Tizenhatodik Drupal használói találkozó Budapesten

tolmi képe

Update: Már biztos a helyszín. Alant megtalálhatóak a részletek.

Áprilisban is megrendezésre kerül a szokásos Drupal Használói Találkozó Budapesten, sorrendben a tizenhatodik alkalommal. Ezen rendezvények elsődleges célja hogy összehozza a Drupal iránt érdeklődőket, a már Drupalt használó felhasználókat és a Drupallal, vagy Drupalt magát fejlesztőket, lehetővé téve egymás megismerését, segítését valamint a párbeszédet ezen kiváló alkalmazás kapcsán.

Ezúttal Palócz Pál fog előadni "Hogyan készült a hummel sportszergyártó cég magyar honlapja" címen. Röviden az előadásról:

A sportszergyártó cég új weboldalának - amely tulajdonképpen egy katalógus és egy bemutató részből épül fel - kialakítása során nagy hangsúlyt fektettem a cég megjelenési kézikönyvének való megfelelésbe. Ezen túl komoly hangsúly került a taxonómia modul használatára és a megjelenést támogató számos kissebb modul együttműködésének összehangolására. Az oldal bár Drupal 5 alapokon készült el, sok tapasztalatot szereztem a készítése során amelyek verziótól függetlenül megállják a helyüket. Ezeket szeretném megosztani veletek.

Az előadást kérdések és válaszok követik, majd kötetlen sörözés formájában folytatódik az este azoknak, akik maradnak.

Természetesen azokat is szeretettel várjuk, akik csupán érdeklődnek a Drupal és a hazai közösség iránt, hiszen itt megismerhetik a fórumban és a levelezőlistákon tevékenykedőket.

Helyszínünk: Szóda kávézó, pince (térkép)
VII. Budapest, Wesselényi utca 18 (A Kazinczy és Wesselényi utcától 1 percre, a Zsinagógához közel).

Időpont: 2009. április 30., csütörtök 19:00 - 20:30 (vagy amíg jólesik)

Külön jelentkezésre ezúttal sincs szükség, azonban örömünkre szolgál, ha a várható résztvevők ezt hozzászólásban jelzik.

Időpont: 
2009. április 30., csütörtök 19.00 - 20.30

Hozzászólások

gergely képe

+1

---
Tévedni mindenkinek szabad, csak a mérnöknek észre kell vennie.

zila képe

Jövök (bár a helyszíntől függ egy kicsit...)

--
IE doesn't support internet

tolmi képe

Nagy valószínüséggel Szóda ismét, de még nem kaptam visszajelzést így ez nem tuti.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

thamas képe

Érdekes téma, kíváncsi vagyok! De én kénytelen leszek most is megvárni a videót... :o(

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

znurgl képe

Talán végre én is eljutok először. Mondjuk most is csak véletlenül értesültem róla.

pp képe

Srácok nem tudok menni, ha kell a kamera.... akkor valaki hozzon, mert fogalmam sincs hol is mikor tudnám átadni, mert hétfőig kb egy percem sincs. (valaki eljön érte este tíz-tizenegy körül?) Mindenképpen örülnék a felvételnek, mert ugye nem leszek, másrészt Palit szívesen megnézném!

pp

tolmi képe

Elhozom szívesen. Majd leegyeztetjük telefonon.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

James53 képe

Sziasztok!

Rendkívül érdekel az előadás, de mivel MÁV-sztrájk, így nem tudok eljutni.
Videót viszont szivesen néznék akár live, akár utólag, így én nagyon örülnék, ha a kamera kérdés megoldódna, valamint minőségibb rögzítés valósulna meg, mint múltkor :S

- Szabó Gábor -

"Előre minden élharcos, akinek a jelmondata az, hogy - amég élsz, alkoss"

pp képe

Egyébként nem biztos, hogy lesz. Most hívtam a VDSS-t és azt mondták figyeljem a médiát mert a honlapjukon kint lévő info nem valid!! Ha lesz sztrájk akkor lehet én meg tudok jönni... mert nem tudok menni Rajkára... vazz

pp

zsopap képe

Nem lehet, hogy egy screencast jobb lene mint egy video? Esetleg lehetne ötvözni a kettőt. Én külföldön élő Drupal fan vagyok (van drupalos bögrém és polóm is:) bár a bögre füle már letört, a poló pedig megkopott és nem tudom hol vehetnék másikat) és minden ifónak örülök ami eljut hozzám, de a videón alig látni néha valamit és nagyon zajos is. A kivetítő remek megoldás azoknak akik a helyszínen tartózkodnak de én nem sokat látok a videón a finom baállításokból így jobbára csak következtetek.

Valahogy így gondolnám az ötvözött verziót ami talán jobb lenne:
http://www.mustardseedmedia.com/podcast/episode16

Ha kell nagyon szívesen segítek a vágásban is, nem bonnyolúlt dolog. Mit szóltok hozzá?

-------------------------------------------------
... értem értem hogy gőzzel megy! De mi hajcsa????

tolmi képe

Ezek előadások és nem podcastok/screencastok. Ez specifikusan a személyes találkozás témaindítójaként szokott előadással kezdődni. A DUG célja az volt hogy kimozdítsa a monitorok mögül az embereket és személyesen is összekösse őket.

Screencaston eddig is gondolkoztak páran de nem lett belőle semmi. Bevallom én annyira nem élvezem a screencast gyártást, de lehet hogy egyszer csak rámjön. Gondolom így vannak ezzel mások is.

Ellenben ha te csinálsz ilyet, szívesen felrakjuk a sitera!

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Nagy Gusztáv képe

Kimozdulnék én a monitor elől, ha nem fél napom menne rá az utazásra.

Screencast alatt pedig nem olyan profi dolgokta gondolunk, mint a Drupal mozikönyv, hanem egyszerűen az előadás elején Record, a végén Stop, egy mikrofon, mi meg otthon mazsolázunk. Szerintem ez még kevesebb munka, mint egy kameráról átjátszani a felvételt.

Nagy Gusztáv

thamas képe

Valóban remek a DUG-ok hangulata, de sajnos ez elsősorban a helyieknek jó találkozási alkalom (bár én is utaztam már fel DUG-ra). Viszont, ha csak az összejövetelről, személyes barátkozásról szólna, felesleges lenne előadást tartani.

Szvsz igen hasznosak ezek az előadások, nem csak találkozási apropók és mi "nem pestiek" igen hálásak vagyunk a felvételekért...

Üdvözlettel:
Hajas Tamás

tolmi képe

Könnyen beszélsz

De van Kecskeméten is DUG, ráadásul tudtommal te szervezed. Nem értem miért kerülne ez fél napodba az utazás.

Screencast alatt pedig nem olyan profi dolgokta gondolunk...

Értem én ezt, de megismételném: Én nem élvezem a screencast készítését. Másról nem tudok nyilatkozni, de mivel eddig senki nem csinált ilyet (kivéve talán Pasqualle-t) és a lehetősége megvolt, gondolom mások is így éreznek. Remélem ezért azért senki nem fog megharagudni rám.

Még egyszer szeretném leírni hogy a bDUG az a budapesti rendezvény azoknak akik budapestre el tudnak jönni. Éppen ezért nem hívjuk már DUGnak a dolgot itt Pesten, hanem direkt bDUG-ként emlegetjük. Emellett megpróbáltam élő közvetítést szervezni az eseményről idestova kétszer, rendszeresen kameramannkodom a bDUG-okon, szóval senki sem mondhatja hogy nem teszek meg mindent azért hogy az előadásokat az is elérhesse aki nem tudott eljönni (bármilyen okból). De kérlek értsétek meg hogy ez a rendezvény a szeméyes találkozásról szól. Minden más csak körítés.

Úgy látom van rá igény hogy valamilyen módon interaktív vagy legalább mozgóképmédia formában legyen valami közösségi előrelépés. Szóval ha valaki érzi magában az erőt, csak bátorítani tudom.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

zsopap képe

minden vicc új. Minden hasznos lehet ami elhangzik ezeken a találkozókon. Vannak közülünk sokan, akik semmilyen DUG-ra nem tudnak elmenni, de érdekelné őket, hogy mi a csízió. Azt gondolom, hogy ha nem szeretsz screencastot készíteni akkor kérj meg valakit, hogy nyomja meg helyetted a felvétel gombot. Mert csak ennyit kell tenni aztán feltölteni :)

Hangsúlyozni szeretném, hogy ez csak egy halkan elsuttogott kérés volt a részemről. Ha nem lesz, hát nem lesz.

-------------------------------------------------
... értem értem hogy gőzzel megy! De mi hajcsa????

pp képe

Azért az vicces, hogy azt az egyetlen egy embert osztjátok aki intézi a kamerát. Sem a postafiókomba sem ide a fórumba nem érkezett más embertől üzenet, aki tevékenyen részt venne egy ilyen videó elkészítésében. Márk éppen azon keccsöl, hogy legyen legalább videó, aztán kapja az arcába az "ezegynemnagydolog" megjegyzéseket.

Én amikor cipelem a kamerát(akár egész nap magammal) a hozzá való hosszabbítóval, elosztóval dolgozom vele egy hétvégén, hogy feltoljam, látom, hallom hogy szar, mert már a felvétel is szar, ennek ellenére közzéteszem, mivel ez is több mint a semmi és a reakciók pusztán arról szólnak, hogy szar a hang, na akkor elgondolkodom, hogy mi a rákért tolok el egy hétvégét erre amikor ez másnak (mert nekem nem) csak annyi, hogy "nyomja meg helyetted a felvétel gombot.".

Tamás írja is, és nem is kell aggódnia mert annyit biztos meg fogunk/tudunk tenni mint eddig: "De ennek ellenére köszönet a videóért! Inkább legyen zajos videó, mint semmilyen!"

Aki csak gombot nyomogat az meg legyen már szíves nyomni egy gombot és minimum 45 percig felvenni a hangot és a képet egy 5-6 éves laptopon(fusson egy teljes Drupal tesztkörnyezet és legyen fent a CCK meg a Views meg még pár kiegészítő modul). Nézze meg és vegye észre, hogy nem minden tizedik képkocka és hangmorzsa lesz eldobva, hanem pusztán ezek kerülnek csak rögzítésre. Az előállított fostaliga videot az élvezhetetlen széttöredezett hanggal meg konvertálja már át egy fél nap alatt egy akkora már igazából használhatatlan tömörítésű videóvá(14G->100M) amit az ADSLjén már két három óra alatt felkúszik, esetleg megszakad és megint két-három óra amíg felkúszik, esetleg megszakad és....
Ezek után - miután ugye egy teljes hétvégét elszart erre - olvasgassa a kommentek között, hogy szar a hang, meg szara a videó amit ő is tud, és nem azért tette közzé mert sikerült olyan minőséget előállítani amit szeretett volna, hanem azért, hogy egyáltalán legyen valami.
Szóval akinek ez csak egy gomb azt csak azután mondja már, miután legalább egyszer megpróbáltam, mert én több hónap kísérletezés után csak azt tudom mondani, hogy nem egy gombot kell csak megnyomni. Ennek ellenére örülök, hogy ha valaki helyettem, vagy Tolmi helyett ezt megcsinálja. Sajnos tőlem ennyi telik csak.

Akit érdekel azonban szívesen elmondom azokat a feltételeket amik ahhoz kellenek, hogy minőségi és élvezetes videókat készítsünk. Ezzel, ha még nem lenne világos nincs problémánk. Tudjuk hogyan kéne, csak nincs aki megnyomná helyettünk azt a nyamvadt gombot. Pedig mint látható mindent megtettünk, hogy valaki más csinálja ezt helyettünk.

Továbbra is a DUG egy nyitott rendezvény gyertek videózzatok és osszátok meg.

pp

nevergone képe

Én csak annyit szeretnék mondani, hogy nagyon köszönöm a befektetett energiátokat, és ha csak sörrel a kezetekben beszélgetnétek egy kellemes helyen, akkor sem lehetne panaszkodni, mert ez User Group és nem Konferencia.
Valószínűleg az az alapja, hogy nem csak kérni, hanem köszönni is tudni kell, ez már egy elismerés egymás munkája iránt.
Mondom ezt úgy, hogy még egy videót sem sikerült megnéznem az idő hiánya miatt.

Szóval köszönöm a bDUG-ot, a Konferenciát, a videókat, a Mozikönyvet, meg minden. És a közösséget, amely sokat segített abban, hogy anno belevágjak a Drupal megismerésébe.

Tudom, hogy a hozzászólásod valószínűleg nem nekem szólt, de ezt azért fontosnak tartottam elmondani.

Az "egygombosoknak" pedig csak annyit, hogy kívülállóként bele sem gondol az ember, hogy milyen felkészülést igényel egy ilyen előadás, mennyi kis apróságon elbukhat egy videó.

Nagy Gusztáv képe

Minden szervezőtől bocsánatot kérek, aki eddig is sokat dolgozott a találkozók megszervezésével és a technika biztosításával.

Mea culpa, mea maxima culpa

Nagy Gusztáv

znurgl képe

Van egy nagyon régi kameránk, de azért rögzít, meg minden, majd előkaparom, és ha működik, leviszem. Ez ma este kiderül.

tolmi képe

No nehogy elmérgesedjen a helyzet, csupán az borzolja egyesek idegeit itt, hogy ez a téma kb 3 hónapja mindíg feljön bDUG előtt.

Zárjuk rövidre a dolgot: A helyzet jelenleg az hogy van egy adományból szerzett kamera (vagy a kamera volt adomány? :)) a webkonf kapcsán, amely pp-nél van. Vagy ő vagy én szoktuk hozni DUG-ra az állványával együtt. Jó kis kamera, minidv-s de sötét, rosszul megvilágított helyeken szemcsés alulszaturált képet csinál. Ezen túl nem lehet külső mikrofont bekötni, de nincs is külső mikrofonunk (talán ez a legnagyobb gond). A világítástechnika pedig esélytelen, ha lenne is felszerelés, akkor sem hordozná senki.

Szóval ha ezen változtatni szeretnénk, akkor valaki vagy valakik ezközt kell biztosítsanak és remélhetőleg a felvételt és utómunkálatait is vállalják. Mindenki felajánlását szeretettel várjuk és megígérem hogy mindent megteszek hogy egy ilyen felajánlás felhasználásra is kerüljön.

Mindemellett lehet hogy lehetne ezt másképp (screencast pl.), de azt a kevéske időmet amit közösségi munkára tudok fordítani, elviszi a DUG szervezése, a publikus Drupal moduljaim fejlesztése és egyéb olyan tevékenységek, amelyek közvetve vagy közvetlen segít nektek. pp, Gusztáv, Edit, Ádám, Goba, Kristof és mindenki aki tesz valamit a hazai közösségért, valószínüleg ugyanígy nyilatkozik.

Mindamellett szeretném megköszönni mindenkinek aki tett valamit ezért a közösségért, mert biz'Isten ez a legjobb közösség amiben valaha részt vettem.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

nevergone képe

Mindamellett szeretném megköszönni mindenkinek aki tett valamit ezért a közösségért, mert biz'Isten ez a legjobb közösség amiben valaha részt vettem.

Teljes mértékben egyetértek, akarom mondani: +1 :)

york képe

Szia

Ha jol olvasom akkor a screencast akadalya, hogy az eloadasok egy regebbi laptopon zajlanak, igy a vasnak nincs megfelelo eroforrasa arra, hogy felvegye a monitor kepet (hang most masodlagos)?

Amugy en is csak koszonni tudok mindent nektek.
Azt is el kellene fogadnotok (szerintem tudjatok is), hogy az itt elhangzo bemutato eloadasok hianypotloak, sokak szamara roviditik le a tanulasi idot, igy nem lehet azt mondani hogy van Kecskemeten is Szegeden is DUG, mert mindegyik DUG-on hangzanak el hasznos eloadasok.

Kerdes az mi kellene ahhoz, hogy javuljon a felvetel minosege?
Adott esetben a kozosseg hajlando lenne-e ehhez a zsebebe nyulni?

tolmi képe

A képernyő rögzítése kérdést csak egyetlen dolog tudja megakadályozni, méghozzá az hogy mindíg az előadó gépe van rákötve a projektorra és nem egy "DUGos" gép, amit előre felkészítettünk. Így tulajdonképpen az előadón múlik hogy készít-e screencastot az előadásból.

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

zsopap képe

Előre szólok, hogy én vagyok aki be merészelte írni, hogy csak meg kell nyomni a gombot.

Mindenek előtt elnézést kérek, ha megbántottam valakit. Nem állt szándékomban. Nagyon jó dolog az elkészített videó. Nekem, aki sajnos nem lehet ott egy ilyen találkozón mert külföldön él, nagyon jól esik látni, hogy micsoda remek csapat van otthon. Mivel magam sem vetem meg a buborékos alkoholtartalmú italokat (sör) ezért aztán a videó megnézése alkalmával általában van is a kezem ügyében egy egységnyi, s így kicsit odaképzelve maga a társaságba kellemesen telik az idő. Fejembe vettem, hogy egyik hazautazásomat mindenképpen a DUG időpontjához fogom igazítani, mert ott kell lennem. Tetszik :)

Akkor most beszéljünk a nagy port kavart GOMBRÓL.

Hát igen, nem voltam képben a helyzettel és magától értetődőnek vettem, hogy egy laptop van olyan erős, hogy képes rögzíteni azt ami éppen zajlik rajta. Mivel kiderült, hogy ez sajnos nem így van, én szívesen felajánlom anyagi hozzájárulásomat egy jobb laptop beszerzéséhez. Talán lehetne itt indítani erre egy gyűjtést is, szerintem sokan adnának a jó cél érdekében.

És itt álljunk meg egy pillanatra.

Nem nehéz észrevenni, hogy ezt a csreencast dolog nagyon értékelné a közösség. Mivel azonban ez egy közösség, nagyon kényes téma bármit is kérni, hiszen itt emberek adott esetben a szabadidejüket áldozzák arra, hogy a közösségnek jobb legyen. Ilyen esetben pedig reklamációnak helye nincs! ÉS NEM IS VOLT! Igen, olvastam én is itt a fórumban, (és tapasztaltam is), hogy komoly kihívás a dobhártyánknak végig némelyik videó, de még ez sem baj. Ez ettől olyan emberi, természetes, életszerű. Viszont ettől még felmerült a közösségben az igény, valami másra, nevezetesen a screencastra. Azok akik a közösség élén járnak, vagy észreveszik ezt, és hajlanak rá, hogy ám legyen, vagy nem.

És itt ezen a ponton szeretnék megemlíteni egy hatalmas félreértést. Amikor egy ilyen igény felmerül, az nem egy adott személlyel kapcsolatban merül fel. Én legalábbis nem címeztem a mondandómat senkinek sem azzal, hogy csak meg kell nyomni a gombot, hanem arra próbáltam utalni, hogy egy screencast felvétele nevetségesen egyszerű. (ha erős a vas) Senki sem mondta itt azt, hogy TE csináld. Miért nem lehet ezt a dolgot visszadobni a közösségbe, és ha már az igény felmerült akkor megkérdezni, hogy rendben gyerekek, akarjátok? AKKOR KI VÁLLALJA?

Azt gondolom, hogy egy ilyen kérdésnek pusztán az elhangzása is megbolygatná a közösségi életet, mert ezer százalékra veszem, hogy lennének jelentkezők a feladatra. Köztük én is, mert bár ezt a reakciókban valahol elsikkadt de az volt az első, hogy felajánlottam segítségemet.

Nagyon jó ez a Drupal közösség, a legjobb amiben valaha részt vettem. Talán gyerek volt ez a közösség, de kezd felnőni. Mostmár csörgő és cumi helyett adjunk neki búgócsigát és nézzük meg mire megy vele.

-------------------------------------------------
... értem értem hogy gőzzel megy! De mi hajcsa????

Paal képe

Szinte mindig más gép van az előadásokon. Általában ki-ki a sajátját használja. Nekem pl. nincs is, illetve a cégesemet szoktam/tudom használni. Ez bírná, (T61, Core2 Duo, T7500@2,2GHz, 2GB RAM, XP-Pro) de én pl. soha nem csináltam még ilyet. Fogalmam sincs, hogy mivel és hogyan lehetne (persze csak utána kellene járni) de mint oly sokunknak, nekem sem nagyon van szabad időm (próbálgatni). Amiről a mostani előadás lesz, azt a cikket tavaly október óta nem tudtam befejezni (ott van félkészen, nem publikáltan a d.hu-n).

Talán magunk ellen beszélek, de egy ilyen "dobjuk össze a lóvét egy közös laptopra" csak vitára adna okot. Közös lónak túrós szokott lenni a háta. Egy kamerával még nem akkora a gond, de egy közösségi laptopot mindenki kicsit a sajátjának is tekintene (jogosan), és nyilván ritkán/sokszor igényt tartana arra, hogy ő(is) használja. Arról nem is beszélve, hogy mindenki a saját bevált rendszerén szeretne előadni, nem pedig egy gyakorlatilag ismeretlen gépen. Bár rosszul gondolnám! Nem tudom mi a közösség véleménye. Talán meg kellene őket kérdezni.

Az ötlet jó, de szerintem esetünkben nem jelentene megoldást. Részemről -1, de azért köszönöm a felajánlást!

Üdv, Pali

ui.: egyszer lenne egy olyan gépem mint aborosnak... :)

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

Petik képe

Sziasztok!

Ha nem zavarok, bátorkodnék menni én is egy Sony kamerával, ami saját vinyóra dolgozik (60 GB)+valszeg asszony is jönne, de ő csak sofőr lenne;)
Nem gond, ha videózom az előadást?
Aztán rátöltjük vmelyik laptopra, amelyiken van elég szabad hely(telepíteni kell a kamera drájverét is)

Peti

Üdv. Peti

Paal képe

De "nagyközönség" előtt kb. a harmadik előadásom lesz, szóval ne szekáljatok nagyon! ;)
Amúgy minden segítséget örömmel veszünk, köszi!

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

Paal képe

Illetve a kamerá(d)ra, kamerázásra. Lesz nálam +diszk, arra át tudjuk másolni majd.
Ha már kocsival jössz, tudnál egy hosszabbítót is hozni 3-as elosztóval a végén?

  • laptop
  • projektor
  • kamera

Köszi, előre is!

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

aboros képe

de ha igen, használhatod a gépet, ha gondolod, tesztrendszer is van rajta meg a felvételt is kibírja, sőt szinkronban veszi a képernyőt az arcoddal. :) pdfet meg tud nyitni, ppt -t nem és nem is akarja tudni. :)

-
clear: both;

Paal képe

De félek hozzáérni egy mekhez... ;) Beégni meg nem akarok. Jó nekem a PC-s VIM :)
De ha igen, akkor majd csinálok egy dámpot, amit betölthetünk, a prezit meg ondefláj tudom generálni pdf-be. Thx!

--
Palócz Paal Pál, a drupal.hu admin csoportjának tagja
Ajánlott olvasmány: Eric Steven Raymond - Hogyan kérdezzünk okosan

tolmi képe

Szerintem az általad leírtakkal mindenki egyetért itt, de valószínüleg nem tudod hogy minden alkalmat megragadunk hogy elmondjuk, várjuk azokat akik segíteni akarnak, a ki vállalja kérdés rendszeresen felmerül de eddigi tapasztalatok szerint egy szűk csoport az aki meg is csinálja a kérdéses dolgot.

Például Boros Ádám és én magam is egy ilyen felhívás mentén kerültem közel a magyar Drupal közösséghez és azóta is tevékenyen részt veszek mindenben amire csak időm futja. Gyertek, segítsetek, kérdezzetek hogy miben tudtok segíteni, ha épp nem jut eszetekbe semmi. Biztosan akad tennivaló, ezt garantálom! :)

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

pp képe

Nem sértődött meg senki. Te azt mondtad ez csak egy gombnyomás én azt mondtam nem csak egy gombnyomás. Gondoltam az igencsak játékos igen-nem-igen-nem háborút le lehetne csökkenteni úgy, ha elmondom, hogy én már csináltam ilyet és én úgy tapasztaltam nem csak annyi. Ezt pedig nem tudom csak úgy leírni, hogy nemennyi, hanem gondoltam leírom, hogy mennyi.

Amit mondasz és kérsz, hogy legyen képernyő videó az teljesen rendben van. Abba viszont érdemes lenne belegondolni, hogy egy dolgot elő kell készíteni és le kell zárni. Az ezzel töltött időre ugyan úgy szükség van mit arra az ominózus gombnyomásra. Mint írták többen programot kell telepíteni a gépre (Mac, Win, Linux stb.). Kell hely, ahova ment a program ~30G és kell teljesítmény. A gépen el kell indítani a programot és végén le kell zárni. Az előadás közben nem tudunk hibát kezelni, mert éppen előadást tart a gépen valaki, akit nem kéne zavarni még annyival sem mint fentebb. Ezután ezt a videót - ha már meg nem vágjuk, pedig kéne- fel kell tolni egy szerverre. 30G egy normál 1-2M ADSL-en nem öt perc alatt kúszik fel. Ebből a videóból tehát egy kisebbet kell csinálni... és hopp ebben a pillanatban mindent olyan előnyt elvesztettünk amit a screencast jelent. Ellenben szétidegeltük az előadót. Ez az a pont ahol én azt mondom felesleges a screencast. A magam részéről a sok negetívuma és nulla pozitívuma miatt a screencast nem támogatott.
Kérdezném, hogy egy ilyen video az nem elég jó?

http://drupal.hu/hirek/20090301/14-budapesti-dug-vide%C3%B3n

Ettől függetlenül még mindig megmarad az a probléma, hogy fel kell tölteni, de ezt mint eddig is ezután is megoldjuk valahogy.

York kérdezte mi kéne, hogy jobb legyen:
Szerintem egy kamerával ami totálba veszi a vásznat és az előadó megfelelően nagy karaktereket használ megoldható egy minimum. (Lásd előbbi videót. Nem tudom miért olyan zajos a legutóbbi videó, nem lehet, hogy valaki mobilinternetet nyomott mellette?)
Egy minőségi ugrást tudnánk elérni, ha lenne egy (lehetőleg vezeték nélküli és csíptetős) mikrofonunk amit jelenleg nem tudunk belekötni a kamerába, tehát az is kéne.
De ha már itt tartunk akkor a csipi mellé kéne még egy sima miki amit a kérdezőknek adhatunk. Persze eketőhöz már kéne egy icipici keverő. Ha továbbmegyünk akkor kéne még egy kamera amivel az előadót vesszük és hogy lássunk is belőle valami egy fejgép(ez egy lámpa a csávókám arcába, hogy érezze, hogy itt ő a sztár). A kettő kamerához megfelelő mennyiségű kábel és egy keverő, amivel ott a helyszínen on-the-fly tudjuk keverni a cuccot. Az egész rögzítésével meg nem lenne gondunk, mert menne fel a Ustreamre, ahol egyrészt online nézhetnék a külföldön élők és hozzá is szólhatnának valamint archiválásra is kerülne az előadás. Ja és kéne még egy két technikus is aki összerakja és működteti a cuccokat. Gondoljátok kérek ezekre árajánlatot, mert megoldani ezt is megtudom(legalábbis a konferenciákon szokott menni), sőt szívesen megszervezem, ha a közösség adja hozzá a lóvét. Ekkor már azonban a DUG előtt és után pakolászni kéne egy jelentőset és az idő nagy részét a társaság által oly nagyra értékelt video elkészítése lenne és a tényleges programra az emberi kapcsolatok építésére már nem maradna idő. Részemről a DUG elsődleges célja a személyes találkozás (ezért is igyekszem mindig elmenni) és a video egy olyan dolog amire ha jut idő legyen, ha nem jut idő, hát én nem fogom érte összetörni magamat.

pp

york képe

A 14. DUG video nagyon jo lett. A 15. viszont alig nezheto (hallgathato) :(, de ennek ellenere jo hogy van, felre ne erts.

Szerintem egy olyan kamerara ami tudja azt amire szukseg van valamint egy csiptetos mikrofonra nyugodtan lehetne arat kerdezni. Nem kell mindjart profi studiot venni ;).

Azt irod a video azonnal mehetne fel a netre, a screencast-ot nem lehetne kozvetlenul netre kuldeni ?

pp képe

Továbbra is az a baj a képernyő lopással hogy nem tudjuk mit tud a gép amit az előadó hoz és lehet többet ártana mint használná. Vagyis a helyszínen se lenne élvezhető az előadás. Én a kamerás megoldást tartom a legjobbnak. Lásd hivatkozott video.

aboros képe

a 14 a ceu egyik oktatótermében volt, kb 30 fős teremben heten voltunk összesen.
a 15 egy földalatti kocsma pincehelységében két csocsóasztal között zajlott 40 résztvevővel. legalább egy tucat közbe kettesével másról dumálgatott a bárpultnál.

mikrofon kell ehhez a melóhoz, nem vitás.

-
clear: both;

zsopap képe

hogy a magam részéről lezártnak tekintsem a screencast ügyet. Jó lett volna, de ha nem lesz attól még tudok aludni. Kár volt ebbe az egészbe belemenni. Köszönöm a befektetett munkátokat. Hajrá!

-------------------------------------------------
... értem értem hogy gőzzel megy! De mi hajcsa????

aboros képe

hogy ez egy önszerveződő baráti összejövetel, olyasmi, mint amikor biciklis futárok munka után még szórakozásból futárversenyt rendeznek maguknak a belvárosban.

móka, kacagás, barátkozás. popcorn. ;) közben gyakran a drupalról beszélgetünk, máskor meg nem.

a videó (szkrínkaszt, hangfelvétel, intergalaktikus tévéadás) nem célja vagy fokmérője a rendezvénynek, hanem mellékterméke csupán. rögzítjük az eseményeket, mert mégiscsak 21. század, de itt vége is a történetnek, szórakozni járunk oda, nem dolgozni.

távol álljon tőlem, hogy bárkit is megbántsak, de szerintem aki szerint egy minőségi screencasthoz csak egy gombot kell megnyomni, az nem túl sok ilyet produkálhatott még életében. hogy felveszem ami a képernyőn történik az még elég messze van egy jó screnncasttól. ez (http://aboros.com/webshare/image_gallery_description_node.mov) csak egy pár perces darab, határozottan nem csak egy gombot kellett megnyomnom. :)

a közös laptop nagyon romantikus ötlet, de nem igazán életszerű. múltkor a views 1x1 előadást terveztem screencastként is rögzíteni, sajnos nem volt a kivetítőnek dvi bemenete, úgyhogy pp gépét kellett használnom az előadásra, rémálom volt. :) nem hiszem, hogy ezt itt sokat kéne magyarázni, az ember összenő a saját gépével, más gépét használni olyan, mintha fél kezem lenne, vagy lenne ugyan két kezem, de mindegyiken csak egy hüvelykujj lenne.

azóta van már egy minidisplay-vga kábelem is, úgyhogy legközelebb ha előadok lesz screencast is, megígérem.

-
clear: both;

york képe

Innen videkrol nezve kicsit mas a DUG.
Ti kis aprosagnak nevezitek az indito eloadasokat, holott neha hianypotloak.
Kezdoknek jo kiindulasi alapot biztositanak, nem is kell messze menni, mint a legutobbi 2 DUG videoja. Nekem a views-os nagyon sokat segitett elindulni.

Czollli képe

Fantasztikus ez a Drupal közösség!!!
Már alig várom, hogy élőben is megtapasztaljam!
Én is ledugom az arcom.

Tgr képe

Azt meg lehetne oldani, hogy a helyszín meg egy link a releváns fórumra az esemény node-ba is bekerüljön? Jelenleg pl. Google Calendar-ba exportálva semmi más nem látszik, csak az időpont. Az is hasznos, de lehetne még hasznosabb is...

pempi képe

Megvettem a vonatjegyet, ha időben érkezik, én is ott leszek időben, és most először. Köszönöm az eddigi fáradozásaitokat.

aboros képe

megyek én is, alig várom, dejó lesz!

-
clear: both;

nevergone képe

Picit off, de mit kezdtek ott a dejóval, azt süteménybe kell rakni... :)

gazsesz képe

Egy áthidaló megoldás, amíg a high-tech megoldásra összejön a zseton:
Egy ócsóbb' diktafonnal fel lehetne venni csak a hangot, főleg, ha még csiptetős mikrofon is van hozzá, akkor igen jó minőséget tud produkálni. Később meg a videóhoz is fel lehet használni a jobb minőségű hanganyagot.
Akik sokat utazanak, azok utazás közben is tudják hallgatni és közben tanulni.
Jómagam sok videókonferencia anyagát nyomattam ki mp3-ba, hogy autózás közben hallgassam, mert a megnézésre esélyem sem volt. Ha emellé felkerül még egy két fontos képernyő, akkor szinte tökéletesen lehet követni és megérteni az "anyagot".
Pár forinttal én is megtámogatnám ezt a diktafon!
Peace

Gazsesz

tolmi képe

Igen ám, de a hangot a videóhoz szinkronizálni nem kis gyötrelem. Screenshotot csinálni pedig megintcsak elvonja a figyelmét az előadónak.

Egy biztos, én töprengek rajta hogy hogyan lehetne ezt megoldani normális keretek közt, gondolkodjatok rajta ti is!

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

gazsesz képe

Ebben igazad van, viszont két könnyítő tényező van:
(1) Ha mind a videót, mind a hangot egyben veszed fel, akkor nem bonyás szinkronizálni, de ami a legjobb, hogy ugye általában (2) nem az a fontos, hogy az előadót lássuk a videón, hanem a képernyőt. Innentől kezdve nem kell ezredmásodperceken makizni, mert egy kis csúszás belefér.

//A screenshotból lehet előre legyártani egy párat, vagy a camstudioval a képernyőt felvenni, de ehhez megint vas kell. :o( //

// ha az előadó elmondja, hogy ebben a menüben, ezen a képernyőn, itt azt kell beállítani, hogy... akkor meg sztem símán követhető, depersze a "habos üdítő mellett élvezni az előadó sziporkázását"-nál nincsen is jobb! :o))) //

Gazsesz

fifty képe

hol lehet megtalálni az elmúlt konferenciák/találkozók videóit? - gondolom ez is oda fog kerüni

tolmi képe

--
Tolmács Márk
Drupal bandita

Petik képe

Megvolt a 16.!

Készültek fényképek, videók és természetesen Pál bemutatója is adva volt.
Ízelítőül egy képet kiraktam a http://baromffy.neobase.hu/ -ra. A "Legfrissebb kép"-eknél látható. Feldolgozás után a többit is láthatóvá teszem.
A video felvétel, itt látható: http://tsysportal.extra.hu/news.php

Sajnos a drupált annyira még nem vágom, hogy "szakszerűen" jelenítsem meg.

Peti

Üdv. Peti

pp képe

És már fent is van!

Köszönjük!

Láttam még egy kamerát ami a vásznat vette annak a felvételivel mi van?

pp

znurgl képe

folyamatban van...

aboros képe

egy kamera az már smafu? :)

-
clear: both;

pempi képe

Köszönjük Pali az előadást, a többieknek meg a képeket és a videót. Örülök, hogy megismerhettelek Benneteket személyesen és remélem, hogy május végén is találkozunk!
Köszönöm.

Papp Gergely