!

A letöltött fordítás csomagot a Drupal könyvtárába kell kitömöríteni. A csomag könyvtárrendszere úgy van kialakítva, hogy a telepítő magyar fordítását biztosító fájl a megfelelő helyre kerüljön (a Drupal alapértelmezett profil könyvtárába). Ezzel a telepítés elindulásakor egy angol nyelvű képernyőn kiválasztva a magyar nyelvet máris magyarul folytatódhat a telepítés. Ilyenkor a nyelveket kezelő modul is automatikusan bekapcsolódik a telepítés során, így a telepítés végeztével importálhatjuk a teljes Drupal alapcsomag fordítást (a nyelvi fájl feltöltésével és importálásával). Utóbbi tekintetben a telepítési folyamat nem változott a korábbi 4.x-es kiadásokhoz képest, bár elképzelhető, hogy a végleges 5.0 megjelenéséig a magyar csomag tartalmazni fog már kényelmesebb megoldást is.

A Drupal 5.0 RC1 megjelenése óta számos fordítással kapcsolatos hibát sikerült javítani a rendszer kódjában, ezek egy részét a magyar fordítás során találtuk és küldtünk be rájuk javítást. Így a fordításunk egy későbbi Drupal 5.0 fejlesztői kóddal nem ad 100%-os lefedettséget. A végleges kód vagy egy esetleges Drupal 5.0 RC2 megjelenésekor természetesen felülvizsgáljuk a fordításokat, és felvesszük majd az újonnan hiányzó fordításokat is (például a Drupal 5.0 RC1-ben nem lehet a beköszöntő képernyőt lefordítani).

Kíváncsian várunk minden telepítés és használat során fellelt rendellenességet a magyar fordítást illetően. Csak a közösség közreműködésével tudunk egy igazán jó minőségű fordítást készíteni mindannyiunk számára! Ezekre a felvetésekre lehetséges, hogy csak az ünnepek után tudunk válaszolni tekintettel arra, hogy most másra fordítjuk majd időnket mi is.

Addig is kellemes próbálgatást, és boldog karácsonyt kívánunk minden Drupal használónak!

Hozzászólások

aries képe

Ma nagyon sok .po-t helyretettél, nem hagytál már nekem semmit. :) Köszönjük!

Aries
http://aries.mindworks.hu

drifter képe

Köszönjük szépen, ez valóban elegáns megoldás azoknak akik az elején kezdik. De mit tegyek ha már van egy működő 5.0-ás oldalam, és utólag szeretném magyarítani?

Kapható valahol egy régimódi összemergelt .po is?

Hojtsy Gábor képe

Egy régebbi oldalon is csak azokat a fordításokat éri meg importálni, amiket tényleg használsz (a többi csak lassítja az oldalad működését minden egyes oldallekéréskor!). Az automatikus importáló eszköz abba az irányba halad, hogy lehetővé tegye az importálást nem csak telepítéskor, hanem később is. Ha ez nem készül el időben a Drupal 5.0-hoz, akkor természetesen tudunk adni egy nagyobb PO fájlt is majd.

Hojtsy Gábor képe

Az újabb csomagban a kérésednek megfelelő irányba indultam el, lett egy 'automatic import' funkció, amivel tudod törölni az összes egy nyelvhez tartozó karaktersorozatot, és importálni a megfelelő helyeken a szerveren lévő fordításokat helyettük. Ehhez az újabb hírben lévő linket kövesd.

aries képe

Az összes, adott nyelvhez tartozó már meglévő fordítás nem jó azoknál, akik csak a lefordítatlan kifejezésekkel szeretnék bővíteni az oldalt.

Aries
http://aries.mindworks.hu

Hojtsy Gábor képe

Mármint a meglévő fordítások törlése nem jó? A törlés opcionális, nem szükségszerűen választandó a felületen. Bár szerintem aki kicsit is gondol a webhelye teljesítményére törölni fogja, ami felesleges.

kecsi képe

Helló!

Lehet, h valamit nem olvastam el / állítottam be rendesen de nekem a teszt oldalamon elég csúnya karakter kódolás jelent meg. postgresql dbt hasznalok, (így hoztam létre: createdb --encoding=UNICODE --owner=drupal drupal5) és a megadottak alapján használtam a lefordított csomagot. Volt már valakinek hasonló tapasztalata?

ui: Nem tudom lényeges infó-e, de előzőleg Beta1-ról frissítettem a teszt renszert RC1-re. Az upgrade lement szépen.

Hojtsy Gábor képe

Hol romlott el? Mikor ment még jól, és mikor nem?

kecsi képe

Nem ment már a betával sem.

kecsi képe

A végleges 5.0 alatt már szebben muzsikál. Szép munka, köszönöm!