Drupal Taxonómia kérdések

Anonymous képe

Sziasztok!

ELSŐ KÉRDÉS:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A következő kérdésem van a Közösséghez. A Drupal (4.7.2-es magyar verzió) a Tartalmakat képes Kategóriákba rendezve rendszerezni. Ezt készíti el a Kategória modul.

A Tartalom alapértelmezetten a következő lehetőségek szerint alakul:

-írás
-blogbejegyzés
-fórum téma (kérdésem erre nem vonatkozik!)
-könyvlap
-oldal
-szavazás

A Kategória modulban lehetséges megadni minden egyes a fent felsorolt tartalomhoz Szótárakat. A Szótár egyfajta működési definíciós rendszer, a Tartalom típusokhoz rendelten lehetséges Szótárt specifikálni. Minden egyes Szótár tartalmaz(hat) Kategóriákat, melyeket például az "article" modul szépen fel is sorol.

A Tartalom típusokhoz (Címlap ? administer ? kategóriák) megadható, hogy a Szótár milyen tipusú Tartalomra vonatkozzon illetve az is, hogy ha definiált Kategória van ehhez a Tartalom típushoz rendelve, akkor ÚJ TARTALOM publikálásnál annak kitöltése kötelező-e vagy sem.

Választási lehetőségek:
1. ADMIN előre rögzít Kategóriákat adott tipusú Tartalomhoz.
2. USER "Szabad címkézés"-sel adhatja meg, hogy SZERINTE az milyen Kategória (már ha van rá jogusultsága)

A 2. pont érdekes, mivel ADMIN-nak nem hiszem, hogy ideje lenne állandóan karban tartani a Kategóriákat és szerkeszteni, ezért érdekes lenne, ha lehetőség lenne egy 3. pontra is.

3. ADMIN előre rögzít Kategóriákat adott tipusú Tartalomhoz. Ezeket a megadott lehetőségek szerint kiválaszt(hatja) USER. Ez lenne az elsődleges Kategória. Ha esetlegesen azonban NEM FELEL meg a részére ADMIN által előre definiált lista vmely eleme, akkor MAGA definiálhat, azaz eltérhet a legördülő menüben felsorolt Kategóriák kiválasztásától.

MÁSODIK KÉRDÉS:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az "ARTICLE" modul a Tartalmakat kategóriák szerint csoportosítva listázza. Azonban minden egyes TARTALOM adott Kategóriájú elemét. Azt várnám egy Kategória listától, hogy ha van más olyan tartalom, melyben adott Kategória szerepel, akkor azt is kilistázza, bár ha ezt be lehet állítani, akkor azt nem itt lehet megtenni.

Példa:

Oldal Tartalom egyik cikke a MACSKA kategóriához van rendelve. A Macska kategória azonban szerepel a Szavazásnál és az Írás tartalomnál is, azaz egy Kategória több tartalomhoz rendelten is előfordulhat, ezt akarnám listázva látni. Ezt hol és hogyan kell beállítani, ha lehetséges a "kályhától elindulva" egyszerű példán keresztül elmagyarázva.

Még valami: Ha lehet, akkor rakjatok fel valamilyen "taxonomy" oktatót, mert szerintem szükséges. A Drupal lehetőségei jóval tágabbak, mint pld a PHP-NUKE, de a Nuke Kategória rendszere első blikkre jóval könnyebben érthető, mint a Drupalé (ez nem jelenti azt, hogy nem a Drupal a jobb rendszer, bár a kett NEM ekvivalens és ugye almát-almával...)

KÖSZÖNÖM SZÉPEN a válaszokat.

pp képe

Az első kérdésre a válaszom az, hogy használj szabad szavas kategórizálást, tedd fel a tagadelic modult http://drupal.org/project/tagadelic evvel meg tudsz jeleníteni egy dobozt, amiben ott lesznek a már kész kategóriák.

0
0
pp képe

adminisztráció>>kategóriák>> további segítség

0
0
Hojtsy Gábor képe

Első kérdés: A szabad címkézés pontosan úgy működik, ahogy szeretnéd. Az (esetleg admin által létrehozott) már kész kategóriákat is lehet választani, és újakat is létre lehet hozni. Csak ez nem lenyíló menüvel (illetve az általad áhított combo dobozzal) van megoldva, hanem egy egyszerű beviteli mezővel.

Második kérdés: Ha két különböző szótárban van ugyanaz a karaktersorozattal elnevezett kategória, az ugye nem garantálja, hogy az ugyanazt jelenti. Például ha nálam van egy gyümölcsök szótár, amiben van egy körték kategória és van egy elektromosság szótár, amiben van egy körték kategória, az két teljesen különböző dolog. Az alapértelmezett taxonómia böngésző pontosan kategória azonosító szerinti böngészést tesz lehetővé, tehát neki a két szótárban lévő különböző körte kategóriák mást jelentenek. Ha ezt ugyanannak szeretnéd tekinteni, akkor név szerinti kategória böngészőt kell keresned. Nem tudom van-e erre kész modul. Drupalba alapban beépítve biztosan nincs.

0
0